Skrzyżowanie, czy nie?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowanie, czy nie?

Postprzez szerszon » sobota 14 września 2013, 21:44

Kancjusz napisał(a):
Ale skrzyżowania tworzą m.in.:
- droga gruntowa z drogą gruntową publiczną
- droga gruntowa z drogą gruntową stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze
- droga gruntowa z drogą gruntową wewnętrzną.

A skąd żeś to wytrzasnął ?
Wjazd z drogi wewnętrznej w strefę ruchu tworzy skrzyżowanie.
Wyjazd z obiektu ( to może i z miejsca parkingowego ?, wszak to i to jest włączeniem się do ruchu) z drogą gruntową wewnętrzna tworzy skrzyżowanie ?
Raczysz żartować.
szerszon

Postprzez oskbelfer » sobota 14 września 2013, 22:45

PRD to jedno - obowiązuje kirowców, ale jest jeszcze np Ustawa drogach publicznych...

UODP --- Art. 4.
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
9) skrzyżowanie dróg publicznych:
a) jednopoziomowe – przecięcie się lub połączenie dróg publicznych na jednym poziomie,

Rozumiem to tak: Droga publiczna - nie musi mieć pow 20 metrów asfaltu, może być sama ziemia....

Skoro takie dwie drogi się będą przecinać - stworzą skrzyżowanie wg. UOKP

Natomiast, któryś tam artykuł PRD zobowiązuje kierujących do stosowania przepisó rónież poza drogami publicznymi :)

Dziękuję za uwagę :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez szerszon » sobota 14 września 2013, 23:21

jestem jak najdalszy mieszać w ruch drogowy ustawy czy rozporządzenia , które mają mglisty związek.
szerszon

Postprzez rusel » niedziela 15 września 2013, 00:14

Wjazd z drogi wewnętrznej w strefę ruchu tworzy skrzyżowanie

a co to takiego.....skoro poczatek strefy ruchu jest rowniez jej koncem oznaczajacym wyjazd na droge publiczna

PRD to jedno - obowiązuje kirowców, ale jest jeszcze np Ustawa drogach publicznych...

wiecej, skoro pord zawiera w tresci ustawe o drogach publicznych to jest rowniez jej częscia
rusel

Postprzez szerszon » niedziela 15 września 2013, 07:23

a co to takiego
Później zaprezentuję ciekawostki...chyba nawet była na forum
wiecej, skoro pord zawiera w tresci ustawe o drogach publicznych to jest rowniez jej częscia
Poprzez odnośniki w kolejnych ustawach zaraz dojdziesz do wniosków,że sam sie zdziwisz..ile to nagle ustaw na drodze obowiazuje
szerszon

Postprzez LeszkoII » niedziela 15 września 2013, 09:28

Kancjusz napisał(a):Ale skrzyżowania tworzą m.in.:
- droga gruntowa z drogą gruntową publiczną
- droga gruntowa z drogą gruntową stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze
- droga gruntowa z drogą gruntową wewnętrzną.

Choć może brzmi to dziwnie, ale z samej definicji skrzyżowania wynika taki oto wniosek. Na takim skrzyżowaniu art.17 ma pierwszeństwo przed art. 25 a w przypadku A-7 umieszczonym na wyjeździe z obiektu przy drodze, znak ten będzie przypominać o obowiązku ustąpienia pierwszeństwa podczas włączania się do ruchu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez oskbelfer » niedziela 15 września 2013, 11:09

mariusz79 napisał(a):Dopadał mnie pewien dylemat.
Jak wiadomo wszystkim np. przecięcie się drogi twardej z drogą gruntową nie jest skrzyżowaniem.
Czy w myśl definicji skrzyżowania art.1 pkt 10 KD np przecięcie się w jednym poziomie dwóch dróg twardych ale wewnętrznych np. w strefie zamieszkania jest skrzyżowaniem czy nie?

Zadam pytanie --- a w czym jest problem ? czy w tym kto ma pierwszenstwo ? bo jesli tak, to poza drogami publicznymi prd tez nalezy stosowac......
oskbelfer

Postprzez rusel » niedziela 15 września 2013, 11:09

Później zaprezentuję ciekawostki...chyba nawet była na forum

no to czekam na objawienie w oparciu o ciekawostke...oczywiscie na temat blednego oznakowania nie bedziemy dyskutowac a rozumiem ze chodzi o jakis dodatkowy przepis ktory zaraz stworzy z początku i konca stefy skrzyzowanie

Poprzez odnośniki w kolejnych ustawach zaraz dojdziesz do wniosków,że sam sie zdziwisz..ile to nagle ustaw na drodze obowiazuje

a zadam takie pytanie, czy zatoka autobusowa znajduje sie poza drogą?
Ostatnio zmieniony niedziela 15 września 2013, 11:37 przez rusel, łącznie zmieniany 1 raz
rusel

Postprzez mariusz79 » niedziela 15 września 2013, 12:16

oskbelfer pisze:
UODP --- Art. 4.
a) jednopoziomowe – przecięcie się lub połączenie dróg publicznych na jednym poziomie,

Też właśnie o tym myślałem.
Rozumiem to tak: Droga publiczna - nie musi mieć pow 20 metrów asfaltu, może być sama ziemia....

Chyba miałeś na myśli UODP a nie UOKP?
Natomiast, któryś tam artykuł PRD zobowiązuje kierujących do stosowania przepisó rónież poza drogami publicznymi

Ale tylko w zakresie koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób.
Zadam pytanie --- a w czym jest problem ? czy w tym kto ma pierwszenstwo ?

Z tym akurat problemu nie ma.
Chodzi np. o sytuację kiedy dwie drogi wewnętrzne krzyżują się. Pojawia się pytanie: czy mogę się zatrzymać w odległości mniejszej niż 10 m od miejsca przecięcia się tych dróg np. po to by zabrać pasażera, oczywiście przy założeniu warunku, że moje zatrzymanie nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub jego utrudnienia. Jeśli nie jest to skrzyżowanie to mogę. Jeśli jest to nie.
bo jesli tak, to poza drogami publicznymi prd tez nalezy stosowac......

Wiem o tym.
mariusz79

Postprzez oskbelfer » niedziela 15 września 2013, 14:45

mariusz79 napisał(a):
oskbelfer pisze:
UODP --- Art. 4.

Też właśnie o tym myślałem.

Chyba miałeś na myśli UODP a nie UOKP?

Oczywiście, miałem na mysli UODP :) typowe przejęzyczenie w związku z częstszym posługiwaniem się UOKP :)

Natomiast, któryś tam artykuł PRD zobowiązuje kierujących do stosowania przepisó również poza drogami publicznymi

Ale tylko w zakresie koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób.

Dokładnie tak :)

Chodzi np. o sytuację kiedy dwie drogi wewnętrzne krzyżują się. Pojawia się pytanie: czy mogę się zatrzymać w odległości mniejszej niż 10 m od miejsca przecięcia się tych dróg np. po to by zabrać pasażera, oczywiście przy założeniu warunku, że moje zatrzymanie nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub jego utrudnienia. Jeśli nie jest to skrzyżowanie to mogę. Jeśli jest to nie.

No to można dzielić włos na czworo i zapytać czy ta droga wewnętrzna ma "asfalt" czy jest to "10 metrów asfaltu"...

Ja bym nie był bardziej papieski od papieża - wysadziłbym pasazera i pojechał dalej, ale jeśli miałbym kogoś z "prawej" to ustąpiłbym mu pierwszeństwa :)

Na nic prd, uodp, uokp, kw itd... jeśli nie będziemy używać głowy :)
oskbelfer

Postprzez szerszon » niedziela 15 września 2013, 16:01

rusel napisał(a):
1.no to czekam na objawienie w oparciu o ciekawostke...oczywiscie na temat blednego oznakowania nie bedziemy dyskutowac a rozumiem ze chodzi o jakis dodatkowy przepis ktory zaraz stworzy z początku i konca stefy skrzyzowanie

2.a zadam takie pytanie, czy zatoka autobusowa znajduje sie poza drogą?

1. Nie objawienie tylko jest przecięcie sie dwóch dróg wewnętrznych i skręcając w drogę wewnętrzną z drogi wewnętrznej jest znak ..."droga wewnętrzna"...
czyli wyjeżdżając z powrotem kierowca jest włączającym sie do ruchu na ...drogę wewnętrzną i jeśli widzisz tu skrzyżowanie...
2. To ja Ci odpowiem...czy będziesz stosował określenia wręcz techniczne dotyczące rond z ustawy o drogach ?
czy wjazdy do posesji są też poza drogą, czy wyznaczone miejsca parkingowe tez są poza drogą ?
a chyba ma egzamin niedlugo...

Jesteś kolejną osoba na forum zgrywającą profesora i niemogącą sie powstrzymać od prowokacji...
A potem zostaje niesłusznie oskarżany o "notoryczne obrażanie uczestników dyskusji"
czy w końcu możesz pisać tylko w temacie, bez osobistych wycieczek ?
szerszon

Postprzez rusel » niedziela 15 września 2013, 18:34

1. Nie objawienie tylko jest przecięcie sie dwóch dróg wewnętrznych i skręcając w drogę wewnętrzną z drogi wewnętrznej jest znak ..."droga wewnętrzna"...
czyli wyjeżdżając z powrotem kierowca jest włączającym sie do ruchu na ...drogę wewnętrzną i jeśli widzisz tu skrzyżowanie...

czy to jest sprostowanie wypowiedzi na temat skrzyzowania jakie ma tworzyc koniec/poczatek strefy ruchu? bo nie rozumiem tego przykladu, nie ma mozliwosci wyjazdu ze strefy ruchu bezposrednio na droge wewnetrzna

Jesteś kolejną osoba na forum zgrywającą profesora i niemogącą sie powstrzymać od prowokacji...
A potem zostaje niesłusznie oskarżany o "notoryczne obrażanie uczestników dyskusji"
czy w końcu możesz pisać tylko w temacie, bez osobistych wycieczek ?

a gdzie tu osobiste wycieczki? co w tym osobistego skoro zakladasz posty na temat drogi ku zdobyciu uprawnien egzaminatora? chyba jestes przewrazliwiony

dostaniesz pytanie czy znak strefa ruchu utworzy skrzyzowanie i co odpowiesz.....

2. To ja Ci odpowiem...czy będziesz stosował określenia wręcz techniczne dotyczące rond z ustawy o drogach ?
czy wjazdy do posesji są też poza drogą, czy wyznaczone miejsca parkingowe tez są poza drogą ?

tak nawiasem mowiac to narazie na nic nie odpowiedziales

no to musisz powstrzymac sie od uzywania słów uważanych za obrażliwe
Ostatnio zmieniony niedziela 15 września 2013, 18:48 przez rusel, łącznie zmieniany 1 raz
rusel

Postprzez mariusz79 » niedziela 15 września 2013, 18:47

oskbelfer pisze:
Oczywiście, miałem na mysli UODP :) typowe przejęzyczenie w związku z częstszym posługiwaniem się UOKP

Domyśliłem się :)
No to można dzielić włos na czworo i zapytać czy ta droga wewnętrzna ma "asfalt" czy jest to "10 metrów asfaltu"...

Są to drogi twarde o nawierzchni bitumicznej, takie miałem na myśli.
Ja bym nie był bardziej papieski od papieża - wysadziłbym pasazera i pojechał dalej, ale jeśli miałbym kogoś z "prawej" to ustąpiłbym mu pierwszeństwa

Ale mi nie o pierwszeństwo chodzi, bo co do pierwszeństwa to ja nie mam żadnych wątpliwości. Czy wyjdzie nam skrzyżowanie, czy nie to efekt (co do pierwszeństwa) będzie ten sam, albo zastosujemy przepisy art.25 ust.1, jeśli uznamy to za skrzyżowanie, albo przepisy art.25 ust.3 i za jego pośrednictwem przepisy art.25 ust.1 względnie przepisy art. 17. ust.2.
Z tego co widzę, to niestety zdania są podzielone. A jakie jest Twoje zdanie na ten temat? ;-)
Na nic prd, uodp, uokp, kw itd... jeśli nie będziemy używać głowy

Masz rację :) ale mi chodzi o aspekt prawny.
Mam też wątpliwości co do następującej sytuacji:
Ja wyjeżdżam z parkingu przodem w lewo (włączam się do ruchu). Z na przeciwka pojazd wyjeżdża tyłem z parkingu na prawo stronę (włącza się do ruchu, cofa). Kto będzie miał pierwszeństwo?
mariusz79

Postprzez LeszkoII » niedziela 15 września 2013, 18:47

1. Czy przecięcie się drogi twardej wewnętrznej z drogą twarda wewnętrzną spełnia definicję skrzyżowania z ustawy PoRD?
2. Czy w takim miejscu przecinania się kierunków ruchu ma zastosowanie art. 25.1, art. 25.3 czy art. 17?

Jeśli padną odpowiedzi na powyższe pytania(z merytorycznym uzasadnieniem), to wątek mogę uznać za zamknięty.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez mariusz79 » niedziela 15 września 2013, 18:52

LeszkoII napisał(a):2. Czy w takim miejscu przecinania się kierunków ruchu ma zastosowanie art. 25.1, art. 25.3 czy art. 17?
.

To zależy właśnie od tego, czy będzie to skrzyżowanie, czy też nie.
mariusz79

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze