Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez LeszkoII » piątek 27 września 2013, 08:53

scooby14444 napisał(a):Czekam na podstawę prawną która pozwala różnicować te dwa tożsame pojęcia. - kierunek jazdy i kierunek ruchu pojazdu.
Proszę bardzo - wedle życzenia. art. 2.23)
ustąpienie pierwszeństwa – powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego – do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku
I teraz pytanie do Ciebie, Ciebie który uważasz że kierunek ruchu <=> kierunek jazdy.

Czy w przypadku braku istotnej zmiany prędkości, braku zmiany pasa ruchu i braku zmiany kierunku jazdy doszło do ustąpienia pierwszeństwa, jeśli pojazd(któremu należało się pierwszeństwo) chcąc uniknąć kolizji odbił w lewą stronę o 30cm po czym kontynuował jazdę powracając na pierwotny tor ruchu?
TAK/NIE.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez scooby14444 » piątek 27 września 2013, 09:11

LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Czekam na podstawę prawną która pozwala różnicować te dwa tożsame pojęcia. - kierunek jazdy i kierunek ruchu pojazdu.
Proszę bardzo - wedle życzenia. art. 2.23)
ustąpienie pierwszeństwa – powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego – do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku
I teraz pytanie do Ciebie, Ciebie który uważasz że kierunek ruchu <=> kierunek jazdy.
Czy w przypadku braku istotnej zmiany prędkości, braku zmiany pasa ruchu i braku zmiany kierunku jazdy doszło do ustąpienia pierwszeństwa, jeśli pojazd(któremu należało się pierwszeństwo) chcąc uniknąć kolizji odbił w lewą stronę o 30cm po czym kontynuował jazdę powracając na pierwotny tor ruchu?
TAK/NIE.

Widzisz Leszko nawet tutaj wychodzi twoja chęć mataczenia i stwierdzania czegoś innego niż jest w rzeczywistości.
Gdzie ty tam widzisz słowo KIERUNEK RUCHU LUB KIERUNEK JAZDY????
"ustąpienie pierwszeństwa – powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości (...)"
Ustawy pisane są bardzo precyzyjnie i w tym przypadku ustawodawca celowo nie używa pojęcia KIERUNKU JAZDY, ani KIERUNKU RUCHU.
Używa bardzo precyzyjnie słowa KIERUNKU.
Gdyby miał na myśli kierunek jazdy/ruchu to by to napisał.
Było by wtedy : Ustąpienie pierwszeństwa – powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku ruchu lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości.
Tego słowa "ruchu" ustawodawca tam celowo nie używa, więc nie imputuj mi tutaj czegoś czego nie ma.

p.s. Wcześniej pisałem "że jeżeli oś podłużna pojazdu odchyla się od osi pasa ruchu nie ma kompletnie żadnego znaczenia dla PoRD"
Minimalnie się pomyliłem, gdyż rzeczywiście używa się tego pojęcia pod nazwą "KIERUNEK" w definicji "ustąpienia pierwszeństwa".
Ostatnio zmieniony sobota 28 września 2013, 09:31 przez scooby14444, łącznie zmieniany 1 raz
scooby14444

Postprzez szymon1977 » piątek 27 września 2013, 11:22

dylek napisał(a):A bo np. TUTAJ
Akurat tutaj to droga z pierwszeństwem przejazdu zmienia na skrzyżowaniu kierunek. Co za tym idzie kierunek ruchu, który odbywa się na drodze z pierwszeństwem przejazdu także zmienia swój kierunek. Nie jest więc możliwe przejechanie przez to skrzyżowanie drogą z pierwszeństwem przejazdu nie zmieniając kierunku jazdy. Skrzyżowanie z łamanym pierwszeństwem to taki szczególny przypadek, na którym nie zmieniając kierunku jazdy zjeżdżasz z drogi, po której jedziesz.

Kierunek ruchu się zmienia więc jadąc zgodnie z nim zmieniasz kierunek jazdy.

A teraz wypadałoby zapoznać się z "220" i dowiedzieć się dlaczego pasy ruchu wyznaczono znakami poziomymi choć jadąc zgodnie z nimi zmienia się kierunek jazdy.
-----
PS. Zostawcie w spokoju ten nieszczęsny kierunek ruchu bo to pojęcie w PoRD użyte jest nie do tego co na drodze wyczyniacie, tylko do tego co dzieje się na drodze ogółem, bez waszego udziału i bez waszego wpływu. A nawet jeżeli coś wymyślicie sobie nazwać zmianą kierunku ruchu żadnych w związku z tym obowiązków PoRD nie nakłada więc dajcie sobie po prostu spokój.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 27 września 2013, 12:51

Żądasz podstawy prawnej czegoś co jest oczywiste?
To twoim przykrym obowiązkiem jest podanie podstawy prawnej i ciężar dowodu spoczywa na tobie w pzypadku tej kpiny jaką sobie urządziliście twierdząc że kierunek jazdy pojazdu i kierunek ruchu jadącego pojazdu to dwie różne rzeczy
.
Jak takie oczywiste to czekam na odpowiedzi :D
Dlaczego ode mnie żądasz podstawy prawnej..to ty twiedzisz ,że nie ma znaczenia , którgo określenia użyjemy... ja twierdze ,że ma.
tej kpiny jaką sobie urządziliście

znowu jesteś niegrzeczny...gdybys grzecznie odpowiadał na pytania to wyszłoby kto tu kpinę urządza...
Prawo o ruchu drogowym jest proste i logiczne skierowane do każdego kto chce jeździć pojazdami.

Pytania czekają...
Na siłę komplikujecie pewne sprawy żeby dopasować je do swoich błędnych poglądów
.
Nie uprawiamy radosnej twórczości...
Każdy intuicyjnie wyobraża czym jest kierunek ruchu, czyli kierunek jazdy w przypadku pojazdu.

szymon
PS. Zostawcie w spokoju ten nieszczęsny kierunek ruchu

Nie mozna zostawić..nawet mimo twojej odmiennej wizji nie ma wątpliwości ,ż ekierunek ruchu może byc zmieniony...i w tym momencie nawet nie wnikam przez kogo czy przez co...
Pojedziesz zygzakiem z punktu A do B9 mozna prosto jak strzelił), co chwila zmieniasz kierunek ruchu( test łosia), ale dalej twój kierunek jazdy sie nie zmienia-dążysz z A do B
Gorzej gdy wyobraźnia szwankuje..
wiesz do reszty nie chce mi sie odnosic, bo to jest twoje widzimisię.
Generalnie tutaj dużo pyskujesz, chcesz wywołac wojenkę..a mi sie nie chce w te tematy wchodzić...
Odniesiesz ie do moich pytań to pogadamy..bo na razie unikasz jak ognia..
szerszon

Postprzez kg1956 » piątek 27 września 2013, 14:09

W jaki sposób samochód może mieć inny kierunek ruchu i inny kierunek jazdy? Bo dla mnie to jakiś nonsens totalny.

Zgadzam się w 200%, że to nonsens. Powiem więcej: to kompletna bzdura. Pojazd nie może przecież mieć kierunku ruchu. Może co najwyżej mieć jakiś kierunek jazdy w ramach obowiązujących w tym miejscu kierunków ruchu. Kierunki ruchu pojazdów (nie pojazdu!!!) są wyznaczone przez drogowców i związane są z organizacją ruchu w danym miejscu. Zmienić kierunek (kierunki) ruchu mogą tylko drogowcy budując tak a nie inaczej drogę lub znaki drogowe ustalające organizację ruchu na tych drogach. Jedynym sposobem na zmianę kierunku ruchu przez kierującego jest fizyczne przestawienie znaków na drodze, co jednak jest niezgodne z przepisami PoRD i surowo karane.
Reasumując: ruch odnosi się do ogółu pojazdów a jazda do jednego pojazdu.
Dla przykładu:
Art. 22.

1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.

Kierujący może zmienić kierunek jazdy(nie ruchu).
Pas ruchu, bo po nim jeździ ogół pojazdów.
Jeden z oddziałów PoRD nosi nazwę:
Oddział 7. Przecinanie się kierunków ruchu

Kierunki ruchu przecinają się czy są pojazdy czy ich nie ma. Kierunki ruchu bowiem dotyczą infrastruktury a nie poszczególnych pojazdów. Dotyczą kierunków w jakich mogą poruszać się pojazdy (w znaczeniu ogólnym).
Tak ja rozumiem różnice między kierunkiem ruchu a kierunkiem jazdy. Wszystko w zgodzie z PoRD.
kg1956

Postprzez ks-rider » piątek 27 września 2013, 19:15

szerszon napisał(a):1.możesz podać podstawę prawną ?
2. No padłem..a gdzie jest napisane ,że opuszczenie skrzyżowania to zjazd ?
Trochę gleby nasypali na środku skrzyżowania, postawili znak z której strony toto ominąć i juz są teorie..kosmiczne.
3. Naprawdę uważam,że skręcając w lewo na skrzyżowaniu sygnalizuje sie ten fakt lewym kierunkowskazem.
4. Naprawdę uważam,że powierzchnia skrzyżowania nie jest drogą jednokierunkową tylko dlatego,że na środku jest kupa piachu...

1. Mamy juz skrzyzowania o ruchu okreznym na ktorych jedziemy w lewo :mrgreen: ? Przypadki ruchu lewostronnego wykluczymy :mrgreen:

2. Robisz z tego Maslo maslane. A szczerze mowiac, nie mam zamiaru poruszac rzeczy oczywistych , bo to nic niedaje, poza rozszerzeniu dyskusji o nastepne 31 stron a chyba nie na tym to polega.

3. Owszem, na kazdym skrzyzowaniu nalezy sygnalizowac skret w lewo poprzez wlaczenie lewego kierunkowskazu, tyle, ze skrzyzowanie o ruchu okreznym nie posiada mozliwosci skrecenia w lewo, no chyba, ze sie uprzesz, i dasz Jeepem w lewo przez kupe piachu niszczac przy okazji troche botaniki :mrgreen:

4. Zgadza sie, tylko zalezy jak ta droga i ta kupa piachu jest oznakowana - jakim znakiem drogowym ?

:wink:
ks-rider

Postprzez LeszkoII » piątek 27 września 2013, 19:57

scooby14444 napisał(a):Ustawy pisane są bardzo precyzyjnie i w tym przypadku ustawodawca celowo nie używa pojęcia KIERUNKU JAZDY, ani KIERUNKU RUCHU.
Używa bardzo precyzyjnie słowa KIERUNKU.
Śmiechu warte. Więc czego to jest kierunek? Kierunek ruchu głowy kierowcy? Kierunek wycieraczki samochodu? Kierunek kręcenia kierownicą? CZEGO KIERUNEK!
Pojazd porusza się i nagle zmienia kierunek....każdy dowolny...byle by nie ruchu??? Hallo!
scooby14444 napisał(a):Gdyby miał na myśli kierunek jazdy/ruchu to by to napisał.
No i w PoRD są używane takie konstrukcje, nie wszędzie ale są, choćby
zajmowania przez zwierzęta więcej niż prawej połowy jezdni albo drogi dla pieszych lub rowerów
Zamiast: "drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów".
jadący z włączonymi światłami mijania lub drogowymi
Zamiast: "jadący z włączonymi światłami mijania lub (włączonymi)światłami drogowymi".

@kg1956 też dobrze napisał. Ruch może być kierowany i bynajmniej nie czyni tego kierowca tylko sygnały i polecenia. Kierowca - jak sama nazwa wskazuje - ma uprawnienia do kierowania pojazdem czyli posiada prawo do jazdy/ruchu pojazdem.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 27 września 2013, 20:02

1. Mamy juz skrzyzowania o ruchu okreznym na ktorych jedziemy w lewo

twoja wesołość jest niezrozumiała...a mało to takich linkowałem ? i klasycznych i "kwadratowych"
jest P-8 to jest skret w lewo, nie ma -to jakimś cudem już nie można...zaiste fantastyka
2. Robisz z tego Maslo maslane. A szczerze mowiac, nie mam zamiaru poruszac rzeczy oczywistych ,

ja ???? nie widze podstaw do odrębnego traktowania ronda niż innych skrzyżowań
Jest to tak oczywiste ,że jestem zdumiony,że kto jak kto, ale instruktor tego nie widzi
3. Owszem, na kazdym skrzyzowaniu nalezy sygnalizowac skret w lewo poprzez wlaczenie lewego kierunkowskazu, tyle, ze skrzyzowanie o ruchu okreznym nie posiada mozliwosci skrecenia w lewo,

proszę ..skrzyżowanie o ruchu okrężnym
znaki są..nie da się ???
http://goo.gl/maps/9gGR5
4. Zgadza sie, tylko zalezy jak ta droga i ta kupa piachu jest oznakowana - jakim znakiem drogowym ?

takim, abyś wiedział z której strony masz tę kupę piachu ominąć i nic więcej..dołożony A-7 powoduje pierwszeństwo przebywających na skrzyżowaniu i nic więcej

Nie widze podstaw do tego , aby skrzyzowanie o ruchu okrężnym traktować jako jezdnie jednokierunkową, ponieważ jest to przecięcie sie dróg/jezdni dochodzących do skrzy,zowania...to chyba jest oczywistą oczywistością.
szerszon

Postprzez dylek » piątek 27 września 2013, 20:09

ks-rider napisał(a):3. Owszem, na kazdym skrzyzowaniu nalezy sygnalizowac skret w lewo poprzez wlaczenie lewego kierunkowskazu, tyle, ze skrzyzowanie o ruchu okreznym nie posiada mozliwosci skrecenia w lewo, (...)

Serio ??
http://goo.gl/maps/H1o1j
na lewym pasie na asfalcie masz wyznaczone 2 dozwolone kierunki jazdy , oraz po obu stronach jezdni znaki wskazujące kierunek ruchu wokół wyspy.
Mógłbyś strzałeczkami narysować te 2 dozwolone kierunki jazdy ? Jak ty to widzisz, bo że wolno jechać w 2 kierunkach z lewego pasa to chyba oczywiste....
Nie dyskutuję, że nie nalezy sygnalizowac kierunku ruchu wokół wyspy (wynikającego z C-12), interesuje mnie dozwolony kierunek jazdy z lewego pasa - mozna pojechać w lewo z tego pasa, czy nie ? :D należy to sygnalizowac, czy nie ?
A gdyby tych poziomych znaków nie było...znasz ogólne zasady, gdzie należy się ustawiać chcąc pojechać w określonym kierunku ?
Kiedy pojmiecie, że C-12 nie wyznacza, że kierunek jazdy na rondzie będzie prosto, a wyjazd będzie w prawo ?
Ruch wokół wyspy w jednym kierunku....ale kierunki przejazdu już w różnych... Nalezy sygnalizować to, że nie przejedziemy prosto kierunkowskazem, czy nie ? należy włączać prawy jeśli jedziemy prosto, czy nie ? i co ma kierunek ruchu wokół wyspy do zmian kierunku jazdy przez kierujących na tym skrzyzowaniu ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez ks-rider » piątek 27 września 2013, 20:38

szerszon napisał(a):1. twoja wesołość jest niezrozumiała...a mało to takich linkowałem ? i klasycznych i "kwadratowych"
2. jest P-8 to jest skret w lewo, nie ma -to jakimś cudem już nie można...zaiste fantastyka
3. nie widze podstaw do odrębnego traktowania ronda niż innych skrzyżowań
4. Jest to tak oczywiste ,że jestem zdumiony,że kto jak kto, ale instruktor tego nie widzi
5. proszę ..skrzyżowanie o ruchu okrężnym
znaki są..nie da się ??? http://goo.gl/maps/9gGR5
6. takim, abyś wiedział z której strony masz tę kupę piachu ominąć i nic więcej..dołożony A-7 powoduje pierwszeństwo przebywających na skrzyżowaniu i nic więcej
7. Nie widze podstaw do tego , aby skrzyzowanie o ruchu okrężnym traktować jako jezdnie jednokierunkową, ponieważ jest to przecięcie sie dróg/jezdni dochodzących do skrzy,zowania...to chyba jest oczywistą oczywistością.

1. Znasz przyslowie, wyjatek potwierdza regole ? To, ze jakis debil walnal babola i go pozniej nie skorygowal to czyja ma byc wina ? Przepisow ? Systemu ? Prawa ? Zobacz jakie debilizmo-kretynstwa zostaly wprowadzone do prawodawstwa kat. A i temat wlasciwie mozna zamknac. Temat jest konkretnie o „rondzie" w Kolobrzegu. Wstawilem film, ze wszystkich jakie w Kolobrzegu sa. Kwadratowych tam nie widzialem, piecio, szescio, trojkatnych rowniez nie, wiec o czym mowa ?

2. P-8 → jezeli strzalka jest prosta ( Jazda wokol wyspy ) lub w prawo ( zjazd / opuszczenie „ ronda „ ) to nie widze problemu, uzycie innych jest niezgodne z idea ruchu okreznego.

3. Coz smutne. Ty nie widzisz, ja widze.

4. i vicewersa

5. Wstawiasz linka do jakiegos dziwolonga, ktory juz na mapie wskazuje, ze jest to zwykle skrzyzowanie drog, a to, ze jakis kretyn wpadl na pomysl i oznaczyj tak jak widac na fotach, to co najwyzej swiadczy o fakcie zatrudniania w PL debili na stanowiskach ktore nie sa adekwatne do ich wyksztalcenia i wiedzy fachowej. Ruch okrezny wyklucza calkowicie skret w lewo. Dla mnie oczywiste.

6. wiesz, mam nawiniete ponad dwa miliony kilomertow po kilku kontynentach i jalos poza Polska nie spotkalem sie z czyms podobnym. Mam na mysli oznaczenie → bledne oznaczenie !

7. Nie obraz sie, ale system cie omanil. Ruch okrezny jest ruchem jednokierunkowym. Jezeli nie jest, to patrz punkty w ktorych pisalem o debilach i kretynach. To, ze do ruchu okreznego dochodza jezdnie dwukierunkowe nie swiadczy absolutnie o niczym. Sam ruch okrezny nie jest dwukierunkowy → on jest jednokierunkowy i to jest oczywista oczywistosc, tyle, ze jak widac nie w PL. Smutne a prawdziwe ?

dylek napisał(a):Serio ??
http://goo.gl/maps/H1o1j
na lewym pasie na asfalcie masz wyznaczone 2 dozwolone kierunki jazdy , oraz po obu stronach jezdni znaki wskazujące kierunek ruchu wokół wyspy.
Mógłbyś strzałeczkami narysować te 2 dozwolone kierunki jazdy ? Jak ty to widzisz, bo że wolno jechać w 2 kierunkach z lewego pasa to chyba oczywiste....
Nie dyskutuję, że nie nalezy sygnalizowac kierunku ruchu wokół wyspy (wynikającego z C-12), interesuje mnie dozwolony kierunek jazdy z lewego pasa - mozna pojechać w lewo z tego pasa, czy nie ? :D należy to sygnalizowac, czy nie ?
A gdyby tych poziomych znaków nie było...znasz ogólne zasady, gdzie należy się ustawiać chcąc pojechać w określonym kierunku ?
Kiedy pojmiecie, że C-12 nie wyznacza, że kierunek jazdy na rondzie będzie prosto, a wyjazd będzie w prawo ?
Ruch wokół wyspy w jednym kierunku....ale kierunki przejazdu już w różnych... Nalezy sygnalizować to, że nie przejedziemy prosto kierunkowskazem, czy nie ? należy włączać prawy jeśli jedziemy prosto, czy nie ? i co ma kierunek ruchu wokół wyspy do zmian kierunku jazdy przez kierujących na tym skrzyzowaniu ?

Dylek, jak wyzej, co moge za to, ze debil nie znajacy sie na rzeczy wypedzlowal tam bledna strzalke ?

ks-rider

Postprzez LeszkoII » piątek 27 września 2013, 20:55

Takie rondo robi się w 12 godzin. http://goo.gl/maps/5s4Ss
Wprawdzie to nie kupa piachu tworząca wyspę, ale coś w tym stylu.
LeszkoII

Postprzez dylek » piątek 27 września 2013, 20:59

ks-rider napisał(a):Dylek, jak wyzej, co moge za to, ze debil nie znajacy sie na rzeczy wypedzlowal tam bledna strzalke ?

Wybacz moją niegrzeczność, ale przy tej twojej odpowiedzi (tępo nieuznającej oczywistości i próbującej zbyć dyskutantów niczym)) wpiszę pewną parafrazę :
"ks-rider, co mogę na to, że debil nie znający się na rzeczy pędzluje po rondzie dookoła prawym pasem bez kierunkowskazu i jeszcze filmiki z tego nagrywa, by się tymi wyczynami chwalić ?"

Nadmieniam, że nie chodzi mi tu teraz o obrażanie cię, jednak racz zauważyć, że twoja autorska interpretacja C-12 budzi sporo kontrowersji... natomiast strzałka P-8, znak F-10 (tu polecam postudiowanie warunków technicznych, kiedy się taki znak umieszcza), oraz art 22.2 PoRD są już bardziej jednoznaczne ( choć i tu zdarzają się wynalazki przedstawiające kosmiczne interpretacje wyżej wymienionych - co ciekawsze kosmos obejmuje tylko skrzyzowanie C-12, na innych skrzyżowaniach już wiedzą co owe znaki oznaczają).

P.S. mogłeś i 10 mln km zrobić na Sacharze, w buszu Zambezi czy na Kamczatce...tylko co nas to w kwestii stosowania polskiego PoRD na polskich drogach ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » piątek 27 września 2013, 21:00

To coś dużo tych debili...bo takich rond na pęczki jest i jakoś sie da skręcic w lewo..i o zgrozo ..zawrócić.
możesz mi podać przepis pozwalający traktować rondo jakoś specjalniej ?
2. P-8 → jezeli strzalka jest prosta ( Jazda wokol wyspy ) lub w prawo ( zjazd / opuszczenie „ ronda „ ) to nie widze problemu, uzycie innych jest niezgodne z idea ruchu okreznego.

Niesamowite... zamiast zwiewać na roboty do Niemiec powinieneś tu misję wykonać :wink:
Wstawiasz linka do jakiegos dziwolonga,

dziesiątki rond...same dziwolongi...
Ruch okrezny wyklucza calkowicie skret w lewo. Dla mnie oczywiste.

Co to jest ruch okrężny ?
Poza tym z braku argumentów zaczynasz wyzywać kogos od debili...nie podoba mi sie to.
6. wiesz, mam nawiniete ponad dwa miliony kilomertow po kilku kontynentach i jalos poza Polska nie spotkalem sie z czyms podobnym. Mam na mysli oznaczenie → bledne oznaczenie

Już sie nawet boje pomyśleć , co powiesz o Wielkiej Brytanii... te artysty jeżdżą pod prąd...
7. Nie obraz sie, ale system cie omanil. Ruch okrezny jest ruchem jednokierunkowym.
nie obrażam się..swojego zdania będę bronił przed systemem w taki sam sposób
A teraz pokaż , gdzie jest napisane,że jest ruchem jednokierunkowym... D-3 stoi ?
Sposób objeżdżania wyspy jest skorelowany z ruchem prawostronnym i nic więcej..skąd sie Wam, u licha wzięła ta jednokierunkowość ?
szerszon

Postprzez ks-rider » piątek 27 września 2013, 22:07

dylek napisał(a):P.S. mogłeś i 10 mln km zrobić na Sacharze, w buszu Zambezi czy na Kamczatce...tylko co nas to w kwestii stosowania polskiego PoRD na polskich drogach ?

Fakt, moglem konkretnie napisac, ze zrobilem po drogach publicznych, tyle, ze znowu popelnilem blad, bo wyszedlem z zalozenia, ze kazdy zrozumie, o co mi chodzilo, wybacz wiec, ze sie pomylilem.

P.S. Na Sacharze, w buszu raczej nie spotyka sie wypedzlowanych strzalek.

szerszon napisał(a):1. To coś dużo tych debili...bo takich rond na pęczki jest
2. Niesamowite... zamiast zwiewać na roboty do Niemiec powinieneś tu misję wykonać :wink:
3. dziesiątki rond...same dziwolongi...
4. Co to jest ruch okrężny ?
5. Poza tym z braku argumentów zaczynasz wyzywać kogos od debili...
6. Już sie nawet boje pomyśleć , co powiesz o Wielkiej Brytanii... te artysty jeżdżą pod prąd...
7. A teraz pokaż , gdzie jest napisane,że jest ruchem jednokierunkowym... D-3 stoi ?
Sposób objeżdżania wyspy jest skorelowany z ruchem prawostronnym i nic więcej..skąd sie Wam, u licha wzięła ta jednokierunkowość ?

1. Wystarczy jak widac jedenna odpowiednim stanowisku a reszte inni zrobia.

2. Dawno juz doszedlem do wniosku, nie kopac z koniem

3. Po raz kolejny, jeden debil na odpowiednim stanowisku wprowadza a reszta robi sie sama – to tak jak z virusem internetowym.

4. Ruch ktory przebiega w danym kierunku po okregu.

5. Nie nie brakuje argumentow, jedynie stwierdzenie oczywistych faktow.

6. Napisalem przeciez wyraznie po polskiemu, ze UK ( i kraje z ruchem lewostronnym ) wylaczamy z dyskusji – dochodzi cos takiego do Ciebie ? No chyba, ze nie widzisz roznicy miedzy ruchem prawo a lewostronnym, w koncu pierszenstwo z prawej obowiazuje i tu i tu.

7. Dobra, to moze inaczej pokaz mi skrzyzowanie o ruchu okreznym na ktorym ruch odbywa sie w dwoch roznych kierunkach, o podstawe prawna juz nawet nie spytam. :mrgreen:

ks-rider

Postprzez szymon1977 » sobota 28 września 2013, 02:35

szerszon napisał(a):Odniesiesz ie do moich pytań to pogadamy.
Na razie nie odniosę się do Twoich pytań. Najpierw wyjaśnij skąd u Ciebie pewne założenie - bo jak dotąd nikt go w PoRD nie odnalazł: dlaczego cały przejazd przez skrzyżowanie nazywasz jedną zmianą kierunku jazdy? Tylko dlatego, że w mowie potocznej mówiąc skręć w lewo mamy na myśli wyjechanie ze skrzyżowania drogą położoną na lewo od drogi, którą dojeżdżamy?

Wyraźnie widać, że oba pojazdy na rysunku w miejscu zaznaczonym grubą krecha robią coś, co wygląda na skręcanie. Dlaczego niby czerwony skręca a zielony już nie?
062-1m.png

-----
szerszon napisał(a):Pojedziesz zygzakiem z punktu A do B9 mozna prosto jak strzelił), co chwila zmieniasz kierunek ruchu( test łosia), ale dalej twój kierunek jazdy sie nie zmienia-dążysz z A do B
W sumie to się z Tobą zgadzam. Niewątpliwie jeżeli kręcisz kierownicą a efektem nie jest ani zmiana kierunku jazdy ani zmiana zajmowanego pasa ruchu to coś zmieniasz. Ale proszę, nie nazywaj tego czegoś kierunkiem ruchu, bo w PoRD to pojęcie oznacza coś innego. Nazywając to kierunkiem ruchu wprowadzasz zamieszanie.
-----
kg1956 napisał(a):Tak ja rozumiem różnice między kierunkiem ruchu a kierunkiem jazdy. Wszystko w zgodzie z PoRD.
Bardzo ładnie. Wszystko w pigułce.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze