Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 23:14

taik napisał(a):A tak na marginesie, czy to jest istotne czy na skrzyżowaniu jadę po jednej drodze, czy po dwóch przecinających się, coś to zmienia?Jesteście purystami, czy przekomarzacie się dla zasady?
Nie ma to żadnego znaczenia dlatego ustawodawca nie zawracając uwagi na ilość dróg użył rzeczownika w formie pojedynczej.
Ostatnio zmieniony wtorek 17 września 2013, 23:22 przez szymon1977, łącznie zmieniany 2 razy
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez scooby14444 » wtorek 17 września 2013, 23:15

LeszkoII napisał(a): A jeśli macie ochotę na dalsze konsekwencje teorii o "obwiedni-drodze" to zadam pytanie: do jakiej klasy(kategorii) dróg należy obwiednia ronda i proszę o potwierdzenie, gdzie mogę to sprawdzić. W przeciwnym razie ta "wasza" obwiednia będzie "drogą wewnętrzną" a jak wiadomo, droga służy nie tylko do ruchu ale tez do postoju więc mam ryzykować zatrzymanie się na obwiedni żeby kupić sobie paczkę fajek... tak 5 min i zaraz wracam.

"Jezdnia" a "droga" to dwa różne pojęcia.
Trochę ci się poplątały.

Podoba wam się mój awatar?
To nowa wersja C-12, specjalnie dla (Dylkowej, Szerszonowej,Leszkowej) koncepcji pojmowania SoRO. :D :D
scooby14444

Postprzez dylek » wtorek 17 września 2013, 23:20

szymon1977 napisał(a):1.Użycie słowa "droga" w liczbie pojedynczej przy nieokreślonej ilości dróg jest prawidłowe.

2.Przypomnę co nieco o rzeczownikach niepoliczalnych. Nastał wieczór, wyobraź sobie, że siedzimy w barze:
- Idę do kibla. Zamówisz piwo?
- Spoko. Poproszę dwa piwa.

Ad 1 - Nie jest prawidłowe.
Ad 2 - Rzeczownik niepoliczalny to taki, który występuje tylko w liczbie pojedynczej i nie posiada liczby mnogiej - tu mi żaden do głowy w jęz. polskim nie przychodzi, lub też ma tylko mnogą, bez pojedynczej np. spodnie, drzwi, nożyczki itp, gdzie słyszysz wyraz i nie jesteś w stanie określić czy mowa o 1 szt. czy o wielu. Pewne perturbacje sprawia również odmiana (np "jezdni" i nie wiadomo czy tej czy tych - tu możemy mówić o niepoliczalności...)
Słowa droga, piwo, herbata nie należą do niepoliczalnych.
Zasłaniając nie niepoliczalnością - odcinka drogi nie zamienisz na odcinek dróg czy skrzyżowanie.

Do taika - jest istotne ... fundamentalnie... na tym przekłamaniu opiera się cała filozofia traktowania powierzchni ronda przeznaczonej do ruchu jako drogi jednokierunkowej, którą się jedzie po łuku, a zjeżdża z niej skręcając w prawo... Gdyby ową powierzchnię potraktowano jak zasługuje na to (czyli jako powierzchnię skrzyżowania) - nikomu by nie przyszły do głowy pomysły, że można zawracanie zrobić prawym pasem w dodatku tego nie sygnalizując lewym kierunkowskazem.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 23:28

Kodeks napisał(a):Art. 4.Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego, chyba że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania.
Czy po wjechaniu na skrzyżowanie tracimy prawo do zakładania, że inni stosują do przepisów bo nie znajdujemy się na drodze tylko na wielu drogach?

Mamy przerobić cały Kodeks, "170" i "220", które Waszym zdaniem na skrzyżowaniu nie obowiązują? To nie Ustawodawca pomylił się stosując liczbę pojedynczą, to Wy ją błędnie odbieracie jako określenie ilości dróg jako jednej drogi.
-----
dylek napisał(a):Zasłaniając nie niepoliczalnością - odcinka drogi nie zamienisz na odcinek dróg czy skrzyżowanie.
Nie zamierzam. Do zastosowania się na skrzyżowaniu do przepisów dotyczących drogi wystarczy fakt przebywania na minimum jednej drodze. Przebywanie na wielu drogach jednocześnie przebywaniu a jednej drodze nie zaprzecza.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » wtorek 17 września 2013, 23:30

scooby14444 napisał(a):Podoba wam się mój awatar?
To nowa wersja C-12, specjalnie dla (Dylkowej, Szerszonowej,Leszkowej) koncepcji pojmowania SoRO. :D :D

Średnio...niespecjalnie intuicyjne jest w nim to, co może chciałeś przekazać. ja np. nie zrozumiałem.
Sądzę, że opisując siebie graficznie powinieneś raczej wkleić coś takiego :
Obrazek
dylek
Moderator

Postprzez taik » wtorek 17 września 2013, 23:31

dylek napisał(a):Do taika - jest istotne ... fundamentalnie... na tym przekłamaniu opiera się cała filozofia traktowania powierzchni ronda przeznaczonej do ruchu jako drogi jednokierunkowej, którą się jedzie po łuku, a zjeżdża z niej skręcając w prawo... Gdyby ową powierzchnię potraktowano jak zasługuje na to (czyli jako powierzchnię skrzyżowania) - nikomu by nie przyszły do głowy pomysły, że można zawracanie zrobić prawym pasem w dodatku tego nie sygnalizując lewym kierunkowskazem.

Tylko szerszon ustala ilość (dróg) nie jakość (czy jest to droga), bo co do tego, że są tam drogi to się zgodził.
No chyba, że znowu coś pokręciłem? :hmm:
szerszon napisał(a):
szymon1977 napisał(a):Będąc na skrzyżowaniu jesteś na drodze.
Nie jednej..jakbyś napisał drogach byłoby ok.

EDIT:
szymon1977 napisał(a):Czy po wjechaniu na skrzyżowanie tracimy prawo do zakładania, że inni stosują do przepisów bo nie znajdujemy się na drodze tylko na wielu drogach?

Mamy przerobić cały Kodeks, "170" i "220", które Waszym zdaniem na skrzyżowaniu nie obowiązują? To nie Ustawodawca pomylił się stosując liczbę pojedynczą, to Wy ją błędnie odbieracie jako określenie ilości dróg jako jednej drogi.

Tak szymon, tracimy to prawo, ale spójrz na to z innej strony - w zamian zyskujemy możliwość stanięcia na chodniku, by wyskoczyć po fajki. :D
Wybaczcie za spam, nie mogłem się powstrzymać. :wink:
Ostatnio zmieniony wtorek 17 września 2013, 23:45 przez taik, łącznie zmieniany 2 razy
taik

Postprzez scooby14444 » wtorek 17 września 2013, 23:32

Po co wam te liczebniki...zostawcie to.

Skrzyżowanie to przecinające się drogi.
To te przecinające się drogi tworzą skrzyżowanie.
Będąc na skrzyżowaniu jestem zatem w miejscu gdzie przecinają się drogi. (Np dw600 i dw775)
Mogę zatem powiedzieć że jestem na drodze DW600, a mogę powiedzieć, że jestem na DW775, mogę też powiedzieć że jestem na skrzyżowaniu dw600 dw775 .
Wszystkie odpowiedzi bedą poprawne ...
scooby14444

Postprzez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 23:40

A przede wszystkim to na pytanie czy jesteś na drodze nie możesz odpowiedzieć NIE.
szymon1977

Postprzez Cyberix » wtorek 17 września 2013, 23:45

Wyobraźmy sobie, skrzyżowanie o ruchu okrężnym z lewej strony, z prawej skrzyżowanie normalne.
Obrazek
Teraz wykaż, że taka jazda po tzw. rondzie jak narysowałem narusza jakieś przepisy...
Cyberix

Postprzez szerszon » wtorek 17 września 2013, 23:47

szymon1977 napisał(a):
szerszon napisał(a):Nie jednej..jakbyś napisał drogach byłoby ok.
Użycie słowa "droga" w liczbie pojedynczej przy nieokreślonej ilości dróg jest prawidłowe.

Możliwe, ale powoduje to implikacje,ze taik i scooby juz sami nie wiedza z kim sie kłócić :wink:
Dlatego obstawałbym przy liczbie mnogiej.
Dalej przypominam par 36.2 gdzie jest mowa o skrzyzowaniu, a nie o drodze.
Art 3 jest najważniejszym artykułem w PoRD ale jednocześnie najbardziej ogólnym...nie podpierałbym sie nim tak mocno, chociaż słowko wyczaiłeś ładnie...
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 18 września 2013, 02:55

szerszon napisał(a):Dlatego obstawałbym przy liczbie mnogiej.
Z całym szacunkiem ale obstawiać to byś sobie mógł, gdyby liczba pojedyncza nie wynikała z zasad rządzącym językiem polskim. W tej sytuacji zrobić tego nie możesz.

Prawo zapisane jest językiem prawnym, ze szczególną uwaga np. na zastosowanie konkretnych wyrazów w odpowiedniej formie. Próba zrozumienia treści zapisu bez zwrócenia uwagi na zastosowaną formę lub wręcz przeciwnie do zastosowanej formy doprowadzić może do interpretacji niezgodnej z treścią przekazaną przez ustawodawcę.
-----
Proponuję sobie na szybko przelecieć przez Kodeks i zastanowić się jak niewiele przepisów na skrzyżowaniu przestałoby obowiązywać.
Kodeks napisał(a):Art. 9. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani ułatwić przejazd pojazdu uprzywilejowanego...
Czy na skrzyżowaniu mogę sobie stać nie ułatwiając przejazdu karetce bo nie jestem na drodze tylko na drogach? Mam nadzieję, że nikomu do głowy nie przyjdzie odpowiedzieć, że mogę.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 18 września 2013, 07:01

Wracając do tej "drogi" i Art 3 czy 9, gdzie napisali co napisali...ale również mozesz byc w innych miejscach pojazdem niz droga i obowiązek na Tobie tez ciąży.Tym miejscem może być m.in powierzchnia skrzyżowania :wink:
Poza tym po raz kolejny
Paragraf 36...
Czy w końcu ktoś sie ustosunkuje ( mam na myśli ciemną stronę mocy :mrgreen: ), dlaczego tam napisali o ustąpieniu pierwszeństwa pojazdowi znajdującemu sie na skrzyżowaniu, czyli więcej niż jednej drodze ? ( definicja skrzyżowania)
Z całym szacunkiem ale obstawiać to byś sobie mógł, gdyby liczba pojedyncza nie wynikała z zasad rządzącym językiem polskim. W tej sytuacji zrobić tego nie możesz
.
Również z definicji skrzyżowania ,że liczba dróg jest przynajmniej częściowo określona...przynajmniej dwie :wink: jedna droga skrzyżowania nie czyni.
Dlatego nie możesz napisać z całą pewnością ,że liczba dróg nie jest określona.
szerszon

Postprzez dylek » środa 18 września 2013, 07:48

szerszon - ty się nie znasz :P - jest wyraźnie napisane :
1. Ustawa określa:
1) zasady ruchu na drogach publicznych, w strefach zamieszkania oraz w strefach ruchu;

Nic o skrzyżowaniach :D
Więc tam można sobie radosną twórczość wymyślać :mrgreen:
Co niniejszym "ciemna strona mocy" czyni :lol:

I nie dojdzie się do ładu i składu póki określenia "skrzyżowanie", "plac" będą samowolnie zastępowane słowami "droga", "drogi"...
Się jeździ = jest jezdnia...jest jezdnia=jest droga... i nie przekonasz, że jest inaczej. (Bo by się koncepcja wysypała ...a miedza i tak jest moja :D )
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » środa 18 września 2013, 08:04

szerszon - ty się nie znasz

Nie wiem czy sie nie obrazić :hmm: ..... :lol: w dodatku są elementy drogi po których można jeździć, a jezdni nie mają... :hmm:
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 18 września 2013, 09:49

scooby14444 napisał(a):Leszko a co to jest "obwiednia ronda"? Najpierw sprawdź czy jest takie pojęcie w PoRD, a później sprawdź czym jest "obwiednia".
Frazy "obwiednia wyspy" używa się w rozporządzeniu z dz.u. nr. 220. Natomiast nigdzie nie mogę znaleźć zamiennika tej formuły jako "jezdnia". Padają za to określenia typu "na skrzyżowaniu w ciągu drogi z pierwszeństwem". Zrozumienie czym jest ciąg drogi z pierwszeństwem ma kluczowe znaczenie dla realizacji zasad pierwszeństwa na skrzyżowaniach D-1 (+T6) / A-7. Ciąg drogi z pierwszeństwem to nic innego jak wyimaginowana kontynuacja trasy przebiegającej przez skrzyżowanie pomiędzy wlotami drogi (dróg) oznaczonych znakiem D-1, A-6.
Więc jeśli ktoś mówi: "jadę na skrzyżowaniu drogą/ulicą X" to znaczy, że jedzie w ciągu drogi/ul. X.

Teraz proszę mi znaleźć ciąg dowolnej drogi na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, który biegnie w zamkniętej pętli wokół wyspy. Dlatego pytałem o wskazanie kategorii drogi.
scooby14444 napisał(a):(...)nie używamy pojęcia OBWIEDNIA, gdyż takiego pojęcia nie ma w ustawie ani w rozporządzeniu.
Wystarczy def. skrzyżowania, w której mowa o powierzchni utworzonej przez DROGI (liczba mnoga)... Używanie pojęcie OBWIEDNIA jak najbardziej występuje, coś słabo u Ciebie z szukaniem.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze