Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez kg1956 » środa 11 września 2013, 13:20

A rondo to ile skrzyżowań ?

No właśnie o tym piszę. Nie skrzyżowań a zmian kierunków jazdy.
W "Twojej" teorii jedno skrzyżowanie to wyłącznie jedna zmiana kierunku jazdy, dlatego obowiązki związane ze zmianą kierunku jazdy przenosisz automatycznie na skrzyżowanie.
Według innej teorii zmiana kierunku jazdy nie jest "uwiązana łańcuchem" ze skrzyżowaniem i tych zmian kierunków jazdy na jednym skrzyżowaniu może być więcej. A wszystko wynika z braku definicji zmiany kierunku jazdy, co powoduje pewną dowolność (i dobrze!).
kg1956

Postprzez szerszon » środa 11 września 2013, 13:26

Przed wykonaniem manewru!! Przecież tak jest w art 22!. i przed chwilą sam to napisałeś.!

czyli zblizasz sie do skrzyzowania i masz zamiar skręcić w lewo...jak sygnalizujesz...a... i jest jeszcze strzałka P-8
Traktuje obwiednię ronda jako drogę bo jest drogą do tego z pierwszeństwem!

I tu jest problem, ponieważ w par 36 napisali,ze pojazdy będące na skrzyżowaniu maja pierwszeństwo względem wjeżdżających na to skrzyzowanie..nic mi o drodze nie pisali...
Skrzyżowanie dróg to również droga,

Jedna ????
Wydaje mi sie ,ze do tego aby było skrzyżowanie jedna droga to za mało.
Dla przykładu... zwykłe równorzędne skrzyżowanie..czy byłbyś łaskaw wskazać, do której drogi należy przecięcie sie jezdni czyli powierzchnia skrzyzowania ?
szerszon

Postprzez szerszon » środa 11 września 2013, 13:29

kg1956 napisał(a): Nie skrzyżowań a zmian kierunków jazdy.
Jazdy czy ruchu ?
Przecież zbliżam sie do ronda z filmiku..mam tablicę przeddrogowskazową, mam strzałki P-8 na jezdni...mam zamiar pojechać w lewo w stosunku do mojej dotychczasowej pozycji na drodze...w czym problem ? przeciez jadę w lewo.
szerszon

Postprzez maryann » środa 11 września 2013, 13:56

szerszon napisał(a):mam zamiar pojechać w lewo w stosunku do mojej dotychczasowej pozycji na drodze...w czym problem ? przeciez jadę w lewo.
Tak... W Poznaniu skręcamy w lewo... - to równie precyzyjne opisanie manewrów jak powiedzieć "na rondzie skręcam w lewo".
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez scooby14444 » środa 11 września 2013, 14:14

szerszon napisał(a):
Przed wykonaniem manewru!! Przecież tak jest w art 22!. i przed chwilą sam to napisałeś.!

czyli zblizasz sie do skrzyzowania i masz zamiar skręcić w lewo...jak sygnalizujesz...a... i jest jeszcze strzałka P-8.

Jak mam zamiar skręcić w lewo to sygnalizuję w lewo (bo tak jest w 22.2), jak mam zamiar skręcić w prawo to sygnalizuję w prawo (bo tak jest w 22.2), jak mam zamiar wjechać na skrzyżowanie o ruchu okrężnym to nic nie sygnalizuję (bo nic o tym nie ma w 22.2). A o strzałkach przed rondami sprzecznymi z C-12 już pisałem wcześniej. Zobacz jak wyglądają ronda np. w Niemczech. Tam jednak żaden "myśliciel" nie wpadł na to że na rondzie można skręcić w lewo.
szerszon napisał(a):
Traktuje obwiednię ronda jako drogę bo jest drogą!

I tu jest problem, ponieważ w par 36 napisali,ze pojazdy będące na skrzyżowaniu maja pierwszeństwo względem wjeżdżających na to skrzyzowanie..nic mi o drodze nie pisali...

Jeszcze raz zapytam, czy skrzyżowanie dwóch sznurówek sprawia że któryś element łączących się sznurówek nie jest sznurówką?
szerszon napisał(a):
Skrzyżowanie dróg to również droga

Jedna ????
Wydaje mi sie ,ze do tego aby było skrzyżowanie jedna droga to za mało.
Dla przykładu... zwykłe równorzędne skrzyżowanie..czy byłbyś łaskaw wskazać, do której drogi należy przecięcie sie jezdni czyli powierzchnia skrzyzowania ?

I do jednej i do drugiej. Powierzchnia skrzyżowania jest wspólna dla dwóch dróg
scooby14444

Postprzez LeszkoII » środa 11 września 2013, 14:53

scooby14444 napisał(a):Te twoje smieszne strzałki przed rondem odwołuje znak c-12, więc równie dobrze może ich tam nie być.
Gdzie to wyczytałeś?
scooby14444 napisał(a):Nikt nie twierdzi że rondo to zespół skrzyżowań.
scooby14444 napisał(a):Obwiednia ronda to część drogi w myśl wszystkich obowiązujących przepisów.
scooby14444 napisał(a):Traktuje obwiednię ronda jako drogę bo jest drogą do tego z pierwszeństwem!

droga – wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt
skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną

Zdecyduj się w końcu czym jest obwiednia ronda. Jeśli drogą, to nie masz jak zastosować się do znaku C-12, bo skrzyżowań będzie sztuk N , gdzie N oznacza ilość wlotów a wyspa jest tylko jedna. Skrzyżowanie to skrzyżowanie a nie droga i kropka. Nie ma co komentować, wystarczy wklejać Twoje teksty w ramach cytatów.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maryann » środa 11 września 2013, 15:20

Jeśli to nie droga, to zjeżdżając z ronda włączasz się do ruchu...
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez taik » środa 11 września 2013, 15:26

Dobrze zacznijmy zatem od początku.

Pytanie kierowane do: szerszon, LeszkoII, dylek.
Jaka jest Wasza interpretacja znaczenia znaku nakazu C-12 (ale ogólnie, nie na rozważanym skrzyżowaniu w Kołobrzegu)?

Proszę o odpowiedź, żebyśmy mogli wystartować z pozostałą częścią.
Ostatnio zmieniony środa 11 września 2013, 15:44 przez taik, łącznie zmieniany 1 raz
taik

Postprzez scooby14444 » środa 11 września 2013, 15:28

Leszko nie wtrącaj się w dyskusję jak nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia w temacie.
Tamtego posta już dawno poprawiłem. I dalej traktuję obwiednię ronda jako część drogi - bo jest częścią drogi.
Ja za to dalej nie doczekałem się odpowiedzi czemu nie stosujesz się do 22.2 zjeżdżając z ronda.
taik napisał(a):Dobrze zacznijmy zatem od początku.

Pytanie kierowane do: szerszon, LeszkoII, dylek.
Jaka jest wasza interpretacja znaczenia znaku nakazu C-12 (ale ogólnie, nie na rozważanym skrzyżowaniu w Kołobrzegu)?

Proszę o odpowiedź, żebyśmy mogli wystartować z pozostałą częścią.

DLa nich to tylko niebieski znak z białymi strzałkami....mogłoby go tam równie dobrze nie być. :lol: :lol:
scooby14444

Postprzez LeszkoII » środa 11 września 2013, 16:43

scooby14444 napisał(a):Leszko nie wtrącaj się w dyskusję jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia w temacie.
Muszę reagować na Twoje wpisy, rażąco niezgodne z PoRD.
scooby14444 napisał(a):Tamtego posta już dawno poprawiłem. I dalej traktuję obwiednię ronda jako część drogi - bo jest częścią drogi.
Której drogi? Zakładam, że na czterowlotowym skrzyżowaniu przecinają się dwie drogi. Wskaż jedną z nich.
Głupoty wypisujesz i tyle. Obwiednia ronda to jest część powierzchni skrzyżowania powstała przez przecięcie się jezdni dróg tworzących to skrzyżowanie. Więc nie może być jezdnią lecz co najwyżej częścią wspólną jezdni dróg wchodzących w skład skrzyżowania.
scooby14444 napisał(a):Ja za to dalej nie doczekałem się odpowiedzi czemu nie stosujesz się do 22.2 zjeżdżając z ronda.
Stosuję się do 22.2. przy skręcaniu a przy jeździe na wprost nie stosuję się do 22.2. Zjeżdżanie z ronda mogę zasygnalizować opcjonalnie, bo nie ma takiego wymogu prawnego w Polsce w przeciwieństwie do przepisów obowiązujących w innych krajach. Po co te przepisy tam wprowadzono, jak myślisz? Myślisz?
taik napisał(a):Jaka jest Wasza interpretacja znaczenia znaku nakazu C-12 (ale ogólnie, nie na rozważanym skrzyżowaniu w Kołobrzegu)?
Przecież napisałem kilka postów wyżej. Nakaz ruchu wokół wyspy w sposób wynikający ze strzałek - tj. objeżdżanie wyspy z prawej strony lub jak wolisz objeżdżanie wyspy w kierunku przeciwnym do kierunku ruchu wskazówek zegara
... a matematycznie - tak, żeby objeżdżając wyspę odbywać ruch o kąt skierowany dodatni.
http://pl.wikipedia.org/wiki/K%C4%85t_skierowany
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez ks-rider » środa 11 września 2013, 17:44

szerszon napisał(a):Czy mi się wydaje czy na ostatnim rondzie ktoś sie nie zastosował do strzałek kierunkowych przed skrzyżowaniem ?

I wlasnie to mi sie tam najbardziej podobalo, jeydyne prawidlowo oznaczone " Rondo ".

lith napisał(a):Jest jakiś przepis, który mówiłby, że zbliżając się do skrzyżowania trzeba się zadeklarować, w którą stronę zmienimy kierunek jazdy ?

Fajnie jak mozna sie zdeklarowac, czy sie wie. Pytanie wiec co z uczestnikami ruchu ktorzy nie znaja danego „ ronda “ lub ze wzgledu na zle oznakowanie nie wiedza ktory zjazd maja wybrac aby udac sie / zjechac w zadanym kierunku ? Rozstrzelac ich czy moze zabrac dozywotnio PJ ? Idea ruchu okreznego to m/i objechanie go po pasie zewnetrznym.

Panowie, proponuje zastanowic sie nad jednym faktem. Jak stworzone sa polskie przepisy skoro szkolacy nie sa jednego zdania ? Zbaczcie ile stron przewija sie temat i jak znam zycie to nie dojdziecie do porozumienia. Nie daje Wam to do myslenia ?

Jutro wrzuce filmik z mojego terenu u najwiekszym ruchem okreznym w polnocnej czesci

LeszkoII napisał(a):3. Sign D, 3 ‘COMPULSORY ROUNDABOUT’, shall notify drivers that they must follow the direction at the roundabout indicated by the arrows.
If the roundabout is indicated by the sign D, 3 together with the sign B, 1 or B, 2, the driver in the roundabout has priority.

No to pozwole sobei na podobna extrawagancje, jak szalec, to szalec ! :mrgreen:

§ 9a Kreisverkehr

(1) Ist an der Einmündung in einen Kreisverkehr Zeichen 215 (Kreisverkehr) unter Zeichen 205 (Vorfahrt gewähren!) angeordnet, hat der Verkehr auf der Kreisfahrbahn Vorfahrt. Bei der Einfahrt in einen solchen Kreisverkehr ist die Benutzung des Fahrtrichtungsanzeigers unzulässig. Innerhalb des Kreisverkehrs ist das Halten auf der Fahrbahn verboten.

(2) Die Mittelinsel des Kreisverkehrs darf nicht überfahren werden. Ausgenommen davon sind Fahrzeuge, denen wegen ihrer Abmessungen das Befahren des Kreisverkehrs sonst nicht möglich wäre. Mit ihnen darf die Mittelinsel überfahren werden, wenn eine Gefährdung anderer Verkehrsteilnehmer ausgeschlossen ist.

:wink:
ks-rider

Postprzez LeszkoII » środa 11 września 2013, 19:51

Taki przykład z Zamościa. http://goo.gl/maps/VnxlN na wprost bez kierunkowskazu, w lewo z kierunkowskazem, w prawo z tego ujęcia kamery nie da się skręcić chyba, że na chodnik. Ponadto organizatorzy ruchu mocno przesadzili z odległością C12+A7 od skrzyżowania - przynajmniej z Google wynika, że wynosi 45 metrów a powinna maksimum 25m.
W dodatku mało realistyczne odwzorowanie kierunków na tablicy E-1.

Dla równowagi - w Zamościu są też miejsca, gdzie użyłbym prawego kierunkowskazu przed opuszczeniem skrzyżowania.
LeszkoII

Postprzez scooby14444 » środa 11 września 2013, 21:21

Oczywiście nikt tak nie jeździ jak piszesz.....

To tylko kwestia czasu żeby u nas zrobiono to samo co w Niemczech czy Francji. PORD doczeka się nowelizacji choćby po to żeby ujednolicić polskie przepisy z UE czy choćby z krajami ościennymi jak Niemcy, Czechy czy Słowacja.

Wtedy już nie będzie miejsca na tak "kuriozalne" interpretacje przepisów dotyczących poruszania się po rondach.
scooby14444

Postprzez dylek » środa 11 września 2013, 21:49

scooby14444 napisał(a):Jeszcze raz zapytam, czy skrzyżowanie dwóch sznurówek sprawia że któryś element łączących się sznurówek nie jest sznurówką?

Dalej są to 2 sznurówki - przykład ciut z buraków pola...

Ale dam ci inny. Droga 1 jako A + droga 2 jako B = w przecięciu ich powierzchnia C
Obrazek
A-niebieski
B-żółty
C- zielony

Udowadniaj teraz, że C jest żółte lub niebieskie...cię nie obchodzi, że jest tak dokładnie zmieszane, że nie jest ani żółte, ani niebieskie...Nie zauważasz, że jest zielone.... Jak skrzyżowałeś żółty i niebieski, to uważasz, że w środku jest żółto-niebiesko...a tu zonk - w srodku nie idzie wyodrębnić ani żółtego, ani niebieskiego... Dzieci w przedszkolu takie cuda odkrywają, to może i dla ciebie nie będzie za trudne...
Mieszasz drogę A z drogą B i to co powstało ze zmieszania nie jest żadną z tych dróg - za trudne ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez scooby14444 » środa 11 września 2013, 22:14

dylek napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Jeszcze raz zapytam, czy skrzyżowanie dwóch sznurówek sprawia że któryś element łączących się sznurówek nie jest sznurówką?

Dalej są to 2 sznurówki - przykład ciut z buraków pola...

Ale dam ci inny. Droga 1 jako A + droga 2 jako B = w przecięciu ich powierzchnia C
Obrazek
A-niebieski
B-żółty
C- zielony

Udowadniaj teraz, że C jest żółte lub niebieskie...cię nie obchodzi, że jest tak dokładnie zmieszane, że nie jest ani żółte, ani niebieskie...Nie zauważasz, że jest zielone.... Jak skrzyżowałeś żółty i niebieski, to uważasz, że w środku jest żółto-niebiesko...a tu zonk - w srodku nie idzie wyodrębnić ani żółtego, ani niebieskiego... Dzieci w przedszkolu takie cuda odkrywają, to może i dla ciebie nie będzie za trudne...
Mieszasz drogę A z drogą B i to co powstało ze zmieszania nie jest żadną z tych dróg - za trudne ?

Bardzo dobry przykład.
Z definicji przecięcia zbiorów wynika że jest to zbiór który zawiera te i tylko te elementy które należą jednocześnie do zbioru A i do zbioru B.
Na twoim przykładzie część wspólna zawiera jednocześnie elementy żółte jak i niebieskie. Jedynie twoja niedoskonałość sprawia że wydaje ci się że jest inaczej.
To samo dotyczy skrzyżowania dróg... :D :D :D

p.s. W pierwszym przypadku będzie to niedoskonałość oka w drugim innego organu.
Ostatnio zmieniony środa 11 września 2013, 23:18 przez scooby14444, łącznie zmieniany 5 razy
scooby14444

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze