Przecięcie ulicy z torami tramwajowymi

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Przecięcie ulicy z torami tramwajowymi

Postprzez vektor » sobota 28 września 2013, 21:45

Witam. Mam wątpliwość co do sytuacji, w której mam zielone światło, ale ulicę przecinają tory tramwajowe jak na zdjęciu. http://scr.hu/0k3o/1lbr5
Czy wtedy ja mam pierwszeństwo czy tramwaj?
vektor

Re: Przecięcie ulicy z torami tramwajowymi

Postprzez LeszkoII » sobota 28 września 2013, 21:49

Masz pierwszeństwo. To jest już skrzyżowanie. Tramwaj zmienia kierunek jazdy a Ty nie zmieniasz, poruszasz się na wprost.
Bardzo możliwe, że tramwaj ma swoją sygnalizację "bezkolizyjną" a nawet gdyby jej nie miał... na pewno motorniczy zna przepisy.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez vektor » sobota 28 września 2013, 21:54

No właśnie budzi we mnie wątpliwość czy tramwaj zmienia kierunek. Patrząc "wektorowo" zmienia, ale ma tylko jeden tor, więc nie może nigdzie indziej pojechać, więc ja to traktuje jakby jechał prosto. Ale chyba źle rozumuję tak ?
vektor

Postprzez LeszkoII » sobota 28 września 2013, 21:59

Tramwaj zmienia kierunek jazdy w tzw. "prawo". Musi zmieniać, bo widać znak D-1 a cała sceneria wydarzeń mieści się już na skrzyżowaniu.
To że tory prowadzą tramwaj bez rozgałęzień - nie ma znaczenia - on skręca w prawo, po prostu skręca z drogi... w drogę...

Na skrzyżowaniach stosuje się sygnalizację "zewnętrzną(wjazdową)" trój-barwną. 2-komorowy sygnalizator stosuje się albo wewnątrz skrzyżowania albo poza nim ...albo gdzieś tam jeszcze.
Ostatnio zmieniony sobota 28 września 2013, 22:03 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez vektor » sobota 28 września 2013, 22:02

A jeżeli nie byłoby znaku d1 ?
vektor

Postprzez LeszkoII » sobota 28 września 2013, 22:04

vektor napisał(a):A jeżeli nie byłoby znaku d1 ?
To nie zmienia rzeczy. Ale gdyby było to skrzyżowanie o ruchu okrężnym... musiał(-a) byś ustąpić. Podobnie zresztą jakby wyłączyli sygnalizację lub byłaby w trybie "ostrzegawczym" (migające żółte)
LeszkoII

Postprzez vektor » sobota 28 września 2013, 22:18

A mamy taką sytuację: Nie ma znaku D1, jadę sam na tej ulicy i zawracam, mam zielone, ale nadjeżdża tramwaj (teoretycznie kiedy ja i tramwaj skręcamy na sygnalizacji, to muszę ustąpić) jakie jest rozstrzygnięcie ?
vektor

Postprzez taik » sobota 28 września 2013, 22:21

A jesteście pewni, że pojazd szynowy wjeżdża na skrzyżowaniu. Ja tam widzę drogę poprzeczną za torami :?:
taik

Postprzez LeszkoII » sobota 28 września 2013, 22:22

Musisz wtedy ustąpić, bo nie jedziesz na wprost a zawracasz).
taik napisał(a):A jesteście pewni, że pojazd szynowy wjeżdża na skrzyżowaniu. Ja tam widzę drogę poprzeczną za torami
Jestem pewien.
LeszkoII

Postprzez taik » sobota 28 września 2013, 22:25

Zaraz, zaraz. Gdzie masz przecięcie dwóch dróg? Na moje oko skrzyżowanie jest dalej, za torami.
taik

Postprzez furby » niedziela 29 września 2013, 12:53

LeszkoII: i co, ze motorniczy zna przepisy? U mnie w miescie: maja A-7 (po prawej stronie na pasie zieleni, dalej obok jest chodnik) i wymuszaja pierwszenstwo, blokuja droge i wstrzymuja ruch aby przepuscic kolege jadacego z przeciwka.
furby

Postprzez taik » niedziela 29 września 2013, 19:35

Jeśli wszyscy uznają, że torowisko przebiega przez skrzyżowanie, to ja zamilknę i w najbliższym czasie idę do okulisty. :D
Natomiast jeżeli choć jedna osoba widzi torowisko przed skrzyżowaniem, to nie uważam, że sprawa jest do końca wyjaśniona. :wink:
taik

Postprzez szerszon » niedziela 29 września 2013, 19:42

Może się łapać w obszarze skrzyżowania, ale okulista Ci nie grozi.Przy działajacej sygnalizacji nie ma problemu , ponieważ tramwaj ma swoje "czerwone"
szerszon

Postprzez vektor » niedziela 29 września 2013, 22:36

jak już jesteśmy przy takich rzeczach, to zadam pytanko na przykładzie jeszcze jednego skrzyżowania - jak ktoś zdawał w Warszawie na Odlewniczej to je skojarzy :D . Od zawsze nurtuje mnie pytanie, niby banalne ale jednak- czy jak jadę na pełnym zielonym i skręcam w prawo, to może wtedy jechać tramwaj ? Jak jadę na strzałce to wiadomo, bo tam taka jest, wtedy muszę ustąpić, ale chodzi mi o pełne zielone. Mogę wtedy jechać bez obaw, czy jednak rozglądać się za tramwajem ? Oto zdjęcie, poprawiłem kilka rzeczy, żeby były lepiej widoczne - http://scr.hu/0k3o/vfgpz jedziemy z czerwonego pola.
vektor

Postprzez szerszon » niedziela 29 września 2013, 22:43

Przy S-2 tramwaj ma czerwone, przy S-1 zielone..tramwaj też ma zielone i trzeba ustąpić..jeszcze piesi dochodzą
szerszon

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze