hejj wszystkim
miałam w czwartek teorie , ale niestety zabrakło mi 2 punktów , wyłozyłam się na tych durnych ABS-ach ;/ zapamiętałam trochę pytań także już pisze .
1. skrzyżowanie równorzędne, po prawej jedzie nam samochód i pytanie czy mamy pierwszeństwo ( ogólnie to miałam 3 takie same pytania tylko inne skrzyżowania były )
2. czy białe elementy na drodze wyznaczają lewą krawędź jezdni. - TAK
3.jedziemy prawym pasem,a obok nas tramwaj ( w oddali przejscie dla pieszych ) - czy można wyprzedzać ? - NIE
4.znak ' śnieżynka ' - czy ostrzega nas o gołoledzi ? - TAK
5.ojciec z dziećmi idzie chodnikiem ( pcha wózek i drugie prowadzi na rowerze trzymając z tyłu za kołek ) my jedziemy prawym pasem - czy musimy bacznie obserwowac dzieci ? - NIE ( ? )
6. jedziemy i na przystanku stoi autobus , a z przodu wychodzi facet - czy w tej sytuacji powinniśmy użyć sygnału dźwiękowego ? - NIE (?)
7.ludzie idący w naszą stronę po naszym pasie, podsuwaja się na bok bo my jedziemy, z przeciwka jedzie samochód, my lekko hamujemy - czy uzasadnione jest zatrzymanie ? - ?
8. znak A28 (Znak ostrzega o odcinku drogi pokrytej żwirem (grysem), który może być wyrzucany spod kół jadących pojazdów.) - czy informuje nas o żwirze który może wystąpic na jezdni (albo poboczu, nie pamiętam dokładnie ;/ ) jeśli jezdni to - TAK , a jeśli pobocza (?)
9. jaką odlogłość nalezy zachowac przy wymijaniu ?
a) bezpieczną , zawsze taką samą
b)
bezpieczną , zalezną od szerokości drogi c) dowolną
10.czy możemy zawracac na zatoczce dla autobusów ? - NIE
11. jedziemy samochodem na poboczu lezy człowiek , za nami samochody- czy możemy powoli ominąć pieszego ( coś w tym stylu, że nie udzielamy mu pomocy ) - NIE
12. znak jakiejś miejscowoci i ograniczenie do 60 - ile możemy jechac za znakiem ?
a) 50 km/h 5-23
b) 50 km/h 23-5
c)
60 km/h całą dobę13. skręcamy z prawego pasa na posesje po lewej stronie (droga dwukierunkowa, 1 pas w jednym kierunku ) - czy nalezy zachowac szczególną ostrożnośc? - TAK
14. zakaz zatrzymywania z tabliczką T-24 - czy samochód zostanie odholowany na koszt włascieciela ?- TAK
15. max v na autostradzie ? - 140km/h
16. jak możemy przewieźć dziecko na tylnym siedzeniu ?
a) na kolanach
b)
na specjalnym siedzeniu i zapiać w pasyc) nie pamiętam , ale to nie
17. który znak zakazuje wjazdu pojazdom z przyczepa kempingową ?
a)
b3 - ?
b) b5
c)b6
18. w samochodzie z ABS przy awaryjnym hamowaniu podczas omijania
a) używamy hamulca awaryjnego
b) w tym samym czasie skręcamy koła i wciskamy mocno hamulec
c) przed skrętem popuszczamy hamulec
nie mam pojęcia
19. jedziemy 80km/h nie mamy ABS, chcemy ominąć pojazd:
a) hamujemy cały czas
b) przed ominięciem puszczamy hamulec
c) nie pamiętam
20. czy możemy wysadzić pasażera z zatoce dla PKS jeśli nie trwa to dłużej niz 1 min? - NIE
21.coś z raną odpowiedź :
używamy odzieży poszkodowanego 22. policjant stojany na skrzyżowani z rozłożoną ręka tylko w naszym kierunku - czy możemy wjechać na skrzyżowanie ? - TAK
23. mamy obowiązek zmniejszyć v przed torami ? - ?
24. coś z ABS ( nie pamiętam , ale to miałam na pewno źle
a) gdy samochód znosi w lewo
b)
c)
miał może ktoś to pytanie ?