Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez nocny » czwartek 11 lipca 2013, 08:31

LOST napisał(a):Siemka, jestem po 4 nieudanych podejściach, za każdym razem brakowało mi od jednego do trzech punktów, potrzebuje odpowiedzi na pytania co do których mam wątpliwości:

Czy na drodze z tym znakiem możesz zatrzymać pojazd przy lewej krawędzi jezdni? (Na zdjęciu znak informacyjny: droga jednokierunkowa umieszczony w miejscu wyglądającym na wjazd na autostradę)

TAK/NIE?
Jeśli nie było białych linii ciągłych przy krawędzi to można się zatrzymać. Jeśli miałby to być wjazd na autostradę to na pewno były linie ciagle

Czy w tej sytuacji masz obowiązek zachować szczególną ostrożność? (Na filmie jazda prostą, jednojezdniową drogą o dwóch pasach ruchu w jednym kierunku bez skrzyżowań, przejść dla pieszych, znaków ostrzegawczych itp, po lewej stronie szereg samochodów stojących w korku, jadących w przeciwnym kierunku, po prawej stronie, na sąsiednim pasie przed nami jedzie tylko jedno auto do którego się powoli zbliżamy przez cały czas trwania filmiku, a w momencie gdy się zatrzymuje jego tył jest po prawej stronie naszego pojazdu, manewr wyprzedzania?)

TAK/NIE?
z opisu wydaje się że Tak - wyprzedzasz

Czy w tej sytuacji masz obowiązek zatrzymania się i wezwania służb ratunkowych? (Na filmiku zbliżamy się do osoby leżącej przy prawej krawędzi jezdni, nie sposób ocenić czy jest to potrącony pieszy czy np niezbyt trzeźwy osobnik który postanowił się akurat w tym miejscu przespać)

TAK/NIE
no właśnie nie wiadomo więc musisz się zatrzymać i sprawdzić

Czy ten sygnał dawany przez policjanta pozwala nam na wjazd na skrzyżowanie? (Na zdjęciu policjant stojący do nas bokiem ze swoją lewą ręką w naszą stronę, normalnie opuszczoną w dół, a prawą ręką wyciągniętą przed siebie czyli w naszą lewą stronę)

TAK/NIE?

Czy możesz użyć sygnału dźwiękowego ze względu na zatrzymanie się tramwaju? (Na filmiku po naszej lewej stronie równolegle do nas jedzie tramwaj, na skrzyżowaniu skręca w prawo przejeżdżając przed nami i zatrzymując się w taki sposób że jego tylnia część zastawia nasz pas ruchu, dodam że nie jest to zwykły tramwaj pasażerski tylko jakiś techniczny który może coś tam naprawiać chyba, oznaczony zółto-czarnymi pasami ostrzegawczymi)

TAK/NIE
sygnału używasz tylko w celu ostrzeżenia o bezpośrednim niebezpieczeństwie, ale według opisu on tylko zastawil Twój pas ruchu a w dodatku jest to tram techniczny. Odp. Nie

Bardzo proszę o odpowiedzi na te pytania bo 2 z nich mi się powtórzyły a ja dalej nie jestem pewien jaka jest prawidłowa odpowiedź
nocny

Postprzez yama » czwartek 11 lipca 2013, 11:58

Pytanie brzmi , czy możemy wysadzić pasażera za znakiem " zbliżający sie tunel"
Załączniki
forum.JPG
forum.JPG (51.5 KiB) Przeglądane 5161 razy
yama

Postprzez JAKUB » czwartek 11 lipca 2013, 17:48

NIE
bo tunel jak obszar zabudowany zaczyna się od swojego znaku (nie od budowli)
W tunelu jest zakaz zatrzymywania się
JAKUB

Postprzez LOST » piątek 12 lipca 2013, 00:36

nocny napisał(a):
LOST napisał(a):Siemka, jestem po 4 nieudanych podejściach, za każdym razem brakowało mi od jednego do trzech punktów, potrzebuje odpowiedzi na pytania co do których mam wątpliwości:

Czy na drodze z tym znakiem możesz zatrzymać pojazd przy lewej krawędzi jezdni? (Na zdjęciu znak informacyjny: droga jednokierunkowa umieszczony w miejscu wyglądającym na wjazd na autostradę)

TAK/NIE?
Jeśli nie było białych linii ciągłych przy krawędzi to można się zatrzymać. Jeśli miałby to być wjazd na autostradę to na pewno były linie ciagle

Pytanie dotyczyło "tego znaku" a nie "tej sytuacji" więc jaka powinna być prawidłowa odpowiedź ?

Czy w tej sytuacji masz obowiązek zachować szczególną ostrożność? (Na filmie jazda prostą, jednojezdniową drogą o dwóch pasach ruchu w jednym kierunku bez skrzyżowań, przejść dla pieszych, znaków ostrzegawczych itp, po lewej stronie szereg samochodów stojących w korku, jadących w przeciwnym kierunku, po prawej stronie, na sąsiednim pasie przed nami jedzie tylko jedno auto do którego się powoli zbliżamy przez cały czas trwania filmiku, a w momencie gdy się zatrzymuje jego tył jest po prawej stronie naszego pojazdu, manewr wyprzedzania?)

TAK/NIE?

Czy w tej sytuacji masz obowiązek zatrzymania się i wezwania służb ratunkowych? (Na filmiku zbliżamy się do osoby leżącej przy prawej krawędzi jezdni, nie sposób ocenić czy jest to potrącony pieszy czy np niezbyt trzeźwy osobnik który postanowił się akurat w tym miejscu przespać)

TAK/NIE

Pytanie zawiera dwa elementy i o ile zatrzymanie się i sprawdzenie byłoby obowiązkowe o tyle już wezwanie służb ratunkowych mogłoby zależeć od sytuacji więc jak?

Czy ten sygnał dawany przez policjanta pozwala nam na wjazd na skrzyżowanie? (Na zdjęciu policjant stojący do nas bokiem ze swoją lewą ręką w naszą stronę, normalnie opuszczoną w dół, a prawą ręką wyciągniętą przed siebie czyli w naszą lewą stronę)

TAK/NIE?

?

Czy możesz użyć sygnału dźwiękowego ze względu na zatrzymanie się tramwaju? (Na filmiku po naszej lewej stronie równolegle do nas jedzie tramwaj, na skrzyżowaniu skręca w prawo przejeżdżając przed nami i zatrzymując się w taki sposób że jego tylnia część zastawia nasz pas ruchu, dodam że nie jest to zwykły tramwaj pasażerski tylko jakiś techniczny który może coś tam naprawiać chyba, oznaczony zółto-czarnymi pasami ostrzegawczymi)

TAK/NIE
sygnału używasz tylko w celu ostrzeżenia o bezpośrednim niebezpieczeństwie, ale według opisu on tylko zastawil Twój pas ruchu a w dodatku jest to tram techniczny. Odp. Nie

Bardzo proszę o odpowiedzi na te pytania bo 2 z nich mi się powtórzyły a ja dalej nie jestem pewien jaka jest prawidłowa odpowiedź
LOST

Postprzez chmikstg » piątek 12 lipca 2013, 00:41

Gdańsk PORD pocisnąłem za 1 razem max ptk. tylko ja z jakimś kolesiem zdaliśmy
Nie wiem jakim cudem pamiętacie te pytania :P
Nic nie dodam, większość jest na forum.
Nad jedynym myślałem dłuższy czas.
Uczestniczysz w wypadku w którym nie ma ofiar rannym ani śmiertelnych.
A) Zabezpieczysz miejsce wypadku.
B) Wezwiesz policję
C) Wezwiesz pomoc drogową jeżeli osobiście nie możesz zabezpieczyć miejsca wypadku.

Zaznaczyłem "c" było 74/74 ale myślałem 40 sekund nad a=b... Pytanie słowo w słowo tylko kto to ogarniał.....
chmikstg

Postprzez Leelaa » sobota 13 lipca 2013, 14:48

Ja miałam takie pytania:

1. Ile wynosi odpowiedni odstęp między samochodami w tunelu wynoszącym 600 m na terenie niezabudowanym?

a. 30m b. 40m c. 50m

2. Z jaką prędkością można poruszać się po autostradzie?

a. nie ma ograniczeń b. do 140km/h c. do 120km/h

3. Ile czasu trzeba przetrzymywać głowę osoby mającej drgawki?
a. minutę b. do przyjazdu zespołu ratowniczego c. aż drgawki ustaną

4. Jedziesz na wprost, samochód z naprzeciwka skręca w lewo. Czy musisz mu ustąpić pierwszeństwa?
TAK NIE

5. Czy widząc z naprzeciwka po drugiej stronie ulicy osobę pod wpływem alkoholu rozpoczniesz manewr wyprzedzania?
TAK NIE

6. Co należy zrobić, aby pedał hamulca wspomagany przez ABS odskoczył?

a. przetrzymywać pedał na stałym poziomie b. lekko puścić pedał c. wcisnąć pedał do oporu

7. Czy za znakiem zakazu zatrzymywania się można zatrzymać pojazd do 1 min.?
TAK NIE

8. Czy jadąc na drodze z pierwszeństwem przejazdu, widząc wjeżdżający szybko na naszą drogę pojazd z prawej strony, należy kontynuować jazdę?
TAK NIE

9. Jakiego koloru są kontrolki, po których zaświeceniu się należy powstrzymać się od dalszej jazdy?

a. zielonej b. czerwonej c. żółtej

10. Czy podjeżdżając do przejścia dla pieszych, widząc że samochód po prawej stronie jezdni zatrzymał się, możesz wyprzedzić go?
TAK NIE

11. Który ze znaków zakazu B-3, B-6, B-5 dotyczy pojazdów ciężarowych o masie nieprzekraczającej 3,5 t?
a. B-3 b. B-6 c. B-5

12. Gdzie należy umieścić dziecko do lat 12?
a. na tylnym siedzeniu zapięte pasami b. na kolanach kierowcy c. na przednim prawym siedzeniu w foteliku ochronnym

13. Czy mając zielone światło i widząc nadjeżdżający pojazd z prawej strony za sygnalizacją, należy mu ustąpić pierwszeństwa?
TAK NIE

14. Widząc znak A-4 możemy spodziewać się:

a. pierwszego zakrętu w lewo, drugiego w prawo b. kilka zakrętów, z których pierwszy jest w lewo c. dwa zakręty, z których pierwszy jest w lewo

15. Czy wyjeżdżając tyłem w prawo należy cały czas bacznie obserwować lewe lusterko?
TAK NIE

16. Czy zbliżając się do prawostronnego zwężenia jezdni z powodu robót drogowych, nie obowiązuje nas ustawiona przez robotników sygnalizacja świetlna?
TAK NIE

17. Czy podjeżdżając do torów kolejowych w porze nocnej, widząc nadjeżdżający z prawej pociąg, mamy obowiązek wyłączyć światła drogowe?
TAK NIE

18. Na drodze z pierwszeństwem przejazdu, widząc wyjeżdżający z prawej strony, z zajezdni, tramwaj, mamy obowiązek go przepuścić?
TAK NIE

19. Ile wynosi dopuszczalna prędkość poza terenem zabudowanym na drodze dwujezdniowej?
a. 100km/h b. 120km/h c. 90km/h

20. Widząc zielone światło na sygnalizacji ze strzałkami prosto i w lewo, możesz zawrócić?

TAK NIE

Więcej nie pamiętam. Zdałam za pierwszym razem 71/74. Myślę, że jedyny sposób to po prostu strzelać na wyczucie.
Ostatnio zmieniony środa 17 lipca 2013, 19:52 przez Leelaa, łącznie zmieniany 1 raz
WORD Odlewnicza
28.V.2008 Teoria (pozytywny)
11.VI.2008 Praktyka (negatywny) łuk
03.VII.2008 Praktyka (negatywny) górka
29.VII.2008 Praktyka (negatywny) górka
PRZERWA
WORD Radarowa
08.VII.2013 Teoria (pozytywny) 71/74
13.VII.2013 Praktyka (negatywny) górka
16.VII.2013 Praktyka (pozytywny)
Leelaa

Postprzez nocny » niedziela 14 lipca 2013, 11:04

LOST napisał(a):
nocny napisał(a):

TAK/NIE?

Pytanie dotyczyło "tego znaku" a nie "tej sytuacji" więc jaka powinna być prawidłowa odpowiedź ?
"Czy na drodze..." ja bym się upierał że należy to powiązać. Gydby chodziło tylko o znak to były tylko pokazny symbol znaku.

TAK/NIE?

TAK/NIE

Pytanie zawiera dwa elementy i o ile zatrzymanie się i sprawdzenie byłoby obowiązkowe o tyle już wezwanie służb ratunkowych mogłoby zależeć od sytuacji więc jak?
Jestem przekonany że przy tak skonstruowanym pytaniu należy założyć że prawidłowa odpowiedź to TAK. Zresztą nawet jakby to był leżący pijak to należy wezwać służby ratunkowe. Choćby po to aby człowiek bezpiecznie dospał sobie w izbie wytrzeźwień. A tak wogóle to może nie pijak tylko cukrzyk :)/b]

TAK/NIE?

[b]?

TAK/NIE

nocny

Postprzez magiczna95 » niedziela 14 lipca 2013, 19:26

Czy możemy zmienić lampy halogenowe w światłach na ksenonowe?
Zasłyszane pytanie, egzamin dopiero przede mna :( jakby ktos znał odpowiefdz to bardzo prosze :) :)
magiczna95

Postprzez JAKUB » poniedziałek 15 lipca 2013, 10:45

magiczna95 napisał(a):Czy możemy zmienić lampy halogenowe w światłach na ksenonowe?
Zasłyszane pytanie, egzamin dopiero przede mna :( jakby ktos znał odpowiefdz to bardzo prosze :) :)

odp: NIE
JAKUB

Postprzez magiczna95 » poniedziałek 15 lipca 2013, 19:44

Co zalicza się do codziennej obsługi pojazdu?
A.
kontrolę czystości elementów karoseryjnych
B.
kontrole sprawności oświetlenia wewnętrznego
C.
kontrolę czystości tablic rejestracyjnych

Ponoć odpowiedz prawidłowa to c ale jak by na to nie patrzec prawidłowe sa dwie b i c to co ktora wazniejsza czy jak?
magiczna95

Postprzez nocny » poniedziałek 15 lipca 2013, 23:10

magiczna95 napisał(a):Co zalicza się do codziennej obsługi pojazdu?
A.
kontrolę czystości elementów karoseryjnych
B.
kontrole sprawności oświetlenia wewnętrznego
C.
kontrolę czystości tablic rejestracyjnych

Ponoć odpowiedz prawidłowa to c ale jak by na to nie patrzec prawidłowe sa dwie b i c to co ktora wazniejsza czy jak?

Oczywiście ze prawidłowa to c, za brudne tablicę jest mandat. Za brak wewnetrznegooświetlenia nic ci nie grozi, ba możesz go nawet nie mieć. .
nocny

Postprzez POZNAN » wtorek 16 lipca 2013, 22:44

Witam,
Pierwsza próba zakończona......nie sukcesem:-)
Mam pytanie odnośnie jednego z filmików, już pojawiło się na forum,ale nikt nie odpowiedział a mnie bardzo nurtuje:-) Kobieta na wózku przejeżdża przez ulicę ja wyjeżdżam zza zakrętu (teren zabudowany) czy mogę użyć sygnału dźwiękowego?
POZNAN

Postprzez jasper1 » wtorek 16 lipca 2013, 22:48

POZNAN napisał(a):Witam,
...mnie bardzo nurtuje:-) Kobieta na wózku przejeżdża przez ulicę ja wyjeżdżam zza zakrętu (teren zabudowany) czy mogę użyć sygnału dźwiękowego?

A po co?
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez POZNAN » wtorek 16 lipca 2013, 23:29

jasper1 napisał(a):
...mnie bardzo nurtuje:-) Kobieta na wózku przejeżdża przez ulicę ja wyjeżdżam zza zakrętu (teren zabudowany) czy mogę użyć sygnału dźwiękowego?

A po co?

nie ma przejścia dla pieszych, wiadomo że ją puszczę, ale zasygnalizować że się zbliżam?
POZNAN

Postprzez jasper1 » wtorek 16 lipca 2013, 23:59

POZNAN napisał(a):
jasper1 napisał(a):

A po co?

nie ma przejścia dla pieszych, wiadomo że ją puszczę, ale zasygnalizować że się zbliżam?

Dalej nie wiem po co używać sygnału dzwiekowego. Chcesz ostrzegać ją przed sobą? :shock:
Kobieta na wózku=pieszy, przechodzi przez jezdnię w miejscu dozwolonym czyli na skrzyżowaniu (art.13.2).
Ty skręcając w drogę poprzeczną masz obowiązek ustąpić jej pierwszeństwa (art.26.2), a wziąwszy pod uwagę jej niepełnosprawność, to nawet zatrzymać pojazd w celu umożliwienia jej przejścia.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy