Niesłusznie oblany egzamin + treść skargi.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Niesłusznie oblany egzamin + treść skargi.

Postprzez ferv » piątek 30 sierpnia 2013, 21:09

Witam wszystkich :)

Dzisiaj był mój 1 egzamin praktyczny na kat.B w WORD Wrocław ... Niestety pomimo naprawde świetnego przygotowania oblałem... Już na samym łuku egzaminator nie zaliczył pierwszego podejścia ponieważ wg niego jesli krawędź miejsca zatrzymania ( tylna linia ) jest prawie pod karoserią, to już jest jakis wielki błąd ( szok bo koła byly sporo za linią , nie moja wina ,ze te Clio maja taka dupkę ;D. Za 2 podejściem zrobiłem łuk idealnie . Górka też banał . Na mieście czułem się bardzo pewnie ( 0 błędów ) . Niestety dostałem zadanie parkowania równoległego tyłem w dosyć niewygodnym miejscu ( pod górkę, po krawężniku i w dosyć ciasnej ( jak na początkującego kierowcę ) luce . Teraz wkleję treść mojej skargi, która najlepiej opisze całą stytuację, oraz wkleję fotki google maps + prosty schemacik jak wygladało finalne połozenie samochodu . Dodam jeszcze, że juz kiedys ktos na tym forum opisywał tego egzaminatora jako : gburowaty, antypatyczny, chamski, odpowiadający półsłowkami ( mi wogole nie odpowiadal i zachowywal sie troche jak z autyzmem ... inni z usmiechami na twarzy, a on mial problem od samego początku ).

Wnoszę skargę na sposób przeprowadzenia zadania "parkowanie równolegle tyłem z prawej strony" podczas egzaminu na kat. B przez instruktora Arkadiusza M.

Dnia 30.08.2013r na ul. Cedrowej dostałem polecenie, aby wykonać ww. zadanie egzaminacyjne. Przy pierwszej próbie udało mi się wjechać na wskazane miejsce parkingowe ( były oddzielone liniami oraz krawężnikiem od pozostałej części jezdni ). Pojazd zawierał się na danym miejscu nie utrudniając ruchu drogowego na jezdni oraz nie dotykając krawężnika z prawej strony. W momencie, w którym uznałem manewr za wykonany, uchyliłem drzwi, aby upewnić się czy pojazd na pewno zawiera się cały w miejscu parkingowym oraz nie utrudnia poruszania się innym uczestnikom ruchu. Zgłosiłem to egzaminatorowi, lecz dał mi do zrozumienia, że w jego odczuciu samochód stoi trochę za blisko lewej krawędzi. Wykonałem więc delikatne poprawki, które miały na celu ustawienie samochodu bliżej prawej krawędzi. Niestety wyznaczone miejsce było zbyt ciasne, abym z takiego położenia pojazdu dojechał nim do prawej krawędzi używając tylko jednej, sporej korekty. Wszystkie korekty, które wykonałem zawierały się na miejscu parkingowym, aby nie utrudniać ruchu na jezdni ( nie wyjeżdżałem z pola parkingowego , ponieważ wiedziałem, że jest to uważane jako błąd ). Jestem jeszcze osobą niedoświadczoną i w takim ciasnym miejscu musiałem wykonać kilka delikatnych ruchów kierownicą, tak aby zadanie zostało zaliczone i jak najlepiej wykonane. Tak jak już wcześniej wspomniałem za pierwszym podejściem samochód zawierał się w miejscu wyznaczonym ( nie zahaczał nawet o linie wyznaczające ). Podczas drugiego podejścia wykonałem kilka delikatnych korekt, które umożliwiły mi ustawienie samochodu możliwie najbliżej prawego krawężnika. Niestety pomimo zaliczenia wszystkich innych zadań, mój egzamin zakończył się wynikiem negatywnym. Po konsultacji z kilkoma instruktorami dowiedziałem się, że manewr powinien być zaliczony, ponieważ najważniejsze, aby pierwsza część parkowania była płynna, a ew. kolejne korekty zawierały się w miejscu parkingowym, bez wyjeżdżania na jezdnię lub chodnik, oraz aby finalne położenie pojazdu, nie utrudniało ruchu innym użytkownikom - tak też było w moim przypadku. Niestety egzaminator uznał, że wykonałem za dużo korekt i zadanie jest niezaliczone. Najgorsze jest to, że chcąc wykonać manewr jak najlepiej i jak najbezpieczniej ( bez dodatkowego wyjeżdżania na drogę utrudniającego ruch ) zadanie zostało niezaliczone. Ze względu na duże wątpliwości moje oraz instruktorów chciałbym prosić o udostępnienie materiałów, które zostały nagrane podczas egzaminu i wyjaśnienie całej sprawy ew. powtórkę egzaminu praktycznego.

Schemat + zdjęcia satelitarne pokazujące w jaki sposob parkują tam ludzie ...

Obrazek

Edit. Cholera ... popełniłem błąd i wpisalem "instruktora" zamiast "egzaminatora". Mam nadzieje, że się nie przyczepią , nie jestem prawnikiem , kazdy ma prawo sie pomylic.
ferv

Re: Niesłusznie oblany egzamin + treść skargi.

Postprzez oskinstruktor » piątek 30 sierpnia 2013, 22:42

Wykonałeś kilka korekt? Poszukaj innych instruktorów, bo Ci którzy Ci doradzają, chyba delikatnie mówiąc, wprowadzają Cię w błąd. Masz możliwość zrobienia JEDNEJ korekty. Nawet nie oddawaj tego odwołania bo szkoda czasu.

"parkowanie równoległe pomiędzy dwoma pojazdami (manewr jest wykonywany jeżeli jest możliwe wyznaczenie miejsca do parkowania - możliwa jedna korekta toru jazdy) - wjazd tyłem - wyjazd przodem"
oskinstruktor

Postprzez ferv » piątek 30 sierpnia 2013, 22:55

Za drugim razem tak. Wystarczylo popatrzec na egzaminatora co mu sie nie podoba. Nie zaliczyl mi pierwszej proby : Skret na maxa w prawo ,podjechanie, potem podjechanie lekko na prostych do tylu i odkrecilem w lewo . Potem lekko dojechałem do przodu, aby samochod stal prosto . Zawieral sie w wyznaczonym miejscu, wiec w czym problem ? Pokazalem mu uchylajac drzwi ile mam od krawedzi i jemu to oczywiscie nie pasowalo. Instruktor mial racje ... pokazalem , ze potrafię jezdzic, to zlapal mnie na byle gównie . Sam prowokowal do "dociskania" samochodu, a potem "za duzo korekt" ( delikatne podjechanie do przodu i tylu zeby samochod stal prosto i blizej prawej ) . Rozumiem, że jezdzac na codzien, tez mam parkowac za kazdym razem wykonujac 3 ruchy ? Gosc wybral jedno z gorszych miejsc w strefie - naprawde niewygodne dla poczatkujacych. Tak wogole, to zadanie powinno się konczyc po zaparkowaniu, a on kazal mi zaparkowac , wyjechac, zatrzymac sie i dopiero mowil czy zaliczone czy nie ... Jeszcze ten cholerny wsteczny, który musialem wrzucac po parę razy, bo "nie wchodził". I weź ogarnij jak zżerają cie nerwy, bo masz egzaminatora niemowe, najgorszą wersje tego modelu samochodu, miejsce w ktorym parkowales wczesniej 2 razy, samochod ma problemy techniczne, a ty przejechales te 30 h i juz masz byc zaje.bisty we wszystkim. Taka ciekawostka : Ostatnio musialem wyjechac Nissanem Interstarem z dosyc ciasnego miejsca doslownie slalomem ( ok 20 metrow ) non stop tylem i na spokojnie wyszlo, a durny egzamin na kat. B oblany . Tak to juz jest jak sie trafi na "egzaminatora".
ferv

Postprzez eLLLka » sobota 31 sierpnia 2013, 09:49

Wykonałam zatoczkę w ten sam sposób co Ty i to mi zostało zaliczone na egzaminie, nie było potrzeba robienia korekt. Egzaminator wprowadził Cię w błąd by w konsekwencji doprowadzić do wyniku negatywnego. Odwołaj się, bo jest to wyraźne nadużycie ze strony egzaminatora.
eLLLka

Postprzez rusel » sobota 31 sierpnia 2013, 20:32

ferv zlozyles skarge wiec co tutaj opisywac i wklejac? animacje, zdjecia satelitarne...po co to?
egzaminator parkowania nie uznal, nie wiemy dlaczego, czy jest gburowaty i czy bylo pod gorke to nikogo nie interesuje, nie zgadzasz sie z wynikiem, moze masz racje, moze nie, bedzie analiza video wiec nie spodziewaj sie tutaj wyrokow procz wypowiedzi paru osob ktore chetne sa wypowiadac sie na tematy blizej im nieznane.
rusel

Postprzez szydlaczek » sobota 31 sierpnia 2013, 22:08

ferv napisał(a):Tak wogole, to zadanie powinno się konczyc po zaparkowaniu, a on kazal mi zaparkowac , wyjechac, zatrzymac sie i dopiero mowil czy zaliczone czy ni

No to chyba dobrze kazał bo parkowanie składa się z wjazdu i wyjazdu.
szydlaczek

Powrót do Egzamin na prawo jazdy