Kto ma pierwszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kto ma pierwszeństwo?

Postprzez scooby14444 » wtorek 08 października 2013, 21:07

DOBRA JUŻ WIEM!

Takie oznakowanie jak tutaj stosuje się w celu wymuszenia przeprowadzenia rowerów przez jezdnię.

Także rowerzysta który zsiadł z roweru w celu przeprowadzenia go przez jednię jest już traktowany jak PIESZY. W związku z tym należy go przepuścić.

Ale pytanie było o ROWERZYSTÓW! .

WIĘC o takiego który zamierza kontynuować jazdę po drodze (tylko poprzeczna wchodzi w grę) bo na głównej musi korzystać z drogi dla rowerów.

A WIĘC ROWEZYSTA MUSI USTĄPIĆ PIERWSZEŃSTWA POJAZDOWI BO JEST WŁĄCZAJĄCYM SIĘ DO RUCHU.

Ale taik zakręciłeś nas :):)

AHA I MUSI BYĆ SKRZYŻOWANIE PRZY TAKIM UKŁADZIE C-16 !!!! 100%.
Ostatnio zmieniony wtorek 08 października 2013, 21:11 przez scooby14444, łącznie zmieniany 3 razy
scooby14444

Postprzez Henq » wtorek 08 października 2013, 21:08

Cyberix napisał(a):
Henq napisał(a):tutaj jakoś każdy wie, że trzeba ustąpić pieszym i rowerzystom a przecież jest przekreślony znak drogi dla rowerów

Przecież droga dla rowerów biegnie równolegle drogi poprzecznej... jest znak informujący o przejściu dla pieszych i przejazd dla rowerów. Są znaki na jezdni... więc dlaczego kierujący mieliby nie ustępować przy skręcie w prawo?
Przykład w 100% chybiony.

Widzisz znak informujący o końcu drogi dla rowerów?
jest czy go nie ma ? jest to złe oznakowanie bo co mam te 2 metry przeprowadzić rower a następnie znów mogę na niego wsiąść i dalej jechać :) tak wiem tak według znaków powinno się robić ale: paranoja :)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez taik » wtorek 08 października 2013, 21:19

scooby14444 napisał(a):Także rowerzysta który zsiadł z roweru w celu przeprowadzenia go przez jednię jest już traktowany jak PIESZY. W związku z tym należy go przepuścić.

Właśnie nie należy, ponieważ nie jest to skrzyżowanie. Zgodnie z art. 13.3 pieszy nie ma pierwszeństwa i rowerzysta również nie ma pierwszeństwa, bo się włącza do ruchu. Trzymajmy się założeń, przecież to jezdnia jest.
Tam nawet mogę zaparkować na tej jezdni na wysokości chodnika zgodnie z art. 46, a pieszy będzie sobie obchodził na około po trawie. Tak Was zrozumiałem.
taik

Postprzez scooby14444 » wtorek 08 października 2013, 21:21

LeszkoII napisał(a):DO Scoobiego:
czy wiesz, że zjazdy z drogi publicznej np. na posesję, na drogę wewnętrzną, projektują opłacają a następnie wykonują jednostki odpowiedzialne za utrzymanie dróg publicznych?

Leszko tylko jeżeli masz to szczęście i jest wykonywana przebudowa drogi. Wtedy tak, wszystko co w pasie drogowym to przebudowują za publiczne pieniądze, łącznie z kawałkiem zjazdu na twoją posesję.
Jednak jeżeli do przebudowy daleko, a ty chcesz zrobić nowy zjazd to niestety ale wszystko : mapa do celów projektowych, uzgodnienia , projektant, wykonawca, inwentaryzacja geodezyjna - musisz zrobić na swój koszt niestety.....

LeszkoII napisał(a):
Stąd masz te kilka metrów kostką wyłożone, krawężniki obniżone, ustawiony A-7. Gdzie tam widać 20 metrów i w jakim celu miałoby się tak marnotrawić pieniądze publiczne?
Leszko ponieważ państwo "oszczędza" to nikt ci zjazdu gruntowego nie wyłoży kostką (raczej). Co najwyżej zrobią ci z kruszywa.
Także to raczej skrzyżowanie - musi być 20 m twardej drogi. Pamiętaj że liczy się od osi jezdni głównej - także może być te 20 metrów tym bardziej że jest nam mnóstwo błota naniesionego z pola.
scooby14444

Postprzez taik » wtorek 08 października 2013, 21:40

scooby14444 napisał(a):Natomiast 99% takich gruntówek jak na tym zdjęciu- to drogi gminne - czyli publiczne. To czy można zrobić z taką drogą skrzyżowanie wg PoRD czy nie - decyduje te 20 metrów utwardzenia ( mówimy wtedy już o drodze twardej, nie gruntowej wg PoRD)
Dlatego przy przebudowach dróg głównych utwardza się także te 20 metrów takich gruntówek i stawia się A7 i na głównej odpowiedni znak.

Czyli jak dobrze rozumiem, chcesz mi powiedzieć, że zaprezentowana droga na zdjęciu, to droga publiczna zaliczona do kategorii dróg gminnych w drodze uchwały rady gminy, z wybrukowanym odcinkiem 20 m pod przykryciem piachu.

Jeżeli poczynić powyższe założenie, to rowerzysta musi ustąpić.
Pytanie, czy jest ono zasadne?
taik

Postprzez scooby14444 » wtorek 08 października 2013, 21:50

taik napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Natomiast 99% takich gruntówek jak na tym zdjęciu- to drogi gminne - czyli publiczne. To czy można zrobić z taką drogą skrzyżowanie wg PoRD czy nie - decyduje te 20 metrów utwardzenia ( mówimy wtedy już o drodze twardej, nie gruntowej wg PoRD)
Dlatego przy przebudowach dróg głównych utwardza się także te 20 metrów takich gruntówek i stawia się A7 i na głównej odpowiedni znak.

Czyli jak dobrze rozumiem, chcesz mi powiedzieć, że zaprezentowana droga na zdjęciu, to droga publiczna zaliczona do kategorii dróg gminnych w drodze uchwały rady gminy, z wybrukowanym odcinkiem 20 m pod przykryciem piachu.

Jeżeli poczynić powyższe założenie, to rowerzysta musi ustąpić.
Pytanie, czy jest ono zasadne?

Dokładnie. Większość gruntówek w Polsce to drogi gminne, czasami powiatowe.
Ale najistotniejsze jest to że jeżeli jest wykonywany projekt przebudowy drogi głównej to zgodnie z rozporządzeniem o warunkach jakim powinny odpowiadać drogi jeżeli projektant chce zaprojektować na przecięciach z tymi drogami skrzyżowania to muszą to być skrzyżowania zgodne z PoRD.
Żeby można było je oznakować jako pełnoprawne skrzyżowanie wg PoRD to musi być ten kawałek utwardzonej drogi zgodnie z definicją skrzyżowania i drogi twardej.

Zresztą sprawdziłem i taki układ C-16tek stosuje się na skrzyżowaniach, po to żeby rowerzyści nie przejeżdżali tylko przeprowadzali rowery przez jezdnię. Także na bank rozmawiamy o skrzyżowaniu.
scooby14444

Postprzez rusel » wtorek 08 października 2013, 22:38

co mam te 2 metry przeprowadzić rower a następnie znów mogę na niego wsiąść i dalej jechać

skad te mity ze rowerzysta musi zsiasc z roweru...poprostu przejezdza przez ten zjazd i tyle historii
rusel

Postprzez szerszon » wtorek 08 października 2013, 22:40

adres z googla by sie przydał...
szerszon

Postprzez taik » wtorek 08 października 2013, 22:54

Rzeczywiście byłby pomocny. Może ktoś rozpoznaje rejony? :D
taik

Postprzez LeszkoII » środa 09 października 2013, 07:29

Scoobi14444 napisał(a):Także to raczej skrzyżowanie - musi być 20 m twardej drogi. Pamiętaj że liczy się od osi jezdni głównej - także może być te 20 metrów tym bardziej że jest nam mnóstwo błota naniesionego z pola.
Czy może ktoś podać namiary na przepis, z którego wynika to co pogrubiłem w wypowiedzi scobiego?
Nie jest to pytanie wyłącznie do tego użytkownika, lecz pytanie do każdego, kto zna na nie odpowiedź.

=========
U mnie w mieście znalazłem coś podobnego - aczkolwiek nie dotyczącego DDR. http://goo.gl/maps/EVucZ
Skrzyżowanie z łamanym pierwszeństwem. Dawniej przy wlotach podporządkowanych pod A-7 była tabliczka T-6c. Obecnie ich nie ma... nie wiem czy celowo je usunięto, czy to efekt złomiarzy lub "hooliganów" miejskiego klubu piłkarskiego?
Wycelowany kamerą wlot to kilka metrów nawierzchni bitumicznej, dalej już tylko posesje prywatne czyli krótki dojazd (gruntowy). Czy wjeżdżający nim na skrzyżowanie włączają się do ruchu czy włączenie się do ruchu nastąpiło kilka metrów wcześniej?
Google w ogóle nie rozpoznaje tego "wlotu" jako ulicę, więc przypuszczam, że to droga wewnętrzna z czymś w rodzaju zjazdu utwardzonego.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez scooby14444 » środa 09 października 2013, 09:36

LeszkoII napisał(a):
Scoobi14444 napisał(a):Także to raczej skrzyżowanie - musi być 20 m twardej drogi. Pamiętaj że liczy się od osi jezdni głównej - także może być te 20 metrów tym bardziej że jest nam mnóstwo błota naniesionego z pola.
Czy może ktoś podać namiary na przepis, z którego wynika to co pogrubiłem w wypowiedzi scobiego?

Początek drogi stanowią:
- granica państwa (określona punktem referencyjnym)
- przecięcie osi krzyżujących się dróg (określone punktem referencyjnym).

INSTRUKCJI USTALANIA I PROWADZENIA KILOMETRAŻU DRÓG link: http://www.gddkia.gov.pl/userfiles/arti ... aczn12.pdf
Na pewno jest to też w odpowiednim prawie geodezyjnym ale nie chce mi się szukać.

LeszkoII napisał(a):U mnie w mieście znalazłem coś podobnego - aczkolwiek nie dotyczącego DDR. http://goo.gl/maps/EVucZ
Skrzyżowanie z łamanym pierwszeństwem. Dawniej przy wlotach podporządkowanych pod A-7 była tabliczka T-6c. Obecnie ich nie ma... nie wiem czy celowo je usunięto, czy to efekt złomiarzy lub "hooliganów" miejskiego klubu piłkarskiego?
Wycelowany kamerą wlot to kilka metrów nawierzchni bitumicznej, dalej już tylko posesje prywatne czyli krótki dojazd (gruntowy).

Czyli droga twarda wg PoRD. Dlatego jest oznakowana na tabliczkach T-6 i stoi przy niej A-7.
LeszkoII napisał(a):Czy wjeżdżający nim na skrzyżowanie włączają się do ruchu czy włączenie się do ruchu nastąpiło kilka metrów wcześniej?

Włączenie nastąpiło kilkanaście metrów wcześniej. W momencie wjeżdżania na drogę twardą z drogi gruntowej.
LeszkoII napisał(a):Google w ogóle nie rozpoznaje tego "wlotu" jako ulicę, więc przypuszczam, że to droga wewnętrzna z czymś w rodzaju zjazdu utwardzonego.

To że google nie rozpoznaje to nie znaczy że nie jest to droga publiczna. Na 99% jest to droga gminna w pasie drogowym ustalonym w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego miasta NOWY SĄCZ.
scooby14444

Postprzez szerszon » środa 09 października 2013, 10:06

Czy może ktoś podać namiary na przepis,

Oczywiście,ze bzdura... Napisane jest w warunkach technicznych np przy liniach zatrzymania, gdzie kończy się jedna droga a zaczyna druga.
Jeśli mierzono by według rewelacji scoobiego, to ciekawy jestem jak określiliby długość drogi w przypadku gdy droga z pierwszeństwem byłaby dwujezdniowa, albo np o czterech lub pięciu pasach ruchu.
Wtedy ogryzek o długości 5m już byłby skrzyżowaniem.
szerszon

Postprzez terrior95 » środa 09 października 2013, 10:11

terrior95

Postprzez szerszon » środa 09 października 2013, 10:19

U mnie w mieście znalazłem coś podobnego

Droga..jest przecież znak iż bez przejazdu :D
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 09 października 2013, 10:46

Poszukam na planie zagospodarowania... jak go znajdę:)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze