Znak D-9 nie zmienia prędkości.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Znak D-9 nie zmienia prędkości.

Postprzez LeszkoII » piątek 14 czerwca 2013, 16:36

szydlaczek napisał(a):LeszkoII konkrety proszę a nie snuć insynuacje na podstawie innych insynuacji
Ja tylko stawiam pytania i nie należę do tych, którzy się upierają że mają rację bez uzasadnienia merytorycznego.
szydlaczek napisał(a):Na załączonym obrazku mamy drogę twardą która w pewnym momencie przechodzi w gruntową. I co ograniczenie przestaje obowiązywać ?
Według mnie na Twoim rysunku oraz moim(patrz poniżej) znak B-33 przestaje obowiązywać o ile droga gruntowa ma jakąś sensowną długość - a nie np. 10 m jako pozostałość po robotach drogowych.
§ 15. 1. Znaki zakazu obowiązują na drodze, na której są umieszczone, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.

Obrazek
Drezyna napisał(a):LeszkoII: Czy połączenie (na styk) drogi ekspresowej i autostrady stanowi skrzyżowanie ze wszystkimi konsekwencjami?
Jest tutaj taki user o nicku @cierpnik, który uznałby granicę drogi ekspresowej z autostrada jako skrzyżowanie :)
"Połączenie na styk nie jest skrzyżowaniem z racji, że droga ekspresowa się kończy więc jak ma się połączyć z początkiem autostrady? Poza tym połączenie, o którym mowa w def. skrzyżowania oznacza również rozwidlenie dla przeciwnego kierunku ruchu(o ile taki jest dozwolony). Żeby istniało rozwidlenie muszą być co najmniej 3 wloty skrzyżowania.
Połączenie lub rozwidlenie to nic innego jak skrzyżowanie trójramienne typu Y, być może także skrzyżowanie typu T.

@Drezyna,
na moim obrazku nie ma skrzyżowania, więc B-33 (lub inny znak zakazu) obowiązuje na drodze gruntowej?
Zresztą zobacz na inny rysunek(niżej).
Czy tym razem skręcając w drogę gruntową B-33 też obowiązuje?

Obrazek
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szydlaczek » piątek 14 czerwca 2013, 16:53

Z twoimi sytuacjami zgadzam się ale nie są analogiczne do tej z drogą ekspresową. Rozważmy mój obrazek. Masz racje z tym obowiązywaniem znaku tylko fizycznie to wciąż jest jedna droga nie dwie różne.
szydlaczek

Postprzez LeszkoII » piątek 14 czerwca 2013, 17:08

kto da link do programu p. Dworaka, w którym opowiada...:) o prędkości na autostradzie?
Rocko19 - podziel się.
szydlaczek napisał(a):Z twoimi sytuacjami zgadzam się ale nie są analogiczne do tej z drogą ekspresową.
Dlaczego nie są analogiczne? Spójrz na mój pierwszy rysunek. Samochód jedzie na wprost. Pomiędzy końcem drogi ekspresowej a początkiem autostrady też jedzie się na wprost. Więc?

A wracając do drogi(a nie tylko jezdni) jednokierunkowej, to nic nie stoi na przeszkodzie, że by D-3 również odwoływało B-33 :twisted: Może znajdzie się jakiś fajny kontrprzykład z google street :?:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szydlaczek » piątek 14 czerwca 2013, 20:00

LeszkoII napisał(a):Dlaczego nie są analogiczne? Spójrz na mój pierwszy rysunek. Samochód jedzie na wprost. Pomiędzy końcem drogi ekspresowej a początkiem autostrady też jedzie się na wprost. Więc?

Więc ty rysujesz dwie różne drogi i twoje ograniczenie dotyczy drogi twardej a ja narysowałem jedną drogę o różnych nawierzchniach. Podobnie jest z początkiem autostrady lub drogi ekspresowej to jest jedna droga tylko różnie oznakowana.
szydlaczek

Postprzez rocko19 » piątek 14 czerwca 2013, 20:52

Wpiszcie w google mord kraków i w audycjach jest jego wypowiedz ale nie powiem wam która minuta bo teraz niechce mi sie ta strona otworzyc. To jest ostatnia audycja chyba z 7.06.13 r. Pozdrawiam
rocko19

Postprzez LeszkoII » piątek 14 czerwca 2013, 20:59

szydlaczek napisał(a):Więc ty rysujesz dwie różne drogi i twoje ograniczenie dotyczy drogi twardej a ja narysowałem jedną drogę o różnych nawierzchniach.
Powiedzmy sobie jasno. Zarówno PoRD jak ustawa o drogach publicznych(dalej: UoDP) rozróżniają drogę ekspresową od autostrady - choć w innym sensie.

W ustawie o drogach publicznych nie ma pojęcia drogi gruntowej. Tak więc zmiana nawierzchni nie będzie miała wpływu na status drogi. Droga może posiadać różne nawierzchnie a i tak będzie jedną drogą publiczną w sensie administracyjnym. Podobnie z drogą ekspresową(w sensie PoRD) wyznaczoną znakiem D-7 na autostradzie(w sensie UoDP) - jest to może być cały czas autostrada( sensie UoDP).

UoDP rozróżnia autostradę od drogi ekspresowej, definiuje te pojęcia. To co słyszysz w TV, że nie skończyli autostrady na EURO-2012, to informacja o statusie drogi w sensie UoDP własnie :)
Natomiast nikt nie zabrania ustawić na tej budowli znaku D-7 i uczynić odcinek drogi ekspresowej w sensie PoRD.

Dlaczego poruszając się autostradą wiesz, że obowiązuje dopuszczalna maksymalna prędkość np. 140km/h? Pytanie jest retoryczne - wiesz, ponieważ tak oznaczono drogę(zwaną autostradą) i stosujesz definicje PoRD a nie UoDP.
A tu nagle 'wyskakujesz', że w przypadku "obowiązywania" B-33, autostrada to jest TA SAMA DROGA(w sensie UoDP) co droga ekspresowa. Czemu takie rozbieżności? Dyskutujmy o PoRD i rozporządzeniach o ruchu drogowym.

§ 15. 1. z "Dz.U.170" powiela sens definicji z Art. 2 PoRD. Droga ekspresowa i autostrada to są różne drogi!
LeszkoII

Postprzez dylek » piątek 14 czerwca 2013, 21:23

LeszkoII - szydlaczek ma ciut racji w tym dopytywaniu się... ;)
Ja w kontekście twoich wywodów dołożę od siebie małą zagadkę :
Czy >>to oznaczenie<< odwołuje ograniczenie prędkości ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » piątek 14 czerwca 2013, 21:44

dylek napisał(a):Czy >>to oznaczenie<< odwołuje ograniczenie prędkości ?
Nie ma w w PoRD pojęcia drogi utwardzanej, więc nie odwołuje.
Jakbyś zapytał, czy T-6 odwołuje B-33...ojj miałbym problem :) Chociaż :hmm: 'droga kręta' składa się z oznaczonych znakami niebezpiecznych zakrętów.

Wiem, że nic nie wiem :? Poddaję się.
LeszkoII

Postprzez dylek » piątek 14 czerwca 2013, 22:42

LeszkoII napisał(a):Nie ma w w PoRD pojęcia drogi utwardzanej, więc nie odwołuje.

:D:D
Specjalnie dla ciebie powinno być na tabliczce:
"Koniec nawierzchni utwardzonej bitumicznie, betonowo, kostkowo, klinkierowo lub brukowcowo oraz płytami betonowymi lub kamienno-betonowymi " ?? :mrgreen: :spoko:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez rocko19 » sobota 15 czerwca 2013, 09:48

Widze że nikt nie potrafi odpowiedzieć jednoznacznie na moje pytanie, i tu jest problem. Mamy w Kodeksie nie jedną taką zagwozdkę, gdzie żeby ją rozwiązać to trzeba dyskutować, zasięgać porad bóg wie gdzie a itak podstaw prawnych nikt nie znajduje. A PORD powinien być czytelny dla wszystkich kierowców i przyszłych kierowców.
rocko19

Postprzez Drezyna » sobota 15 czerwca 2013, 12:05

LeszkoII napisał(a): Połączenie na styk nie jest skrzyżowaniem z racji, że droga ekspresowa się kończy więc jak ma się połączyć z początkiem autostrady? Poza tym połączenie, o którym mowa w def. skrzyżowania oznacza również rozwidlenie dla przeciwnego kierunku ruchu(o ile taki jest dozwolony). Żeby istniało rozwidlenie muszą być co najmniej 3 wloty skrzyżowania.
Połączenie lub rozwidlenie to nic innego jak skrzyżowanie trójramienne typu Y, być może także skrzyżowanie typu T.

LeszkoII, czemu ty tak fantazjujesz, zamiast używać rzetelnych argumentów? Drogi łączą się, nie ma żadnej przerwy. Rozwidlenie nie ma nic do rzeczy. Idąc twoim tropem mamy skrzyżowanie, a na skrzyżowaniu obowiązuje mnóstwo przepisów. Policjant staje i zgarnia kasę, żyć nie umierać!
Drezyna

Postprzez LeszkoII » sobota 15 czerwca 2013, 13:49

No to proszę o wskazanie mi powierzchni tego połączenia.
LeszkoII

Postprzez Drezyna » sobota 15 czerwca 2013, 15:33

LeszkoII napisał(a):No to proszę o wskazanie mi powierzchni tego połączenia.

A to przeczytaj definicję skrzyżowania i zastanów się czy samo połączenie nie wystarcza.

Poza wszystkim nikt rozsądny nie widzi w czymś takim skrzyżowania, widzi natomiast jedną drogę, która co najwyżej zmienia swój przymiotnik. Stąd wniosek, że D-9 nie wpływa na ograniczenie prędkości, co było jasne od początku, ale ktoś próbował zrobić jakiś karkołomny przekręt interpretacyjny :spoko:
Drezyna

Postprzez LeszkoII » sobota 15 czerwca 2013, 20:17

Drezyna napisał(a):A to przeczytaj definicję skrzyżowania i zastanów się czy samo połączenie nie wystarcza.
Masz rację, niekiedy wystarcza - np. połączenie dwóch dróg zbiegających się niemal równolegle. Rzeczywiście ciężko wskazać wtedy powierzchnię skrzyżowania... :spoko:
Drezyna napisał(a):Poza wszystkim nikt rozsądny nie widzi w czymś takim skrzyżowania, widzi natomiast jedną drogę, która co najwyżej zmienia swój przymiotnik.
Droga ekspresowa "przechodząca" w autostradę(lub na odwrót)nie tworzy skrzyżowania.
Drezyna napisał(a):Stąd wniosek, że D-9 nie wpływa na ograniczenie prędkości, co było jasne od początku, ale ktoś próbował zrobić jakiś karkołomny przekręt interpretacyjny
Cóż... jako "adwokat diabła" nie zdałem egzaminu, ale warto było. W par. 15.1 mowa jest o umieszczonych znakach i zakresie ich obowiązywania na drodze Czyli sięgamy do definicji drogi, z ustawy PoRD.
LeszkoII

Postprzez Borys_q » sobota 15 czerwca 2013, 20:36

Widze że nikt nie potrafi odpowiedzieć jednoznacznie na moje pytanie

Ja ci odpowiedziałem, jednoznacznie:) Szerszon potem też sensowną kwestię dodał.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze