Pytanie dotyczace roweru...

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie dotyczace roweru...

Postprzez timtom » piątek 27 maja 2005, 12:51

jezeli jade z dziewczyna na rowerze to ona powinna jechac jako pierwsza czy druga? Oraz jezeli jade z nia obok siebie to ona powinna jechac od strony kraweznika czy zezdni?
timtom

Postprzez ella » piątek 27 maja 2005, 13:43

Oraz jezeli jade z nia obok siebie to ona powinna jechac od strony kraweznika czy zezdni?

A znasz przepisy?

Przepisy dodatkowe
Kierującego rowerem (rowerzystę) obowiązują takie same przepisy ruchu, jak wszystkich innych kierujących pojazdami. Jednak oprócz tego obowiązują go pewne dodatkowe przepisy o ruchu rowerów.

.......
......
.......
Kierującemu rowerem zabrania się:

jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu (np. innego rowerzysty),
ella
Moderator

Postprzez to ja » piątek 27 maja 2005, 14:23

Tak się zastanawiam nad tym pytaniem i mam wrażenie, że tutaj bardziej chodzi o to, jak powinien się zachować, tzn jak nakazuje nam dobre wychowanie...

Nie zmienia to faktu, że nie wolno jeździć obok siebie, więc jeśli jedziecie jeden za drugim, wówczas wydaje mi się, że jako pierwsza powinna jechać osoba, która jeździ wolniej, bo łatwiej będzie tej drugiej dostosować się... A że zazwyczaj to dziewczyny wolniej jeżdżą...Takie jest moje zdanie... Ale może pozostali myślą inaczej.

Spytajmy Panów ;)
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Postprzez miros » piątek 27 maja 2005, 14:40

wiesz jesli chodzi o przepisy to ella ci juz wyjasnila jak powinno sie jechac. jesli chodzi o dobre zachowanie w stosunku do damy :) :) to ja znam dwie wersje, albo idziesz po jej lewej stronie. zwyczaj wziety ze sredniowiecza, kiedy to rycerze byli praworeczni i miecze mieli przypiete do swojego boku po lewej stronie. jesli ktos chcial zaatakowac wybranke, rycerz natychmiastowo wyciagal miecz i oslanial nim swoja ukochana. gdyby stal z drugiej strony, przy wyciaganiu miecza moglby zranic swoja dame.
mozna to tez zastosowac do jazdy rowerem.

ja osobiscie jestem za ta opcja ze sredniowiecza :)

inna wersja to: idziemy po prawej stronie swojej ukochanej, poniewaz po naszej lewej stronie znajduje sie serce, ktore powinno byc jak najblizej naszej wybranki.

kobiete oczywiscie w drzwiach puszczamy przodem.

wchodzac po schodach z partnerka, ona zawsze idzie pierwsza. z tego wzgledu, ze jesli sie poslizgnie, potknie i zacznie spadac ze schodow to zawsze z tylu jest silny :) mezczyzna, ktory uratuje kobiete z opresji.
natomiast zchodzac ze schodow sytuacja jest odwrotna, mezczyzna idzie pierwszy.

jesli chodzi o jazde ty z przodu czy ona to nie mam pojecia. moze lepiej zebys ty jechal z tylu, bo za wami jada samochody, wiec w pewien sposob ochraniasz swojal luba :) :) :) :)

no to chyba tyle :P
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez to ja » piątek 27 maja 2005, 14:45

miros napisał(a):jesli chodzi o jazde ty z przodu czy ona to nie mam pojecia. moze lepiej zebys ty jechal z tylu, bo za wami jada samochody, wiec w pewien sposob ochraniasz swojal luba :) :) :) :)

No i oczywiście, jak się przewróci będziesz widział i możesz od razu udzielić jej pierwszej pomocy ;)

Ale się uśmiałam z wywodu Mirosa :) Bardzo mi się podobało :)

to ja

Postprzez miros » piątek 27 maja 2005, 14:52

no i to jest kolejny wazny :) :) powod dlaczego powinienes jechac za swoja dziewczyna. jesli cos sie jej stanie to odrazu to zobaczysz i nie odjedziesz w sina dal :) :)
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez to ja » piątek 27 maja 2005, 14:54

miros napisał(a):no i to jest kolejny wazny :) :) powod dlaczego powinienes jechac za swoja dziewczyna. jesli cos sie jej stanie to odrazu to zobaczysz i nie odjedziesz w sina dal :) :)

O innych powodach nie będę chyba mówiła, bo wszyscy wiedzą w czym rzecz ;)

to ja

Postprzez set » sobota 28 maja 2005, 01:27

Ostatnio spotakalem sie z tekstem: "jedz przodem, ja chce miec fajne widoki" - cokolwiek to znaczy... Ahh te Kobiety, co my bysmy bez Nich zrobili :lol: .
Osobiscie wole jezdzic z tylu i kontrolowac sytuacje :P .
"Musicie byc mocni moca milosci, ktora jest potezniejsza niz smierc..." Jan Pawel II
Prawo jazdy kat. B zdane za 1 razem: 09.03.2005, odebrane: 21.03.2005
set

Postprzez Alicja » środa 01 czerwca 2005, 09:56

wiesz ze to nie gra najmniejszej roli... nie przejmuj sie
Alicja

Postprzez msvox » piątek 10 czerwca 2005, 15:05

pusc dziewczyne przodem. jak cos ja trafi to bedzie miala nauczke zeby sie nie pchac przed orkiestrę :twisted: poza tym kolejnosc moze zalezec rowniez od wysokosci ubezpieczenia :lol: jak masz nizsze - jedz z tylu.
msvox

Powrót do Luźna gadka