Bezmyślność i Głupota !!

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Bezmyślność i Głupota !!

Postprzez Polonez » środa 11 maja 2005, 13:57

Ostatnio widziałem taką sytuacje jadąc pociągiem do szkoły :) :
Pociąg zatrzymuje się na przystanku kolejowym. Przystanek i peron przecina przejazd kolejowy więc pociąg zatrzymuje się przed nim w połowie peronu. Przed przejzadem stoi znak STOP więc kierowca białej Hondy Civic kulturalnie się zatrzymuje przed przejazdem i ustępuje pierwszeństwa pociągowi. Jakież było moje zdziwienie gdy kierowca VW zaczyna omijać pojazd stojący przed przejazdem :!: :!: Myśle sobie spoko jeden debil się zawsze znajdzie. Ale gdzie kolejno 5 aut omija Honde :!: kiedy wymijanie zaczął VW Jetta pociąg rusza i Jetta zatrzymuje się na pasie ruchu przeciwnego.
podręcznikowy przykład kiedy nie należy omijać :!: Uśmiechałem się troche bo dzień wcześniej na kursie nas tego uczono. Ale cóż zawsze musi znależć się ktoś ' inny "
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez Aarienka » środa 11 maja 2005, 15:12

ehhh..ludzka glupota nie zna granic..ale zawsze w stadzie musi znalesc sie czarna owca i co na to poradzic :-( swoja droga powinni to umiescic w podrecznikach dla przyszlych kierowcow :P
To bylo na zasadzie on przejechal to ja tez moge..tylko nie zawsze tak wyjdzie...szkoda,ze mu ala nie zrobil...
Kat. B

10 VIII 04 -Kaputt...
7 IX 04 - Kaputt...
27 X 04 - Zdane :-)
12 XI 2004 -Odebrane :D
Aarienka

Postprzez set » środa 11 maja 2005, 15:35

Jak zwalniam przed przejazdem strzezonym (brak znaku stop) to prawie zawsze znajdzie sie ktos kto zacznie trabic albo wyprzedzac. Ja juz sie do tego przyzwyczailem. A przejezdzam przez niego dosc czesto. I juz nawet wcale sie nie dziwie jak slysze kolejna wiadomosc: "wypadek na przejezdzie: X osob zabitych". Ale ja dalej zwalniam i sie rozgladam. W koncu to moje zycie. Co do niego moze ma inny kierowca albo pijany droznik? :). Pozdrowienia dla wszystkich "spieszacych sie" - krzyzyk na droge (i oby nie ta ostatnia) :).
"Musicie byc mocni moca milosci, ktora jest potezniejsza niz smierc..." Jan Pawel II
Prawo jazdy kat. B zdane za 1 razem: 09.03.2005, odebrane: 21.03.2005
set

Postprzez Mmeva » środa 11 maja 2005, 22:10

Smutne, ale często się widzi takie obrazki.
Mmeva

Postprzez ella » czwartek 12 maja 2005, 10:58

Moim zdaniem przed każdym przejazdem kolejowym powinny być umieszczone wielkie bilbordy z wizerunkiem spotkania samochód-pociąg. Może taki widok zatrzymałby część tych śpieszących się po śmierć.
Powinny być to nawet drastyczne zdjęcia.
13.05.2005 09:12
Kierowca samochodu zginął w wypadku, do którego doszło w piątek rano na strzeżonym przejeździe kolejowym w Osieku koło Wyrzyska (Wielkopolska). Samochód osobowy wjechał pod pociąg relacji Bydgoszcz - Piła.

ella
Moderator

Postprzez ella » wtorek 14 czerwca 2005, 22:15

No i właśnie ktoś o tym pomyslał o czym pisałam miesiąc temu, że powinno być :wink: :D
Tylko nie zdjęcia a informacja. Ale dobre i to bo może uchroni nie jedną duszyczkę.

PKP będzie prowadzić kampanię informacyjną dla kierowców

Przed przejazdami kolejowymi, na których dochodzi do największej liczby wypadków, PKP zmierza ustawić w całej Polsce kilkadziesiąt tablic podobnych do stojących w tzw. czarnych punktach na drogach. Kampania ruszy w lipcu. Ma doprowadzić do zwiększenia bezpieczeństwa.

http://www.autocentrum.pl/go/355__PKP_b ... 05985.html
ella
Moderator

Postprzez wiruswww » wtorek 14 czerwca 2005, 22:44

No zobaczymy jak to będzie, czarne punkty podobno poprawiły bezpieczeństwo, oby i z tym się udało. Oby ta akcja nie okazała się kolejnymi zmarnowanymi pieniędzmi.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez bialy » poniedziałek 20 czerwca 2005, 01:06

wiruswww napisał(a):czarne punkty podobno poprawiły bezpieczeństwo

taaa tych czarnych punktów tez juz nastawiali gdzie sie da jak ograniczen predkosci :evil: ostatnio postawili tez w miejscu gdzie rodzinka jeżdzi od 20 lat i ani razu wypadku nikt nie widział.
bialy

Postprzez Wiedźma » niedziela 14 sierpnia 2005, 19:07

A dziś normalnie przeżyłam szok. Jechaliśmy sobie autem z Moim i w pewnym momencie jest tak, że przez pewnien odcinek droga biegnie równolegle do torów kolejowych. Na torach stał pociąg towarowy. Już z daleka na drodze zobaczyliśmy samochód straży pożarnej, policji, a chwilę wcześniej minęła nas karetka na sygnale. No i dojechaliśmy na wysokość lokomotywy a tam... wpasowany w nią samochód osobowy. W pierwszej chwili zgłupiałam, bo wyglądało tak, jakby ten samochód wjechał po nasypie pod pociąg, ale kurde... on był pchany z jakieś 0,5 km od przejazdu kolejowego - takiego polnego i raczej nie strzeżonego... Samochód był już porozcinany no i ta karetka zabrała kogoś do szpitala (na sygnale, więc żywego).
Ale nigdy takiego zcegoś nei widziałam. Mało jeżdżę jak na razie, ale po takiej lekcji poglądowej, nigdy nie zlekceważę przejazdu kolejowego :|
BYKOM STOP! Poprawna pisownia i ortografia w Internecie.
Wiedźma

Postprzez adobe » czwartek 26 lipca 2007, 23:00

A tu taka symulacja jak może wyglądać takie zderzenie pociągu z samochodem.
Człowiek bez szans:(
http://www.funportal.pl/zatrzymaj_sie_na_przejezdzie_kolejowym/59be0df8/podglad.html
adobe

Powrót do Sytuacje na drodze