Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez scooby14444 » sobota 28 września 2013, 07:42

LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Ustawy pisane są bardzo precyzyjnie i w tym przypadku ustawodawca celowo nie używa pojęcia KIERUNKU JAZDY, ani KIERUNKU RUCHU.
Używa bardzo precyzyjnie słowa KIERUNKU.
Śmiechu warte. Więc czego to jest kierunek? Kierunek ruchu głowy kierowcy? Kierunek wycieraczki samochodu? Kierunek kręcenia kierownicą? CZEGO KIERUNEK!
Może i śmiechu warte ale tylko jak się nie rozumie...
Leszko zajrzyj do encyklopedii i sprawdź co to znaczy "kierunek". To słowo może występować samo i ma określone znaczenie. Jak już sprawdzisz to odnieś to pojęcie w stosunku do pojazdu i jego położenia względem pasa ruchu.

LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Gdyby miał na myśli kierunek jazdy/ruchu to by to napisał.
No i w PoRD są używane takie konstrukcje, nie wszędzie ale są, choćby
zajmowania przez zwierzęta więcej niż prawej połowy jezdni albo drogi dla pieszych lub rowerów
Zamiast: "drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów".
jadący z włączonymi światłami mijania lub drogowymi
Zamiast: "jadący z włączonymi światłami mijania lub (włączonymi)światłami drogowymi".
To nie są takie same konstrukcje, w tych w/w pominięte słowo wynika z poprzedzającego słowa i nie zmienia się sensu zdania. W definicji ustąpienia pierwszeństwa nie dość że zmienia się sens, to jeszcze pominięte słowo miało by wynikać ze słowa użytego później.
Gwarantuje ci że ustawodawca w sposób celowy sformułował to zdanie tak a nie inaczej, i dyskutujmy o tym co jest a nie co mogło by być.

LeszkoII napisał(a): @kg1956 też dobrze napisał. Ruch może być kierowany i bynajmniej nie czyni tego kierowca tylko sygnały i polecenia. Kierowca - jak sama nazwa wskazuje - ma uprawnienia do kierowania pojazdem czyli posiada prawo do jazdy/ruchu pojazdem.

A ja szczerze mówiąc trochę się przeraziłem że tu na forum panuje taki miszmasz i każdy inaczej pojmuje pojęcie kierunek jazdy/ruchu a tak naprawdę wiele osób nie wie chyba do końca co to jest. Jak nie wyjaśnimy totalnych podstaw to nie mamy co dyskutować o SoRO.

Panowie pytanie do was.
Niech każdy w kilku słowach napisze krótką definicję kierunku jazdy/ruchu.
Ostatnio zmieniony sobota 28 września 2013, 07:52 przez scooby14444, łącznie zmieniany 3 razy
scooby14444

Postprzez LeszkoII » sobota 28 września 2013, 07:46

szymon1977 napisał(a):Wyraźnie widać, że oba pojazdy na rysunku w miejscu zaznaczonym grubą krecha robią coś, co wygląda na skręcanie. Dlaczego niby czerwony skręca a zielony już nie?
Teoretycznie masz rację, tak wynika z Twojego rysunku. W realnej infrastrukturze proporcje powzięte z Twojej ilustracji (zwłaszcza przy potocznie zwanych "zjazdach z ronda") mają się nijak do projektu inwestycji drogowej. W rzeczywistości pomiędzy wlotami/wylotami dróg a obwiednią wyspy stosuje się łagodne przejścia - zakrzywienia toru ruchu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 28 września 2013, 08:14

szymonie
.
Najpierw wyjaśnij skąd u Ciebie pewne założenie - bo jak dotąd nikt go w PoRD nie odnalazł: dlaczego cały przejazd przez skrzyżowanie nazywasz jedną zmianą kierunku jazdy?
Równiez moge odpowiedzieć, gdzie masz napisane,aby każdy ruch kierownicą na skrzyzowaniu za każdym razem sygnalizować
Tylko dlatego, że w mowie potocznej mówiąc skręć w lewo mamy na myśli wyjechanie ze skrzyżowania drogą położoną na lewo od drogi, którą dojeżdżamy?

To tylko jest również "aż"
Możesz podać inny termin skrętu na skrzyzowaniu ?
Wyraźnie widać, że oba pojazdy na rysunku w miejscu zaznaczonym grubą krecha robią coś, co wygląda na skręcanie. Dlaczego niby czerwony skręca a zielony już nie?

czerwony skręca z jednej drogi w drugą-przedstawiłeś kompletny manewr od początku do końca
W przypadku zielonego tak juz nie jest.
Ale proszę, nie nazywaj tego czegoś kierunkiem ruchu, bo w PoRD to pojęcie oznacza coś innego. Nazywając to kierunkiem ruchu wprowadzasz zamieszanie.

A czym ?
Ostatnio zmieniony sobota 28 września 2013, 12:44 przez szerszon, łącznie zmieniany 1 raz
szerszon

Postprzez scooby14444 » sobota 28 września 2013, 09:25

kg1956 napisał(a):Pojazd nie może przecież mieć kierunku ruchu. Może co najwyżej mieć jakiś kierunek jazdy w ramach obowiązujących w tym miejscu kierunków ruchu. Kierunki ruchu pojazdów (nie pojazdu!!!) są wyznaczone przez drogowców i związane są z organizacją ruchu w danym miejscu. Zmienić kierunek (kierunki) ruchu mogą tylko drogowcy budując tak a nie inaczej drogę lub znaki drogowe ustalające organizację ruchu na tych drogach. Jedynym sposobem na zmianę kierunku ruchu przez kierującego jest fizyczne przestawienie znaków na drodze, co jednak jest niezgodne z przepisami PoRD i surowo karane.

Kg1956 nie zgodzę się z tym.
Pojazd nie może przecież mieć kierunku ruchu

Pojazd wykonując ruch ma określony kierunek ruchu. W przypadku pojazdu MOŻESZ go nazwać kierunkiem jazdy.
Dla pojazdu: kierunek ruchu = kierunek jazdy
Kierunki ruchu pojazdów (nie pojazdu!!!) są wyznaczone przez drogowców i związane są z organizacją ruchu w danym miejscu.

Nie do końca...
To DOZWOLONE KIERNKI RUCHU są wyznaczone przez "drogowców" i przepisy PoRD.
Twój kierunek ruchu jak i kierunek ruchu innych pojazdów może być zgodny albo niezgodny z DOZWOLONYMI kierunkami ruchu. Jak będzie zgodny to jedziesz przepisowo, jak nie to mandacik.

Zmienić kierunek (kierunki) ruchu mogą tylko drogowcy budując tak a nie inaczej drogę lub znaki drogowe ustalające organizację ruchu na tych drogach.

Nie prawda, "drogowcy" mogą zmienić organizację ruchu a tym samym DOZWOLONE KIERUNKI RUCHU.
Jedynym sposobem na zmianę kierunku ruchu przez kierującego jest fizyczne przestawienie znaków na drodze.

To już jest solida nieprawda.
Kierunek ruchu możesz zmieniać kiedy chcesz i jak chcesz. Co najwyżej dostaniesz solidny mandat, jeżeli TWÓJ KIERUNEK RUCHU, nie będzie zgodny z DOZWOLONYMI KIERUNKAMI RUCHU wyznaczonymi przez organizację , znaki czy przepisy.

Konkluzja: Zasad ruchu i DOZWOLONYCH kierunków ruchu nie można zmienić. (Określają je znaki)
Zmiana kierunku ruchu (kierunku jazdy w przypadku pojazdu) przez kierującego jest jak najbardziej realna. Co najwyżej może być niezgodna z dozwolonymi kierunkami ruchu.

W związku z powyższym ponawiam pytanie:
Panowie pytanie do was.
Niech każdy w kilku słowach napisze swoją krótką definicję kierunku ruchu(jazdy).

Bez ustalenia podstaw nie mamy co dalej dyskutować.
scooby14444

Postprzez szymon1977 » sobota 28 września 2013, 11:33

szerszon napisał(a):...czerwony skręca z jednej drogi w drugą-przedstawiłeś kompletny manewr od początku do końcaW przypadku zielonego tak juz nie jest.
Czerwony skręca zjeżdżając z jednej drogi na drugą drogę. Zielony na pierwszy rzut oka robi to samo zjeżdżając z powierzchni skrzyżowania na drogę. Mogę jeszcze dorysować autka w innych kolorach, które będą robić podobnie np. w ogóle nie będąc na skrzyżowaniu.

Napisałeś, że w przypadku zielonego nie przedstawiłem kompletnego manewru od początku do końca. Znów powtórzyłeś to swoje założenie, że cały przejazd jest jednym manewrem. Nie pisz mi po raz kolejny "ŻE" ja oczekują wyjaśnienia "DLACZEGO". Bo dla mnie waśnie to co narysowałem wygląda na kompletny manewr, i nie wiem dlaczego niby tak miałoby tak nie być.

A w Krakowie w mowie potocznej "skręć w pierwszą drogę" mówi się także na zjazd z klasycznego ronda pierścieniowego.
-----
szerszon napisał(a):Możesz podać inny termin skrętu na skrzyzowaniu ?
Moment, w którym zaczynamy jechać inaczej niż nas "droga" prowadzi (słowo "droga" celowo w cudzysłowie).
-----
szymon1977 napisał(a):Ale proszę, nie nazywaj tego czegoś kierunkiem ruchu...
szerszon napisał(a):A czym ?
Na prawdę nie wiem. Czymkolwiek np. torem jazdy nie będącym linią prostą. Nie jest to istotne, z wykonaniem takiego czegoś PoRD nie wiąże żadnych obowiązków ani dodatkowych praw więc nie ma żadnego znaczenia jak to nazwiesz. Tylko nie terminem użytym w PoRD w innym znaczeniu.
=====
PANOWIE, WYLUZUJCIE BO SIĘ AWANTUROWAĆ ZACZYNACIE.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 28 września 2013, 18:44

. Bo dla mnie waśnie to co narysowałem wygląda na kompletny manewr, i nie wiem dlaczego niby tak miałoby tak nie być.
Manewr zmiany kierunku jazdy czyli skądś gdzieś..a w przypadku pojazdu na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym nie mam "skąd", ale to wynika z faktu,ze ty traktujesz obwiednię ronda jako samodzielną drogę, prawda ?
Dla mnie jest to sytuacja jak tu
http://www.autocentrum.pl/pic.php?file= ... 381.79.jpg

namalowałeś pojazd w tym miejscu i nie wiadomo z której strony nadjechał, a mógł z każdej.

A w Krakowie w mowie potocznej "skręć w pierwszą drogę" mówi się także na zjazd z klasycznego ronda pierścieniowego.
a w GPS "zjedź pierwszym zjazdem" :D w zależności od programu
Moment, w którym zaczynamy jechać inaczej niż nas "droga" prowadzi (słowo "droga" celowo w cudzysłowie).
Zara, zara... :D termin , a nie opis :D
. Tylko nie terminem użytym w PoRD w innym znaczeniu.

Czyli ?
=====================
Chyba za dużo wymagam od scooby;ego i mam ignora :lol:
szerszon

Postprzez ks-rider » sobota 28 września 2013, 20:51

szerszon napisał(a):1. Wiesz...nie jesteś partnerem do dyskusji,
2. moze im napisz,że są debilami..
3. ruch okrężny przebiega w danym kierunku po okręgu...czyli jakim..może wreszcie ktoś mi, debilowi napisze jaki to kierunek /
Jaki masz kierunek jazdy będąć na powierzchni skrzyzowania ?

1. W innych tematach mozna bylo z Toba normalnie podyskutowac, dziwne, ze w tym nie idzie, bo pytasz o sprawa bardziej oczywiste niz o amen w pacierzu.

2. To nie wykonawcy sa debilami, tylko ci ktorzy to prawo ustalaja. Do egzaminatora nie moge miec pretensji, bo wypelnia swoj obowiazek, nawet jezei wie, ze jest bledne. Co najwyzej moglbym sie zapytac dlaczego wspolnymi silami nikt nie probuje tego zmienic ?

Przeciwny niz ruch wskazowek zegara. Mam nadzieje, ze Ci wyjasnilem. :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez szerszon » sobota 28 września 2013, 20:59

Ej !!! manipulujesz! napisałem,ze nie jesteś partnerem do dyskusji, jeśli zaczynasz od inwektyw :eek2:
A Ty co zrobiłeś... prosze o sprostowanie.
Przeciwny niz ruch wskazowek zegara. Mam nadzieje, ze Ci wyjasnilem.

To nie jest wyjaśnienie, mogę zaraz zrobic ci cztery rysunki, pojazd na każdym w innym miejscu na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym i poprosić o określenie w jakim kierunku jadzie jeden z drugim.
W przepisie jest napisane , z której strony trzeba wyspe objechac...to jest oczywiste..i nic więcej, a tak odnoszę wrażenie, że nie wiesz co napisać i w kółko to samo...w kierunku przeciwnym niz wskazówki zegara... to teraz wspólgraj mi ten kierunek z art 22
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 28 września 2013, 21:11

ks-rider napisał(a):Przeciwny niz ruch wskazowek zegara.
A wyobraź sobie, że na drodze jednokierunkowej ruch odbywa się w kierunku "na przód" a nie "pod prąd", co wynika ze strzałki na znaku D-3. Identyczna "magia kierunku" występuje rozważając C-12. Więc jak to jest! Jedziesz drogą jednokierunkową oznaczoną D-3 a później pojawia się A-20, wciąż jedziesz na wprost. Czy przed wjechaniem na odcinek jezdni dwukierunkowej zasygnalizujesz to kierunkowskazem? (jeśli tak to którym i dlaczego).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez scooby14444 » sobota 28 września 2013, 22:23

szerszon napisał(a): Chyba za dużo wymagam od scooby;ego i mam ignora :lol:

Szerszon nie przeceniaj aż tak bardzo swoich możliwości. :)
Wybacz ale nie chce mi się przekopywać przez tę stertę twoich bazgrołów żeby wyłowić te twoje majstersztyki.
Jak chcesz to zbierz te swoje pytania do kupy, chętnie na nie odpowiem.
W międzyczasie odpowiedz na moje pytanie:

JAK ROZUMIESZ POJĘCIE: KIERUNEK RUCHU(JAZDY). Zwięźle i na temat - krótka definicja.
LeszkoII napisał(a): A wyobraź sobie, że na drodze jednokierunkowej ruch odbywa się w kierunku "na przód" a nie "pod prąd", co wynika ze strzałki na znaku D-3. Identyczna "magia kierunku" występuje rozważając C-12. Więc jak to jest! Jedziesz drogą jednokierunkową oznaczoną D-3 a później pojawia się A-20, wciąż jedziesz na wprost. Czy przed wjechaniem na odcinek jezdni dwukierunkowej zasygnalizujesz to kierunkowskazem? (jeśli tak to którym i dlaczego).

Powiedz czemu uważasz że kierunek ruchu na odcinku jezdni jednokierunkowej jest inny niż na (następującym po nim ) pasie ruchu dla twojego kierunku na odcinku drogi dwukierunkowej?

No i powiedz czemu uważasz (jak mniemam) że na SoRO kierunek ruchu jest taki sam jak na wlocie poprzedzającym SoRO?
scooby14444

Postprzez szerszon » sobota 28 września 2013, 22:37

Wybacz ale nie chce mi się przekopywać przez tę stertę twoich bazgrołów żeby wyłowić te twoje majstersztyki
.
taaa... przepraszam ,ze śmie kwestionować, ale z tego co pamietam

1. Samochód przed robiacym zdjęcie jedzie na wprost. czy w świetle pokazanych znaków drogowych jest zmiana kierunku jazdy ?
Czy jest zmiana kierunku ruchu ?
http://goo.gl/maps/wzumk

2, czy mogę na tej drodze zmienić kierunek jazdy korzystając z pasa sąsiedniego..droga dwukierunkowa
http://goo.gl/maps/VFuHz
czy wyprzedzając pojazd zmieniam kierunek jazdy lub ruchu ?
...
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 28 września 2013, 23:01

scooby14444 napisał(a):Powiedz czemu uważasz że kierunek ruchu na odcinku jezdni jednokierunkowej jest inny niż na (następującym po nim ) pasie ruchu dla twojego kierunku na odcinku drogi dwukierunkowej?
Ponieważ to są odmienne znaczenia słowa kierunek, kierunkowość. Ty wsadzasz do jednego wora kierunek ruchu z kierunkiem jazdy. Ja tłumaczę, że kierunek ruchu nie musi być związany z kierunkiem jazdy. Na drodze oznaczonej D-3 masz zadany kierunek ruchu - TAK czy NIE?
Idąc więc Twoja retoryką, opuszczając odcinek jezdni jednokierunkowej a wjeżdżając na odcinek TEJ SAMEJ jezdni choć już dwukierunkowy, zawsze zmienia się kierunek ruchu :hmm: Nie udawaj, że tego nie rozumiesz... :mrgreen: Doskonale to wiesz i ja wiem, że wiesz :)
scooby14444 napisał(a):No i powiedz czemu uważasz (jak mniemam) że na SoRO kierunek ruchu jest taki sam jak na wlocie poprzedzającym SoRO?
Migaj przed znakiem A-20 nie ruszając kierownicą :help: Ruch jednokierunkowy zmienia się na dwukierunkowy = został zmieniony przez zarządcę drogi RUCH(dozwolony kierunek). Zarządca wstawia C-12 i ma dokładnie takie same intencje, żeby ludzie objeżdżali wyspę w jeden sposób a nie na dwa, gdyby znaku nie było.

Ile jeszcze można zadawać pytań bez odpowiedzi? Szerszonowi miałeś odpowiedzieć w związku z T-18. Na innymi nicku Ci sie nie udało, więc spróbuj na tym.
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » niedziela 29 września 2013, 10:25

szerszon napisał(a):Manewr zmiany kierunku jazdy czyli skądś gdzieś..a w przypadku pojazdu na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym nie mam "skąd"...
Znów tworzysz. Jechałem z Krakowa do Warszawy, ale w Radomiu skręciłem w prawo i zajechałem do Lublina. Czy cały przejazd przez Radom to jeden wielki skręt w prawo bo tak mi się powiedziało?

Szerszon! W PoRD chodzi o zmianę kierunku jazdy. Jechałeś w jednym kierunku jedziesz w innym. Co ma do tego przebywanie na powierzchni skrzyżowania lub nie? Przecież wyraźnie na moich obrazkach widać, że oba pojazdy będąc w tym samym miejscu, jechały w takim samym kierunku i w takim samym kierunku ze skrzyżowania odjechały.

Kierunek jazdy jest pojęciem związanym z fizyką. Dlaczego dwa pojazdy, które wykonują identyczne z punktu widzenia fizyki działania robią coś innego na skutek odmiennego oznakowania? Dla porównania: oba pojazdy jadą w linii prostej, pierwszy cały czas po asfalcie, drugi z drogi ziemnej na asfalt. Pierwszy się nie włącza do ruchu, a drugi tak i chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć dlaczego. A teraz wytłumacz, dlaczego czerwony skręca, a zielony nie. Tylko nie dokładaj żadnych własnych teorii.
-----
szerszon napisał(a):...wynika z faktu,ze ty traktujesz obwiednię ronda jako samodzielną drogę, prawda ?
Nie, nie prawda. Ja nie odnalazłem w PoRD żadnych przesłanek (nie mówiąc już o stwierdzeniu wprost), że zmiana kierunku jazdy to przejazd z jednej drogi w drugą więc, nie widzę potrzeby samodzielnej drogi na skrzyżowaniu się doszukiwać. Ba! Nie widzę w ogóle potrzeby doszukiwać się nie tylko skrzyżowania ale i drogi w ogóle.
-----
szerszon napisał(a):Samochód przed robiacym zdjęcie jedzie na wprost. czy w świetle pokazanych znaków drogowych jest zmiana kierunku jazdy ?Czy jest zmiana kierunku ruchu ?
Samochód jedzie zygzakiem (pojęcie nie określone w PoRD więc pozwolę sobie tak to nazwać) nie zmieniając kierunku jazdy. Niezależnie od tego jak samochód jedzie, nawet w linii prostej zmieniając zajmowany pas ruchu to kierunek ruchu się zmienia bo nie prowadzi w linii prostej i kierującemu nic do tego. Załóżcie sobie najlepiej oddzielny temat, w którym będziecie sobie "dyskutować" co oznacza w PoRD termin kierunek ruchu w PoRD.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez scooby14444 » niedziela 29 września 2013, 10:31

szerszon napisał(a): 1. Samochód przed robiacym zdjęcie jedzie na wprost. czy w świetle pokazanych znaków drogowych jest zmiana kierunku jazdy ? Czy jest zmiana kierunku ruchu ?
http://goo.gl/maps/wzumk

Zacznijmy od tego że jest ustawiona nieodpowiednia tabliczka.
Zamiast T-18a powinno być T-18c
Obrazek

"Tabliczkę T-18c stosujemy gdy zmiana przebiegu drogi lub kierunku następuje wprawo"
W twoim przykładzie mamy do czynienia z nieoczekiwaną zmianą przebiegu drogi.
szerszon napisał(a):2, czy mogę na tej drodze zmienić kierunek jazdy korzystając z pasa sąsiedniego..droga dwukierunkowa
http://goo.gl/maps/VFuHz
czy wyprzedzając pojazd zmieniam kierunek jazdy lub ruchu ?

Wyprzedzając na jezdni dwukierunkowej nie zmieniasz swojego kierunki ruchu(jazdy).
Wjeżdżasz jedynie na pas ruchu przeznaczony do ruchu w kierunku przeciwnym.
Szerszon pamiętaj o definicji KIERUNKU RUCHU(JAZDY).
LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a): Powiedz czemu uważasz że kierunek ruchu na odcinku jezdni jednokierunkowej jest inny niż na (następującym po nim ) pasie ruchu dla twojego kierunku na odcinku drogi dwukierunkowej?

Ponieważ to są odmienne znaczenia słowa kierunek, kierunkowość. Ty wsadzasz do jednego wora kierunek ruchu z kierunkiem jazdy. Ja tłumaczę, że kierunek ruchu nie musi być związany z kierunkiem jazdy. Na drodze oznaczonej D-3 masz zadany kierunek ruchu - TAK czy NIE?
Idąc więc Twoja retoryką, opuszczając odcinek jezdni jednokierunkowej a wjeżdżając na odcinek TEJ SAMEJ jezdni choć już dwukierunkowy, zawsze zmienia się kierunek ruchu Nie udawaj, że tego nie rozumiesz... Doskonale to wiesz i ja wiem, że wiesz

Na drodze/jezdni oznaczonej D-3 mam wskazany kierunek ruchu.- TAK.
Zgodnie z PoRD oraz moją interpretacją opuszczając odcinek jezdni jednokierunkowej i wjeżdzając na odcinek jezdni o ruchu dwukierunkowym nie zmieniasz kierunku ruchu. KIERUNEK RUCHU wciąż jest ten sam.
Przecież w poprzednim poście zadałem ci pytanie czemu uważasz że tak nie jest.
LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a): No i powiedz czemu uważasz (jak mniemam) że na SoRO kierunek ruchu jest taki sam jak na wlocie poprzedzającym SoRO?
Migaj przed znakiem A-20 nie ruszając kierownicą Ruch jednokierunkowy zmienia się na dwukierunkowy = został zmieniony przez zarządcę drogi RUCH(dozwolony kierunek). Zarządca wstawia C-12 i ma dokładnie takie same intencje, żeby ludzie objeżdżali wyspę w jeden sposób a nie na dwa, gdyby znaku nie było.

Ile jeszcze można zadawać pytań bez odpowiedzi? Szerszonowi miałeś odpowiedzieć w związku z T-18. Na innymi nicku Ci sie nie udało, więc spróbuj na tym.

Przed A-20 nie ma podstaw żeby "migać". Jedziesz pasem ruchu jezdni jednokierunkowej i wjeżdżasz na pas ruchu przeznaczony dla twojego kierunku na jezdni dwukierunkowej. Gdzie ty tu widzisz zmianę kierunku ruchu(jazdy)?
Inna sytuacja ma miejsce przed SoRO. Kierunek Ruchu na SoRO (na jezdni skrzyżowania) jest wyznaczony przez znak C-12. Jest to inny kierunek ruchu niż na pasie ruchu którym zbliżasz się do skrzyżowania.
Leszko mam prośbę ty też podaj swoją krótką definicję KIERUNKU RUCHU(JAZDY). Chyba tutaj są różnice i dlatego się nie rozumiemy.
scooby14444

Postprzez dylek » niedziela 29 września 2013, 10:37

scooby14444 napisał(a):Inna sytuacja ma miejsce przed SoRO. Kierunek Ruchu na SoRO (na jezdni skrzyżowania) jest wyznaczony przez znak C-12. Jest to inny kierunek ruchu niż na pasie ruchu którym zbliżasz się do skrzyżowania.

Jak w takim razie sygnalizujesz tą zmianę kierunku i dlaczego tak, a nie inaczej ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze