1.No to która jest w końcu na wprost? Obie?szymon1977 napisał(a):1.A po co chcesz odróżniać drogę przebiegającą przez skrzyżowanie łukiem od drogi przebiegającej przez skrzyżowanie w linii prostej skoro z punktu widzenia stosowania się do PoRD nie ma żadnej różnicy więc i drogowcy stosują w obu przypadkach takie samo oznakwoanie?
2.Interesujące. Czy zmieniając kierunek poruszania kolumna pieszych (a może jej kierujący) ma obowiązek sygnalizowania swojego zamiaru skoro kierunku jazdy nie zmienia?
2.A co ma sygnalizowanie do manewru? Czyżby możliwość czy nawet obowiązek sygnalizowania określa czy dany uczestnik ruchu może wykonać manewr?
1.Oczywiście.szerszon napisał(a):1.W Art 22.5 mam napisane, aby sygnalizować zmianę kierunku jazdy zawczasu i wyraźnie.
czy może to zaistnieć na skrzyżowaniu, na jego powierzchni ?
2.Ja sygnalizuję zawczasu
3.Przecież sam pisałeś ,ze wynika z definicji C-12...a teraz piszesz,ze nie ma![]()
4.Zamiar zmiany kierunku jazdy występuje także przed skrzyżowaniem jeżeli skręcasz.
5.A ....sygnalizujesz zjazd z ronda a to jest manewr ? Jaki ? skrętu ?
6. Jedziesz przez skrzyżowanie ..niech już będzie ...w prawo...i dopiero na skrzyżowaniu sygnalizujesz ? Że skręciłeś ? Faktycznie zawczasu...
7.Komedia...![]()
8.Proszę o wskazanie, gdzie przy C-12 jest coś napisane o kierunku jazdy.
2. Na rondzie raczej "zawczaśnie"
3.C-12 mówi kiedy zmieniamy kierunek ruchu a nie kiedy mamy rozpocząć sygnalizowanie.
4.Nie, jeśli byłoby to mylące dla innych. Ja nie potrafię różnie migać prawym by zasygnalizować konkretny zjazd z ronda przed wjazdem na nie.
5.Zmiany kierunku jazdy.
6. Dla Szerszona zawczasu to zawsze przed wjazdem na skrzyżowanie.
7. To co? Na zakręcie kierunkowskaz? Komedia.
8. W ruchu bo pojazd w ruchu (poruszający się) to pojazd, który jedzie.