nowy prawy pas a kierunkowskaz

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

nowy prawy pas a kierunkowskaz

Postprzez molus » środa 07 sierpnia 2013, 18:59

cześć
mam takie pytanie: znajdujemy się na drodze, na której rozpoczyna się po naszej prawej stronie nowy pas (np. do skrętu w prawo, jazdy prosto etc.). czy zjeżdżając na niego z dotychczasowego pasa prawego muszę włączyć kierunkowskaz?
jeżdżąc z moim instruktorem pytałam o to specjalnie nawet parę razy i on mówił, że nie, więc nigdy tego nie robiłam. ale na testach znalazłam podobne pytanie z odpowiedzią TAK.

Obrazek
Ostatnio zmieniony czwartek 08 sierpnia 2013, 13:51 przez molus, łącznie zmieniany 1 raz
molus

Re: nowy prawy pas a kierunkowskaz

Postprzez Henq » środa 07 sierpnia 2013, 19:59

molus napisał(a):cześć
mam takie pytanie: znajdujemy się na drodze, na której rozpoczyna się po naszej prawej stronie nowy pas (np. do skrętu w prawo, jazdy prosto etc.). czy zjeżdżając na niego z dotychczasowego pasa prawego muszę włączyć kierunkowskaz?
jeżdżąc z moim instruktorem pytałam o to specjalnie nawet parę razy i on mówił, że nie, więc nigdy tego nie robiłam. ale na testach znalazłam podobne pytanie z odpowiedzią TAK.

Ciekawe pytanie jako nie instruktor powiem, że tak, normalna zmiana pasa, ale rzadko kto tak robi przykład znak D-13 w małopolsce częsty przypadek na drodze 75/94 Bochnia-Kraków przed wzniesieniami, jeszcze się nie spotkałem, a często tamtędy pomykałem teraz już A4 :) by auto zjeżdżając na prawy migało.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez kg1956 » środa 07 sierpnia 2013, 22:36

Moim zdaniem jeśli nie przejeżdżasz przez linię P1 oddzielającą pasy ruchu to jest to wybór pasa i nie wymaga sygnalizowania. Jeśli jednak linia P1 jest tak poprowadzona, że wjeżdżając na ten nowy pas musimy przez nią przejechać-to wtedy powinniśmy to zasygnalizować.
kg1956

Postprzez reassor » czwartek 08 sierpnia 2013, 06:52

Tak jak kg1956 napisał.
Załączniki
nie-trzeba.jpg
Tutaj nie trzeba :)
nie-trzeba.jpg (45.15 KiB) Przeglądane 5163 razy
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Postprzez molus » czwartek 08 sierpnia 2013, 09:37

Cześć! Dziś miałam dokładnie to pytanie na egzaminie, czyli miałam nosa. Niestety, nie wiem, czy zaznaczyłam poprawnie (egz. zdałam, ale nie na maxa). Zaznaczyłam, że NIE trzeba używać kierunkowskazu.

Chodzi mi dokładnie o tę sytuację, w której rozpoczyna się zupełnie nowy pas poprzez rozszerzenie drogi, ale nie tak, jak pokazuje to wklejone tu zdjecie.
Wszyscy, których pytam, mówią, że trzeba sygnalizować. Ostatecznie zapytam na dodatkowych jazdach innego instruktora.
molus

Postprzez kg1956 » czwartek 08 sierpnia 2013, 09:53

Możesz narysować to miejsce? Nie pisałaś nic o poszerzeniu drogi.
kg1956

Postprzez Cyberix » czwartek 08 sierpnia 2013, 10:05

Cyberix

Postprzez molus » czwartek 08 sierpnia 2013, 13:51

hej! zaktualizowałam swój post pierwszy, dodaję obrazek także tu:

Obrazek
molus

Postprzez Anett » czwartek 08 sierpnia 2013, 14:04

Zmienia się pas ruchu, więc powinno się włączyć kierunkowskaz
Anett

Postprzez LeszkoII » czwartek 08 sierpnia 2013, 14:20

Oczywiście zmiana pasa ruchu i kierunkowskaz przed. Pas ruchu możesz zmienić bez ruszania kierownicą, choćby tutaj: http://goo.gl/maps/qn0Yl
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez molus » czwartek 08 sierpnia 2013, 14:47

LeszkoII napisał(a):Oczywiście zmiana pasa ruchu i kierunkowskaz przed. Pas ruchu możesz zmienić bez ruszania kierownicą, choćby tutaj: http://goo.gl/maps/qn0Yl

w takiej sytuacji nie włącza się kierunkowskazu

co do mojego pytania - spytam na jutrzejszej dodatkowej jeździe (mam z innym instruktorem) i dam znać
molus

Postprzez LeszkoII » czwartek 08 sierpnia 2013, 14:54

molus napisał(a):w takiej sytuacji nie włącza się kierunkowskazu
http://goo.gl/maps/qn0Yl
Prosze o podstawę prawną.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez molus » czwartek 08 sierpnia 2013, 15:44

LeszkoII napisał(a):
molus napisał(a):w takiej sytuacji nie włącza się kierunkowskazu
http://goo.gl/maps/qn0Yl
Prosze o podstawę prawną.

Powinieneś wiedzieć, że nie ma : ) Kodeks drogowy nie reguluje takich sytuacji
jak już pisałam, dopytam jutro, o jedną i drugą sytuację
molus

Postprzez LeszkoII » czwartek 08 sierpnia 2013, 15:58

Reguluje, że należy włączyć lewy kierunkowskaz przy zmianie pasa ruchu Art.22.5. oraz znak P-1c, wyznaczający nowy pas ruchu. Poprzedni pas ruchu zmniejsza szerokości i zmienia nieco kierunek ruchu pojazdów.
LeszkoII

Postprzez molus » sobota 10 sierpnia 2013, 21:10

no cóż, miałam te jazdy, ale pan niestety nie był pewien... powiedział, żebym spytała osoby, która prowadzi teorię, czyli mojego instruktora. powiedział, że możliwe, że mam rację, jednak zawsze lepiej włączyć kierunkowskaz. czyli dopytam znów we wtorek...
molus

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze