Jak prawidłowo omijać pojazdy?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Jak prawidłowo omijać pojazdy?

Postprzez xMarcinx » niedziela 06 października 2013, 20:34

Witam, przeszukałem całe Google na ten temat i nic nie znalazłem konkretnego.

Mianowicie jak prawidłowo powinienem omijać pojazdy na drogach dwukierunkowych jednojezdniowych?

Zawsze dawałem lewy, wyłączałem i wracałem prawym ale egzaminator mi powiedział, że nie zalicza mi jazdy tymi drogami i mam nie zaliczone omijanie. Jutro egzamin, proszę pomóżcie aby uniknąć tego błędu na ponownej próbie. Pozdrawiam
xMarcinx

Re: Jak prawidłowo omijać pojazdy?

Postprzez jasper1 » niedziela 06 października 2013, 20:44

Wszystko co istotne masz w art. 23.1.2) ustawy PoRD -zachować bezpieczny odstęp, w razie potrzeby zmniejszyć prędkość, skręcającego w lewo omijasz z prawej strony.
Szkoda, że nie dopytałeś na czym polegał Twój błąd.
Może nie upewniłeś się czy manewr można bezpiecznie wykonać albo za krótko sygnalizowałeś swój zamiar?
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez xMarcinx » niedziela 06 października 2013, 20:56

No właśnie w tym stresie to zapomniałem co mi mówił ale usłyszałem jakieś słowa, gdyby był sznur pojazdów to wtedy dajemy coś w tym stylu... chyba chodzi o to że jak nie przekraczam osi jezdni to nie daje kierunkowskazu?
xMarcinx

Postprzez szerszon » niedziela 06 października 2013, 21:02

A jak są dwa pasy w jednym kierunku ? :wink:
szerszon

Postprzez jasper1 » niedziela 06 października 2013, 21:50

Jeśli chodziło o kierunkowskaz...
Osobiście uczona byłam w ramach takiej szkoły: sygnalizujemy zmianę pasa ruchu, zmianę kierunku jazdy.
Każde przesunięcie w poprzek jezdni, gdy nie ma wyznaczonych pasów ruchu traktujemy jak zmianę pasa ruchu.
Użycie w pewnych sytuacjach kierunkowskazu pomimo braku zmiany pasa jest przydatne (choć nie wynika z PoRD), bo informuje jadących za nami o tym, że zmienia się charakter naszej aktywności na drodze.
Zgodnie z taką zasadą, jeśli wyznaczone są pasy ruchu, a Ty używasz kierunkowskazu choć nie zmieniasz pasa ruchu przy omijaniu, to kierunkowskazu nadużywasz - wykraczasz poza to co wynika z przepisów.
Z tego, co wiem stosunek egzaminatorów do tej kwestii bywa różny, dlatego na egzaminie najbezpieczniej z uwagi na różne podejścia jest wykonać manewr ze zmianą pasa i użyciem kierunkowskazu (oczywiście jeśli nie ma linii ciągłej).
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Powrót do Egzamin na prawo jazdy