pytanie odnosnie OC

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

pytanie odnosnie OC

Postprzez honey1337 » piątek 19 lutego 2010, 02:03

mam takie pytanko: jakie konsekwencje sa kiedy zostaniemy np. kontrolowani przez policje i nie mamy oplaconego O.C? a slyszalem,ze jak ma sie oplacone O.C ale zapomnialo sie kwitka ze soba, to kara 50zl, jak to jest?
honey1337

Postprzez barbra » piątek 19 lutego 2010, 09:50

Co do pierwszego zapytania:
Ponad 2 tys. zł kary za brak OC
Przepisy / Ubezpieczenia 18.03.2009
OC jest obowiązkowe. Muszą je mieć wszyscy właściciele pojazdów mechanicznych, w tym samochodów osobowych. Do kontrolowania kierowców pod kątem opłacenia OC uprawnione są policja, organy celne, straż graniczna, Inspekcja Transportu Drogowego, wydziały komunikacji oraz Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny.

Jeśli podczas kontroli drogowej okaże się, że kierowca nie ma przy sobie dokumentu potwierdzającego opłacenie OC, grozi mu odholowanie pojazdu i zatrzymanie dowodu rejestracyjnego za pokwitowaniem.

Co więcej – informacja o prawdopodobnym nieopłaceniu OC przekazywana jest Ubezpieczeniowemu Funduszowi Gwarancyjnemu. Jeżeli okaże się, że właściciel samochodu osobowego rzeczywiście nie ma OC, lub spóźnił się z wykupieniem ubezpieczenia, czeka go kara.

Jeśli nie wykupił OC do trzech dni po wymaganym terminie, zapłaci obecnie 420 zł. Dla tych, którzy spóźnią się od 4 do 14 dni, kara wyniesie już 1040 zł. Aż 2090 zł zapłacą ci właściciele aut osobowych, którzy zapomną o ubezpieczeniu dłużej niż 14 dni.

A tu :
slyszalem,ze jak ma sie oplacone O.C ale zapomnialo sie kwitka ze soba, to kara 50zl, jak to jest?

http://www.forumsamochodowe.pl/brak-oc- ... t17351.htm

http://forumprawne.org/ubezpieczenia/55 ... stawy.html
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez barbra » poniedziałek 10 maja 2010, 15:50

A ja mam z kolei takie pytanko:
Opłaciłam OC przelewem za cały rok,ale na tym przelweie nie ma potwierdzenia daty (od kiedy do kiedy)?
Myślałam,że ubezpieczyciel prześle mi potwierdzenie,ale minęło 1,5 miesiąca i nic nie mam.Czy zatem w razie kontroli drogowej,mogę mieć z tego powodu problem-jest tylko data wpłaty ,na potwierdzeniu przelewu bankowego? :]
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez mk61 » poniedziałek 10 maja 2010, 16:23

Policjanta nie interesuje, czy zapłaciłaś za to przelewem, gotówką, czy uśmiechem. Potrzebne jest potwierdzenie zawarcia umowy, a nie dowód, że się zapłaciło.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez barbra » poniedziałek 10 maja 2010, 16:44

Marcin,ale ja mam potwierdzenie kontynuacji umowy,tylko w banku z kolei mi powiedzieli,że tam nie mogą wbić potwierdzenia wpłaty(bo robię przelew).
Potrzebne jest potwierdzenie zawarcia umowy, a nie dowód, że się zapłaciło.
-a skąd bez dowodu wpłaty,zatem będzie wiadomo,że zapłaciłam?no sorry,ale nie rozumiem tego ?
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez mk61 » poniedziałek 10 maja 2010, 16:52

Z doświadczenia:
Na każdy okres ubezpieczenia dostajesz kwit z ubezpieczalni, że zawarto umowę na czas X i na ten czas umowa obowiązuje. A to, czy za to zapłacisz, czy nie, to późniejszy problem między Tobą, a ubezpieczalnią, bo nadal jesteś objęta ubezpieczeniem.
-a skąd bez dowodu wpłaty,zatem będzie wiadomo,że zapłaciłam?no sorry,ale nie rozumiem tego

Bo musisz mieć potwierdzenie zawarcia umowy, a nie potwierdzenie płatności. Nie widzisz tu żadnej różnicy?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez barbra » poniedziałek 10 maja 2010, 17:08

No okey,rozumię,tyle,ze zawsze ubezpieczyciel mi po wpłacie przysyłał potwierdzenie umowy,do tygodnia-dwóch,a tym razem czekam już 1,5 miesiąca i zastanawia mnie co jest grane?.
No nic muszę się chyba do nich pofatygować...Dzięki za wyjaśnienie.
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez qwer0 » poniedziałek 10 maja 2010, 18:51

Bo musisz mieć potwierdzenie zawarcia umowy, a nie potwierdzenie płatności.

Wystarczy zajrzec do kodeksu:

Art. 38. Kierujący pojazdem jest obowiązany mieć przy sobie i okazywać na żądanie uprawnionego organu wymagane dla danego rodzaju pojazdu lub kierującego:
...
3) dokument stwierdzający zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzający opłacenie składki tego ubezpieczenia;
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez barbra » wtorek 11 maja 2010, 11:09

"qwer0"
Wystarczy zajrzec do kodeksu:
.... lub stwierdzający opłacenie składki tego ubezpieczenia;

Dzięki gwer0,za przypomnienie cytatu z kodeksu,jednak nauczona doświadczeniem,że również przez "drogówkę",nie jest ono jednoznacznie interpretowane skontaktowałam się dzisiaj z "moim "Towarzystwem Ubezpieczeniowym.
Okazało się,że w przypadku kontynuacji ubezpieczenia,potwierdzenie zawarcia umowy zostało załączone do blankietu wpłaty i nie zostaje potwierdzane"sztywnym blankiecikiem",które ma miejsce w przypadku zawierania nowej umowy.
Natomiast nie ma problemu z wystawieniem kopii.
Wystarczyło zgłoszenie telefoniczne i Ubezpieczyciel,zapewnił mnie,że zostanie ono jeszcze dzisiaj do mnie przesłane :wink: bowiem ,skoro nie mam orginalnego blankietu od nich(potwierdzajacego zawarcie umowy+wpłatę),to nie mogą mnie zapewnić,że przelew bankowy wystarczy... :? w razie kontroli drogowej.
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Re: pytanie odnosnie OC

Postprzez RossoneriDevil » poniedziałek 01 lipca 2013, 16:39

Witam, dostałem pismo z firmy ubezpieczeniowej, z której usług zrezygnowałem.
Że po okresie ubezpieczenie wygasa oraz że będzie to skutkowało koniecznością wniesienia opłaty za brak ubezpieczenia.

Komu, gdzie i za co mam płacić?

Kontynuacje ubezpieczenia będę miał w innej firmie, ale czy muszę o tym informować poprzedniego ubezpieczyciela?
RossoneriDevil

Postprzez reassor » piątek 12 lipca 2013, 13:29

nie musisz nikogo informować.
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Postprzez Ada22 » niedziela 25 sierpnia 2013, 11:15

Mam pytanie odnośnie OC. Prawo jazdy mam od 2 miesięcy, auto dostanę w listopadzie. Czy znajdę gdzieś tanie ubezpieczenie dla siebie czy raczej młodzi zawsze mają pod górkę:) ?
Liczyłam na tym kalkulatorze z CUK http://www.cuk.com.pl/kalkulatory-ubezpieczen i się zastanawiam czy może być jeszcze taniej ?
Ada22

Postprzez lith » poniedziałek 26 sierpnia 2013, 01:03

ja w tym roku właśnie poszedłem do PZU, żeby mi wyliczyli co proponują na przedłużenie, potem poszedłem do multiagencji, gdzie mi wyszukali ich zdaniem najlepsze oferty i wybrałem co mi się najbardziej opłacało (czyli nie jestem już w PZU, ale wielkiej różnicy nie było).

Najlepiej autko mieć z jakimś współwłaścicielem z dużymi zniżkami, bo inaczej dla świeżaka OC wychodzi kosmiczne.
lith

Postprzez RossoneriDevil » niedziela 15 września 2013, 18:57

Witam, jeżeli sprzedałem samochód, a OC opłaciłem tylko pierwsza ratę, to jak to jest dalej?
Czy jeżeli wypowiem umowę i dostarczę nowe dane nabywcy to nabywca będzie musiał opłacić drugą ratę? Czy niestety przyjdzie to na moje konto?
RossoneriDevil

Postprzez Radhezz » niedziela 15 września 2013, 22:08

RossoneriDevil napisał(a):Witam, jeżeli sprzedałem samochód, a OC opłaciłem tylko pierwsza ratę, to jak to jest dalej?
Czy jeżeli wypowiem umowę i dostarczę nowe dane nabywcy to nabywca będzie musiał opłacić drugą ratę? Czy niestety przyjdzie to na moje konto?

To zależy ile czasu ubezpieczenia wykorzystałeś - oni mają na to przeliczniki proporcjonalne, bodajże w skali miesiąca (każdy rozpoczęty miesiąc - 1/12 składki). Czyli jeśli sprzedałeś auto w czasie w którym proporcjonalnie wystarczyłaby pierwsza rata to masz spokój.

Tak samo jeśli masz opłacone z góry za cały rok i zgłosisz sprzedaż - dostajesz zwrot kasy za to co zostało niewykorzystane.

lith napisał(a):Najlepiej autko mieć z jakimś współwłaścicielem z dużymi zniżkami, bo inaczej dla świeżaka OC wychodzi kosmiczne.
To prawda. Ja już na szczęście kończę okres zwyżkowy, ale gdyby nie ojciec to byłoby krucho. Zastanawiam się kiedy firmy ubezpieczeniowe zaczną przy ofertach zwracać uwagę też na to jakie kto ma uprawnienia - jeśli ktoś ma np. C, CE, lub D to chyba umie więcej niż "amator". Równie dobrze mogliby uwzględniać to czy ktoś pracuje/pracował jako kierowca.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Następna strona

Powrót do Porady techniczne