Kto ma pierwszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kto ma pierwszeństwo?

Postprzez scooby14444 » środa 09 października 2013, 10:53

szerszon napisał(a):
Początek drogi stanowią:
- granica państwa (określona punktem referencyjnym)
- przecięcie osi krzyżujących się dróg (określone punktem referencyjnym).

INSTRUKCJA USTALANIA I PROWADZENIA KILOMETRAŻU DRÓG link: http://www.gddkia.gov.pl/userfiles/arti ... aczn12.pdf
Na pewno jest to też w odpowiednim prawie geodezyjnym ale nie chce mi się szukać.

Oczywiście,ze bzdura... Napisane jest w warunkach technicznych np przy liniach zatrzymania, gdzie kończy się jedna droga a zaczyna druga.
Jeśli mierzono by według rewelacji scoobiego, to ciekawy jestem jak określiliby długość drogi w przypadku gdy droga z pierwszeństwem byłaby dwujezdniowa, albo np o czterech lub pięciu pasach ruchu.
Wtedy ogryzek o długości 5m już byłby skrzyżowaniem.

BZDURNA TO JEST TWOJA WYPOWIEDŹ. ZRESZTĄ JAK KAŻDA INNA TEŻ. JESZCZE NIE WIDZIAŁEM ŻEBYŚ TU COŚ MĄDREGO NAPISAŁ.

CAŁY CZAS TROLUJESZ i obniżasz przez to poziom tego FORUM, nie masz kompletnie żadnej wiedzy.

Nie znasz podstawowych pojęć PoRD, cały czas mylisz drogę z jezdnią. Nie wiesz co to skrzyżowanie.... Wypisujesz kompletne głupoty jak o art.25.

Cały czas robisz błędy logiczne, i jeszcze śmiesz nazywać prawdziwe wypowiedzi poparte odpowiednimi odnośnikami bzdurami.

Nie wiem co ty tu jeszcze robisz....
scooby14444

Postprzez LeszkoII » środa 09 października 2013, 12:42

LeszkoII napisał(a):Poszukam na planie zagospodarowania... jak go znajdę:)
Znalazłem a ściślej mówiąc - dostałem w całości spakowany plik - wszystkie dzielnice.
Obrazek
http://img46.imageshack.us/img46/9333/vgm9.jpg

Różnice pomiędzy PLANEM a realnym stanem faktycznym (zdjęcie Google) są jak widać olbrzymie.
Na planie droga obecnie oznaczona jako "bez przejazdu" (D-4a) jest drogą publiczną klasy D (dojazdowa). Zatem rzeczywiście tworzy skrzyżowanie pod warunkiem, że z przytoczonego dokumentu (przez Scoobiego) mierzy się długość drogi(kilometraż) od przecięcia osi dróg. Przy czym uważam, że te pomiary niewiele mają wspólnego z pojęciem drogi używanym w przepisach PoRD - o czym wspomniał Szerszon.

Istotne, że droga( a w zasadzie jej część) o której mówię nie jest drogą wewnętrzną - patrz. plan zagospodarowania.
Popytam przy okazji kiedyś u samego źródła (Zarząd Dróg), bo akurat się tam przy niedługo udam. Wydaje mi się na ten moment, że Scoobi ma rację co do procedury wynikającej z załącznika.

Wracając do wiodącego tematu... okazało się, że jednak tam jest skrzyżowanie z identycznych pobudek jak w moim przykładzie... no może poza stanem "odcinka twardego", zasypanego ziemią pochodzącą z nawierzchni "odcinka gruntowego".

W praktyce(nie posługując się planami) uznałbym, że to droga wewnętrzna gruntowa w całości (nie licząc jej fragmentu na wysokości chodnika, czyli zjazdu utwardzonego) i włączałbym się do ruchu (zastosował art. 17)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez scooby14444 » środa 09 października 2013, 13:04

LeszkoII napisał(a):
Różnice pomiędzy PLANEM a realnym stanem faktycznym (zdjęcie Google) są jak widać olbrzymie.

Na planie droga obecnie oznaczona jako "bez przejazdu" (D-4a) jest drogą publiczną klasy D (dojazdowa).

Tylko zauważ że KLASA i KATEGORIA drogi to dwie różne rzeczy.

Klasa drogi mówi o funkcji jaką pełni ta droga (np. dojazdowa, lokalna, zbiorcza )

Kategoria drogi mówi o tym kto jest zarządcą tej drogi (np. gminna, powiatowa, wojewódzka itd.) Ta najprawdopodobniej jest drogą gminną.
LeszkoII napisał(a): Zatem rzeczywiście tworzy skrzyżowanie pod warunkiem, że z przytoczonego dokumentu (przez Scoobiego) mierzy się długość drogi(kilometraż) od przecięcia osi dróg. Przy czym uważam, że te pomiary niewiele mają wspólnego z pojęciem drogi używanym w przepisach PoRD - o czym wspomniał Szerszon.

Zapewniam cię że Szerszon nie napisał ani nic mądrego ani nic prawdziwego. Właściwie to stek bzdur.

Leszko tu nie chodzi o to, że tylko kilometraż się mierzy od przecięcia osi dróg....

KAŻDA DROGA ODCHODZĄCA OD DROGI GŁÓWNEJ ZACZYNA SIĘ LUB KOŃCZY W OSI DROGI GŁÓWNEJ!!!!

LeszkoII napisał(a):W praktyce(nie posługując się planami) uznałbym, że to droga wewnętrzna gruntowa w całości (nie licząc jej fragmentu na wysokości chodnika, czyli zjazdu utwardzonego) i włączałbym się do ruchu (zastosował art. 17)

Nieprawda. Droga wewnętrzna to całkiem inne pojęcie. Droga wewnętrzna przede wszystkim nie jest drogą publiczną. Po pierwsze powinna być oznakowana, a po drugie nie każdy może po niej jeździć (zależy od właściciela terenu - najczęściej wspólnoty mieszkaniowej lub jakiejś firmy).
Ostatnio zmieniony środa 09 października 2013, 13:13 przez scooby14444, łącznie zmieniany 2 razy
scooby14444

Postprzez terrior95 » środa 09 października 2013, 13:09

Ja wraz z rowerzystą pozostawiliśmy swoje pojazdy i udaliśmy się do wspomnianych wyżej instytucji.Uważnie czytaliśmy wszystkie interpretacje (tzn.co poeta miał na myśli) .Wróciliśmy do pojazdów ,ale wciąż stoimy. :hmm:
terrior95

Postprzez ks-rider » środa 09 października 2013, 13:10

scooby14444 napisał(a):Taik to jest jednak skrzyżowanie. Przy zjazdach nie stawia się znaku A-7. Na drodze z pierwszeństwem też powinien być odpowiedni znak.

To moze inaczej,

chcialbym uslyszec definicje skrzyzowania.

Aby to bylo skrzyzowanie to kraweztnika nie moze byc obnizony tylko musi " zakrecac a jezdnia miec rowny / ten sam poziom ( pomijam juz znaki poziome ).

To dlaczego tego znaku niema ? Zwrocilbym uwage, w jakim miejscu ustawiony jest znak ustap pierszenstwa.

Nie musze wiec dodawac, ze zgadzam sie z kolega Taik, zreszta ten temat byl przerabiany caaaaaalkiem dlugo przy omawianiu wypadku z rowerzystka ( prawie identyczna sytuacja )

Kto wie, moze dojdziemy do 42 Strom i 650 wpisow :mrgreen:

Jest Jakis przepis, ze chodnik aby byc chodnikiem musi byc w calosci z tego samego materialu ? :mrgreen:

Zalozmy, ze chodnikiem bedzie poruszal sie pojazd silnikowy to czy bedzie musial ustapic pierszenstwa püojazdowi ktory na swojej drodze ma znak frogowy ustap pierszenstwa ?

stalny tez moze definicje droga i czy chodnik nalezy do drogi czy jest wylaczony z tego poijecia i stanowi odrabna przestrzen na ktorej obowiazuja / nieobowiazuje przepisy PoRD.

terrior95 napisał(a):skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną

Wiec wszystko jasne ! pieszy / rowerzysta ma pierszenstwo.

Tyle, ze co niektorzy Maja problemy ze wzrokiem i nie widza tam obnizonego kraweznika. :mrgreen:

:wink:
Ostatnio zmieniony środa 09 października 2013, 13:17 przez ks-rider, łącznie zmieniany 3 razy
ks-rider

Postprzez scooby14444 » środa 09 października 2013, 13:11

Terrior95 przecież masz poprawną odpowiedź już w 3 poście.
scooby14444

Postprzez szerszon » środa 09 października 2013, 13:21

BZDURNA TO JEST TWOJA WYPOWIEDŹ. ZRESZTĄ JAK KAŻDA INNA TEŻ. JESZCZE NIE WIDZIAŁEM ŻEBYŚ TU COŚ MĄDREGO NAPISAŁ.

Aby sie wypowiadać na temat mojej znajomości PoRD...trzeba go w pierwszej kolejności znać.
Oczywiście ,że wypisujesz własne teorie.
Według Ciebie mierzenie długości od osi jezdni drogi głównej jest ok..szkoda tylko ,że linii zatrzymania nie malują na osi...szkoda ,że P-4 nie dociagają do tej osi...
CAŁY CZAS TROLUJESZ i obniżasz przez to poziom tego FORUM, nie masz kompletnie żadnej wiedzy.

Poziom, szczególnie dotyczący kultury wypowiedzi z pewnością zawyżam... :D
Nie znasz podstawowych pojęć PoRD, cały czas mylisz drogę z jezdnią. Nie wiesz co to skrzyżowanie.... Wypisujesz kompletne głupoty jak o art.25.

Gościu..akurat wątek o pierwszeństwie na rondzie z sygnalizacja został zamknięty i nie odpisałem, ale skoro wspominasz...
napisałeś o ustąpieniu pierwszenstwa na zasadzie prawej strony/ręki...juz samo to stwierdzenie jest dosyć zabawne w świetle roli jaką chcesz tutaj odgrywać
.Jak wynika z przepisów a dokładnie z Par 36 obwiednia ronda jest skrzyżowaniem..i dopiero znajdując sie na skrzyżowaniu chcesz stosować Art 25.."bo on z prawej ???"
A w Art 25 jest napisane, kiedy ustala sie pierwszenstwo..nie w trakcie jazdy po skrzyżowaniu tylko w czasie zbliżania się do niego...
Na załączonej grafice jeden z pojazdów jechał na skrzyżowaniu na wprost , a drugi skręcał w lewo.
W Art 25 jest jasno opisane, jakie obowiązki ciążą w na uczestnikach ruchu w takiej sytuacji.
Dlatego zarzucanie mi braku znajomości Art 25 wprawiło mnie w zdumienie...ale dobra...

Cały czas robisz błędy logiczne, i jeszcze śmiesz nazywać prawdziwe wypowiedzi poparte odpowiednimi odnośnikami bzdurami.

jak nie założysz kolejnego konta to raczej nie widze tu zwolenników twoich oczywistych nonsensów.
Bądź łaskaw w ustawie albo rozporządzeniu wskazać swoja rewelację mierzenia długości drogi od osi jezdni....
Powoływanie sie na różne ustawy jest skądś mi znajome...juz to przerabialiśmy w twoim wykonaniu pod innym nickiem
Dlatego śmiem jednak zakwestionować to co tu piszesz, a powód twego pieniactwa jest mi znany..po prostu w poprzednim życiu forumowym dostałeś po uszach ode mnie... :D

Nie wiem co ty tu jeszcze robisz....

Jestem twoim sumieniem... :eek2:
szerszon

Postprzez rusel » środa 09 października 2013, 13:24

rusel

Postprzez szerszon » środa 09 października 2013, 13:25

Wiec wszystko jasne ! pieszy / rowerzysta ma pierszenstwo.

Ks
rowerzysta nie może mieć pierwszeństwa, ponieważ kończy sie droga dla rowerów i nie ma kontynuacji w postaci PdR...rowerzysta jest włączającym sie do ruchu...jakie znaczenie ma obniżony krawężnik ?
czy gdzieś w PoRd jest takie kryterium ?
szerszon

Postprzez scooby14444 » środa 09 października 2013, 13:28

rusel napisał(a):http://goo.gl/maps/0Jcln

Dzięki Rusel. Teraz chyba wszystko jasne.

A Szerszon co do Ciebie, to nie będę nawet komentował bo twoje wypowiedzi to najczęściej same bzdury. Podtrzymuję w 100% to co napisałem wyżej. (nawet to ze świeżym kontem to bzdura - zobacz po lewej od kiedy mam to konto 2010r)

Z Leszkiem przynajmniej da się normalnie podyskutować (mimo że uważam że często nie ma racji, to przynajmniej jest inteligentny) z Tobą nie. Zalewasz to forum nie dającym się czytać spamem.
scooby14444

Postprzez LeszkoII » środa 09 października 2013, 19:32

scooby14444 napisał(a):Tylko zauważ że KLASA i KATEGORIA drogi to dwie różne rzeczy.

Klasa drogi mówi o funkcji jaką pełni ta droga (np. dojazdowa, lokalna, zbiorcza )
Zauważam. Dróg wewnętrznych się nie klasyfikuje - nie wiem kto miałby to robić i za jakie pieniądze. Jeśli jakaś droga posiada klasę, to na pewno należy do jakiejś kategorii dróg publicznych.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez ks-rider » środa 09 października 2013, 22:18

szerszon napisał(a):Ks
rowerzysta nie może mieć pierwszeństwa, ponieważ kończy sie droga dla rowerów i nie ma kontynuacji w postaci PdR...rowerzysta jest włączającym sie do ruchu...jakie znaczenie ma obniżony krawężnik ?
czy gdzieś w PoRd jest takie kryterium ?

Przeczytaj definicje skrzyzowania jaka podal Taik. Nie zauwaylem aby na wstawionej focie droga dla rowerow czy chodnik sie konczyla / konczy, co najwyzej, ze zmienila sie na nim / niej nawierzchnia. Spojrz na znaki poziome ( linia przerywana ) o ustawieniu znaku drogowego " ustap pierszenstwa " nawet nie wspomne.

Widzisz na tej focie jeden poziom drog ? Nie ! Wiec nie jest to skrzyzowaniem tylko jest to wjazd / wyjazd nalezy wiec ustapic rowerzyscie / pieszemu.

Zobacz moj post powyzej, pogrubilem i powiekszylem trzcionke.

@ Leszko, nie uwazasz ze absurdalne jest sprawdzanie na planie zagospodarowania co i jak ? Kierowca pojazdu niema takiej mozliwosci, ma czytac znaki, znac przepisy i jechac a nie stac i kontemplowac co i jak oraz tamowac ruch.

:wink:
ks-rider

Postprzez LeszkoII » środa 09 października 2013, 22:36

ks-rider napisał(a):@ Leszko, nie uwazasz ze absurdalne jest sprawdzanie na planie zagospodarowania co i jak ? Kierowca pojazdu niema takiej mozliwosci, ma czytac znaki, znac przepisy i jechac a nie stac i kontemplowac co i jak oraz tamowac ruch.
Zgadzam się i dlatego napisałem, jakbym się zachował w tym miejscu - praktycznie i bezpiecznie. Drogi wewnętrzne nie musza być oznakowane znakiem.
LeszkoII

Postprzez szerszon » środa 09 października 2013, 22:46

ks
nie żartuj sobie nie widać znaku,że ta część drogi przeznaczona dla tej grupy sie kończy.?..co mnie obchodzi wysokość krawężnika, wjazd itp...jest znak pionowy i związany z dalszym postępowaniem art 17...nie wiem co Ty chcesz od tych krawężników
szerszon

Postprzez sankila » czwartek 10 października 2013, 02:05

szerszon napisał(a):.Jak wynika z przepisów a dokładnie z Par 36 obwiednia ronda jest skrzyżowaniem
Jest - ale skrzyżowaniem, zdefiniowanym ustawą drogową - czyli przecięciem lub połączeniem dróg, zapewniającym możliwość wyboru kierunku jazdy. Nie odnoś do niego przepisów PORD, bo wyjdzie miszmasz.
Spróbuję to zobrazować:
Zarówno PORD jak i 170 definiują toaletę, jako miejsce, gdzie kierowca może zrobić kupę. PORD precyzuje, że w toalecie musi być muszla (miejsce wspólne dla wszystkich kierunków ruchu), bo to do niej się robi kupę. I dla niej ustanawia przepisy: ściągnij spodnie, zrób, spuść wodę. Ust. 170 mówi tylko, że toaleta jest za drzwiami z napisem WC (bo zakłada, że o muszli wiesz z PORD).
Ty twierdzisz, że wejście do pomieszczenia z napisem WC (170) daje Ci prawo do ściągnięcia spodni, i zrobienia kupy - gdzie popadnie. Muszla Ci niepotrzebna, bo po co? Nie ma jej w przepisie. Tylko przed wyjściem poszukasz spłuczki, żeby spuścić wodę. A dlaczego ją spuszczasz? Bo tak każe przepis.

Sorry, szerszon, ale tak wygląda Twoje objaśnianie przepisów. Żonglujesz numerkami artykułów i paragrafów, ale nie potrafisz uzasadnić logiki ich zastosowania. Twoja merytoryka ogranicza się do stwierdzenia "bo tak jest w przepisach", albo "bo nie ma takiego przepisu", albo "bo nie ma definicji w PORD".
Kolejny przyklad:
w Art 25 jest napisane, kiedy ustala sie pierwszenstwo..nie w trakcie jazdy po skrzyżowaniu tylko w czasie zbliżania się do niego
Taa, ustalę sobie pierwszeństwo w czasie zbliżania się do ronda Reagana we Wrocławiu: 16 pasów ruchu na pięciu wlotach; zakładając, że co najmniej 5 pojazdów z każdego pasa będzie w tym samym czasie na rondzie, to powinnam zapamiętać ustawienie 80 aut, żeby wiedzieć, któremu ustąpić. Co ja jestem - Rain Man?

I Ty tak na poważnie z tym art. 25 na rondzie? Bo ja coś nie wierzę, że ustawodawca żąda ode mnie takich umiejętności.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze