5 letnia przerwa kategoria B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

5 letnia przerwa kategoria B

Postprzez panteramglista89 » sobota 07 września 2013, 16:31

Witam, obecnie mam 24 lata świeżo po studiach, pięć lat temu po maturze w 2008 roku maj-sierpień zrobiłem pełny kurs z zaliczonymi obowiązkowymi jazdami na prawo jazdy kat. B. Zaraz po kursie podchodziłem dwukrotnie do egzaminu ze skutkiem negatywnym do końca grudnia tego samego roku. W obu przypadkach wtedy testy teoretyczne miałem zdane na maksymalną ilość punktów, jazdę po placu też bez problemów tylko na mieście oblewałem. Potem nadeszła pierwsza sesja, nie miałem czasu w wirze obowiązków i jednocześnie pracy a na każdych wakacjach wyjazd za granicę po zarobek na dalsze utrzymanie. Wiem że testy teoretyczne się całkowicie zmieniły i będę musiał połowić pytania i zaznajomić się z nimi. Moje pytanie jest takie: czy kurs który ukończyłem pięć lat temu na starych zasadach jest nadal ważny? Wtedy wszystkie dokumenty zostały złożone w WORD Wrocław i tam zostały, nie interesowałem się co się stało z dokumentami. Czy WORD nadal trzyma w bazie moje dokumenty? Czy muszę dać nowe zdjęcie i badanie lekarskie? Jak jest z raz już zaniesionym zaświadczeniu o zrobionym kursie? Kurs nie był robiony we Wrocławiu ale innej miejscowości, i nie ukrywam że nie chciałbym się pokazywać w swoim ośrodku szkoleniowym po świstek bo delikatnie mówiąc cała okolica i dawni znajomi zakpiliby ze mnie i nie mam dobrych stosunków z ludźmi osk . Planuję wykupić niezbędne godziny w osk przy wordzie wrocławskim ale nie wcześniej niż za dwa-trzy miesiące bo na razie krucho z pieniędzmi. Wszystko przepadło czy wystarczy zadzwonić do dobrego szkoleniowca, przedstawić swoją sytuację przy zapisywaniu się na dodatkowe godziny???
panteramglista89

Re: 5 letnia przerwa kategoria B

Postprzez JAKUB » sobota 07 września 2013, 17:51

Musisz udać się do swojego urzędu po profil kandydata na Kierowcę (PKK).
Weź 100,50 PLN ( i zdjęcie) w wydziale komunikacji załatwisz cala sprawę (nowy wniosek). Z kodem PKK możesz zamawiać egzamin (opcjonalnie pojeździć w OSK). Wszystko jest ważne i czeka na ciebie do realizacji.
Powodzenia.
JAKUB

Postprzez tomcioel1 » sobota 07 września 2013, 20:40

Zacznij od wizyty w word - dowiesz sie czy twoje dokumenty sa jeszcze w ośrodku czy juz zostały wysłane do wydz komunikacji - jeżeli sa w wordzie to będziesz musiał przepisać nowy wniosek i ewentualnie dostarczyc nowe zdjęcie (jeżeli się bardzo zmieniłeś ...) - żadnego nowego numeru PKK nie musisz wyrabiać ...
A jeżeli dokumentów w wordzie juz nie ma, musisz udać się do swojego wydz komunikacji i poprosić żeby wysłali je do wskazanego przez ciebie wordu
narazie żadnych pieniędzy nie musisz płacić więc wstrzymaj sie z tą opłata za wydanie prawa jazdy
no i trzeba będzie wziąć sie do nauki bo musisz zdać nową teorię oraz trochę pojeździć , w końcu kupę czasu minęło już od tamtego czasu

ale dasz radę ... prawdę powiedziawszy to nie masz wyjścia , musisz -bo gość po studiach który nie ma prawka to dla potencjalnego pracodawcy może się wydać malo wiarygodny - powodzenia !!!!
tomcioel1

Postprzez basu88 » sobota 07 września 2013, 20:57

Hej, powiem Ci jak to wyglądało u mnie - 7 letnia przerwa- powody podobne do Twoich. Udałem się do swojego urzędu (wydział komunikacji) w lipcu tego roku. Bardzo przyjemna Pani stwierdziła, iż kurs z 2007 roku ważny, zdjęcia nieaktualne i badania również nieaktualne. W związku z czym po wizycie u lekarza, jak i z nowymi zdjęciami przybyłem ponownie do urzędu, i tu po 15 min. miałem PKK bez opłat. Następnie z PKK do WORDu - egzamin na 28 sierpnia, w międzyczasie 5 dodatkowych godzin i cóż wczoraj zdałem:-P Zdążyłem 2 razy oblać teorię- trochę ją zlekceważyłem, powiedzmy:-P
Także wiem, że ciężko jest się zmobilizować po latach, ale cóż tak trzeba!
2008 - Teoretyczny - Pozytywny; Praktyczny - Negatywny.
26.08.2013 - Teoretyczny - Negatywny (65/74).
02.09.2013 - Teoretyczny - Negatywny (65/74).
06.09.2013 - Teoretyczny - Pozytywny (71/74); Praktyczny - Pozytywny.
18.09.2013 - Odbiór prawa jazdy!
basu88

Postprzez panteramglista89 » sobota 07 września 2013, 21:13

bardzo dziękuję za słowa otuchy i pomoc, zamiast dzwonić osobiście pojadę do word i zapytam się co mam zrobić, no ale pytania z teorii trzeba wszystkie możliwe zebrać i ogarnąć, przypomnę sobie też kodeks drogowy, znaki oczywiście itp, a jazda będzie konieczna, po tak długiej przerwie z 10 godzin na pewno się przyda. Powiedzcie mi proszę bo wtedy w 2008 roku uczyłem się i podchodziłem do egzaminów na fiat panda. Co jest teraz w word Wrocław? punto, clio, yaris? model na podszkolenie się i egzamin jest jednakowy czy do wyboru?
panteramglista89

Postprzez jasper1 » sobota 07 września 2013, 21:26

clio III
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez basu88 » sobota 07 września 2013, 21:28

Jeśli mogę się jeszcze wtrącić, czy też coś podpowiedzieć- po tak długiej przerwie WORD odsyła Twoją dokumentacje do właściwego dla Twojego miejsca zamieszkania wydziału komunikacji. Raczej bez wyrobionego PKK nie musisz na samym początku zjawiać się w WORDzie.
2008 - Teoretyczny - Pozytywny; Praktyczny - Negatywny.
26.08.2013 - Teoretyczny - Negatywny (65/74).
02.09.2013 - Teoretyczny - Negatywny (65/74).
06.09.2013 - Teoretyczny - Pozytywny (71/74); Praktyczny - Pozytywny.
18.09.2013 - Odbiór prawa jazdy!
basu88

Powrót do Egzamin na prawo jazdy