"Jastrząb"

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

"Jastrząb"

Postprzez ella » poniedziałek 06 czerwca 2005, 23:30

Ruszyła największa międzynarodowa akcja policji drogowej w środkowej Europie. Podczas trwającej tydzień operacji pod kryptonimem "Jastrząb", policja będzie szczegółowo kontrolować przestrzeganie przez kierowców przepisów ruchu drogowego.

Czy uwazacie, że powinno się przeprowadzać takie akcje?
Przecież to są czynności, które drogówka wykonuje na co dzień przez cały okrągły rok. A wygląda to tak jakby przez cały rok jeździło się bezkarnie bo policjanci nie łapią a przez ten jeden tydzień policja rusza do akcji uświadamiania kierwców o przestrzeganiu przepisów.
Może to chodzi o to, że samo nagłośnienie akcji powstrzyma część kierowców na przykład przed nadmierną prędkością.
ella
Moderator

Postprzez Thomasso » wtorek 07 czerwca 2005, 12:10

Mimo przeprowadzania tego typu akcji np.: bezpieczny weekend czy też bezpieczny powrót z wakacji, to ilość zatrzymanych nietrzeźwych kierujących jest zatrważająca! A ilu nie wyłapią?? Czyli takie akcje tylko w minimalnym stopniu wpływają motywująco na kierujących. Jeśli już wspomniałem o nietrzeźwych kierowcach to moim zdaniem jedynym rozwiązaniem, które być może ostudziłoby zapędy pijanego do prowadzenia pojazdy, byłaby konfiskata jego samochodu. Cóż z tego, że zabiorą mu prawko skoro bez prawka też można jeździć...bez samochodu już nie bardzo. W końcu przecież samochód w rękach nietrzeźwego kierowcy to potencjalne narzędzie zbrodni, które może w ułamku sekundy odebrać życiu kilku niewinnym osobom (celowo nie wspominam o samym pijanym szoferze bo to jest jego wybór i Pan z nim).
Thomasso

Postprzez ella » wtorek 07 czerwca 2005, 12:30

Mimo przeprowadzania tego typu akcji np.: bezpieczny weekend czy też bezpieczny powrót z wakacji, to ilość zatrzymanych nietrzeźwych kierujących jest zatrważająca! A ilu nie wyłapią?? Czyli takie akcje tylko w minimalnym stopniu wpływają motywująco na kierujących.

Tylko, ze tego typu akcje-wakacje, znicz, weekend- są przeprowadzane wtedy kiedy większośc kierowców wyrusza na drogi. To jeszcze można zrozumieć ich sens.
A akcja "Jastrząb" przeprowadzana jest w zwykłe dni.
Przecież drogówka i tak pracuje i tak łapie na co dzień przez okragły rok. Więc nie wiem, czy ta akcja przyniesie większe efekty.
No na pewno w wydaniu kasy na nią :wink:
ella
Moderator

Postprzez Thomasso » środa 08 czerwca 2005, 09:13

ella napisał(a): Tylko, ze tego typu akcje-wakacje, znicz, weekend- są przeprowadzane wtedy kiedy większośc kierowców wyrusza na drogi. To jeszcze można zrozumieć ich sens.

Masz całkowitą rację. Ale ja nie miałem na myśli, że takie akcje nie przynoszą rezultatu w postaci liczby wyłapanych kierowców, tylko fakt iż nie działają odstraszająco na "zagazowanych" kierowców.
Poważną ilość zatrzymanych osób poszukiwanych np. listami gończymi "wpada" właśnie przypadkiem podczas rutynowych kontroli drogowych czyli w normalnych dniach pracy policji.
A tak swoją drogą to ciekawe czy przypadkiem Policja nie chce się w oczach społeczeństwa nieco "wybielić" po ostatnich "ciekawostkach" z KGP.
:wink:
Thomasso

Postprzez Feetek » środa 08 czerwca 2005, 22:37

Rozwalają mnie te ich kryptonimy. Akcja 'Znicz' jest ok, ale ten 'Jastrząb', albo 'Liść dębu' to tylko po to, żeby mieć się czym wykazać w papierkach. Żenada, ot co.
'Obywatelowi należy ufać i nieustannie go kontrolować'
Feetek

Postprzez bialy » piątek 10 czerwca 2005, 18:14

ella napisał(a):
Mimo przeprowadzania tego typu akcji np.: bezpieczny weekend czy też bezpieczny powrót z wakacji, to ilość zatrzymanych nietrzeźwych kierujących jest zatrważająca! A ilu nie wyłapią?? Czyli takie akcje tylko w minimalnym stopniu wpływają motywująco na kierujących.

Tylko, ze tego typu akcje-wakacje, znicz, weekend- są przeprowadzane wtedy kiedy większośc kierowców wyrusza na drogi. To jeszcze można zrozumieć ich sens.
Przecież drogówka i tak pracuje i tak łapie na co dzień przez okragły rok. ....

Taka akcja polega na tym, ze wszystkie radiowozy są na trasach i policja pracuje na najwyzszych obrotach. A w zwykle dni na niektorych trasach jest pusto :shock: i zapewne chodzi o wylapanie jak najwiekszej ilosci szybkich i wściekłych.

Więc nie wiem, czy ta akcja przyniesie większe efekty.

więcej policjantów = więcej mandatów 8)
bialy

Postprzez Sławek_18 » piątek 10 czerwca 2005, 18:29

a ja dzisiaj przejechalem 300km i nie wiedzialem żadnego patrolu :x
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Powrót do Luźna gadka