Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez Grzego90 » środa 17 lipca 2013, 10:22

jasper1 napisał(a):Dalej nie wiem po co używać sygnału dzwiekowego. Chcesz ostrzegać ją przed sobą? :shock:
Kobieta na wózku=pieszy, przechodzi przez jezdnię w miejscu dozwolonym czyli na skrzyżowaniu (art.13.2).
Ty skręcając w drogę poprzeczną masz obowiązek ustąpić jej pierwszeństwa (art.26.2), a wziąwszy pod uwagę jej niepełnosprawność, to nawet zatrzymać pojazd w celu umożliwienia jej przejścia.

Tylko, że on nie napisał, że skręca na skrzyżowaniu tylko, że wyjeżdża zza zakrętu. Zakręt, a skrzyżowanie to dwie różne sprawy. Najlepiej by było obejrzeć ten filmik bo opis słowny może mylić czasem.
Grzego90

Postprzez jasper1 » środa 17 lipca 2013, 11:59

Grzego90 napisał(a):Tylko, że on nie napisał, że skręca na skrzyżowaniu tylko, że wyjeżdża zza zakrętu.

Masz rację, ale nawet jeśli przyjąć, że nie ma tam skrzyżowania, to i tak odpowiedź jest NIE.
Osoba niepełnosprawna nie musi przechodzić w miejscu do tego wyznaczonym, a my mamy ją przepuścić, do zatrzymania włącznie.
Przepuszczamy, nie ma realnego zagrożenia w tym momencie, nie ma o czym ostrzegać.
Nie używamy sygnału dźwiękowego w tzw. celach edukacyjnych, bo nam się wydaje, że to nie jest bezpieczne miejsce do przechodzenia (nawet, jeśli ze względu na słabą widoczność rzeczywiście nie jest to miejsce bezpieczne).
Tak czy inaczej, istotą problemu jest, to czy jest po co użyć sygnału dźwiękowego w danej sytuacji.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Grzego90 » środa 17 lipca 2013, 12:48

Dokońca tego nie wiemy czy jest zagrożenie czy nie bo nie wiemy jak ta sytuacja wygląda dokładnie ; )
Grzego90

Postprzez Majken » środa 17 lipca 2013, 18:23

Odpowie mi ktoś szybko na te 5 pytań?

1. Czy jadąc na drodze z pierwszeństwem przejazdu, widząc wjeżdżający szybko na naszą drogę pojazd z prawej strony, należy kontynuować jazdę?
TAK NIE

2. Gdzie należy umieścić dziecko do lat 12?
a. na tylnym siedzeniu zapięte pasami b. na kolanach kierowcy c. na przednim prawym siedzeniu w foteliku ochronnym

3. Czy wyjeżdżając tyłem w prawo należy cały czas bacznie obserwować lewe lusterko?
TAK NIE

4. Ile wynosi dopuszczalna prędkość poza terenem zabudowanym na drodze dwujezdniowej?
a. 100km/h b. 120km/h c. 90km/h

5. Czy podjeżdżając do torów kolejowych w porze nocnej, widząc nadjeżdżający z prawej pociąg, mamy obowiązek wyłączyć światła drogowe?
TAK NIE
Majken

Postprzez Xylon » środa 17 lipca 2013, 20:10

Witam
Potrzebuję pilnych odpowiedzi na pytania które miałem na ostatnim egzaminie teoretycznym.

1. Tramwaj po prawej stronie, obaj mamy zielone ale tramwaj przecina tor mojej jazdy, ponieważ tak prowadzą tory. Kto w tej sytuacji ma pierwszeństwo ? Proszę o potwierdzenie odpowiedzi paragrafem.
2. Droga dwukierunkowa, dojeżdżam do wzniesienia, ale przed nami motor, brak podziałki pasów.
Czy mogę go wyprzedzić ? ( wyczytałem gdzieś że na wzniesieniach jest zakaz wyprzedzania pojazdów silników, czyli z tego by wnikało że rower możemy wyprzedzić ;D ?)
Xylon

Postprzez jazda112 » piątek 19 lipca 2013, 15:37

Wczoraj miałem pierwszy egzamin...67pkt zabrakło 1 punktu by zdać za pierwszym :/

Z tego co pamiętam większość pytań była oczywista ale zdarzyły mi się takie gdzie nie wiedziałem o co chodzi, zapamiętałem póki co 2 głupie pytania (tych prostych nie pamiętam bo i z resztą po co)

1. Na jezdni 3 pasy i z boku znak na słupie ograniczenie prędkości do 40km/h, a poniżej słupa biała tablica z czarnym motocyklem i pytanie coś w stylu "ile może jechać samochód osobowy na tej drodze" i odpowiedzi wydaje mi się że były takie:

A. 50km/h od 5 do 23
B. 50km/h przez całą dobę
C. 40km/h od 23 do 5

Zgłupiałem bo na znaku było 40 a w odp 2x50 + to 40 i zaznaczyłem C mimo że dziwne że od 23 do 5 i jak to sie ma do znaku. B bym nie zaznaczył bo było ograniczenie 40km/h. I tak sobie myślę że teraz bym zaznaczył A bo dzień był i może tyle tam trzeba jechać o ile to teren zabudowany z tym że jak to sie ma do tych 40km/h? Czy takie ograniczenie 40km/h łączy się z osobną tablicą z motocyklem? Do tej pory nie wydawało mi się że to się łączy a teraz sam nie wiem. Co o tym pytaniu sądzicie? Przez niego prawdopodobnie nie zdałem.

2. Jedziemy po lewym pasie, po prawej stronie zielone światło, znak ustąp pierwszeństwa oraz nakaz skrętu w prawo. Pytanie było czy mamy obowiązek włączyć prawy kierunkowskaz? TAK NIE

No i sobie myślałem czemu zajmowaliśmy lewy pas skoro jest nakaz jazdy w prawo, zaznaczyłem TAK bo przy zakręcie się włącza kierunkowskaz ale pewnie im chodziło o to czy z lewego pasa w ogóle mogę tam skręcić więc NIE? Podchwytliwe i nie wiadomo o co chodziło. No i mam pytanie, czy w takich przypadkach nakaz dotyczy tylko tych co jadą prawym pasem? Pewnie też tutaj błąd popełniłem bo nie wiedziałem co miał autor na myśli.
WEWN. PRAKT: 30.06.2013 POZYTYWNY
WEWN. TEOR: 09.07.2013 POZYTYWNY
TEOR: 18.07.2013 67/74 NEGATYWNY
TEOR: 25.07.2013 71/74 POZYTYWNY
PRAKT: 01.08.2013 POTR. TYŁEM OSTATNIEGO PACHOŁKA NEGATYWNY
PRAKT: 05.08.2013 POTR. TYŁEM OSTATNIEGO PACHOŁKA NEGATYWNY
PRAKT: 12.08.2013 OMIJANIE NEGATYWNY
PRAKT: 23.08.2013 POZYTYWNY
jazda112

Postprzez opicasso » piątek 19 lipca 2013, 20:22

Tramwaj po prawej stronie, obaj mamy zielone ale tramwaj przecina tor mojej jazdy, ponieważ tak prowadzą tory. Kto w tej sytuacji ma pierwszeństwo ?
Czy jadąc na drodze z pierwszeństwem przejazdu, widząc wjeżdżający szybko na naszą drogę pojazd z prawej strony, należy kontynuować jazdę?
Czy wyjeżdżając tyłem w prawo należy cały czas bacznie obserwować lewe lusterko?
Jedziemy po lewym pasie, po prawej stronie zielone światło, znak ustąp pierwszeństwa oraz nakaz skrętu w prawo. Pytanie było czy mamy obowiązek włączyć prawy kierunkowskaz? TAK NIE
prosze o odp na te pytania ;] dzieki!
opicasso

Postprzez JAKUB » piątek 19 lipca 2013, 22:08

magiczna95 napisał(a):(...) przejazd kolejowy z zaporami, znak stop, światła zgaszone i pytanie czy przejeżdżając przez przejazd trzeba zwrócić uwagę czy nie nadjeżdża pociag???
(...)

TAK
jazda112 napisał(a):(...)
1. Na jezdni 3 pasy i z boku znak na słupie ograniczenie prędkości do 40km/h, a poniżej słupa biała tablica z czarnym motocyklem i pytanie coś w stylu "ile może jechać samochód osobowy na tej drodze" i odpowiedzi wydaje mi się że były takie:

A. 50km/h od 5 do 23
B. 50km/h przez całą dobę
C. 40km/h od 23 do 5
2. Jedziemy po lewym pasie, po prawej stronie zielone światło, znak ustąp pierwszeństwa oraz nakaz skrętu w prawo. Pytanie było czy mamy obowiązek włączyć prawy kierunkowskaz? TAK NIE
Przy nakazie pas ruchu dowolny dla naszego kierunku

opicasso napisał(a):Tramwaj po prawej stronie, obaj mamy zielone ale tramwaj przecina tor mojej jazdy, ponieważ tak prowadzą tory. Kto w tej sytuacji ma pierwszeństwo ? TRAMWAJ
Czy jadąc na drodze z pierwszeństwem przejazdu, widząc wjeżdżający szybko na naszą drogę pojazd z prawej strony, należy kontynuować jazdę?
NIE
Czy wyjeżdżając tyłem w prawo należy cały czas bacznie obserwować lewe lusterko?
NIE
Jedziemy po lewym pasie, po prawej stronie zielone światło, znak ustąp pierwszeństwa oraz nakaz skrętu w prawo. Pytanie było czy mamy obowiązek włączyć prawy kierunkowskaz? TAK
(...)
JAKUB

Postprzez kaykay95 » sobota 20 lipca 2013, 14:14

Niestety, nie udało się za pierwszym razem, brakowały mi 3 punkty by zdać...
Miałam wrażenie że trafiły mi się pytania, które widziałam w necie albo na tym forum. Szkoda że akurat te, na które nawet internauci nie znali odpowiedzi. Co nie zmienia faktu że głównym czynnikiem był tutaj stres.
Z pytań których nie widziałam ta tym forum to np. to:

Sytuacja: na skrzyżowaniu z trzema pasami ruchu skrecamy w lewo, pasy ruchu wydzielone są od naszej strony linią przerywaną, po prawej linia ciągła i pytanie: Czy po skrecie w lewo możemy od razu wjechać na prawy pas ruchu?

Pamiętam też pytanie z przejściem dla pieszych, po prawej stronie stronie na chodniku stoi grupka młodzieży jednak żaden z nich nie wychyla się poza krawężnik chodnika. I pytanie: czy w tej sytuacji powinniśmy zwolnić? Zaznaczyłam że nie, ale myślę że to był jeden z moich błędów.

Znak ze śnieżką, czy ostrzega nas przed opadami śniegu? Zaznaczyłam że nie.

Czy można parkować pod wiaduktem ? Zaznaczyłam że nie, chociaż w moim podręczniku o takim zakazie w ogóle mowy nie było...

Było jeszcze o skrzyżowaniu, przed nim stał znak "skrzyżowanie równorzędne" i czy na tym skrzyżowaniu pierwszeństwo ruchu regulowane jest znakami ? Zaznaczyłam że nie.

Myślę że poległam również na pytaniu ze skrzyżowaniem w kształcie litery T, chcemy skręcić w lewo a po prawej stronie jedzie samochód, i czy powinniśmy mu ustąpić pierwszeństwa, niestety zagapiłam się i nie zauważyłam znaku przed skrzyżowaniem, a byłam święcie przekonana że te filmiki można jeszcze raz odtworzyć...

Oraz oczywiście pytanie z samochodem i wystającą nogą z auta i czy powinniśmy wezwać karetkę. Dla mnie bez sensu bo żeby wezwać karetkę trzeba sprawdzić co się stało bo może facio sobie akurat w samochodzie coś grzebał...

Jak jeszcze jakieś pytanie mi się przypomni to dam znać.
EGZAMIN TEORETYCZNY: 18.07.2013 NEGATYWNY
EGZAMIN TEORETYCZNY: 24.07.2013 POZYTYWNY
EGZAMIN PRAKTYCZNY: 31.07.2013 ???
kaykay95

Postprzez AMARE » sobota 20 lipca 2013, 16:18

Niestety nie zdałem nowej teorii, co za shit! Kto to wymyślił w ogóle?! Masakra, mam nadzieję że coś z tym zrobią i wrócą stare egzaminy teoretyczne.
Pytanie jedno co miałem bez sensu, filmik, jedzie tramwaj po torach przede mna, tory przebiegaja droga, i pytanie: czy mozesz uzyc sygnalu dzwiekowego w terenie zabudowanym jesli tramwaj zatrzymie sie. Do teraz nie wiem co bylo dobrze a co zle. i najwieksza glupota , 2 pytania o ABS!!!!!!!!!!!! ktorego jednego waga to 3 pkt , CO ZROBISZ JESLI DZIALAJACY SPRAWNIE SYSTEM ABS BEDZIE WYPYCHAL PEDAL HAMULCA, a: z calej sily docisniesz go b: lekko zwolnisz noge z hamulca, c: całkowicie zdejmiesz noge z hamulca. Po co to komu????!!! ponoc A jest prawidlowe.
Eh 29 lipca kolejny egzamin, az plakac sie chce, nie dosc ze trudno na praktycznym to teorie taka nam dali, zrobmy strajk!!!! a w ogole jak sie zda teorie to mogla chociaz by byc wazna rok lub dwa , a nie pol!!! skoro jest mega trudna. POZDRAWIAM
AMARE

Postprzez kastmy » niedziela 21 lipca 2013, 14:51

1. Czy jadąc na drodze z pierwszeństwem przejazdu, widząc wjeżdżający szybko na naszą drogę pojazd z prawej strony, należy kontynuować jazdę?
TAK NIE

3. Czy wyjeżdżając tyłem w prawo należy cały czas bacznie obserwować lewe lusterko?
TAK NIE

4. Ile wynosi dopuszczalna prędkość poza terenem zabudowanym na drodze dwujezdniowej?
a. 100km/h b. 120km/h c. 90km/h

5. Czy podjeżdżając do torów kolejowych w porze nocnej, widząc nadjeżdżający z prawej pociąg, mamy obowiązek wyłączyć światła drogowe?
TAK NIE
kastmy

Postprzez luuthien » niedziela 21 lipca 2013, 19:17

Mam zapytanie i liczę, że ktoś mi dzisiaj pomoże, gdyż mam egzamin jutro i coś mnie trapi.

Dwukrotnie trafiłam na pytanie, odpowiedzi do którego do tej pory nie mogą sobie jakoś dopasować. Mianowicie.

Jadę ulicą, a po lewej stronie, chodnikiem, idzie mężczyzna pchając jedną ręką wózek, drugą pchając dziecinny rowerek, na którym jedzie kilkuletnie dziecko, starsze pewnie od tego w wózku. I pytanie, czy można nie bać się, że któreś z tych dzieci wejdzie na jezdnię (pytanie z pewnością było sformułowane inaczej, jednak nie pamiętam dokładnie). Za każdym razem dałam inną odpowiedź, ale wciąż nie wiem, jaka jest ta prawidłowa.

Albo, jeszcze jedno. Jadę drogą, przede mną stoi samochód. Dojeżdżam bliżej, a sprzed tego samochodu widzę turlającego się po drodze mężczyznę. I jest pytanie, czy namówić kierowcę tego pierwszego samochodu do zaciągnięcia ręcznego. Moja odpowiedź była, że tak, namówić.

W obydwu pytaniach nie jestem pewna odpowiedzi, więc byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mi pomógł :)
Rozpoczęcie kursu prawa jazdy: 22 lipiec 2012.
Pierwsze jazdy: Ok. 10 sierpnia 2012
Pierwszy egzamin teoretyczny (zdany) i praktyczny (nie udany): 28 październik 2012
No i chwilowo pół roku minęło, testy się skończyły, niedługo zdaję od nowa.
luuthien

Postprzez magda08 » poniedziałek 22 lipca 2013, 14:34

Cześć wszystkim,
baza ITS:

1. Czy znaki poziome na prawym pasie wskazują na wyjazd z autostrady? (Filmik: autostrada, na prawym pasie strzałki naprowadzające w lewo - kończący się pas) - NIE
2. Czy możemy przejechać w lewo na skrzyżowaniu? (policjant stojący do nas przodem) - NIE
3. Czy możemy spodziewać się pojazdu z naprzeciwka? (zjeżdzamy na uliczkę w prawo, znak A-20: odcinek jezdni o ruchu dwukierunkowym) - TAK
4. Czy w nocy trzeba cały czas zachowywać szczególną ostrożność? (filmik z jazdy w nocy w mieście) - NIE
5. Czy prawidłowe jest ustawienie trójkąta 30-50 m za samochodem na drodze ekspresowej? - NIE bo 100
6. Czy sygnalizacja jest ważniejsza niż znak? - TAK
7. Czy wyjeżdżając ze strefy zamieszkania jesteś włączającym się do ruchu? - TAK
8. Czy można zawracać na moście? - NIE
9. Czy można cofać na drodze jednokierunkowej? - TAK
10. Czy można przyspieszać jak się jest wyprzedzanym? - NIE
11. Czy musisz ustąpić pojazdowi z naprzeciwka? (jesteśmy na drodze podporządkowanej, on na głównej - filmik jest gdzieś w sieci identyczny ale to pytanie akurat łatwe i tak) - TAK
12. Czy wyprzedzając rower w warunkach słabej widoczności powinieneś dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe? - TAK
13. Czy masz pierwszeństwo przed pieszym? (filmik: pieszy zaczął przechodzić przez pasy) - NIE
14. Czy w warunkach szczególnej ostrożności możesz przejechać przez pasy? (jakiś koleś o kulach zaczął przechodzić jak miał czerwone, a my zielone) - NIE

A/B/C:
1. Jak przewozić niemowlę? - odp: w odpowiednim foteliku
2. W którym przypadku można poruszać się z prędkością 60km/h w godzinach 23-5?
a) w terenie zabudowanym
b) w strefie zamieszkania
c) poza terenem zabudowanym
Odpowiedź prawidłowa to A, choć wg mnie to nieprecyzyjne pytanie, ja początkowo zaznaczyłam C z rozpędu (w końcu można tyle w tych godzinach tam jechać, kto nam zabroni?) ale poprawiłam, bo przeczytałam resztę odp i uznałam, że A jest "bardziej prawidłowe".
3. Numer na karetkę pogotowia? - odp: 999
4. Co nazywamy zespołem pojazdów? (samochód z przyczepą)
5. Jaką powinieneś zachować odległość przed poprzedzającym cię samochodem? - pozwalającą na zahamowanie jak coś.
6. Jak hamować mając ABS? - wciskać i jak się włączy to dalej wciskać :)

Ja przeczytałam kodeks drogowy, teorię z oskduet (w necie jest, dużo można zrozumieć szczególnie rzeczy związane z tramwajami), pytania z gazety wyborczej (są gdzieś w necie do pobrania), pytania ze str. prawkotesty (też podawane przez internautów), jakąś bazę testów ITS z neta, no i oczywiście stąd zaczęłam przeglądać pytania do chyba strony 20 i niestety zabrakło mi czasu na więcej, ale zdane i to na 100% :) Uczyłam się 3 dni :) Pytania w większości się powtórzyły do tych znalezionych w sieci.
magda08

Postprzez Borysiak101 » środa 24 lipca 2013, 12:47

Cześć wszystkim . Wczoraj miałan pierwszy egzamin. Niestety 66... Przez własna głupotę nie zdałam. Wiem gdzie popełniłam błąd, niestety pytanie mi przemkneło a przecież wrócić już nie mogłam.. Podzięlę się z wami tym co pamiętam.
Zacznę od tego na czym poległam:
1. Jezdnia, trzy pasy ruchu w tym samym kierunku. Skręcamy w lewo i dalej ciągną się trzy pasy. Od naszej strony jest linia przerywana z przeciwnych pasów ruchu ciągła. Pytanie czy po skręcie w lewo mogę zajać od razu prawy pas ruchu. Zaznaczyłam NIE. Nie wiem dlaczego. Przecież prawidłowa to TAK.
2. Czy muszę ustąpić pierwszeństwa tramwajowi wyjeżdżającemu z zajezdni? NIE
3. Czy powinnam zachować szczególną ostrożność przy przystanku tramwajowym? TAK
4. Czy muszę zastować zasadę ogranicznego zaufania? Na filmiku idzie człowiek pijany zataczający się. TAK
5. Czy powinnam namawiać sprawcę wypadku żeby zawiózł poszkodowanego do szpitala wiedząć ,że za chwilę przyjedzie karetka. Na filmie samochód przede mną potrąca człowieka. NIE
6.Znak ustąp pierwszeństwa i tablica informująca o jego przebiegu. Pytanie czy tablica umieszczona pod znakiem inforumuje o rzeczywistym przebiegu pierwszeństwa? TAK
7. W jakiej sytuacji powinno się zastosować opaskę uciskową?
a) wyciek jakiś płynów z ucha
b) krwotok
c) zmiażdżona kończyna <------ PRAWIDŁOWA. Na tym też poległam
8. W jakiej sytuacji mogę przewozić dziecko do lat 12 na przednim siedzeniu samochodu wyposażonego w poduszki powietrzene:
a) w foteliku ochronnym tyłem do kierunku jazdy
b) w foteliku ochronnym przedem do kierunku jazdy <---- PRAWIDŁOWA
c) w zapitych pasach bez dodatkowch przyżądów (jakoś tak)
9. I kolejne pytanie na którym (pewnie ) poległam. W jakiej sytuacji można uszkodzić układ hamulcowy ( coś takiego)
a)?
b)?
c) gwałtownie hamując. Nie pamiętam pozostałych wariantów ja zaznaczyłam ten. Ale nie była to poprawna odpowiedź.
10. Co mogę zrobić poprawiając bezpieczeństwo jazdy we mgle poniżej widoczność 40 m.
a) zmieniejszyć odległość od poprzedzającego pojazdu
b) włączyć światła przeciwmgielne tylnie
c) włączyć światła drogowe (chyba)

Chwilowo więcej nie pamiętam. Za tydzień poprawka. Trzymajcie kciuki :?
EGZAMIN TEORETYCZNY : 23.07.2013 NEGATYWNY
EGZAMIN TEORETYCZNY : 31.07.2013 POZYTYWNY
EGZAMIN PRAKTYCZNY : 08.08.2013 NEGATYWNY
EGZAMIN PRAKTYCZNY : 12.08.2013 POZYTYWNY
:) :) :)
Borysiak101

Postprzez kaykay95 » środa 24 lipca 2013, 13:00

Dzisiaj miałam drugie podejście i ... ZDAŁAM !!! :D Dzięki wielkie za pomoc użytkownikom tego forum bo bardzo dużo pytań mi się powtórzyło za pierwszym jak i za drugim podejściem ;)

Pytania z dzisiaj:

1. Skrzyżowanie, znak nakaz jazdy w prawo lub w lewo + z lewej strony ślepa uliczka
Czy jesteś zobowiązany skręcić w prawo ? NIE

2. No środku ulicy zatoka tramwajowa, tramwaj zatrzymuje się na przystanku, z prawej strony kobitka idzie do tramwaju, przecinając nam tor ruchu. Filmik zatrzymuje się gdy kobitka prawie weszła do tramwaju a my dojeżdżamy do linii zatrzymania (taka przerywana)
Czy powinniśmy się zatrzymać? ???

3. Na środku ulicy zatoka tramwajowa, tramwaj stoi na przystanku, filmik zatrzymuje się w momencie gdy przód naszego samochodu styka się z tyłem tramwaju.
Czy możemy spodziewać się pieszych z lewej strony ?

4. Droga dwukierunkowa, teren zabudowany. Na lewym pasie jedzie sznur samochodów, przed nami nikt nie jedzie od prawej strony pieszy wbiega na jezdnie, wprost przed maskę, nie rozglądając się tylko patrząc przed siebie.
Czy powinniśmy użyć klaksony aby ostrzec pieszego przed niebezpieczeństwem?

5. Czy można wymienić lampy ksenonowe na halogenowe?
* Tak, tylko w wyjątkowych przypadkach
* Tak, jeśli pasują wejścia (inaczej było to sformuowane, już nie pamiętam)
* Nie, bo mogłyby one oślepić kierowców

6. Co powinieneś zrobić w sytuacji, gdy podczas jazdy zapali się czerwona kontrolka oleju silnikowego ?
* niezwłocznie przerwać jazdę
* zwiększyć obroty silnika
* zmniejszyć prędkość

7. Wyjeżdżamy z jakieś stacji paliw
Czy pojazd jadący z lewej strony (jadący pasem na który właśnie chcemy wjechać) powinien ustąpić nam pierwszeństwa ? NIE

8. Jedziemy, przed nami sznur zaparkowanych samochodów. Zaczęliśmy je omijać a z naprzeciwka nadjeżdżał samochód. Filmik zatrzymał się w chwili gdy prawie doszło do zderzenia czołowego (wyglądało to dość groźnie)
Czy kierowca spowodował niebezpieczeństwo na drodze? TAK

9. Facet przeprowadza przez jednię osobę w wózku inwalidzkim, po drugiej stronie jezdni widać samochód przystosowany do przewozu osób niepełnosprawnych, do którego włąśnie ten facet z wózkiem zmierza.
Czy powinniśmy się zatrzymać ? TAK

10. Jedziemy pasem do jazdy prosto (sygnalizacja S-3)
Czy z tego pasu możemy jechać w prawo? NIE

11. Jaka jest na tej drodze dopuszczalna prędkość samochodu z przyczepką ? (autostrada)
* 110 km/h
* 70 km/h
* 80 km/h

12. Znak A-6a (skrzyżowanie z drogą podporządkowaną występującą po obu stronach)
Czy ustępujemy pojazdowi z prawej ? (UWAGA: na filmiku znak był widoczny bardzo krótko, praktycznie mignął przed oczami) TAK

13. Znak D-18 (Parking)
Jak możemy ustawić samochód by stał całą powierzchnią na jezdni:
* Na skos
* Równolegle do krawężnika
* Prostopadle do krawężnika

14. Wiejskie skrzyżowanie (bez skrętu w prawo). Linia ciągła, tylko w miejscu skrętu w lewo linia jest przerywana.
Czy możemy na tym skrzyżowaniu zawrócić ?

15. Samochód na pasie obok zatrzymał się, by ustąpić pieszym.
Czy powinniśmy się zatrzymać przed przejściem dla pieszych ? TAK

16.Co należy do obowiązkowego wyposażenia samochodu ?
* Apteczka
* Gaśnica
* Koło zapasowe

17. Mijamy samochód w nocy
Co należy zrobić?
* patrzeć się w stronę świateł samochodu z naprzeciwka
* zmienić światła mijania na światła drogowe
* patrzeć się w stronę prawej krawędzi jezdni i obserwować inne przeszkody na drodze

18. Obowiązkowy dokument podczas jazdy to:
* OC
* AC
* Karta pojazdu

19. Do kiedy prowadzić resuscytację u niemowlęcia:
* do pojawienia się wyraźnych funkcji życiowych (ruszanie, oddychanie, kaszel)
* do momentu usłyszenia karetki pogotowia
*20 minut

20. Na chodniku leży osoba
Czy powinniśmy jej udzielić pomocy ? TAK

21. Po prawej stronie na chodniku stoi rowerzysta
Czy powinniśmy uważać na pijanego rowerzystę ? TAK

22. Jak powinien być umieszczony ładunek na przyczepie?
*może zasłaniać tylnie światła przyczepy
* tak aby nie naruszał stateczności pojazdu
* ?

23. Policjant stoi do nas przodem, mamy zielone światło.
Czy w tej sytuacji powinniśmy zignorować sygnalizację świetlną? TAK

24. Znak : koniec strefy zamieszkania
Czy możemy przyspieszyć? TAK

25. Wyznaczone miejsce do parkowania przy prawej krawędzi jezdni, przed nim znak zakaz zatrzymywania się, pod nim strzałka do dołu, a jeszcze pod nim przekreślony znak TAXI
Czy można w tym miejscu zaparkować? TAK

26. Czy zawracając można wjechać na zakreskowaną powierzchnię (pow, wyłączona z ruchu) NIE
Ostatnio zmieniony czwartek 25 lipca 2013, 09:31 przez kaykay95, łącznie zmieniany 1 raz
EGZAMIN TEORETYCZNY: 18.07.2013 NEGATYWNY
EGZAMIN TEORETYCZNY: 24.07.2013 POZYTYWNY
EGZAMIN PRAKTYCZNY: 31.07.2013 ???
kaykay95

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy