Pytanie z egzaminu teoretycznego.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Pytanie z egzaminu teoretycznego.

Postprzez jazda112 » niedziela 21 lipca 2013, 15:14

jasper1 napisał(a):
jazda112 napisał(a): wewnętrzny egzamin był całkiem inny od tego na płycie a się nauczyłem tych pytań z płyty na pamięć

:roll: :wow: Biedactwo :lol:

oj tam biedactwo, i tak zdałem za 1 razem 8)
WEWN. PRAKT: 30.06.2013 POZYTYWNY
WEWN. TEOR: 09.07.2013 POZYTYWNY
TEOR: 18.07.2013 67/74 NEGATYWNY
TEOR: 25.07.2013 71/74 POZYTYWNY
PRAKT: 01.08.2013 POTR. TYŁEM OSTATNIEGO PACHOŁKA NEGATYWNY
PRAKT: 05.08.2013 POTR. TYŁEM OSTATNIEGO PACHOŁKA NEGATYWNY
PRAKT: 12.08.2013 OMIJANIE NEGATYWNY
PRAKT: 23.08.2013 POZYTYWNY
jazda112

Postprzez GeneralKaxo » niedziela 21 lipca 2013, 18:45

disaster napisał(a):Odkładając na bok sformułowania - stanie przy drodze nie upoważnia nas raczej do zakładania, że pieszy wskoczy nam pod koła.

też mi się tak wydaje z tym że to co widzisz to jest screen z video, na którym ten ludek nie stoi tylko idzie w stronę jezdni i nagle się zatrzymuje, więc uważam że powinienem w takiej sytuacji ograniczyć zaufanie w stosunku do niego bo nie wiem czy mi nie wlezie pod koła
GeneralKaxo

Postprzez disaster » niedziela 21 lipca 2013, 22:03

Kolego, zaufania nie można ograniczyć. Z definicji ono albo jest albo go nie ma.

Co do ludka idącego w kierunku jezdni - cóż, nie da się przejść przez jezdnię do niej nie podchodząc.
Zachowanie jest jak najbardziej normalne.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 22 lipca 2013, 10:39

GeneralKaxo napisał(a):też mi się tak wydaje z tym że to co widzisz to jest screen z video, na którym ten ludek nie stoi tylko idzie w stronę jezdni i nagle się zatrzymuje, więc uważam że powinienem w takiej sytuacji ograniczyć zaufanie w stosunku do niego bo nie wiem czy mi nie wlezie pod koła

i nagle się zatrzymuje skoro się zatrzymuje to chyba dobrz, widać że reaguje ze jedzies pojazd, gdyby sie nie zatrzymał to wtedy dopiero zasada ograniczonego zaufania wchodzi w życie.

pytania ze znakiem A7 -- wskazuje że cała płyta może być badziewiem, jednak patrząc na to z drugiej strony, jak ktoś jest myślący to weźmie kodeks, poczyta i wyciągnie wnioski :)

Znak A-7 „ustàp pierwszeƒstwa” ostrzega
o skrzy˝owaniu z drogà z pierwszeƒstwem.

a może geniusz ukąłdający pytanie miał na myśli te wczesniejsze znaki :)?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Kilka dziwnych pytań.

Postprzez rummy51 » sobota 10 sierpnia 2013, 14:53

Cześć!
Rozwiązuję sobie właśnie testy w aplikacji stworzonej przez grupę IMAGE. Kilka pytań budzi moją wątpliwość, jestem ciekawy co o nich myślicie (na obrazkach zaznaczone odpowiedzi rzekomo prawidłowe):
1.

Obrazek

Znak stoi kilka metrów od skrzyżowania, innych znaków nie ma, nie wiem jakie w ogóle znaki mogły by tam jeszcze być - równorzędne to równorzędne. A zdaniem programu odpowiedź na pytanie brzmi "TAK".

2
Obrazek

Jedziemy drogą z pierwszeństwem, widzimy znak "koniec drogi z pierwszeństwem", i on oznacza że za skrzyżowaniem z automatu jesteśmy znowu na drodze z pierwszeństwem? Coś tu nie gra :<

3
Obrazek

Pierwszy i ostatni pojazd powinien chyba mieć światłą włączone, nie?

4
Obrazek

Wyprzedzanie pieszych w zwężeniu w tunelu - to nie wydaje się dobrym pomysłem, ale widać dla grupy IMAGE to normalka ~_~

Nie sądzicie że te odpowiedzi są bez sensu?
rummy51

Re: Kilka dziwnych pytań.

Postprzez disaster » sobota 10 sierpnia 2013, 15:11

1, - NIE
2. Pytanie skonstruowane trochę idotycznie, ale A7 dotyczy tylko najbliższego skrzyżowania. Za skrzyżowaniem to już za skrzyżowaniem, jeśli dojedziesz do następnego i żadnych znaków nie będzie, to mamy do czynienia z drogami równorzędnymi.
3. Art 51.7 nie dotyczy pojazdu pierwszego i ostatniego, tak więc prawidłowa odp. - NIE
4. - Nie widzę przeciwwskazań, niemniej jednak piesi idą tutaj po złej stronie xD

BTW w tych pytaniach jest masa błedów - nie sugeruj się nimi za bardzo.
disaster

Postprzez LeszkoII » sobota 10 sierpnia 2013, 16:36

disaster napisał(a):3. Art 51.7 nie dotyczy pojazdu pierwszego i ostatniego, tak więc prawidłowa odp. - NIE
Też tak bym odpowiedział, ale z drugiej strony... widzię sprzeczność Art. 51.7 z Art. 52.2
Art.52.2. napisał(a):Podczas zatrzymania lub postoju, w miejscu oświetlonym w stopniu zapewniającym widoczność pojazdu lub znajdującym się poza jezdnią i poboczem, wszystkie światła pojazdu mogą być wyłączone. Przepis ten nie dotyczy pojazdu szynowego oraz pojazdu, na którym znajduje się urządzenie lub ładunek, wystające poza pojazd i wymagające oznaczenia odrębnymi światłami.
Zgodnie z def. zatrzymania, zatrzymanie to też każde unieruchomienie pojazdu wynikające z przepisów/warunków ruchu :)

Pozostałe pytania, jak @disaster.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez disaster » sobota 10 sierpnia 2013, 21:23

I teraz pytanie, czy stosować się do przepisu ogólnego czy szczegółowego.
disaster

Postprzez Grzego90 » sobota 10 sierpnia 2013, 21:55

LeszkoII napisał(a):
disaster napisał(a):3. Art 51.7 nie dotyczy pojazdu pierwszego i ostatniego, tak więc prawidłowa odp. - NIE
Też tak bym odpowiedział, ale z drugiej strony... widzię sprzeczność Art. 51.7 z Art. 52.2
Art.52.2. napisał(a):Podczas zatrzymania lub postoju, w miejscu oświetlonym w stopniu zapewniającym widoczność pojazdu lub znajdującym się poza jezdnią i poboczem, wszystkie światła pojazdu mogą być wyłączone. Przepis ten nie dotyczy pojazdu szynowego oraz pojazdu, na którym znajduje się urządzenie lub ładunek, wystające poza pojazd i wymagające oznaczenia odrębnymi światłami.
Zgodnie z def. zatrzymania, zatrzymanie to też każde unieruchomienie pojazdu wynikające z przepisów/warunków ruchu :)

Było podobne pytanie w starej teorii i poprawną odpowiedzią było, że tylko pojazd nr 2 (ten co był w środku) może zgasić światła. Więc wg mnie w tym przypadku zastosowanie ma Art 51.7
Grzego90

Postprzez ajatollah » czwartek 22 sierpnia 2013, 20:50

e-kierowca
pytanie nr 2420008

Który z wymienionych rodzajów paliwa stosuje się w motocyklu z silnikiem spalinowym o zapłonie samoczynnym wyposażonym w katalizator?
Olej opałowy.
Benzynę bezołowiową.
Olej napędowy.

Poprawna to olej napędowy, a nie benzyna- dlaczego?
http://img543.imageshack.us/img543/9192/gw7v.jpg
ajatollah

Postprzez Grzego90 » czwartek 22 sierpnia 2013, 20:55

Z tego co sie orientuje to zapłon samoczynny mają silniki wysokoprężne czyli diesle. Stąd odpowiedź olej napędowy.
Grzego90

Dwa Pytania 1.Hamowanie 2.Alkohol

Postprzez Felusiek » piątek 13 września 2013, 00:23

Wytłumaczy mi ktoś sens tego pytania ?
dlaczego powinien jechac z drogą wydłuzoną ?
Obrazek

Pytanie o Alkohol

Kiedy można kierować samochodem a kiedy nie ? jak to jest z tym alkoholem ile mozna miec a ile nie ?
POZDRAWIAM WSZYSTKICH CO SPINAJĄ DUPE '''ZNAWCY'''
Felusiek

Re: Dwa Pytania 1.Hamowanie 2.Alkohol

Postprzez ks-rider » piątek 13 września 2013, 05:43

Inaczej, ktora droga hamowania bedzie krotsza na suchym asfalcie czy na sniegu ?

:wink:
ks-rider

Postprzez jasper1 » piątek 13 września 2013, 08:46

Felusiek napisał(a):Pytanie o Alkohol
Kiedy można kierować samochodem a kiedy nie ? jak to jest z tym alkoholem ile można miec a ile nie ?

Możesz kierować mając < 0,2 promoila we krwi.
Rozróżnia się stan po spożyciu 0,2 do 0,5 promila i stan nietrzeźwości powyżej 0,5 promila.
Jak chcesz wiedzieć ile to miligramów w wydychanym powietrzu podziel wartości w promilach przez 2.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez maryann » piątek 13 września 2013, 09:16

Znów teoria.
Naucz się, żeby po alkoholu W OGÓLE nie jeździć!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy