prawo jazdy kat.B od 20 lat .

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

prawo jazdy kat.B od 20 lat .

Postprzez redcon » poniedziałek 05 sierpnia 2013, 19:36

Witam ma takie pytanko jako że byłem dzisaj u lekarza , który miał mi wystawić pozwolenie dzieki , któremu mogłem iśc na kurs i tak dalej , lecz przynoszac mu badania cukru oraz badanie okulistyczne jako że mam wade wzroku dosc duza nie znam si na tym wiec wam nie powiem jaka lekarz ogladajac moje badania stwierdzil ze z taka wada wzroku jestem praktycznie jedno oczny ( troche przekoloryzował ale ok ) i powiedzial mi ze oze mi wystawic pozwolenie lecz gdy skoncze 20 lat i tam jeszcze bylo ze musze miec jedno oko na takim conajmniej poziomie chyba 1.0 ( mowa o zdrowym oku ) , wydało mi sie to dziwne zwłaszcza ze moich badan mi nie oddal nie dal mi nic nawet tej kartki z jego wynikami co uzupełniał . Mam dziwne podejrzenia ze lekarz zrobil mnie w bambuko i dlatego chcialem zapyrac czy to mozliwe ?
redcon

Re: prawo jazdy kat.B od 20 lat .

Postprzez dylek » poniedziałek 05 sierpnia 2013, 20:51

Lekarz nie ma żadnego interesu w tym, by ci nie pozwolić na PJ, czy w tym, by ci kity wciskać...
Jesli natomiast cię dopuści (choć nie powinien ze wzg na stan zdrowia), to może wiele stracić.
Po prostu wykonał sumiennie swoją pracę i tyle.
Być może jednak byłbyś zagrożeniem dla innych ? W tych kategoriach o tym badaniu nie pomyslałeś ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez jasper1 » poniedziałek 05 sierpnia 2013, 21:56

dylek napisał(a):Po prostu wykonał sumiennie swoją pracę i tyle.

Z tym się akurat nie zgodzę.
Sumiennie to by było wydać orzeczenie o istnieniu przeciwwskazań i poinformować o procedurze odwoławczej, a tak to ni pies ni wydra... niby odmówił, a tematu na teraz nie zamknął
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez redcon » poniedziałek 05 sierpnia 2013, 22:00

ale pomyslalem o tym pod tym wzgledem , zastanawiam sie tylko czy istnieje jakis przepis który mowi o tym ze w takim wypadku musze poczekac do 20 lat i czy to jest zgodne z prawem , wprawdzie pokazywał mi jakas kartke i tabele odnosnie tego ale czy to prawdziwe to nie wiem dlatego pytam
redcon

Postprzez Borys_q » wtorek 06 sierpnia 2013, 08:59

Istnieje, nie przytoczę ci go teraz ale w przypadku pewnych wad wzroku prawojazdy jest dozwolone od 20 roku życia, oko do 20 roku życia sie jescze rozwija i nie wiadomo jak to się zmieni.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez redcon » wtorek 06 sierpnia 2013, 15:51

Aha , dziekuje za wiadomosc tylko o to mi chodzilo . Co prawda mam wade od urodzenia i od 18 lat nic sie w niej nie zmienilo wiec nie rozumiem decyzji czekania kolejnych 2 lat , ale nie mnie to rozumiec . Bardzo dziekuje za odpowiedz .
redcon

Postprzez jasper1 » wtorek 06 sierpnia 2013, 23:16

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 15 kwietnia 2011, Dz. U.2011 nr 88 poz.503, załącznik 1, możesz sobie poczytać na dokładnie jakich warunkach osoba o widzeniu jednoocznym może mieć kat. B. Jednym z nich jest faktycznie wiek 20 lat.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Powrót do Luźna gadka