pytanko odnośnie takiego skrzyżowania

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

pytanko odnośnie takiego skrzyżowania

Postprzez nicooo » środa 03 lipca 2013, 21:40

witam taka sytuacja

http://tinypic.com/view.php?pic=hs9f8h&s=5

ja to kreska czerwona pojazd drugi kreska zielona odległość jest taka mniej więcej,że budzi kontrowersje kto czy ja czy on dla tego pytam bo z jednej strony nie duza odległość raptem jak z 1 przyczepa od tira nie cała(taki przykład)a taka gdzieś odległość i skręcając w lewo powinienem mu ustąpić lecz odległość wydaje się troszkę znaczna czyli ustępuje mu czy ja jadę ja? to jest jak by skrzyżowanie lecz przesunięte coś w tym stylu
nicooo

Re: pytanko odnośnie takiego skrzyżowania

Postprzez dylek » środa 03 lipca 2013, 22:08

ustąpienie pierwszeństwa - powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości,(...)

Wniosek : jeśli jesteś w stanie na tyle zgrabnie ruszyć, przejechać i odjechać, że zielony tego nie odczuje i nie będzie musiał na twój przejazd jakoś reagować = nie wymusiłeś.
W prawdzie w definicji jest o istotnej zmianie prędkości, ale tu dla własnego bezpieczeństwa i komfortu psychicznego podszedłbym do tematu tak, jak gdyby zamiast "istotnej" było napisane "jakiejkolwiek"
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez nicooo » środa 03 lipca 2013, 22:10

Czyli mimo ze zielony jest no trochę dalej przesunięty nie na równi zemną to i tak mu ustępuje tak?
nicooo

Postprzez dylek » środa 03 lipca 2013, 22:14

Tak.
Jeśli traktować to jak 1 skrzyżowanie - to ty w lewo, więc ustepujesz temu z przeciwka jadącemu w prawo.
Jesli jak 2 skrzyzowania - to ty z podporządkowanej (zakładam to po tych liniach), a on już na pierwszeństwie. A nawet jesli by była równorzedność to i tak on z prawej...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy