Znak A-3 a nowe testy.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Znak A-3 a nowe testy.

Postprzez Henq » wtorek 16 lipca 2013, 20:53

Takie pytanie na nowych testach:
Obrazek
moja odpowiedź oczywiście błędna "TAK"
i tu moje pytanie dlaczego błędna przecież sama definicja znaku mówi że pierwszy jest określony kierunkiem (czyli w prawo) i tyle następny nie jest określony może być w prawo może być w lewo.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Re: Znak A-3 a nowe testy.

Postprzez Amos » wtorek 16 lipca 2013, 20:56

Chodzi o to, że A-3 ostrzega o dwóch niebezpiecznych zakrętach, a nie o kilku...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez Lewo » wtorek 16 lipca 2013, 21:07

jakbyś miał więcej niż dwa zakręty ( chociaż słowo klika to może być też dwa :D ) to musi byc tabliczka wskazująca liczbę zakrętów i ew. napis droga kręta
Lewo

Postprzez Henq » wtorek 16 lipca 2013, 21:24

Lewo napisał(a):jakbyś miał więcej niż dwa zakręty ( chociaż słowo klika to może być też dwa :D ) to musi byc tabliczka wskazująca liczbę zakrętów i ew. napis droga kręta

No, no wiem o tej tabliczce tylko właśnie to "kilka" mnie zaciekawiło :) widocznie jeden to jeden, dwa to dwa a więcej to kilka, czyli więcej niż dwa, a byłem przekonany, że kilka to właśnie więcej niż jeden :)
A miały być testy intuicyjne prostsze a tu na zwykłym języku polskim można się wyłożyć tak jak poniżej:
Obrazek
wg tego wychodzi że nie jest to skrzyżowanie z drogą tylko skrzyżowanie z drogą jednokierunkową czyli droga jednokierunkowa nie jest drogą :) nie no parodia.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez dylek » wtorek 16 lipca 2013, 21:34

Henq - bo jest intuicyjne...a ty za dużo kombinujesz :D
Zapewne wolałbyś pytanie: czy jest to znak A-6b, czy też A-6d ?
Bo generalnie do tego to pytanie się odnosi, czy odróżniasz pokazany znak od podobnego :D
I druga sprawa...to co wklejasz, to nie jest oficjalna baza... więc psioczyć raczej na autorów tego wydania, niż na oficjalny system egzaminowania :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez jasper1 » wtorek 16 lipca 2013, 22:04

dylek napisał(a):Henq - bo jest intuicyjne...a ty za dużo kombinujesz :D
Zapewne wolałbyś pytanie: czy jest to znak A-6b, czy też A-6d ?
Bo generalnie do tego to pytanie się odnosi, czy odróżniasz pokazany znak od podobnego :D
I druga sprawa...to co wklejasz, to nie jest oficjalna baza... więc psioczyć raczej na autorów tego wydania, niż na oficjalny system egzaminowania :D

Niestety pytanie z tej bazy jest źle sformułowane, bo zgodnie z rozporządzeniem A-6d "ostrzega o skrzyżowaniu z jednokierunkową drogą podporządkowaną", "której wlot występuje po stronie wskazanej na znaku" (prawej).
Droga jednokierunkowa podporządkowana, to też droga, a więc znak jednak ostrzega "o zbliżaniu się do skrzyżowania z drogą występującą po prawej stronie" .
Nie ma tu określenia "wlot drogi", ale określenie z pytania jest bardziej ogólne i nie daje podstaw do udzielenie odpowiedzi NIE, a już na pewno nie intuicyjnie. Jedno z pytań z gatunku "co autor miał na myśli."
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez oskbelfer » środa 17 lipca 2013, 00:00

generalnie ta baza budzi u mnie negatywne odczucia odnosnie jej fachowosci
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez oskinstruktor » środa 17 lipca 2013, 00:40

Odnośnie czego? :lol: Pytanie o mieszankę bitumiczną rozłożyło mnie na łopatki :wow:
oskinstruktor

Postprzez Borys_q » środa 17 lipca 2013, 11:51

wg tego wychodzi że nie jest to skrzyżowanie z drogą tylko skrzyżowanie z drogą jednokierunkową czyli droga jednokierunkowa nie jest drogą :) nie no parodia.

Znak ostrzega o wlocie, nie koniecznie musi to być skrzyżowanie.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez jasper1 » środa 17 lipca 2013, 13:27

Borys_q napisał(a):

Znak ostrzega o wlocie, nie koniecznie musi to być skrzyżowanie.

Zgodnie z rozporządzeniem o znakach(par.5.4) ostrzega o skrzyżowaniu, co cytuję powyżej
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez Borys_q » środa 17 lipca 2013, 13:43

Rozporządzenie o warunkach technicznych znaków i sygnałów drogowych (które przytoczyłeś tylko mylnie nazwałeś) mnie jako kierowcę nie interesuje.

Oczywiście zgadzam się że ta baza jest licha
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez jasper1 » środa 17 lipca 2013, 13:47

Borys_q napisał(a):Rozporządzenie o warunkach technicznych znaków i sygnałów drogowych (które przytoczyłeś tylko mylnie nazwałeś) mnie jako kierowcę nie interesuje.

Przytoczyłam D.U. 170
jasper1

Postprzez Zonaimad » czwartek 18 lipca 2013, 02:32

Borys_q napisał(a):Rozporządzenie o warunkach technicznych znaków i sygnałów drogowych (które przytoczyłeś tylko mylnie nazwałeś) mnie jako kierowcę nie interesuje.

Tok rozumowania nawet, nawet - ale radzę uważać na pułapkę pt. fikcja powszechnej znajomości prawa, której działanie już kiedyś w kontekście tego rozporządzenia tu na forum tłumaczyłem. :-)
Zonaimad

Powrót do Sytuacje na drodze