Dyskusja o szczególnej ostrożności

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Dyskusja o szczególnej ostrożności

Postprzez oskbelfer » wtorek 09 lipca 2013, 10:48

rusel napisał(a):Z terminu Sz.o powinno sie korzystac podobnie jak ze znaku STOP z dużą rozwagą aby nie uległ on deprecjacji tak zeby pozniej nikt mi nie zarzucal ze jestem rowniez odpowiedzialny za smierc czlowieka ktory przechodzil w niedozwolonym miejscu skoro bylem ostrozny i jechalem z ustawową prędkoscia

Bardzo trafnie to rusel ująłeś, tylko nie ździw się jak za chwilę zostaniesz przez znafcuf zapytany o podstawę prawną i ewentualne orzeczenie SN :lol:
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez rusel » wtorek 09 lipca 2013, 19:01

Pord jest w miare precyzyjny, wezmy chocby kierujacego pojazdem wykonujacym roboty na drodze, ma wysylac zolte sygnaly blyskowe i zachowac SZ. O bo ma wiecej przywilejow ale pojazd ponadgabarytowy ktory rowniez wysyla sygnaly blyskowe juz nie.

nawet ustawa jezeli chodzi o warunki techniczne pojazdow nakazuje precyzyjnie zachowanie "szczegolnej uwagi" wobec takich pojazdow i podejrzewam ze swiadomie zrezygnowano z terminu szczegolna ostroznosc bo byloby to niezgodne z pord

Kiedys sam bylem przekonany idąc za Soboniem ze podczas postoju pojazdu ktory ma wlaczone swiatla awaryjne nalezy wobec niego zachowac szczegolna ostroznosc jak rowniez wobec zoltych sygnalow blyskowych....ale jak sie wczytac w zapisy to tylko i wylacznie zolty migajacy sygnal OSTRZEGAWCZY nadawany przez SYGNALIZATOR dla pojazdu jedno lub wielokomorowy nakazuje s.o
rusel

Postprzez LeszkoII » wtorek 09 lipca 2013, 20:32

Sz.O. zachowamy też zbliżając się do innych niż skrzyżowanie miejsc przecinania się kierunków ruchu(Art.25.3) A "inne miejsca" nie są wprost wymienione w ustawie.
@Rusel, pamiętam z Tobą rozmowę, gdzie cytowałeś Sobonia: viewtopic.php?p=310072#p310072

Czyli z tego wynika, że na parkingu(bez wyodrębnionej jezdni i chodnika) w strefie ruchu lub zamieszkania, należy zachować Sz.O.

I czy to nie byłoby podchwytliwe pytanie na egzamin?
Ostatnio zmieniony wtorek 09 lipca 2013, 20:46 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 3 razy
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez oskbelfer » wtorek 09 lipca 2013, 20:32

rusel napisał(a):...ale jak sie wczytac w zapisy

no właśnie o to idzie, by wczytać sie w przepisy i wszystko jasne....
oskbelfer

Postprzez LeszkoII » wtorek 09 lipca 2013, 21:15

rusel napisał(a):Kiedys sam bylem przekonany idąc za Soboniem ze podczas postoju pojazdu ktory ma wlaczone swiatla awaryjne nalezy wobec niego zachowac szczegolna ostroznosc jak rowniez wobec zoltych sygnalow blyskowych
Po pierwsze PoRD rozróżnia światła awaryjne od sygnałów błyskowych. Dlatego też nie zgodziłbym się z Soboniem, że widząc światła awaryjne należy zachować szczególną ostrożność. Trzymając się tej linii interpretacyjnej, skoro światła awaryjne potraktować jak żółty sygnał błyskowy to widząc kierunkowskaz w lewo/prawo też należałoby zachować szczególną ostrożność pod dodatkowym warunkiem. Warunkiem, że pojazd będzie przeszkodą :) Tak więc wykładnia mocno ponaciągana a w każdym razie mało ścisła.
rusel napisał(a):....ale jak sie wczytac w zapisy to tylko i wylacznie zolty migajacy sygnal OSTRZEGAWCZY nadawany przez SYGNALIZATOR dla pojazdu jedno lub wielokomorowy nakazuje s.o
Nie tylko. Może to być sygnał umieszczony na pachołku(na przeszkodzie) albo na słupku przeszkodowym.
Dopuszcza się stosowanie słupków przeszkodowych aktywnych U-5c z pulsującym żółtym światłem emitowanym przez co najmniej jeden szereg
źródeł światła, wbudowany pomiędzy pasami odblaskowymi słupka.
oraz
Słupki przeszkodowe mogą być dodatkowo podświetlane. Dopuszcza się stosowanie słupków przeszkodowych aktywnych z żółtym pulsującym światłem wbudowanym na krawędziach powierzchni odblaskowej.
Zresztą przepis rozróżnia sygnał umieszczony na przeszkodzie od sygnału nadawanego przez sygnalizator. Rozdział 5. rozp. z dz.u. "170" nie dotyczy tylko sygnalizatorów i obejmuje też inne urządzenia.
Migający lub stały sygnał żółty umieszczony na przeszkodzie albo migający sygnał żółty nadawany przez sygnalizator ostrzegają o występującym niebezpieczeństwie lub utrudnieniu ruchu oraz nakazują zachowanie szczególnej ostrożności.
Trudno wymienić wszystkie urządzenia z zał.4 WT "220", które mogą wysyłać sygnały żółte migające lub stałe. Nawet taka "głupia" rogatka na parkingu wysyłająca żółty sygnał zobowiązuje do Sz.O.
Jeszcze ważne, czy żółte światło na przeszkodzie = żółty sygnał na przeszkodzie :hmm: Temat na pewno do przemyślenia.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez oskbelfer » wtorek 09 lipca 2013, 21:26

LeszkoII napisał(a): w strefie ruchu lub zamieszkania, należy zachować Sz.O.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - czy ty Leszko II twierdzisz że w strefie ruchu i w strefie zamieszkania należy zachować szczególną ostrożność ?

Proszę o podstawę prawną :)
oskbelfer

Postprzez rusel » wtorek 09 lipca 2013, 21:28

Szczegolną ostroznosc nalezy zachowac przy interpretowaniu przepisow :wink:
rusel

Postprzez LeszkoII » wtorek 09 lipca 2013, 21:33

oskbelfer napisał(a):
LeszkoII napisał(a): w strefie ruchu lub zamieszkania, należy zachować Sz.O.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - czy ty Leszko II twierdzisz że w strefie ruchu i w strefie zamieszkania należy zachować szczególną ostrożność ?

Proszę o podstawę prawną :)
Jak z Tobą dyskutować na poziomie, skoro masz nawyk wycinania moich wypowiedzi po raz n-ty to mówię!
LeszkoII napisał(a):Czyli z tego wynika, że na parkingu(bez wyodrębnionej jezdni i chodnika) w strefie ruchu lub zamieszkania, należy zachować Sz.O.
Rozróżnisz "na parkingu w strefie..." od np. "na parkingu na drodze publicznej"?
Podstawę prawną napisałem. Nigdy nie stosowałeś na parkingu Art. 25.3? Nie wierzę.
LeszkoII

Postprzez Borys_q » środa 10 lipca 2013, 08:14

jeżeli przyjrzeć się bliżej zapisom pord to tak naprawdę nigdzie nie jest zapisane w jakich innych sytuacjach niż "wymienione w ustawie" wymagają zachowanie szczególnej ostrożności, nawet wobec pijanego gościa idącego po drodze wedle zapisów nie nakazuje sz.o

Jak najbardziej się zgodzę tylko czym jest zwiększenie uwagi i dostosowanie zachowania do pijaka (warunków i sytuacji zmieniających się na drodze), jak dla mnie to jest wprost definicja SZ.o. Może PoRD nie nakazuje zachowania szczególnej ostrożności ale zachowanie wynikające z obowiązku unikania zagrożenia wprost spełnia definicję Sz.O.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez rusel » środa 10 lipca 2013, 09:13

Jak najbardziej się zgodzę tylko czym jest zwiększenie uwagi i dostosowanie zachowania do pijaka (warunków i sytuacji zmieniających się na drodze), jak dla mnie to jest wprost definicja SZ.o. Może PoRD nie nakazuje zachowania szczególnej ostrożności ale zachowanie wynikające z obowiązku unikania zagrożenia wprost spełnia definicję Sz.O.

Zwiekszenie uwagi na zmieniajace sie sytuacje drogowe to m.i.n pojawiajacy sie piesi w miejscach do tego przeznaczonych, kierowcy w miejscach przecinania sie kierunkow ruchu itd czyli zgodnie z ustawą tam gdzie sie spodziewam zmieniajacych i dynamicznych warunkow

A pijak ma unikac wszelkiego dzialania i nie dopuszczac do zagrozenia, ja wcale nie musze spodziewac sie go na jezdni, nawet nie musze go widziec, jak mi wpadnie na jezdnie to juz tylko manewry obronne na drodze albo potracenie "odpowiednio wczesniej reagowanie" w wielu sytuacjach to niemozliwe

Dlatego jest roznica miedzy potrąceniem pieszego ktory nawet wbiega na przejscie dla pieszych, "brak szczegolnej ostroznosci" i spodziewania sie w tym miejscu ustawowo zmieniajacych sie sytuacji na drodze wedle SN a pieszym ktory wbiega w niedozwolonym miejscu na jezdnie

Nigdzie nie ma definicji ze szczegolna ostroznosc to unikanie zagrozen, unikanie zagrozen i zaniechanie manewrow to kolejne obowiazki, tyle doslownie mowi nam ustawa

Ale przyjmujemy chyba wszyscy sytuacje kiedy odpowiednio wczesniej widzimy, reagujemy i zachowujemy sie bardzo ostroznie
rusel

Postprzez Borys_q » środa 10 lipca 2013, 09:36

Zwiększenie uwagi na zmieniające się sytuacje drogowe to m.i.n pojawiający się piesi w miejscach do tego przeznaczonych, kierowcy w miejscach przecinania się kierunków ruchu itd czyli zgodnie z ustawą tam gdzie się spodziewam zmieniających i dynamicznych warunków

Zwiększenie uwagi to między innymi piesi, coś ci w tym zdaniu nie wyszło:)

Czyli twierdzisz że, zwiększenie uwagi i dostosowanie zachowania uczestnika ruchu do warunków i sytuacji zmieniających się na drodze, w stopniu umożliwiającym odpowiednio szybkie reagowanie, wcale nie musi być szczególną ostrożnością w zależności czy następuje w ustawowej sytuacji czy nie.

Reasumując jak zwiększam uwagę bo wydaje mi się, że coś zauważyłem to nie jestem szczególnie ostrożny, a jak zwiększam uwagę bo dojeżdżam do czerwonego światła na skrzyżowaniu to już jestem szczególnie ostrożny??

ja wcale nie musze spodziewac sie go na jezdni, nawet nie musze go widziec,

Załóżmy że go widzisz.

oprocz tego mam unikac dzialania ktore narazi kogolowkiek na szkode a to nie jest wyznacznikiem szczegolnej ostroznosci

Pytam ponownie w jaki inny sposób unikasz wszelkiego działania... jeśli nie przez: "zwiększenie uwagi i dostosowanie zachowania uczestnika ruchu do warunków i sytuacji zmieniających się na drodze, w stopniu umożliwiającym odpowiednio szybkie reagowanie,"???
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez jasper1 » środa 10 lipca 2013, 09:54

A tak w ogóle to o czym Wy dyskutujecie? O zakresie stosowania terminu szczególna ostrożność w PoRD i orzecznictwie SN czy o szczególnej ostrożności jako stanie umysłu, który w pewnych okolicznościach pojawia się zanim zdążycie pomyśleć, co na to PoRD, a potem równie szybko i płynnie przechodzi w stan ostrożności, unikania zagrożeń itp.?
Zaczynam mieć wrażenie, że szczególna ostrożność ma miejsce tylko wtedy, gdy nakazana jest w PoRD, że dwa identyczne stany mentalne są czymś innym w zależności od tego, czy są zapisane w przepisach prawa czy nie. To, że za brak szczególnej ostrożności w jakiejś sytuacji nie grozi sankcja nie znaczy, że nie włącza się szczególna ostrożność (no chyba, że ktoś jest psychopatą i jak A-17 stoi sto metrów dalej niż przechodzą dzieci z nowego osiedla, to co mi tam... :wink: )
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez rusel » środa 10 lipca 2013, 10:00

Zwiększenie uwagi to między innymi piesi, coś ci w tym zdaniu nie wyszło:)

zwiekszam uwage w stopniu umozliwiajacym reagowanie przed przejsciami dla pieszych

Zobacz na te kilka pierwszych art....Masz byc ostrozny na drodze, masz byc szczegolnie ostrozny kiedy ustawa nakazuje oraz masz unikac wszelkiego zagrozenia.

Szczegolnie ostrozny czyli ze zwiekszoną uwagą odpowiednio wczesniej bo wiem kiedy taką uwagę mam zachowac bo widze skrzyzowanie, przejscie, znak drogowy itd.

co do pijaka to raz bede mial okazje zastosowac szczegolna ostroznosc a raz nie....dlatego takich sytuacji ustawa nie moze mi nakazac

mądre slowa, nazwalbym to dzialaniem defensywnym z zasady co do poruszania sie po drodze i to jest ta ostroznosc, przewiduje rowniez ze ktos nie bedzie przestrzegac przepisow

Dr inż. Sławomir Gołębiowski, związany z ITS-em w latach 1961-2005, wieloletni biegły sądowy w zakresie techniki samochodowej wypadków drogowych; rzeczoznawca Stowarzyszenia Rzeczoznawców Techniki Samochodowej i Ruchu Drogowego

Podstawową taktyką kierowania samochodem czy motocyklem, znacząco zwiększającą prawdopodobieństwo uniknięcia wypadku, jest jazda defensywna. A na czym polega ta “jazda defensywna” możnaby zapytać - w wielkim skrócie to przede wszystkim kierowanie pojazdem w ruchu drogowym w sposób niepowodujący zagrożeń wypadkiem, z równoczesnym założeniem nieprzestrzegania prawideł ruchu przez innych użytkowników dróg. Więc:

* po pierwsze: obowiązuje bezwzględne przestrzeganie przepisów ruchu i prędkość jazdy nieco mniejsza niż one na to pozwalają czy dopuszczają warunki ruchu,

* po drugie: konieczne jest uważne i ciągłe obserwowanie tego, co się dzieje przed, za oraz obok kierowanego pojazdu i

* po trzecie: wymagana jest gotowość do natychmiastowego działania obronnego, już wtedy gdy pojawia się prawdopodobieństwo powstania sytuacji, wymagającej takiego działania.

rusel

Postprzez LeszkoII » środa 10 lipca 2013, 11:59

Znak D-21 „szpital” (rys. 5.2.21.1) stosuje się w celu oznaczenia bliskości szpitala. Znak ten oprócz charakteru informacyjnego zawiera także nakaz zachowania szczególnej ostrożności i niepowodowania nadmiernego hałasu.
W którym miejscu można zaprzestać zachowania SZ.O. w związku ze znakiem D-21? Punkt startowy http://goo.gl/maps/rVzUT, jadąc dalej na wprost....dopiero tutaj zczyna się obiekt szpitalny http://goo.gl/maps/eC9Db a tutaj się kończy http://goo.gl/maps/drtl9.
LeszkoII

Postprzez rusel » środa 10 lipca 2013, 12:11

przede wszystkim w miejscach gdzie spodziewasz sie wjazdu/wyjazdu karetki
rusel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze