I nie skrzyżowanie, a drogę biegnącą wokoło wyspy, traktujemy jako drogę zakrzywioną, z pierwszeństwem przejazdu.
Nie skrzyżowanie...

Zgodnie ze 170
§ 5.5. Znak A-7 „ustąp pierwszeństwa” ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem
Skądś znam to zatrzymywanie sie na jednym z pierwszych paragrafów i brak refleksji, ze istnieją inne
Par 36 polecam, gdzie napisali co znaczy C-12+A-7...cytować ?
Skoro znak ten widnieje przed skrzyżowaniem na wszystkich 4 wlotach dróg, które nie są drogami z pierwszeństwem, to wyjaśnij mi proszę gdzie ta droga, wyparowała?
Tam nie ma co parować. Musiałoby w pierwszej kolejności tam być.
Tam jest skrzyżowanie , czyli przecięcie sie dróg, a nie droga z pierwszenstwem..Znak D-1 lub A-6 wyparował ?

Wiem Ty wyznajesz zasadę, że tam nie ma drogi, nie ma jezdni. Pytam się zatem, gdzie droga z pierwszeństwem?
Tam nie ma jednej drogi...inaczej nie byłoby skrzyżowania

.To odpowiedzcie mi, kto będzie winny, jeżeli Wy, jadący na wprost (jak poprzednio na wewnętrznym pasie) uderzycie w pojazd, który również jechał na wprost, tylko zewnętrznym pasem i wyjechał z wlotu po waszej prawej stronie. Myślę, że to ucina spekulacje na temat art. 22.2 (choć uważam, że stosowanie poprzednio tej podstawy jest zupełnie nietrafione)
Cała sytuacja dzieje się na skrzyżowaniu i być może wjazd tego z prawej był związany z uniemożliwieniem zmiany pasa na zewnętrzny...czyli nieustapieniem pierwszeństwa przebywającemu na skrzyżowaniu.
Duże znaczenie ma też odległość pomiędzy poszczególnymi wlotami.