Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » sobota 05 października 2013, 12:16
przez scooby14444 » sobota 05 października 2013, 12:27
przez szerszon » sobota 05 października 2013, 12:48
Szerszon rozmowa z Tobą przypomina rozmowę ze ślepym o kolorach.
Ty traktujesz KIERUNEK RUCHU jako stronę w którą coś się zwraca ( np. W LEWO, NA WPROST, NA WSCHÓD, NA ZACHÓD).
Jest to oczywiście błędne rozumienie.
Już same określenia:
"PRZECINANIE SIĘ KIERUNKÓW RUCHU" (Rozdział 7 PoRD)
"KIERUNKU RUCHU O PRZEBIEGU" (definicja T-18) powinny Cię naprowadzić że jednak nie jest to "strona" tylko konkretny kształt ( linia prosta lub krzywa) wyznaczona przez tor ruchu poruszającego się pojazdu.
Jeżeli tego pojęcia nie zrozumiesz to niczego z PoRD nie zrozumiesz, a dyskusja nie będzie miała sensu.
przez scooby14444 » sobota 05 października 2013, 13:13
SZERSZON napisał(a):scooby14444 napisał(a):SZERSZON napisał(a): W jakim kierunku poruszaja sie oba pojazdy? (Chodzi o rysunek, gdzie pojazdy są po różnych stronach SoRO)
Kierunek ruchu/jazdy jest wyznaczony przez znak C-12 i obwiednię SoRO.
SZERSZON: Poważnie ?Jeden jedzie z południa na pólnoc, a drugi z pólnocy na południe..i to jest taki sam kierunek ???????
![]()
przez szerszon » sobota 05 października 2013, 13:48
przez LeszkoII » sobota 05 października 2013, 14:04
Przepraszam, ale czym się różni zmiana PRZEBIEGU kierunku ruchu od zmiany kierunku ruchu ?scooby14444 napisał(a):T-18 w (w twoim przykładzie) mówi o ZMIANIE PRZEBIEGU KIERUNKU RUCHU
przez scooby14444 » sobota 05 października 2013, 14:12
szerszon napisał(a):scooby
Ty masz problem z odpowiedzią na pytania..
czy w końcu odpowiesz, czy trzeba zaproponować twoją wielce interesującą postać do bana za trollowanie ?
Nie potrzebuję wykładów z fizyki..czekam na odpowiedzi..i jeszcze przypomnę jedną czy na drodze jednojezdniowej dwukierunkowej mogę zmienić kierunek jazdy bez skrzyżowania ?
LeszkoII napisał(a):scooby napisał(a): Przy zjeździe ze SoRO zmieniasz dotychczasowy kierunek jazdy (wyznaczony przez znak C-12) na inny.
PoRD jest w tym zakresie w pełni zgodne z KONWENCJĄ WIEDEŃSKĄ.
W Ministerstwie Transportu mają takie samo zdanie.
Jesteś kłamcą, wiesz o tym? Akurat stanowisko ministerstwa jest w pełni zgodne z moim - w sprawie kierunkowskazów na rondach... więc kłamczuszku...oj nie ładnie.
przez szerszon » sobota 05 października 2013, 14:35
Jakbyś czytał uważnie moje posty to być zauważył że już odpowiedziałem na to pytanie. (Możesz np. skręcić na posesję, albo np. zawrócić.)
Przypominam że do tej pory nie napisałeś czym jest KIERUNEK RUCHU/JAZDY.
A gdzie ja napisałem taka bzdurę ????
Czy możesz wskazać, jeśli nie to wypada grzecznie przeprosić...pisałem o na wprost , w lewo w prawo ..o kierunku jazdy
Czy jest zmiana kierunku jazdy , gdy pojazd jedzie na wprost i czy to sygnalizujesz ?
Czy jest zmiana kierunku ruchu ?
sytuacja z mojej grafiki
http://www.autocentrum.pl/pic.php?file= ... 112.29.jpg
w jakim kierunku jadą
a)samochód
b) motocyklista
przez scooby14444 » sobota 05 października 2013, 14:57
szerszon napisał(a):Kierunek jazdy jest tożsamy z kierunkiem ruchu, natomiast kierunek ruchu nie jest tożsamy z kierunkiem jazdy.
przez szerszon » sobota 05 października 2013, 15:04
To zdanie dobitnie świadczy o tym jaki poziom intelektu reprezentujesz.
przez LeszkoII » sobota 05 października 2013, 19:35
Mam Ci przedstawić opinię ministerstwa w zakresie poruszania się po rondach?scooby14444 napisał(a):LeszkoII napisał(a):scooby napisał(a): Przy zjeździe ze SoRO zmieniasz dotychczasowy kierunek jazdy (wyznaczony przez znak C-12) na inny.
PoRD jest w tym zakresie w pełni zgodne z KONWENCJĄ WIEDEŃSKĄ.
W Ministerstwie Transportu mają takie samo zdanie.
Jesteś kłamcą, wiesz o tym? Akurat stanowisko ministerstwa jest w pełni zgodne z moim - w sprawie kierunkowskazów na rondach... więc kłamczuszku...oj nie ładnie.
Tak owszem jest zgodne, bo par. 36 z dzu.170 to jest KOPIA odpowiednich zapisów dla znaku D.3 z Konwencji Wiedeńskiej w sprawie znaków i sygnałów...scooby14444 napisał(a):Ministerstwo Transportu nie zdecydowało się na zmiany gdyż uważa że PoRD w zakresie poruszanie się po SoRO jest w pełni zgodne z Konwencją Wiedeńską.
No to masz problem, bo będziesz musiał podyskutować z ministrem Nowakiem.scooby14444 napisał(a):Powyższe wynika z prawidłowej interpretacji przepisów PoRD.
Jeżdżę zgodnie z PoRD, objeżdżam wyspę z prawej strony i tyle. Niczego nie obaliłeś. Przedstawiłeś zawiłą konstrukcję myślową i nie podołałeś. Potrafiłeś jedynie krytykować oznakowanie skrzyżowań, wymyślać absurdalne i nieżyciowe przykłady, tworzyć pod-teorię "kierunek jazdy=kierunek ruchu". Jeśli tak ma wyglądać prawidłowa interpretacja przepisów PoRD...to ręce opadają.scooby14444 napisał(a):Jeżeli jeździsz na SoRO "po swojemu" stosując "swoje własne teorie jazdy po SoRO" (obalone zresztą przeze mnie jako niezgodne z PoRD i sprzeczne wewnętrznie) narażasz się na wszelkie konsekwencje nieprzestrzegania przepisów PoRD i KW.
przez scooby14444 » sobota 05 października 2013, 21:19
LeszkoII napisał(a): Przepraszam, ale czym się różni zmiana PRZEBIEGU kierunku ruchu od zmiany kierunku ruchu ?
Co to jest przebieg kierunku ruchu?
Czy kierunek poruszającego się pojazdu może dotyczyć czegoś innego niż kierunek ruchu?
Po co tak sobie komplikować życie?
LeszkoII napisał(a): Scooby,
a jaki kierunek ruchu posiada pojazd jadący 200 metrów jezdnią jednokierunkową pod prąd? Czy ten sam kierunek ruchu, którym poruszają się pojazdy prawidłowo(zgodnie ze znakiem) czy jednak JAKIŚ inny? Olałeś pytanie Szerszona ot tak po prostu niewygodne było i już! A czemu? "Bo tak", "bo ty masz rację i nikt inny, nawet minister transportu"
LeszkoII napisał(a):Niczego nie obaliłeś. Przedstawiłeś zawiłą konstrukcję myślową i nie podołałeś.
Właśnie potwierdziłeś że SoRO NIE MOŻNA ROZPATRYWAĆ JAKO CAŁOŚCI , bo wtedy CZERWONY jako wjeżdżający na skrzyżowanie z LEWEJ STRONY musiałby ustąpić pierwszeństwa NIEBIESKIEMU wjeżdżającemu z PRAWEJ STRONY.
Właśnie potwierdziłeś że KAŻDY WLOT/WYLOT NA RONDZIE TRZEBA ROZPATRYWAĆ OSOBNO.
Właśnie potwierdziłeś że CZERWONY nadjeżdża z PRAWEJ STRONY - W związku z czym każdy wlot/wylot SoRO znajduje się z PRAWEJ STRONY względem jadącego po obwiedni/jezdni SoRO.
PODSUMOWUJĄC WŁAŚNIE POTWIERDZIŁEŚ, ŻE TO TEJ PORY W KWESTII Skrzyżowań o Ruchu Okrężnym MYLIŁEŚ SIĘ ZASADNICZO
LeszkoII napisał(a): Ustawodawca nie poczynił kroków(choć miał do tego prawo), jakie poczyniły kraje zachodnie wprowadzając odrębne przepisy zmieniające sposób użycia lub zaniechanie użycia kierunkowskazu dla SoRO
przez szerszon » sobota 05 października 2013, 21:25
10) T-18 — nieoczekiwanà zmian´ kierunku ruchu
o przebiegu wskazanym na tabliczce.
przez scooby14444 » niedziela 06 października 2013, 07:36
leszkoII napisał(a):Podałem Ci przykład z zawracaniem dlatego, bo nie wierzyłeś, że mamy problem z polskim art. 25.1 i dlatego, że stosujesz ten artykuł nazbyt dosłownie, nie bacząc na obowiązki wynikające z art. 3. Na skomplikowanym, obszernym, wielowlotowym skrzyżowaniu (wielokrotnie-) skanalizowanym nie masz szans połapać się kto skąd wyjeżdża, kto nadjeżdża z przeciwnego wlotu a nawet gdzie ten przeciwny wlot się znajduje! Dlatego musisz ograniczyć się do ustąpienia wszystkim z prawej - w stosunku do Twojej aktualnej pozycji pojazdu a nie względem Twojej pozycji "wlotowej" - nie interesuje Ciebie kto wjechał z przeciwnego lub lewego wlotu.
Takie zachowanie stanowi uproszczenie naszego art. 25.1. a nawet niestety rozbijanie skrzyżowania na części - nie ma innej rady... skoro mamy "księżycowy" PoRD niezgodny z KW.
przez dylek » niedziela 06 października 2013, 08:35