Scooby, zgadzam sie z Toba calkowicie, ze jest bardziej niz dyskusyjne....

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez ks-rider » wtorek 10 września 2013, 17:51
przez LeszkoII » wtorek 10 września 2013, 18:57
Par. 36.2 dz.u. nr 170. Pierwszeństwo znajdującego się na rondzie nad wjeżdżającym.ks-rider napisał(a):Wiesz, jak czytam, ze w/g Ciebie L-ka ma pierszenstwo, to zastanawiam sie kiedy, czy naprawde jestes przy zdrowych zmyslach ? podasz podstawe prawna, ze ona ma pierszenstwo ?
Art. 5.1. + przemyślenia. Art. 22.2 + przemyślenia.ks-rider napisał(a):Pierszenstwo ma pojazd ktory pozostaje / jest na dynym pasie ruchu a ten ktory zmienia pas musi ustapic pierszenstwa.
Na wstępie zaznaczę, że mikrofon zbiera Twoje odgłosy, więc tym bardziej zbiera dźwięk przełącznika kontrolki sygnalizatora.ks-rider napisał(a):Zechcesz mnie poinformowac w ktorym momencie widzisz MOJ kierunkowskaz ? Minuta i sekunda, bo chyba cos mie sie popie......
Trzeba było dać nagranie bez głosu. Identyczna wpadkę wychwyciłem u Marka Dworaka w jego ostatnim programie JB. Z tym, że on włączył lewy przed zmiana kierunku jazdy w lewo a Ty nie "bo po co", ale dziwnie zaczynał go włączac, wyłaczać a na końcu zjechał z prawym kierunkowskazem.ks-rider napisał(a):Od dzisiaj mowie Ci Jezus , bo Tylko Ty widzisz moje kierunkowskazy, ba widzisz nawet jak ich uzywam.
Ten prawy przy opuszczeniu ronda pół biedy... totalnie niepotrzebny(pas ruchu 'wyprowadza'), ale ujdzie... nawyki to nawyki. Ale brak lewego kierunkowskazu zwłaszcza kiedy mija się F-10, P-8 (na wprost + w lewo) to już jawne wykroczenie przeciwko PoRD.lith napisał(a):@Leszko II ja tam nic przedziwnego w tym nie widzę, pewnie połowa kierowców tak tam by zasygnalizowała... a 99% wiedziałoby co ma ks-rider na myśli i jak pojedzie.
Jakby to skomentować? BRAK komentarza.scooby14444 napisał(a):Ks-Rider, wszystko poprawnie i zgodnie z literą prawa.
przez ks-rider » wtorek 10 września 2013, 21:04
LeszkoII napisał(a):1. Par. 36.2 dz.u. nr 170. Pierwszeństwo znajdującego się na rondzie nad wjeżdżającym.
2. Art. 5.1. + przemyślenia. Art. 22.2 + przemyślenia.
3. Ale brak lewego kierunkowskazu zwłaszcza kiedy mija się F-10, P-8 (na wprost + w lewo) to już jawne wykroczenie przeciwko PoRD.
przez LeszkoII » wtorek 10 września 2013, 21:22
Odniosłem się do sytuacji na konkretnym skrzyżowaniu pochodzącym z linku od @Dylka. Mam pytanie: komu L-ka miałaby ustąpić pierwszeństwa w związku ze zmianą pasa ruchu, na tym skrzyżowaniu? Statkowi widmo? A może piratowi drogowemu? Sąd oceni winowajcę zdarzenia.ks-rider napisał(a):1. Nad wjezdzajacym owszem, tyle, ze pytalem o pierszenstwo przy zmianie pasa ruchu w ruchu okreznzm a nie przy wjezdzie.
Normalnie się ma. Każdy kraj posiada swoje suwerenne prawo o ruchu drogowym. Ty skręcasz w lewo bez kierunkowskazu. Nie wiedziałem, że jesteś instruktoremks-rider napisał(a):Bedziemy teraz dyskutowac nad debilnoscia tego kto ten przepis wprowadzil.
Zapytam wiec jak sie to ma do resztz EU. I potem dyiwic sie, ze Polacy sobie w innych krajach nie radza.
przez szerszon » środa 11 września 2013, 07:00
scooby14444 napisał(a):A co tu wykazywać???
W prawo? Z lewego pasa? Po to właśnie jest 22.2 żeby tak nie robić, gdyż się stwarza bardzo niebezpieczną sytuację...
Mieszkam koło ronda, gdzie kierowcy jeżdżący w ten sposób powodują mnóstwo kolizji....
W takiej sytuacji też trzeba ci tłumaczyć dlaczego łamiesz 22.2?
Czy mi się wydaje czy na ostatnim rondzie ktoś sie nie zastosował do strzałek kierunkowych przed skrzyżowaniem ?
przez lith » środa 11 września 2013, 07:47
przez scooby14444 » środa 11 września 2013, 07:49
szerszon napisał(a):scooby14444 napisał(a):A co tu wykazywać???
W prawo? Z lewego pasa? Po to właśnie jest 22.2 żeby tak nie robić, gdyż się stwarza bardzo niebezpieczną sytuację...
Mieszkam koło ronda, gdzie kierowcy jeżdżący w ten sposób powodują mnóstwo kolizji....
W takiej sytuacji też trzeba ci tłumaczyć dlaczego łamiesz 22.2?
Jest co wykazać, tylko chyba czujesz pismo nosem,że mozna wykazać ,że mijasz sie z prawdą i sie bronisz przed PoRD.Nie widzisz różnicy między dwoma grafikami ? Nie odrózniasz kiedy to jest sie na skrzyzowaniu, a kiedy przed skrzyżowaniem ?
szerszon napisał(a):Czy mi się wydaje czy na ostatnim rondzie ktoś sie nie zastosował do strzałek kierunkowych przed skrzyżowaniem ?
przez szerszon » środa 11 września 2013, 08:12
Trzeba być totalnym ignorantem żeby twierdzić że w art 22.2 jest podział na sytuacje na skrzyżowaniu i przed skrzyżowaniem.
Co więcej tam nawet nie ma słowa skrzyżowanie.
W związku z tym obydwie sytuacje są tożsame.
Te twoje smieszne strzałki przed skrzyżowaniem odwołuje znak c-12, więc równie dobrze może ich tam woóle nie być.
Ruch okrężny oznacza że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy...
Jestem w stanie dowieść przed każdym sądem że ks-rider pojechał prawidłowo.
P.S. Do strzałki też się dostosował gdyż pojechał w "prawo". (zgodnie z twoją interpretacją)
przez lith » środa 11 września 2013, 08:37
szerszon napisał(a):Natomiast zblizając sie do skrzyzowania wypada sie zadeklarować, w którą stronę zmienia sie kierunek jazdy, ewentualnie jedzie na wprost...strałki kierunkowe definiują, gdzie z którego pasa mozna pojechać...
przez scooby14444 » środa 11 września 2013, 09:19
szerszon napisał(a):Trzeba być totalnym ignorantem żeby twierdzić że w art 22.2 jest podział na sytuacje na skrzyżowaniu i przed skrzyżowaniem.
Masz rację. Ja tak nie twierdzę. Tylko pytam sie dlaczego chcesz stosować Art 22 na skrzyżowaniu, gdzie w tymże artykule nie ma o tym mowy.
przez szerszon » środa 11 września 2013, 12:41
przez kg1956 » środa 11 września 2013, 12:55
przez szerszon » środa 11 września 2013, 13:00
jest w trakcie wykonywania manewru. chyba że też uważasz, że manewr mozna podzielic na kilka mniejszych na jednym skrzyzowaniu...a to nic nie poradzęlith napisał(a):Ale po wjeździe na obwiednię już się nie jest na pasie do skrętu w lewo/w prawo/jazdy na wprost.
Wiec strzałki przed rondami zazwyczaj najwyżej luźno informują, a potem i tak wszyscy lądują na obwiedni, na której mogą dowolnie zmieniać pasy i jechać gdzie chcą.
Jak jesteśmy na rondzie to się stosujemy do ewentualnych strzałek na rondzie.
Jest jakiś przepis, który mówiłby, że zbliżając się do skrzyżowania trzeba się zadeklarować, w którą stronę zmienimy kierunek jazdy?
-Przepraszam najmocniej ???![]()
Ja znam tylko taki, ze chcąc zmienić kierunek jazdy zbliżamy się do określonej krawędzi jezdni, ale słowo skrzyżowanie tam nigdzie nie pada jak dobrze pamiętam
przez szerszon » środa 11 września 2013, 13:01
A rondo to ile skrzyżowań ?kg1956 napisał(a):Sygnalizować należy w odniesieniu do zmiany kierunku jazdy a nie w odniesieniu do skrzyżowania. Wałkowaliśmy to długo. Ta teoria nie zgadza się z inną, w której jedno skrzyżowanie to jedna jedyna zmiana kierunku jazdy. Nie ma co nawracać. Musimy zostać przy swoich teoriach.
przez scooby14444 » środa 11 września 2013, 13:16
szerszon napisał(a):A co jest napisane , jeśli zamierza sie wykonać manewr ?
Chyba trzeba zasygnalizowac zawczasu i wyrażnie.
szerszon napisał(a):Gdzie to będzie ?
Przy zjeździe ze skrzyzowania czy przed wjazdem na skrzyżowanie ?
szerszon napisał(a):Wychodzą takie sprawy tylko i wyłącznie,ze traktujesz obwiednię ronda jako drogę z pierwszeństwem , a nie skrzyzowanie, gdzie jest to określone w Par 36