Trendzik napisał(a):mam takie jeszcze jedno pytanko. Poniewaz pewnie koles mi mowil ze jak nie zaplace mandatu do 7 dni, to juz np po tych 7 dniach moze zawitac komornik, czy to prawda ?? ... czy jak zaplace po miesiacu to komornik mnie nie odwiedzi , bo teraz kasy nie mam żeby wyrzucić 300zł !!
Teoretycznie prawda, ale ... Masz prawo ten mandat zapłacić na poczcie. Poczta ma 14 dni na przesłanie tych pieniędzy. Dołóż do tego bałagan w polskiej policji i urzędzie wojewódzkim ... Masz gwarancję, że w ciągu miesiąca nikt się nie zjawi. Z mandatami robię tak:
Wkładam do portfela i czekam aż się przeterminują, tzn. przedawnią. Urzędnicy mają na to 3 lata. Z moich długoletnich obserwacji wynika, że ściągalność mandatów jest śmieszna. W moim wypadku kilkanaście już poszło sobie do kosza, ściągnięto ze mnie JEDEN, chyba na 100 zł. Musisz pamiętać, że od mandatu nie są liczone odsetki, jedyne koszty jakie poniosłem w związku z windykacją tego mandatu to kwota 3,50 (?), może 4 zł tytułem pokrycia kosztów komorniczych.
Decyzja należy do Ciebie.