nowy prawy pas a kierunkowskaz

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: nowy prawy pas a kierunkowskaz

Postprzez BeckySahra » niedziela 11 sierpnia 2013, 01:11

molus napisał(a):no cóż, miałam te jazdy, ale pan niestety nie był pewien... powiedział, żebym spytała osoby, która prowadzi teorię, czyli mojego instruktora. powiedział, że możliwe, że mam rację, jednak zawsze lepiej włączyć kierunkowskaz. czyli dopytam znów we wtorek...

To może czy można te instruktory dać na jakiś egzamin, albo od raza pozbawić je licencja?
BeckySahra

Postprzez Nata » niedziela 11 sierpnia 2013, 12:29

kg1956 napisał(a):Moim zdaniem jeśli nie przejeżdżasz przez linię P1 oddzielającą pasy ruchu to jest to wybór pasa i nie wymaga sygnalizowania. Jeśli jednak linia P1 jest tak poprowadzona, że wjeżdżając na ten nowy pas musimy przez nią przejechać-to wtedy powinniśmy to zasygnalizować.

Tak samo byłam uczona przez mojego instruktora.

molus, zmień może lepiej szkołę zanim totalnie namieszają Ci w głowie.
Kurs kat. B - OSK Ekspert (instruktor Filip): 28.07.2012 - 12.10.2012
Egzamin - WORD Poznań: 14.11.2012 - zdany za pierwszym razem
Nata

Postprzez BeckySahra » niedziela 11 sierpnia 2013, 21:02

Nata napisał(a):Tak samo byłam uczona przez mojego instruktora.

To tak jak zmieniam pasa to mogę mówić wybieram pasa i nie kierunkowskazować? To jakiś przepis jest na taki pomysła?
BeckySahra

Postprzez maryann » sobota 17 sierpnia 2013, 09:55

W sytuacji jak na rysunku- powinno się zamigać, bo mamy wyraźnie nowy pas i zmieniamy stary na nowy; a i tym z tyłu przyda się informacja o naszym zamiarze i manewrze.
Natomiast na zdjęciu widzimy sytuację, gdzie każdy z dwóch nowych pasów jest kontynuacją swojego starego i jak kto jechał, tak ma doń prawo. To, że od pewnego momentu pasy są oznaczone nic nie zmienia; czy są linie, czy nie zawsze gdy przejeżdżamy od krawężnika do osi należy zamigać, bo to zmiana nieoznaczonego pasa ruchu. Więc jak ktoś jechał przy podwójnej ciągłej i wjeżdża na lewy nie miga i analogicznie na prawy.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze