Liczba błędów

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Liczba błędów

Postprzez Nnn » czwartek 12 września 2013, 16:55

Na egzaminie miałam zawrócić na skrzyżowaniu z drogi jednokierunkowej. Tak więc zjechałam do lewej strony (z kierunkowskazem i po spojrzeniu w lusterku) po czym skręciłam raz i drugi - także z kierunkowskazem, który, jak się później dowiedziałam, wyłączyłam przez przypadek w czasie manewru. Egzaminatorka oznajmiła, że zawracanie zostało wykonane nieprawidłowo, a na karcie przebiegu egzaminu natychmiast zaznaczyła jako błędy: "jazda drogami dwukierunkowymi jednojezdniowymi", "przejazd przez skrzyżowanie równorzędne", "zawracanie na skrzyżowaniu" oraz "zachowanie w odniesieniu do innych uczestników ruchu"! Wydało mi się, że jeden błąd to jeden i nie karze się dwa razy za jedną rzecz, ale jak się okazuje w PORDzie mają na ten temat inne zdanie, co by potem łatwiej kogoś złapać na innym cudownie rozmnożonym błędzie. Moje pytanie brzmi: czy egzaminator rzeczywiście ma prawo do tak ogromnej dowolności w klasyfikowaniu pojedynczego błędu? I jeszcze jedna kwestia: czy jeśli egzaminator poinformuje mnie o błędzie, tak jak np. w tym przypadku: "źle wykonany manewr wyprzedzania", czy mogę od razu go zapytać co dokładnie zrobiłam nie tak? Niedługo moje czwarte podejście i wolałabym nie dać się złapać znowu na jakiejś błahostce.
Nnn

Re: Liczba błędów

Postprzez rusel » czwartek 12 września 2013, 17:13

jazda drogami dwukierunkowymi jednojezdniowymi", "przejazd przez skrzyżowanie równorzędne", "zawracanie na skrzyżowaniu" oraz "zachowanie w odniesieniu do innych uczestników ruchu"!

jezeli bylo polecenie zawrocenia to tylko zawrocenie powinno się ocenic i jezeli jest mozliwosc zaznaczenie "zachowania" ktore odnosilo sie do wykonania manewru, cala reszta jest niezgodna ze sztuką egzaminowania, nie laczy się zadan bo pozniej wystarczy inny pojedynczy blad do ktorego mozna sobie dopasowac blednie zaznaczone zadanie, jezeli w taki sposob bylo to ocenione to zapewne nie za zgoda dyrekcji i nadzoru bo jest to mocno tępione w srodowisku

czy jeśli egzaminator poinformuje mnie o błędzie, tak jak np. w tym przypadku: "źle wykonany manewr wyprzedzania", czy mogę od razu go zapytać co dokładnie zrobiłam nie tak?

z tym jest problem, nie ma takiego obowiazku tlumaczyc powniewaz w niektorych sytuacjach byloby to podpowiadanie np "jedzie Pani z niedozwoloną prękoscia" itd. bledy musza byc szczegolowo omowione po egzaminie
rusel

Powrót do Egzamin na prawo jazdy