Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez scooby14444 » wtorek 17 września 2013, 09:30

KWESTIA (1) - CZY JEZDNIA RONDA JEST JEZDNIĄ JEDNOKIERUNKOWĄ.
LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Dowód jest bardzo prosty. Jezdnia ronda jest jezdnią jednokierunkową gdyż ruch na nim możliwy jest tylko w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12. Prościej się nie da.

W dalszym ciągu masz poważne problemy z definicją skrzyżowania. Potocznie mogę nazwać obwiednię ronda jezdnią jednokierunkową... potocznie. Formalnie jest to część powierzchni skrzyżowania i radze się trzymać definicji ustawowych PoRD

JESTEM ZA!!!! , w związku z tym nie używamy pojęcia OBWIEDNIA, gdyż takiego pojęcia nie ma w ustawie ani w rozporządzeniu.
1. Zatem, przeredaguj swoje powyższe zdanie bez używania pojęć pozaustawowych.

2. Czy na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym (SORO) znajdują się pasy ruchu? (często oznakowane znakami P-1)

" Pas ruchu – każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi"

3. Czy jezdnia na której ruch pojazdów odbywa się w jednym kierunku nazywamy jezdnią jednokierunkową?

szerszon napisał(a):
Na zwykłym skrzyżowaniu także są pasy ruchu ( często oznakowane znakami poziomymi P-1) :wink:

Dokładnie.
"Pas ruchu – każdy z podłużnych pasów jezdni"
Skoro na skrzyżowaniu (również o ruchu okrężnym) są pasy ruchu, a więc w zgodzie z definicją pasa ruchu musi być również jezdnia. (lub jezdnie)

W ZWIĄZKU Z POWYŻSZYM CZY JUŻ MOŻEMY NAZYWAĆ "TO COŚ" CO ZNAJDUJE SIĘ WOKÓŁ WYSPY, PO KTÓRYM PORUSZAJĄ SIĘ POJAZDY - JEZDNIĄ???
Ostatnio zmieniony wtorek 17 września 2013, 10:59 przez scooby14444, łącznie zmieniany 2 razy
scooby14444

Postprzez szerszon » wtorek 17 września 2013, 09:54

Ok. może być,że na powierzchni skrzyżowania jest przecięcie sie jezdni( a raczej jezdni w liczbie mnogiej jak sam zauważyłeś),ale nie jest to samodzielna droga, którą można traktować jako jednokierunkową.
czyli możemy dalej nazywać przecięciem sie jezdni..jezdnie nie znikają ..łączą sie( przecinają).

Ps. Chyba masz cos do załatwienia. :wink:
szerszon

Postprzez kg1956 » wtorek 17 września 2013, 10:03

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

na jezdni jednokierunkowej;
na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Sformułowanie "odcinek drogi" rozumiem jako fragment drogi bez wyznaczonych pasów ruchu, który to fragment posiada wyznaczone pasy ruchu. Moim zdaniem jeśli cała droga jest z wyznaczonymi pasami ruchu to na każdym jej odcinku dozwolone jest wyprzedzanie określone w punkcie 10.
kg1956

Postprzez dylek » wtorek 17 września 2013, 10:13

kg1956 - sprawa się rozbija o możliwość wyprzedzania z prawej na obwiedni ronda. (mozliwość wyprzedzania z lewej na rondzie nie podlega dyskusji)
Aby można było to robić nie łamiąc PoRD należy udowodnić, że obwiednia ronda jest odcinkiem drogi z jezdnią jednokierunkową.
Póki co dowiedziałem się, że wyprzedzanie wyznacza nam odcinek drogi :mrgreen:
Czekam na coś rozsądniejszego, choć nie ukrywam, że jestem przekonany, iż nie ma szans na udowodnienie tej śmiałej teorii...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez taik » wtorek 17 września 2013, 10:18

scooby14444 napisał(a):W ZWIĄZKU Z POWYŻSZYM CZY JUŻ MOŻEMY NAZYWAĆ "TO COŚ" CO ZNAJDUJE SIĘ WOKÓŁ WYSPY, PO KTÓRYM PORUSZAJĄ SIĘ POJAZDY - JEZDNIĄ???

Jest to logiczny wywód. Jestem za.
taik

Postprzez scooby14444 » wtorek 17 września 2013, 11:00

KWESTIA (1) - CZY JEZDNIA SKRZYŻOWANIA O RUCHU OKRĘŻNYM JEST JEZDNIĄ JEDNOKIERUNKOWĄ.
LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Dowód jest bardzo prosty. Jezdnia ronda jest jezdnią jednokierunkową gdyż ruch na nim możliwy jest tylko w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12. Prościej się nie da.

W dalszym ciągu masz poważne problemy z definicją skrzyżowania. Potocznie mogę nazwać obwiednię ronda jezdnią jednokierunkową... potocznie. Formalnie jest to część powierzchni skrzyżowania i radze się trzymać definicji ustawowych PoRD

JESTEM ZA! w związku z tym nie używajmy pojęcia OBWIEDNIA, gdyż takiego pojęcia nie ma w ustawie ani w rozporządzeniu.
1. Zatem, przeredaguj swoje powyższe zdanie bez używania pojęć pozaustawowych.

2. Czy na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym (SORO) znajdują się pasy ruchu? (często oznakowane znakami P-1)

" Pas ruchu – każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi"

3. Czy jezdnia na której ruch pojazdów odbywa się w jednym kierunku nazywamy jezdnią jednokierunkową?

szerszon napisał(a):
Na zwykłym skrzyżowaniu także są pasy ruchu ( często oznakowane znakami poziomymi P-1) :wink:

Dokładnie.
"Pas ruchu – każdy z podłużnych pasów jezdni"
Skoro na skrzyżowaniu (również o ruchu okrężnym) są pasy ruchu, a więc w zgodzie z definicją pasa ruchu musi być również jezdnia. (lub jezdnie)

W ZWIĄZKU Z POWYŻSZYM CZY JUŻ MOŻEMY NAZYWAĆ "TO COŚ" CO ZNAJDUJE SIĘ WOKÓŁ WYSPY, PO KTÓRYM PORUSZAJĄ SIĘ POJAZDY - JEZDNIĄ???

taik napisał(a):Jest to logiczny wywód. Jestem za.
:spoko:
szerszon napisał(a):Ok. może być,że na powierzchni skrzyżowania jest przecięcie sie jezdni( a raczej jezdni w liczbie mnogiej jak sam zauważyłeś),ale nie jest to samodzielna droga, którą można traktować jako jednokierunkową.
czyli możemy dalej nazywać przecięciem sie jezdni..jezdnie nie znikają ..łączą sie( przecinają).

Zgoda, na powierzchni skrzyżowania X jezdnie (DWIE) przecinają się.
Na RONDZIE jezdnie tak jak powiedziałeś nie znikają tylko łączą się (przecinają się w pewien sposób) tworząc jezdnię dookoła wyspy. Spokojnie, o drodze teraz nie rozmawiamy.

3. Czy jezdnia na której ruch pojazdów odbywa się w jednym kierunku nazywamy jezdnią jednokierunkową? - Oczywiście TAK.

Na SoRO ruch obdywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Mamy znak C-12 który wskazuje nam kierunek ruchu.
JEDEN ZNAK. JEDEN KIERUNEK NA ZNAKU.

W związku z powyższym na SoRO mamy jezdnię na której ruch odbywa się w jednym kierunku. (jezdnię jednokierunkową)

ZGODA WSZYTSKICH? ....
KONKLUZJA (1): JEZDNIA SKRZYŻOWANIA O RUCHU OKRĘŻNYM JEST JEZDNIĄ JEDNOKIERUNKOWĄ
Ostatnio zmieniony wtorek 17 września 2013, 13:32 przez scooby14444, łącznie zmieniany 3 razy
scooby14444

Postprzez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 13:13

dylek napisał(a):sprawa się rozbija o możliwość wyprzedzania z prawej na obwiedni ronda. (mozliwość wyprzedzania z lewej na rondzie nie podlega dyskusji)Aby można było to robić nie łamiąc PoRD należy udowodnić, że obwiednia ronda jest odcinkiem drogi z jezdnią jednokierunkową.
Nic takiego udowadniać nie trzeba, błędnie odczytałeś treść Art.24.10. Wystarczy udowodnić, że na odcinku drogi, na którym dochodzi do wyprzedzania jezdnia jest jednokierunkowa i są na niej wyznaczone co najmniej dwa pasy ruchu przeznaczone do poruszania się w tym samym kierunku.

Dla rozjaśnienia umysłów zjedźmy na chwilkę ze skrzyżowania. Nie musi całe 5 km od skrzyżowania do skrzyżowania być jednokierunkowe, ani nie musi być wyznaczonych pasów ruchu na całych 5 km od skrzyżowania do skrzyżowania. Wystarczy, że jezdnia jest jednokierunkowa i pasy są wyznaczone na odcinku 100m, na którym do wyprzedzania dochodzi. Nie cała obwiednia ronda musi być odcinkiem drogi z wyznaczonymi pasami ruchu. Tylko jej odcinek, na którym to wyprzedzanie będzie miało miejsce. Bo po zobaczeniu znaku C-12, nikt mam nadzieję nie ma cienia wątpliwości, że na tym odcinku ruch odbywa się w jednym kierunku.

Niestety rysunki mi nie wchodzą...
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez scooby14444 » wtorek 17 września 2013, 13:36

KWESTIA (2) - CZY NA JEZDNI SKRZYŻOWANIA O RUCHU OKRĘŻNYM MOŻNA WYPRZEDZAĆ Z PRAWEJ STRONY
szymon1977 napisał(a):
dylek napisał(a):sprawa się rozbija o możliwość wyprzedzania z prawej na obwiedni ronda. (mozliwość wyprzedzania z lewej na rondzie nie podlega dyskusji)Aby można było to robić nie łamiąc PoRD należy udowodnić, że obwiednia ronda jest odcinkiem drogi z jezdnią jednokierunkową.
Nic takiego udowadniać nie trzeba, błędnie odczytałeś treść Art.24.10. Wystarczy udowodnić, że na odcinku drogi, na którym dochodzi do wyprzedzania jezdnia jest jednokierunkowa i są na niej wyznaczone co najmniej dwa pasy ruchu przeznaczone do poruszania się w tym samym kierunku.

Warunkiem koniecznym i wystarczającym wykonania manewru wyprzedzania z prawej strony jest:
- wykonanie tego manewru gdzie wyprzedzanie nie jest zabronione
- wykonanie tego manewru na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu.
- wykonanie tego manewru na jezdni jednokierunkowej (KWESTIA 1) - WARUNEK SPEŁNIONY

Do rozstrzygnięcia pozostaje kwestia czy będąc na jezdni SoRO z wyznaczonymi pasami znajdujemy się na drodze.
"Jezdnia – część drogi przeznaczoną do ruchu pojazdów (...)"
W związku z tym znajdując się na jezdni SoRO znajdujemy się na również drodze. To oczywiste.
KONKLUZJA (2) - NA JEZDNI SKRZYŻOWANIA O RUCHU OKRĘŻNYM MOŻNA WYPRZEDZAĆ Z PRAWEJ STRONY JEŻELI NA TYM ODCINKU MAMY WYZNACZONE PASY RUCHU.
Ostatnio zmieniony wtorek 17 września 2013, 15:00 przez scooby14444, łącznie zmieniany 6 razy
scooby14444

Postprzez szerszon » wtorek 17 września 2013, 15:08

ZGODA WSZYTSKICH? ....
KONKLUZJA (1): JEZDNIA SKRZYŻOWANIA O RUCHU OKRĘŻNYM JEST JEZDNIĄ JEDNOKIERUNKOWĄ

Przykro mi ale nie. Nie przekonasz mnie do jednej jedni, a tak to wynika.
szerszon

Postprzez scooby14444 » wtorek 17 września 2013, 15:46

Obwiednia mogła być jedna, a jezdnia już nie....? Uzasadnij.
scooby14444

Postprzez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 16:01

szerszon napisał(a):Nie przekonasz mnie do jednej jedni, a tak to wynika.
Przede wszystkim to z zasad rządzącym językiem polskim wynika, że słowo "jezdnia" nie wyklucza bycia jednocześnie na bliżej nieokreślonej ilości "jezdni". Jakiekolwiek próby doliczania się na skrzyżowaniu więcej niż jednej jezdni są więc bezcelowo, ponieważ nawet jeżeli jest ich więcej przepisy dotyczące jezdni nadal obowiązują.

W ramach przypomnienia o rzeczownikach niepoliczalnych proponuję wszystkim krótką przerwę na herbatę. Zwróćcie uwagę, nie herbaty a herbatę choć herbat będzie wiele. Bo oczywiście nie będziemy pić jednej herbaty wspólnie, każdy herbatę będzie miał swoją.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » wtorek 17 września 2013, 18:47

A idąc po tą herbatę pokonamy pewien odcinek drogi (nie dróg - bądź łaskaw zauważyć)... no chyba, że będzie jakieś skrzyżowanie...wtedy przestaniemy iść po drodze, a zaczniemy iść po skrzyżowaniu ( nie po drogach) - podobnie jak dzbanek to nie filiżanki.
Wskaż mi na powierzchni skrzyżowania odcinek drogi (nie dróg). To się wyklucza...albo droga, albo skrzyżowanie... Niestety nie przyznasz tej oczywistości, bo cała ta twoja teoria opiera się na tym karkołomnym wymyśle, że skrzyżowanie to droga... przyznając że powierzchnia ronda nie jest drogą musiałbyś odwołać ten cały ciąg twoich wywodów - czego nie uczynisz i będziesz trolował dalej...Pozostaje mieć nadzieję, że przyszli kandydaci na kierowców lepiej potrafią odróżnić te 2 pojęcia i nikt na serio cię nie potraktuje.
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 18:56

dylek napisał(a):...przyznając że powierzchnia ronda nie jest drogą...
Ja nie twierdzę, że skrzyżowanie jest drogą tylko, że będąc na skrzyżowaniu jestem na drodze - a to zasadnicza różnica. Swojego stwierdzenia nie odwołam, bo miejsce do którego drogi by dochodziły, na jego granicy się kończyły i na nim nie przecinały byłoby nieokreślone w PoRD i z pewnością nie spełniałoby definicji skrzyżowania. Więc podtrzymuję: będąc na skrzyżowaniu bez cienia wątpliwości jesteśmy na drodze (słowo droga użyłem w liczbie pojedynczej ponieważ nie liczę ile jest tych dróg, być może jedna a być może więcej).
szymon1977

Postprzez scooby14444 » wtorek 17 września 2013, 19:15

dylek napisał(a):A idąc po tą herbatę pokonamy pewien odcinek drogi (nie dróg - bądź łaskaw zauważyć)... no chyba, że będzie jakieś skrzyżowanie...wtedy przestaniemy iść po drodze, a zaczniemy iść po skrzyżowaniu ( nie po drogach) - podobnie jak dzbanek to nie filiżanki.
Wskaż mi na powierzchni skrzyżowania odcinek drogi (nie dróg). To się wyklucza...albo droga, albo skrzyżowanie...

Dylek skoro dla ciebie w miejscu gdzie się zaczyna skrzyżowanie kończy się droga, to w takim razie powiedz co się na tym skrzyżowaniu krzyżuje :hmm: :lol: . HA!

Przypominam że zgodnie z PoRD bez "drogi" nie może być mowy o "jezdni", a bez "jezdni" nie może być mowy o "pasach ruchu". Po czym więc jedziesz na tym swoim "wirtualnym skrzyżowaniu" dróg które się skończyły przed skrzyżowaniem. :wow:
:help: :help: :help: :wall: :wall: :wall:
Ostatnio zmieniony wtorek 17 września 2013, 19:22 przez scooby14444, łącznie zmieniany 3 razy
scooby14444

Postprzez dylek » wtorek 17 września 2013, 19:17

szymon - skorzystam z pewnego rysunku (kilka stron wcześniej w tym wątku umieszczony)
Obrazek
Przed i za " kółkiem" zarówno góra i dół to droga jednojezdniowa dwukierunkowa.
Powiedz mi jaka to "droga" tworzy kółko - jednojezdniowa czy dwujezdniowa ? jednokierunkowa czy dwukierunkowa ? Skoro jak piszesz jest tam przynajmniej jedna droga - określ jej status.

Edit - scooby - a może łączy, a nie krzyzuje ? Połączenie dróg...mówi ci to coś ?
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze