Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez taik » sobota 14 września 2013, 21:22

szerszon napisał(a):2, Jeśli chodzi o policje to czasami im sie zdarza chlapnąć gniota...
Przecież nie mam obowiązku przyjąć mandatu i położyć uszy po sobie...

Chlapnąć gniota i owszem, to oni mogą, ale nie przy tak oczywistej sprawie. Oni mielą setki takich mandatów, myślisz, że za każdym razem odkrywają Amerykę?
szerszon napisał(a):4. Nie rozśmieszaj mnie...

Rozumiem, iż nałożenie mandatu przemawia za Twoją racją. :shock: Dziwne to.
Odnoszę wrażenie, iż dyskutuję z fanatykiem. Nie potrafisz uczciwie przyznać, iż jest to właściwy argument do interpretacji, którą ja stosuję.
szerszon napisał(a):jak tam rondo z mojego linku ?
Dlaczego dzieje sie tak, że niektóre sprawy są pomijane jakby nigdy nic...zabrakło Ci weny ?
Może jeszcze wrócimy do ronda "kwadratowego" gdzie będziesz upierał sie przy prawym kierunkowskazie przy zjeździe , co ? :wink:

Po co mam odpowiadać, skoro wiesz, co odpowiem...
Też będę sygnalizował w prawo.
Mógłbym powiedzieć: tak jak Ty będziesz sygnalizował w lewo manewr skrętu w prawo przy zjeździe z ronda na 3 wlocie (licząc od prawej)... ale tego nie powiem, bo nie jestem złośliwy... :wink:
taik

Postprzez szerszon » sobota 14 września 2013, 21:39

Chlapnąć gniota i owszem, to oni mogą, ale nie przy tak oczywistej sprawie.

Właśnie nie będzie taka oczywista przy bliższym przyjrzeniu się.
Jeśli nie widzisz tego..cóż twój problem i strata..
Rozumiem, iż nałożenie mandatu przemawia za Twoją racją.

Wracając do punktu powyżej. to że jakiś policjant sobie uważa,że zjazd z ronda to skręt w prawo to jego sprawa.
Najwyżej się uśmieje i nie przyjmę mandatu.
Nie masz większego pojęcia jak działa policja..nie chce im sie pisać wniosków do sądów , dlatego tez niejednokrotnie wręcz "wciskają" winę. Trochę już na tym świecie żyję...
Odnoszę wrażenie, iż dyskutuję z fanatykiem.

Przyznam Ci rację..jestem fanatykiem..i twoje gładkie słówka niezawierające merytorycznej treści nie zwiodą mnie.
Nie potrafisz uczciwie przyznać, iż jest to właściwy argument do interpretacji, którą ja stosuję.

Bo to nie jest decydujący argument. Można przyjąć,że policja z pewnością zna lepiej PoRD od przeciętnego kierowcy, ale nie ode mnie, dylka MELa, oskinstruktora, oskbelfera i nawet rusela :wink: ( przepraszam za drobną złośliwość)
Też będę sygnalizował w prawo

Przecież nawet kierownicą nie ruszysz ... :wow:
A jak na skrzyzowaniu będziesz sygnalizował faktycznie skręt w prawo, skoro na wprost już używasz prawego kierunkowskazu ? Rękę przez okno wystawisz ?
Mógłbym powiedzieć: tak jak Ty będziesz sygnalizował w lewo manewr skrętu w prawo przy zjeździe z ronda na 3 wlocie (licząc od prawej)... ale tego nie powiem, bo nie jestem złośliwy.

Wjadę na skrzyżowanie z lewym kierunkowskazem i w zależności od sytuacji zasygnalizuje prawym bądź nie.
Niejednokrotnie o tym pisałem...wrzuciłem również link do stanowiska reprezentowanego przez warszawski WORD.
Wybacz, ale spora grupa egzaminatorów , z którymi mam styczność, jest dla mnie większym autorytetem niż twoje posty czy widzimisię zwykłego policjanta.
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 14 września 2013, 21:44

dylek napisał(a):http://goo.gl/maps/sXM8K
Tak małego w Polsce to jeszcze nie widziałem :)
Może teraz taik odpowie na wcześniejsze moje pytanie: czy na mini rondzie jego sygnalizowanie prawym kierunkowskazem zjazdu ze skrzyżowania jest zgodne z art. 22.5 - ze szczególnym uwzględnieniem wymogu "zawczasu i wyraźnie". Przy czym nie wyspa może być nawet 10 metrowa... nie będę się tych 2m czepiał.

{P.S.} Oj coś widzę, że pytań przybywa a odpowiedzi brak. Mam czas, nie wymagam 'dogmatycznego myślenia' tylko myślenia.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez taik » sobota 14 września 2013, 21:45

dylek napisał(a):Serio ??
http://goo.gl/maps/sXM8K

Rzeczywiście znalazłeś. Nie wierzę. :wow:
Panowie Odnoszę wrażenie, że nasza dyskusja osiągnęła granice absurdu.
dylek wyciągnął, jak magik z kapelusza, przykład skrzyżowania, które jest potworkiem, toż to kuriozum. Czy naprawdę uważacie, że znak C-12 (jak i sama wyspa) są tam potrzebne, coś wnoszą w organizację ruchu? Przecież to jest chora wizja projektanta, która spełnia jego marzenie o byciu wielkim konstruktorem rond. Naprawdę brak mi słów (a nie uważam się za osobę niemą). :eek2:
Pozdrawiam Was wszystkich. Naprawdę, nieźle się bawię. :lol:
dylek napisał(a):A ja przypominam się ;)
dylek napisał(a):Gdzie wyczytaliście, że jazda wokół wyspy odbywa się tylko i wyłącznie bez zmiany kierunku ? Kierunek ruchu jest jeden, ale skąd wasza pewność, że kierunek jazdy również ?

dylek napisał(a): jak dopytuję jak i dlaczego, to wszyscy zaczynają udawać, że pytania nie było.

Jazda wokół wyspy bez zmiany kierunku jazdy - bo mamy nakaz wyrażony znakiem C-12 (mówią nam o tym kategoria znaku, jego nazwa, oraz definicja). Zrozumcie wreszcie, że to jest sedno sprawyZnak C-12 i to, jak go każdy z nas pojmuje. Tylko tyle. Szczypta tekstu, potok wzajemnego przekrzykiwania się (to juz 16 stron bicia piany).
taik

Postprzez szerszon » sobota 14 września 2013, 21:52

potok wzajemnego przekrzykiwania się (to juz 16 stron bicia piany).

tego nie widziałeś
viewtopic.php?f=3&t=32992
co Ty możesz wiedzieć o ...rondach... :mrgreen:
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 14 września 2013, 22:17

taik napisał(a):Panowie Odnoszę wrażenie, że nasza dyskusja osiągnęła granice absurdu.
Nie trzeba przejechać całej Polski, żeby zwiedzić wszystkie skrzyżowania okrężne na google. Małych rond na prawdę jest większość, tj. takich o średnicy 25-30. Właśnie w Nowym Sączu 2 tygodnie temu otworzyli nowe rondo - średnica zewnętrzna wyspy 33,5m (zgodnie z mapką planu).
A tutaj jeszcze mini rondko z Tarnobrzega http://goo.gl/maps/tvQmS
taik napisał(a):Czy naprawdę uważacie, że znak C-12 (jak i sama wyspa) są tam potrzebne, coś wnoszą w organizację ruchu? Przecież to jest chora wizja projektanta, która spełnia jego marzenie o byciu wielkim konstruktorem rond. Naprawdę brak mi słów (a nie uważam się za osobę niemą).
W tej wypowiedzi wyszedł z Ciebie brak wiedzy. Ronda projektuje się przede wszystkim w celu wykorzystania zalet płynących z "równorzędności" wszystkich wlotów i podporządkowania ich pierwszeństwu na skrzyżowaniu. Na pewno nie projektuje się ich po to, żeby sobie w kółko jeździć albo żeby na środku wyspy podziwiać pomnik.

Napisze coś z "innej beczki". Znane mi są tutaj na Forum poglądy, że sygnalizacja świetlna powoduje, iż skrzyżowanie oznaczone C12+A7 przestaje być skrzyżowaniem o ruchu okrężnym. Oczywiście nie podzielam tego stanowiska, ale osoby je akurat podzielające, nagle zaczynają używać kierunkowskazów "normalnie".
Być może chodzi o to, że nie ma ciągłości pierwszeństwa podczas ruchu wokół wyspy, np. zawracając trzeba ustępować sekwencyjnie wjeżdżającym...
Ciekawe czy na skrzyżowaniu bez sygnalizacji świetlnej, ale z samym C-12, też prawy kierunkowskaz jest "zawsze "obowiązkowy przy opuszczaniu ronda?
taik napisał(a):Jazda wokół wyspy bez zmiany kierunku jazdy - bo mamy nakaz wyrażony znakiem C-12 (mówią nam o tym kategoria znaku, jego nazwa, oraz definicja).
Czy kierunek ruchu pod prąd drogi jednokierunkowej ma coś wspólnego z kierunkowskazem? Kierunek kierunkowi nie równy. A skrzyżowanie to miejsce przecinania się kierunków ruchu - w perspektywie wjeżdżającego. Art. 25. na rondzie tylko z C-12 albo na rondzie z sygnalizacją.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » sobota 14 września 2013, 22:19

taik napisał(a):dylek wyciągnął, jak magik z kapelusza, przykład skrzyżowania, które jest potworkiem, toż to kuriozum.

Nie kuriozum tylko Szczecin - Mekka "prawoskrętowców"... a żeby było śmieszniej, to inne ujęcie tego ronda,
http://goo.gl/maps/f3lod gdzie to w jaskini lwa ktoś się odważył lewy kierunkowskaz włączyć przed wjazdem i z tym lewym wyjeżdżać :D Mit jak to w Szczecinie nikt lewego na rondach nie używa - obalony.
taik napisał(a): Jazda wokół wyspy bez zmiany kierunku jazdy - bo mamy nakaz wyrażony znakiem C-12

Sam rozdzieliłeś jazdę od ruchu - to teraz nie plącz. Kierunek przejazdu wokół wyspy od kierunku poruszania się rozdzielamy.
Sygnalizujemy zmiany kierunku jazdy, a nie ruchu - już zapomniałeś ?
Ruch jest zapętlony 360stopni, natomiast jazda może być -90 (prawo), 0(prosto) , +90(lewo), +180 stopni (zawracanie)... (niektórzy wolą to nazywać 90,180,270,360 stopni, choć przy bączku 360 to wylądujesz w pozycji początkowej - zawrócenie to 180)
Kierunek jazdy masz sygnalizować...kierunek ruchu masz na znaku...masz jeździć zgodnie z kierunkiem ruchu, a możesz jeździć gdzie pragniesz prawo/lewo..co komu pasi. Zrozumiano ?

EDIT:
Obrazek
Zarówno zielony i czerwony pojechali w lewo, ale tylko zielony prawidłowo.
Inaczej : obaj na tym skrzyżowaniu zmienili kierunek jazdy w lewo (obowiązek sygnalizacji i ustawienia się na odpowiednim pasie - w tym zakaz robienia tego z pasa prawego przy standardowych oznaczeniach ronda dwupasmowego), ale tylko zielony poruszał się wokół wyspy w kierunku wskazanym na znaku (wypełnił definicję C-12) Bardziej łopatologicznie się chyba nie da...
Ostatnio zmieniony sobota 14 września 2013, 22:45 przez dylek, łącznie zmieniany 1 raz
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez taik » sobota 14 września 2013, 22:42

LeszkoII napisał(a):W tej wypowiedzi wyszedł z Ciebie brak wiedzy. Ronda projektuje się przede wszystkim w celu wykorzystania zalet płynących z "równorzędności" wszystkich wlotów i podporządkowania ich pierwszeństwu na skrzyżowaniu. Na pewno nie projektuje się ich po to, żeby sobie w kółko jeździć albo żeby na środku wyspy podziwiać pomnik.

Doskonale znam wady i zalety wynikające ze stosowania takich typów skrzyżowań. Akurat w tej kwestii nie musisz mnie pouczać.
Pytanie brzmiało czy w tym konkretnie mini rondku, przedstawionym przez dylka, oznakowanie C-12 coś zmienia, gdyby tam go nie było, to pytam, co by to zmieniło? :hmm:
Na takim mini rondku nie ma absolutnie żadnej korzyści z zastosowania C-12, brak buforowych pasów ruchu, geometria skrzyżowania umożliwia ścięcie i pojechanie z dużą szybkością (efekt spowolnienia, a tym samym wzrostu płynności ruchu wykluczony). Co to ma być, ja pytam? :wink:
Ostatnio zmieniony sobota 14 września 2013, 23:16 przez taik, łącznie zmieniany 1 raz
taik

Postprzez taik » sobota 14 września 2013, 23:14

dylek napisał(a):Kierunek jazdy masz sygnalizować...

Małe sprostowanie, dość istotne, a w zasadzie bardzo istotne. Nie kierunek jazdy a zmianę kierunku jazdy (już mówiłem, że nie migasz na drodze zakrzywionej w planie, no chyba, że migasz :wink:).
dylek napisał(a):kierunek ruchu masz na znaku...masz jeździć zgodnie z kierunkiem ruchu, a możesz jeździć gdzie pragniesz prawo/lewo..co komu pasi. Zrozumiano ?

Dokładnie, zgadzam się. Mój kierunek jazdy jest zgodny z kierunkiem ruchu, jak na zakrzywionej drodze. Chcąc zjechać z tej zakrzywionej drogi, muszę sygnalizować odpowiednio zmianę kierunku jazdy (tzn. w prawo nie lewo) a dodatkowo muszę wykonać manewr z odpowiedniego pasa ruchu (tj. przy prawej krawędzi).
To było już powtarzane wielokrotnie. Ja znam Wasz sposób, Wy znacie mój (i policji, która według Was niesłusznie nałożyła mandat, i scooby'ego i wielu, wielu innych) również doskonale.
Nie wmawiajmy sobie nawzajem ciągle tego samego. Ta mantra jest już męcząca.
Proszę o jakieś nowe argumenty, procesy myślowe, a nie tylko negowanie i cytowanie na nie. :help:
taik

Postprzez szerszon » sobota 14 września 2013, 23:29

(i policji, która według Was niesłusznie nałożyła mandat

Nie policji... bo nie znam stanowiska całej tej instytucji, tylko konkretnego policjanta czy tez komendy.
A czy niesłusznie ? gdzie to napisałem ?
Chcąc zjechać z tej zakrzywionej drogi,

Rondo nie jest zakrzywiona drogą to jest skrzyzowanie..coś tam napisali jednak w tym paragrafie 36...dalej sie bronisz przed tym oczywistym faktem.
Nie napisali ,że zbliżając sie do skrzyżowania od strony C-12+A-7 zbliżasz się do drogi z pierwszeństwem.
Proszę o jakieś nowe argumenty, procesy myślowe, a nie tylko negowanie i cytowanie na nie.

Alez nasze stanowisko jest znane i jasne...masz skrzyżowanie..masz zmienić kierunek jazdy i odpowiednio zasygnalizować
-w prawo prawym
- prosto-nic...itd ( nie zmieniasz kierunku)
A o ile pamietam twój pierwszy post, sam sie deklarowałeś z przemyśleniami...ale jak sie traktuje skrzyzowanie jako drogę jednokierunkową...to co tu pisać inne argumenty ?
Przeczytaj podlinkowany wątek, przeczytaj link do wypowiedzi warszawskiego egzaminatora...wtedy może dyskusja nabierze tempa...
szerszon

Postprzez taik » niedziela 15 września 2013, 14:10

Panowie, mam wrażenie, że wczoraj coś istotnego umknęło nam w dyskusji.

Powracam do eksperymentu myślowego z dwoma skrzyżowaniami i zaistniałymi na nich kolizjami.
Na razie nie dyskutujmy o sposobie sygnalizacji zamiaru zmiany kierunku jazdy na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, to na kiedyś (choć widzę, że to bardzo odległy termin).

LeszkoII napisał(a):Na obydwu skrzyżowaniach winnym będzie skręcający w lewo. Podstawa prawna: Art. 22.2.

szerszon napisał(a):Współwina.

To odpowiedzcie mi, kto będzie winny, jeżeli Wy, jadący na wprost (jak poprzednio na wewnętrznym pasie) uderzycie w pojazd, który również jechał na wprost, tylko zewnętrznym pasem i wyjechał z wlotu po waszej prawej stronie. Myślę, że to ucina spekulacje na temat art. 22.2 (choć uważam, że stosowanie poprzednio tej podstawy jest zupełnie nietrafione).

Proszę o odpowiedź, dylek również Ciebię, ale nie gdybanie, tylko kto winny i dlaczego :?:
szerszon napisał(a):przeczytaj link do wypowiedzi warszawskiego egzaminatora

Czy mógłbym prosić o link do warszawskiego egzaminatora, nie będę przeszukiwał 78 stron jadu i wzajemnej impertynencji :wink: .
Ale podejrzewam, co tam jest napisane, kilka takich interpretacji już czytałem, ale zobaczymy.
taik

Postprzez LeszkoII » niedziela 15 września 2013, 15:10

taik napisał(a):To odpowiedzcie mi, kto będzie winny, jeżeli Wy, jadący na wprost (jak poprzednio na wewnętrznym pasie) uderzycie w pojazd, który również jechał na wprost, tylko zewnętrznym pasem i wyjechał z wlotu po waszej prawej stronie.
On będzie winny, bo wjeżdżając na rondo nie ustąpił pierwszeństwa pojazdowi na skrzyżowaniu (C12+A7)
LeszkoII

Postprzez taik » niedziela 15 września 2013, 15:14

LeszkoII napisał(a):On będzie winny, bo wjeżdżając na rondo nie ustąpił pierwszeństwa pojazdowi na skrzyżowaniu (C12+A7)

Ale do wypadku doszło przy Waszym drugim (tj. przeciwległym), a jego pierwszym zjeździe, jak poprzednio. Obydwoje byliście już na skrzyżowaniu.
taik

Postprzez szerszon » niedziela 15 września 2013, 15:27

Czy mógłbym prosić o link do warszawskiego egzaminatora, nie będę przeszukiwał 78 stron jadu i wzajemnej impertynencji .
Ale podejrzewam, co tam jest napisane, kilka takich interpretacji już czytałem, ale zobaczymy.

Mam dziwne przeczucie,ze już go znasz :wink:
szerszon

Postprzez taik » niedziela 15 września 2013, 15:35

szerszon napisał(a):A o ile pamietam twój pierwszy post, sam sie deklarowałeś z przemyśleniami...ale jak sie traktuje skrzyzowanie jako drogę jednokierunkową...to co tu pisać inne argumenty ?

To nie ja deklatowałem, pomyliłeś, ale jest to prawda.
I nie skrzyżowanie, a drogę biegnącą wokoło wyspy, traktujemy jako drogę zakrzywioną, z pierwszeństwem przejazdu.

Zgodnie ze 170
§ 5.5. Znak A-7 „ustąp pierwszeństwa” ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem.

Skoro znak ten widnieje przed skrzyżowaniem na wszystkich 4 wlotach dróg, które nie są drogami z pierwszeństwem, to wyjaśnij mi proszę gdzie ta droga, wyparowała?
Wiem Ty wyznajesz zasadę, że tam nie ma drogi, nie ma jezdni. Pytam się zatem, gdzie droga z pierwszeństwem?

Dodatkowo proszę o odpowiedź na poprzednie pytanie, kolizja dwóch pojazdów, które jadą na wprost, jakie rozwiązanie podsuwa egzaminator z Warszawy? :wink:
taik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze