w załączeniu na zdjęciu jest pkt 1. i pkt 2.
pytanie do pkt. 1
Parkując prostopadle przodem mogę obrysem autobusu wjechać za ta linie czyli nr. 1 czy nie ? kołem to wiem że na pewno nie, a obrysem ?
to samo pytanie przy parkowaniu prostopadłym tyłem, sądzę że zasada jest ta sama ale wolę zapytać czy mogę parkując prostopadle tyłem wjechać obrysem na ta linie ?
pytanie do pkt. 2
wyobraźmy sobie taką sytuacje. Wjechałem prostopadle przodem, następuje wyjazd, z chwilą gdy wyjadę z tego prostopadłego przodem, całym autobusem, przypuśćmy na wysokości słupków będę kręcił kierownicą max w prawo to czy muszę tak cofać by stanąć prostopadle do tego stanowiska czyli do linii nr. 1 ? czy mogę np będąc na wysokości punktu 2. odbijać kierownicą w drugą stronę i tym samym kończąc ten manewr parkowania jadąc do przodu jednocześnie prostując autobus czyli nie cofając się już równolegle do linii nr 1.
trzecia sprawa już tutaj nie opisana rozumiem że w parkowaniu prostopadłym wszystkie linie są jakby ścianami bo to ponoć garaż tak ? czyli nie mogę najechać obrysem autobusu na te linie tak ? a ta przerywana ? też nie mogę na nią ?
przy równoległym wiem że mogę cofając obrysem wjechać na tzw. krawężnik który tutaj jest oznaczony żółtą linią ale tylko obrysem tak ?
z góry dziękuje jakiegoś znawcę, znawców za pomoc, bo w internecie znalazłem niby jakieś informacje ale one są takim jakby technicznym językiem napisane że wynika z nich średnio to co chciałbym wiedzieć.
foto: