Niebieski kogut na zwyklym pojezdzie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Niebieski kogut na zwyklym pojezdzie

Postprzez czemu » sobota 02 czerwca 2007, 18:48

Czesc,

Od kilku dni nurtuje mnie takie czysto teoretyczne pytanie. PoRD mówi, że zabrania się:
umieszczania w pojeździe lub na nim urządzeń stanowiących obowiązkowe wyposażenie pojazdu uprzywilejowanego, wysyłających sygnały świetlne w postaci niebieskich lub czerwonych świateł błyskowych albo sygnał dźwiękowy o zmiennym tonie;

więc...

Czy jeśli pojazd będzie posiadał np. na dachu atrapę koguta (urządzenie niezdolne do wysyłania sygnałów świetlnych i dźwiękowych) to będzie to niezgodne z przepisami?

Wspomnę tylko, że atrapa koguta, to z pewnością nie jest 'obowiązkowe wyposażenie pojazdu uprzywilejowanego'.

Rozważam teoretycznie, więc jeśli nie będziecie wiedzieć to chyba sam wyśle zapytanie do policji, bądź do mswia.
05.09 WORD Katowice o/Tychy - zdane :)
czemu

Postprzez marcij » sobota 02 czerwca 2007, 23:40

Sprawa jest sprona , taka atrapa musialaby nie miec zarowki itd , bo przewozic takiego koguta nawet schowanego w bagazniku nie wolno. Mysle ze najlepsza odpowiedz otrzymasz od policji i jak ja dostaniesz to podziel sie koniecznie tymi informacjami na forum.
Obrazek
marcij

Postprzez Ad_aM » niedziela 03 czerwca 2007, 00:48

Mimo wszystko na dachu ciężko stwierdzić czy jest w stanie wysyłać sygnały czy nie. Jak dla mnie jest to element, jednoznacznie kojarzący się z pojazdami uprzywilejowanymi :wink:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez Sober » niedziela 03 czerwca 2007, 12:50

Nawet jeśli można, myślę że na drodze z takim nibykogutem można się spodziewać częstych kontroli przez drogówkę. :twisted:
Sober

Postprzez booc » niedziela 03 czerwca 2007, 13:32

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 6177#36177

Co prawda ani PORD ani kodeks wykroczeń nie mówią nic o atrapie (tylko o obowiązkowym wyposażeniu...), to radzę dobrze się upewnić, niestety jeden policjant może to tolerować a drugi nie.
booc

:)

Postprzez Polonez » niedziela 03 czerwca 2007, 13:49

marcij napisał(a):Sprawa jest sprona , taka atrapa musialaby nie miec zarowki itd , bo przewozic takiego koguta nawet schowanego w bagazniku nie wolno.

Ale dlaczego w bagażniku nie wolno? Heh ja mam oryginalny lizak policyjny w bagażniku :P Fajna była reakcja Pana Diagnosty, który otwarł mi bagażnik w celu dostania się do zbiornika gazu :D Ojciec mówi że pewnie pomyślał że jest emerytowanym policjantem bo lizak i w polonezie hihi :D
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez Ad_aM » niedziela 03 czerwca 2007, 14:24

Bo w każdej chwili możesz go założyć na dach i np. próbować porwać TIRa :wink:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez invx » niedziela 03 czerwca 2007, 17:12

Nawet jeśli można, myślę że na drodze z takim nibykogutem można się spodziewać częstych kontroli przez drogówkę. Twisted Evil

mysle wrecz odwrotnie - ze kontrole beda zadkoscia :D
aczkolwiek jak juz sie jakas trafi - to mog abyc problemy :P
invx

Postprzez czemu » niedziela 03 czerwca 2007, 17:30

Postanowiłem zainteresować tym pana Weissa w jego autorskim programie w RadiuZet pt. "Dzwonie do Pani, Pana w bardzo nietypowej sprawie..." - może temat uzna za wart poruszenia i zadzwoni, gdzie trzeba żeby się dowiedzieć ;)
czemu

Postprzez miros » środa 06 czerwca 2007, 11:12

no tak sie sklada, ze swego czasu zakupilem taki kogucik, zeby postraszyc znajomych. Raz czy dwa sie z niego skorzystalo i potem lezal sobie w bagazniku, do czasu kontroli, podczas ktorej pan policjant kazal otworzyc bagaznik. Poswiecil latarka i dojzal koguta. Spytal sie co to ma byc i po co to. Powiedzialem, ze dla zabawy ze znajomymi. Uslyszalem tylko, ze mam to usunac bo nie wolno wozic takich rzeczy w samochodzie.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez czemu » piątek 08 czerwca 2007, 08:03

No właśnie, ale to był kogut, a nie niedziałający kogut ;P Muszę to rozpracować, bo jeśli by się okazało że faktycznie z atrapą można jeździć to by jeszcze trzeba się ubiegać o jakieś potwierdzenie tego na piśmie z Komendy Stołecznej, czy samego MSWiA (ot tak, jakby jakiś policjant chciał mandat wlepić żeby pokazać pismo).

A co do koguta - też kupiłem, bo chciałem jakąś efektowną bramę koledze na ślubie zrobić ;)
czemu

Postprzez cman » piątek 08 czerwca 2007, 09:41

Moim zdaniem, kogut który jest tylko atrapą, a więc fizycznie nie może zostać użyty, można wozić na dachu. Żaden przepis tego nie zabrania.
cman

Re:

Postprzez Radhezz » czwartek 23 maja 2013, 19:26

Sorry za odkop sprzed 6 lat, ale że zawodowo jeżdżę na bombach i sporo mam do czynienia z tym sprzętem coś mogę na ten temat powiedzieć
cman napisał(a):Moim zdaniem, kogut który jest tylko atrapą, a więc fizycznie nie może zostać użyty, można wozić na dachu. Żaden przepis tego nie zabrania.

Dokładnie tak - jeśli nie działa, to jest w miarę ok. Ale i tak można mieć z tego powodu częste kontrole.

Jak już wspomniałem - zajmuję się tego typu sprzętem zawodowo - w związku z czym często wożę w aucie koguty, belki, itd. Póki są to urządzenia które dopiero trzeba zamontować na stałe żeby zadziałały, to nie ma problemu. Ale lampy magnetyczne najlepiej przewozić rozmontowane żeby nie mieć nieprzyjemności.

W zeszłym roku z ciekawości powoziłem sobie przez tydzień czasu na podszybiu pustą obudowę z kloszem z lampy LBO-10K1/N, bardzo popularnego w policji modelu. W związku z tym przy pierwszym kontakcie z policją zostałem zapytany co to za kogut i do czego ma to służyć (bez pouczenia o tym że przewożenie takowego jest czynem zabronionym), ale wtedy spieszyłem się i panom w skrócie powiedziałem że to sam klosz (czyli tak jakby atrapa) - sprawy nie było. Teraz żałuję że nie pociągnąłem dalej tematu, ale też i nie było o czym dyskutować - niebieski plastik i metalowy dół obudowy trochę trudno nawet na dach wystawić bo magnes jest przy podstawie, a tutaj go nie było, podobnie jak kabla i całego mechanizmu świecącego.

I tak w zasadzie można postąpić z każdą lampą krajowej produkcji - wyjąć cały mechanizm i pozostawić samą obudowę (w najpopularniejszych "jajowatych" LBO-10 wyjęcie mechanizmu to 5min roboty - 4 śrubki i po krzyku).
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Re: Niebieski kogut na zwyklym pojezdzie

Postprzez LeszkoII » czwartek 23 maja 2013, 20:47

Z tego samego powodu same obudowy, w których umieszcza się urządzenia rejestrujące(fotoradary) nie muszą być "oznakowane" znakiem D-51.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze