Uzupełnienie kwalifikacji

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Uzupełnienie kwalifikacji

Postprzez amator » poniedziałek 22 lipca 2013, 12:26

Witam wszystkich forumowiczów , jestem tu nowy i chciałbym w przystępny sposób dowiedzieć się o ''ścieżce'' do uzupełnienia kwalifikacji na kierowcę samochodu ciężarowego w celach zarobkowych.
Moje kwalifikacje to prawo jazdy A, B, C + E i nic więcej. Z praktyki to mam ostatnio jakieś 2 lata jazdy dużymi busami i na co dzień osobówką. Oczywiście trzeba będzie podszkolić praktykę.
Prawo jazdy kat. C mam od 1983 roku
amator

Re: Uzupełnienie kwalifikacji

Postprzez mk61 » wtorek 23 lipca 2013, 13:45

Poszukaj w swojej okolicy ośrodków szkolenia kierowców oferujących kursy kwalifikacji wstępnej i szkolenia okresowe. Aby móc jeździć zawodowo musisz odbyć tylko szkolenie okresowe, przejść badania medycyny pracy, badanie psychologiczne i po skompletowaniu powyższych wymienić Prawo Jazdy.

Szkolenie okresowe to koszt w przedziale 300-700zł i nie kończy się egzaminem. 5 dni "roboty" i załatwione.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez oskbelfer » wtorek 23 lipca 2013, 23:46

mk1 -- a czy to nie jest tak że jesli kolega nie miął wczesniej świadectwa kwalifikacji to szkolenie okresowe odpada tylko musi być kwalifikacja --- tak jakoś mi cos swita...

a teraz drugie pytanko, bo siedzisz w temacie :) szkolenie okresowe e-larning --- czy to musi być robione w firmie, czy możesz sobie robić to w domu a po papier do firmy

a teraz trzecie pytanko przewóz rzeczy 450 zeta, przewóz osób 450 zeta czyli 900 zeta czy szkolenie okresowe dla kogoś kto ma kat CD to dwa w jednym za jedyne 450 zeta ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez amator » środa 24 lipca 2013, 08:52

Dzięki za podpowiedź, ale faktycznie mam gołe prawo jazdy od 1983 roku i czy szkolenie okresowe wystarczy?
amator

Postprzez Borys_q » środa 24 lipca 2013, 12:30

KW na pewno nie obowiązuje, gdyż cytując za stroną Pomorskiego ośrodka ruchu drogowego:

Kurs jest przeznaczony dla kierowców chcących podjąć pracę na stanowisku kierowcy, którzy:
uzyskali kategorię D1, D1+E, D lub D+E po 10 września 2008 roku
uzyskali kategorię C1, C1+E, C lub C+E po 10 września 2009 roku

Co w takim przypadku obowiązuje nie wiem ale najprawdopodobniej szkolenie okresowe.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez mk61 » czwartek 25 lipca 2013, 12:27

amator napisał(a):Dzięki za podpowiedź, ale faktycznie mam gołe prawo jazdy od 1983 roku i czy szkolenie okresowe wystarczy?

Tak, jak napisałem wcześniej.
oskbelfer napisał(a):mk1 -- a czy to nie jest tak że jesli kolega nie miął wczesniej świadectwa kwalifikacji to szkolenie okresowe odpada tylko musi być kwalifikacja --- tak jakoś mi cos swita...

Takie było pitolenie, kiedy przepisy o kwalifikacji dopiero wchodziły i nikt nic nie wiedział. Zasadność, czy trzeba szkolenia okresowego, czy kwalifikacji, determinuje data zdobycia uprawnień danej kategorii. Osoby, które uzyskały D przed 10.09.2008, albo C przed 10.09.2009 robią tylko szkolenie okresowe. Osoby po tych datach - kwalifikacja wstępna.
oskbelfer napisał(a):szkolenie okresowe e-larning --- czy to musi być robione w firmie, czy możesz sobie robić to w domu a po papier do firmy

Nie wiem, jak wyglądają na ten temat przepisy, ale większość OSK woli, żeby siedzieć przy komputerze w ich siedzibie. Jedni tłumaczą, że takie są przepisy, inni, że firma, która zarządza programem podobno kontroluje IP komputerów, które się łączą z ich systemem i mogą robić aferę OSK. Takie tam, nikt nic nie wie, ale wszyscy wszystko wiedzą. :)
oskbelfer napisał(a):a teraz trzecie pytanko przewóz rzeczy 450 zeta, przewóz osób 450 zeta czyli 900 zeta czy szkolenie okresowe dla kogoś kto ma kat CD to dwa w jednym za jedyne 450 zeta ?

Jeśli obecnie masz uprawnienia do zarobkowego przewozu (kwalifikacje) kategorii C i D, albo jeśli PJ zarówno C, jak i D masz przed wyznaczonymi datami, to robisz tylko jedno szkolenie okresowe. Jest ono ważne dla obu kategorii (w ustawie o transporcie jest jeden krótki artykuł na ten temat - teraz niestety nie pamiętam numeru - coś w okolicach 39). Warunek jest tylko taki, że do obu kategorii musisz mieć uprawnienia. Mając C + kurs na przewóz, czy poprzednie szkolenie okresowe i gołe prawko D (zrobione po 10.09.08), szkolenie okresowe nie będzie się liczyć dla D. Trzeba wtedy odbyć kwalifikację wstępną.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez oskbelfer » czwartek 25 lipca 2013, 12:52

mk1 dzięki za info, bo dużo się dowiedziałem nie tracąc czasu :)

w kontekscie tego wszystkiego co napisałeś , a czy ja dobrze załapałem to jeszcze cóś napisze dla mojej pewności :)

mam np prawo jazdy jak kolega z tematu do 1983 roku (czyli przed tymi dziwnymi datami)

prawo jazdy to CE DE
miałem kiedyś świadectwo kwalifikacji (najpierw chyba papierowe potem były plastikowe -- wymóg był medzy innymi dla instruktorów) potem wymóg zniesiono -----------

a następnie weszły te "początkowe nowości przewóz rzeczy i przewóz osób" -- więc zrobiłem i prewóz rzeczy i przewóz odsób

teraz masz klarowność co miałem zrobione --- więc moje pytanie ---- co mam sobie teraz zrobić zeby móc wozić towary CE i ludzi DE ----------------

i czy zaplace 450 zeta czy 900 zeta :)

jak to widzisz ? pytam bo zastanawiam się czy nie zrobić, na razie nie potrzebuje, a za rok czy dwa nic nie wiadomo :)

inną kwestią jest to ze wtedy prawko na 5 lat, a teraz beztermiowo - więc kolejny wydatek...
oskbelfer

Postprzez mk61 » czwartek 25 lipca 2013, 13:21

Poprzednie kursy na przewóz, zielone karty, czy inne papiery możesz sobie oprawić w ramkę. :) Ci,którzy zrobili prawko bodajże od 2005 roku do 10.09.09 (w przypadku C) mogą jeszcze jeździć na kursie na przewóz do 10.09.14.

Ty robisz tylko szkolenie okresowe. Obojętne, czy na świadectwie kwalifikacji po ukończeniu szkolenia jest zakres dla C, czy dla D. W Twoim przypadku jedno szkolenie okresowe jest ważne dla obu kategorii.
Art 39d.6. Kierowca wykonujący przewóz drogowy różnymi pojazdami, dla których wymagane jest posiadanie prawa jazdy co najmniej dwóch kategorii, o których mowa w ust. 4, może ukończyć szkolenie okresowe z zakresu jednego bloku programowego.

I tego trzeba najbardziej pilnować w urzędzie, przy wymianie PJ. Bo, jak wiadomo, urzędnicy mają dość frywolne podejście do rozumienia przepisów.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez oskbelfer » czwartek 25 lipca 2013, 13:25

krótko mówiąć mają wpisać kod 95 przy kategoriach C i D :) tak to zrozumiałem :)

na scianie to mogłbym zrobić tapete z tych różnych papierków łącznie z papierem dla kierowców pojazdów uprzywilejowanych :)

Dzięki za informacje, bardzo mi pomogłeś :)

Co do szkolenia to pewnie zdecyduje się na moduł z kategorii C bo więcej ciekawych spraw niz w autobusie - przynajmniej tak mi się wydaje :)

Jezdzić za to wolę autobusem :)
oskbelfer

Postprzez mk61 » czwartek 25 lipca 2013, 13:37

oskbelfer napisał(a):krótko mówiąć mają wpisać kod 95 przy kategoriach C i D tak to zrozumiałem

Przy CE i DE również. :)
oskbelfer napisał(a):Co do szkolenia to pewnie zdecyduje się na moduł z kategorii C bo więcej ciekawych spraw niz w autobusie - przynajmniej tak mi się wydaje

Na obu blokach programowych są pierdoły, które nie są w większości w ogóle potrzebne, a czasem nawet (o zgrozo) wprowadzające w błąd. Odbębnić, zapłacić, zapomnieć.
oskbelfer napisał(a):Jezdzić za to wolę autobusem

Na ogół ja też, ale czasem pier... można dostać. Teraz się obijam w Czechach do wtorku.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez oskbelfer » czwartek 25 lipca 2013, 19:40

Dzięki jeszcze raz :) wszystko jasne....

z tym że wolę autobusami, to tak rekraacyjnie, bo tak jak Ty piszesz że ze na okragło - to ciężki kawałek chleba i naprawdę nie zazdroszę zarówno chłopakom z CE czy z D, jednak zawsze patrzę z przyjemnością na szoferów w autobusiku takim z dwoma ośkami z tył i na dodatek tak fajnie się z te tylne ośki skręcają :)
oskbelfer

Powrót do Szkolenie kierowców