Potrącenie rowerzystki poza pasami

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Potrącenie rowerzystki poza pasami

Postprzez LeszkoII » sobota 29 czerwca 2013, 07:22

cierpnik napisał(a):W ruchu to ja nawet mogę być na swoim polu. Bo trudno żebym nie był jak daję z buta czy jadę kombajnem. Ale jak pole to nie droga to nie uczestniczę w ruchu.
Nie jesteś uczestnikiem ruchu pracując w polu w pobliżu drogi, ale możesz "uczestniczyć w ruchu pośrednio", stwarzając w nim zagrożenie bezpieczeństwa/Art.3.2., Art. 3.3./, np. wypalanie traw, niekontrolowanie swoich zwierząt lub dzieci, zapylanie drogi ścierniskiem lub trawą powodując ograniczenie widoczności na drodze itp..
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Zonaimad » wtorek 02 lipca 2013, 03:22

maryann napisał(a):Spróbuj nie teoretyzować, tylko postawić się w sytuacji jednej, a potem drugiej ze stron. Ja jako rowerzysta w życiu nie zrobiłbym tak kretyńskiego manewru by wjechać na skrzyżowanie przed samochód

Nie wiem, jak ty, ale ja - siedząc za kierownicą auta - nigdy nie robię tak kretyńskiego manewru, jak wciskanie pedału gazu, kiedy nie widzę co jest przed moją maską... Ale może po prostu jeszcze za mało kilometrów zrobiłem za kółkiem i powinienem pozbyć się mojego nieprawidłowego nawyku z biegiem czasu? ;-)
Zonaimad

Postprzez maryann » wtorek 02 lipca 2013, 10:55

Dobrze, ładnie- a teraz druga strona... siedząc na siodełku.

Tak w ogóle, to nigdy nie dogodzisz... http://www.poboczem.pl/filmiki/video,vI ... ,1,vTime,3
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez maryann » czwartek 04 lipca 2013, 18:13

Obejrzałem właśnie Stop drogówkę(któraś powtórka na TV6) i co tam mamy? Akurat nie z rowerem... Ciężarówka sobie stoi przed posesją na awaryjnych; z posesji wyjeżdża Audi i tak się zajęło włączaniem do ruchu, że zignorowało zachowanie ciężarówki- a jej się umyślało ruszyć. Dopiero trzask uderzenia jej kierowca zauważył- rozjechał Audicę. Winien? Nie! Skandal, ale nie musiał patrzeć i dostrzec każdego idiotę, szczególnie jeśli tamten nie był w ruchu.
Można zarzucać naszemu kierowcy, że nie patrzył jak ruszał- ale na prawdę nie musiał. Swoje obowiązki z pord wypełnił wystarczająco.
maryann

Postprzez Amos » piątek 05 lipca 2013, 12:53

Przecież ciężarówka też się włączała do ruchu, dlaczego jej kierowiec nie musiał patrzeć?
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez maryann » piątek 05 lipca 2013, 14:59

Tym bardziej nasz kierowca...
maryann

Postprzez maryann » piątek 22 listopada 2013, 14:11

W tym tygodniu(wtorkowy) odcinek "STOP drogówki" pokazał analogiczny przypadek. Kierowca włącza się z podporządkowanej, rozgląda się w lewo i prawo, a babcia jakaś smyr mu pod maskę! Nie rowerzystka a piesza i to w pobliżu przejścia- a policja nie miała wątpliwości, że na własne życzenie została rozjechana...
maryann

Postprzez Synekura » piątek 22 listopada 2013, 18:56

Ale kłócicie się na forum :evil: I rowerzystka i kierowca są winni. Oboje nie zachowali szczególnej ostrożności, niezbędnej do uniknięcia zderzenia. Rowerzystka naruszyła przepis jazdy po chodniku. poza wyznaczoną scieżką rowerową. Kierowca podczas włączania sie do ruchu poza szczególną ostrożnością powinien ustąpić pierwszęństwa wszystkim użytkownikom. Nawet jak jedzie cyklista po chodniku, moze liczyć, zgodnie z art. 4, ze nie stosuje się do przepisów ruchu drogowego ("zasada ograniczonego zaufania"). 2 mandaty za wykroczenie.
Znaki mają być sugestią, nie przepisem
Synekura

Postprzez szymon1977 » piątek 22 listopada 2013, 21:20

Synekura napisał(a):...moze liczyć, zgodnie z art. 4, ze nie stosuje się do przepisów ruchu drogowego...
Mam nadzieję że to tylko przejęzyczenie?
Kodeks napisał(a):Art. 4.Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego, chyba że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania.
Kierujący ma prawo liczyć, że żaden rowerzysta po chodniku nie jedzie i nie przejedzie mu przed maską w poprzek po przejściu dla pieszych. A żeby okoliczności wskazywały na możliwość odmiennego zachowania to najpierw rowerzystę trzeba zauważyć. A zgodnie z Art.4. rowerzystów przejeżdżających z chodnika na chodnik po przejściu dla pieszych raczej wypatrywać nie trzeba.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 23 listopada 2013, 00:27

https://www.youtube.com/watch?v=WVCf6Gf4cXw

Tu gościu ma parcie na szkło...aby zaistnieć..a że bzdury gada...rowerzyści...
szerszon

Postprzez maryann » sobota 23 listopada 2013, 09:31

Synekura napisał(a):Kierowca podczas włączania sie do ruchu poza szczególną ostrożnością powinien ustąpić pierwszęństwa wszystkim użytkownikom.
Ta, tylko że tu to nie kierowca włączał się do ruchu, a rowerzysta. No i poza tym ogólnie wszystko gra!
Synekura napisał(a):Oboje nie zachowali szczególnej ostrożności.
Prawda, ale skoro pod tym względem są równi, to do głosu dochodzą inne - różne - obowiązki.
maryann

Postprzez taik » sobota 23 listopada 2013, 17:21

szerszon napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=WVCf6Gf4cXw

Tu gościu ma parcie na szkło...aby zaistnieć..a że bzdury gada...rowerzyści...

"Zdarza się również, że znaki umieszczone są w złym miejscu, sugerując, że skrzyżowanie jezdni z drogą dla rowerów znajduje się przed rondem i panuje na nim zasada prawej ręki"

No patrzcie, a ja głupi myślałem, że tę kwestię reguluje art. 27. :(
taik

Postprzez szerszon » sobota 23 listopada 2013, 19:35

Właśnie na youtube zacząłem prowadzić polemikę z autorem..nie ma wiele do powiedzenia poza tymi rewelacjami...
szerszon

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze