Wątpliwe oznakowania Szczecin

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Wątpliwe oznakowania Szczecin

Postprzez Adiii » czwartek 26 września 2013, 16:25

Witam!

Od 2 lat jeżdżę na motocyklu, przez 2 sezony zrobiłem 50tys km i obleciałem PL dookoła. A mimo to dalej pojawiają się pewne wątpliwości kiedy przychodzi wyrobić kategorie...

W Szczecinie są dwa miejsca, gdzie w sumie nikt nie wie jak się zachować. Jedni instruktorzy mówią tak, inni inaczej.
1. "Teoretycznie" skrzyżowanie równorzędne ulic Zgorzelecka-Retry. Ta druga, to ślepa uliczka, dojazd do bloków.
http://goo.gl/maps/pPkK9

Teoretycznie - bo od kilku lat mieszkam przy tej uliczce i nigdy żadna Lka nie ustąpiła pierwszeństwa pojazdom wyjeżdżającym z ulicy Retry.

2. Lewoskręt na Placu Żołnierza. Na google street view jest zdjęcie świeżo po remoncie tej ulicy. http://goo.gl/maps/BleCP
Jak widzicie występuje tu sygnalizacja świetlna - również po lewej stronie dla skręcających w lewo.
Ostatnio tamtędy jechałem i co? Słup z sygnalizacją dla skręcających w lewo zniknął. Po prostu go nie ma, został usunięty. Tylko czemu wszystkie auta które stały przede mną czekały aż się zapali zielone dla ludzi jadących prosto? Teoretycznie nie wyjeżdżamy za sygnalizator przy czerwonym świetle, bo... po prostu go nie ma. Ale jak widzicie sytuacja jest komiczna.

Tutaj na forum możemy sobie gdybać o tych dwóch sytuacjach, a ja chciałbym poprosić jakiś urząd o oficjalne stanowisko. Tylko jaki ? Może zarząd dróg, word, drogówka ??

Pozdrawiam serdecznie!
Adiii

Re: Wątpliwe oznakowania Szczecin

Postprzez JAKUB » piątek 27 września 2013, 11:55

Adiii napisał(a):Witam!(...)
Tutaj na forum możemy sobie gdybać o tych dwóch sytuacjach, a ja chciałbym poprosić jakiś urząd o oficjalne stanowisko. Tylko jaki ? Może zarząd dróg, word, drogówka ??

Pozdrawiam serdecznie!
To wystąp z zapytaniem o te sytuacje do KG Policji w Szczecinie np tu: policja@szczecin.kwp.gov.pl
Inne instytucje nie pomogą.
Moim zdaniem:
1. to skrzyżowanie równorzędne
2. czekałbym na sygnał zielony
JAKUB

Powrót do Egzamin na prawo jazdy