Patent na zdany egzamin teoretyczny

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Patent na zdany egzamin teoretyczny

Postprzez christie82 » środa 05 czerwca 2013, 23:35

Stoję przed wyborem szkoły nauki jazdy i chociaż mam jakieś (mizerne) doświadczenie z jazdy samochodem, boję się bardzo kilku czy kilkunastu podejść do egzaminu teoretycznego. Mam pytanie do zorientowanych - jeden z ośrodków nauki jazdy w Małopolsce (nie podaję nazwy, żeby nie robić reklamy) umieścił na swojej stronie informację, że posiada "patent na zdaną teorię". Czy ktoś z Was miał z tą szkołą do czynienia w praktyce? Z opinii jakie o niej znajduję wynika, że rzeczywiście są dobrzy, ale obawiam się, na ile ten patent przekłada się na zdany za 1 razem egzamin teoretyczny. Mogę dodać jeszcze, że chodzi o szkołę z miasta innego, niż Kraków. Będę bardzo wdzięczna za pomoc i ewentualne sugestie jak zwiększyć swoje szanse na tej nieszczęsnej "teorii". Pozdrawiam, Krystyna
christie82

Re: Patent na zdany egzamin teoretyczny

Postprzez disaster » czwartek 06 czerwca 2013, 00:01

Polecam taką książkę młodzieżową p.t. Sposób na Alcybiadesa.

Patent na zdanie egzaminu jest jeden - nauczyć się reguł panujących na drodze.
A opisy tego typu traktować jako chłyt materkingowy.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez rsx » czwartek 06 czerwca 2013, 00:03

Po 1, nie ma patentu na zdanie teorii.
Po 2, dlaczego nieszczęsna?
Po 3, kilku/kilkunastu podejść?
Jeżeli zamierzasz podejść do egzaminu, a później wyjechać na drogę bez jakiejkolwiek wiedzy teoretycznej to nawet nie rozpoczynaj kursu w osk. Teoria "nieszczęsną" okazuje się tylko dla tych, którzy nie uczą się przepisów/zachowania na drodze.
Najprostsza rada? Wybierz osk z atrakcyjną ofertą, która z 30h teorii nie zrobi 10h i z przyjaznymi instruktorami. Zaopatrz się w odpowiednie linki (znajdziesz na forum) i sama poucz się "suchej" wiedzy teoretycznej.
Obrazek
rsx

Postprzez Mira » czwartek 06 czerwca 2013, 08:19

I kup Kodeks. Z mojego doświadczenia - a męczyłam się z tą teorią okrutnie - zdałam za 5tym razem, wtedy gdy odpuściłam czytanie forów i innych dziwnych stron a wzięłam do ręki kodeks i czytałam go do znudzenia, codziennie. Jedyna osoba, która z tej grupy zdała ze mną też uczyła się z kodeksu.
Mira

Postprzez eLLLka » piątek 07 czerwca 2013, 09:01

Jest patent. Sprawdź opinie o szkole, którą szukasz. Wykłady powinny być prowadzone prawidłowo i profesjonalnie, wykłady + multimedia. Do tego kursant powinien dostać materiały do domu, książkę i płytę z testami. Polecam co dziennie robić te testy, do skutku. U mnie to się sprawdziło. I pomimo tego, że egzamin teoretyczny po nowemu owiany jest złą sławą, był możliwy do zdania za pierwszym razem.
Mając dobrze przyswojone przepisy i będąc dobrze zorientowanym ze sposobem przedstawiania pytań, właśnie dzięki testom, jest możliwość, by teorię zdać za pierwszym razem.
Powodzenia.
eLLLka

Postprzez christie82 » niedziela 30 czerwca 2013, 11:00

Dzięki za wszystkie porady. Zdecydowałam się na tą szkołę z "patentem na zdaną teorię", mają bardzo pochlebne opinie w internecie. Jestem na etapie wykładów, ale już teraz widzę, że chyba wybór był trafny. Dam znać po zakończeniu egzaminu państwowego :)
christie82

Postprzez ks-rider » niedziela 30 czerwca 2013, 12:19

Jest tylko jeden patent, nauczyc sie, i tyczy sie nie tylko egzaminu teoretyczngo ale i praktycznego.

:wink:
ks-rider

Postprzez oskinstruktor » niedziela 30 czerwca 2013, 14:03

Uczyć się przepisów a nie testów. To jest patent.

Ostatnio na wewnętrznym miałem człowieka, który widząc pytanie, zastanawiał się nie jaki przepis mówi o tym o co było pytanie, tylko ..... jaka była odpowiedź przy tym pytaniu :hmm:

Lekko się "załamałem" ale "na szczęście" nie zdał. Zrobił to dopiero za czwartym razem. Na koniec był i tak zadowolony bo powiedział że faktycznie przy pierwszym podejściu nie znał przepisów a teraz na pewno łatwiej będzie na egzaminie państwowym. Dodam tylko, że moi kursanci nie ponoszą dodatkowych kosztów przy kolejnych podejściach do wewnętrznego (choć czasami się zastanawiam czy to by ich bardziej nie motywowało do nauki), żeby nie było że cieszę się jak nie zdają bo mam z tego dodatkową kasę.

Uczenie się..... to jest patent.
oskinstruktor

Postprzez oskbelfer » środa 03 lipca 2013, 09:38

oskinstruktor napisał(a): Dodam tylko, że moi kursanci nie ponoszą dodatkowych kosztów przy kolejnych podejściach do wewnętrznego (choć czasami się zastanawiam czy to by ich bardziej nie motywowało do nauki), żeby nie było że cieszę się jak nie zdają bo mam z tego dodatkową kasę.

Uczenie się..... to jest patent.

Zdecydowanie powinni płaciż za każdy wewnętrzny, skoro nauka boli...., ewentualnie progi punktowe - poniżej iluś punktów mają zapłacić, aby nie bylo własnie gadania, że chcesz jakąś dodatkową kase, a przecież Twój czas, komputery, prąd itd... nauka kosztuje, a jak ktoś nie chce się uczyć .....
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez disaster » czwartek 04 lipca 2013, 23:50

Patrząc z perspektywy czasu - zabrakło mi lekcji pokory na kursie/egzaminie.
Dopiero samodzielnie ruch drogowy nauczył mnie, że nie jestem niezniszczalny...
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez Leelaa » sobota 13 lipca 2013, 14:54

Patent to wyczucie i umiejętność szybkiego czytania. Wtedy masz czas na pomyślenie i przeanalizowanie pytań.
WORD Odlewnicza
28.V.2008 Teoria (pozytywny)
11.VI.2008 Praktyka (negatywny) łuk
03.VII.2008 Praktyka (negatywny) górka
29.VII.2008 Praktyka (negatywny) górka
PRZERWA
WORD Radarowa
08.VII.2013 Teoria (pozytywny) 71/74
13.VII.2013 Praktyka (negatywny) górka
16.VII.2013 Praktyka (pozytywny)
Leelaa

Postprzez christie82 » wtorek 08 października 2013, 19:37

Witam ponownie po dłuższym czasie i po zdanym egzaminie państwowym :spoko: Udało mi się zdać za pierwszym razem i chociaż rzeczywiście porady na forum są trafne i bez nauki absolutnie nie ma sukcesów, mogę z całym przekonaniem polecić moją szkołę jazdy - Autolex Tarnów. Poza tzw. patentem na teorię są oni nie tylko marketingowo ale i merytorycznie przygotowani na nowe warunki egzaminacyjne. Mimo dość intensywnego tempa nauka odbyła się w świetnej atmosferze i egzamin nie zaskoczył mnie niczym nowym. Dziękuję nie tylko szkole jazdy, ale i również wszystkim forumowiczom za konstruktywne uwagi. Cieszę się, że egzamin już w pierwszym podejściu jest za mną i teraz czekam spokojnie na odbiór upragnionego dokumentu :) Pozdrawiam, Krystyna.
christie82

Postprzez furby » wtorek 08 października 2013, 22:16

Zadna Szkola Jazdy od lat nie jest w 100 procentach ukierunkowana na rzetelna nauke kursantow.
furby

Powrót do Egzamin na prawo jazdy