Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez justynka1416 » poniedziałek 20 maja 2013, 21:50

facebook napisał(a):miałam na jednym egzaminie takie pytanie i dalej nie wiem jaka jest prawda :

cos o dopuszczalnej masie przyczepy czy jakos tak

a) nie moze przekraczac 50%
b)musi byc wieksza niz 40%
c) musi byc rowna masie samochodujak ktos znajdzie podeslijcie to cale pytanie tutaj i jak ktos wie to podajcie poprawna odP:)
justynka1416

Postprzez justynka1416 » poniedziałek 20 maja 2013, 21:53

bocz1993 napisał(a):Witam wracam z egzaminu teoretycznego 67/72 nie zdałem 1 punktem

Pytania które rozwaliły mnie z nóg

Jakie wymiary powinna mieć tablica rejestracyjna jednorzędowa? 520x114 mm
takie pytanie dostałem oraz
W jakiej kolejności powinien być ułożony bagaż w samochodzie
A-Cieżkie bagaże na dole lekkie na górzeB-w dowolny sposób
C-lekkie na dole ciężkie na górze
takie pytania zapamiętałem to mój 3 raz i inne wydawnictwo dostalem
justynka1416

Postprzez kamila92 » wtorek 21 maja 2013, 13:17

witam zdałam testy za 3 razem 72/74 Jastrzębie Zdrój

zapamiętane pytania;

Która faza deszczu jest najgorsza dla kierowcy:
a pierwsza
b dowolna
c ostatnia

Jaka musi być zachowana odległość od rowerzysty podczas omijania
a dowolna
b bezpieczna
c 1m

Czy ta pozycja policjanta zezwala nawjazd na skrzyżowanie( policjant stoi bokiem rece wzdłóż tłowia

tak
nie

Czy znak ostrzegawczy (śnieżynka płatek śniegu) ostrzega o występowaniu gołoledzi?
tak
nie odpowiedz dobra to nie poniważ na obrazku do pytania pojawia sie letni piękny dzień pytanie podchwytliwe bardzo

Jak długo zamierzasz stabilizować głowe poszkodowanemu
a aż do odzyskania przytomniości
b aż do przyjazdu służb medycznych
c kiedy usłusze 1 oddech

pytania o piewszeństwach kto ma pierszeństwo chyba 3 pytania w których należy wiedzieć regułe prawej dłoni

Czy można wyprzedzić motocykliste na wzniesieniu?? pytanie bardzo dziwne motocyklista jedzie nie ma pasów na drodze żadnych oznakowań nic nie wiadomo czy jednokierunkowa czy nie ja dałam że nie wolno

Jaka jest dopuszczalna prędkość samochodu osobowego z przyczepką na autostadzie??

Jaka jest dopuszczalna prędkość na autostradzie?

kierunki na pasach ruchu czy prawym passem można pojjechać w lewo nie na prawym pasie strzałaka do jazdy prosto i w prawo

jak układać bagaze w bagażniku to pytanie bardzo często sie pojawia

ogólnie jak ktoś przeczyta całe to forum ze 2 razy i 2 razy cały kodeks i opanuje nerwy to powinien zdać dziekuje wszystkim za pytania bo dzieki temu forum zdałam:) :D :D
kamila92

Postprzez cbool1995 » wtorek 21 maja 2013, 15:01

Witam
Dziś udało mi się 70/74 WORD Kraków na Balickiej:D było to drugie podejście.Jeśli chodzi o nauke to przeczytałem 3 razy notatki mLeny i pytania które zebrała w jedno miejsce za co BARDZO DZIĘKUJĘ !!!

Z dzisiaj zapamiętałem:

1 Zdj: Znak z jakąś miejscowością która była skreślona
Pyt. Czy oznacza on koniec terenu zabudowanego T/N
2 Zdj:Skuter wywrucony i koleś w kasku leży głową w kałuży
Pyt. Czy musze go wyciągnąc mimo że podejrzewamy uraz kręgosłupa T/N
3 Zdj: Po prawej stronie znak niebezpieczne zakręty,po lewej przystanek z zatoczką
Pyt. Czy można zaparkować na poboczu za tym znakiem nie utrudniając inny przejazdu(chodzło ze za znakiem niebezpieczne zakręty) T/N
4 Zdj: Policjant stoi na skrzyżowaniu do nas bokiem i lewą ręke miał podniesioną do góry tak jak by sie po głowie drapał.I była jeszcze sygnalizacja z swiecącym czerwonym światem
Pyt. Czy możemy wjechać na skrzyżowanie T/N
5 Ktory ze znaków dotyczy samochodu z przyczepką
a)zakaz wjazdu samochodem osobowym
b)zakaz wjazdu ciągnikiem
c)zakaz wjazdu samochodem ciężarowym
6 Jaki odstęp należy zachować przy wymijaniu
a)bezpieczny zawsze taki sam
b)conajmniej 1m
c)bezpieczny uzależniony od szerokości jezdni
7 Film: Dojerzdzamy do samochodu ktory stoi na środku jezdni i chce skręcic w lewo i czeka jest dużo miejsca po jego prawej stronie
Pyt: Czy możemy go wyprzedzic z prawej strony T/N (dałem tak ale nie jestem pewny)
Mam nadzieje że choć troszke pomgłem i życzę powodzenia innym!!!
cbool1995

Postprzez kada » wtorek 21 maja 2013, 15:31

kamila92 napisał(a):witam zdałam testy za 3 razem 72/74 Jastrzębie Zdrój
Czy znak ostrzegawczy (śnieżynka płatek śniegu) ostrzega o występowaniu gołoledzi?
tak
nie odpowiedz dobra to nie poniważ na obrazku do pytania pojawia sie letni piękny dzień pytanie podchwytliwe bardzo

Pytanie faktycznie podchwytliwe 8) pytają przecież Ciebie o znak,a nie o pogodę ;) znak A-32 oszronienie jezdni OSTRZEGA o mogącym występować na drodze oszronieniu jezdni lub gołoledzi,co oznacza śliską nawierzchnie drogi nie mylić z mokrą :!: no i teraz wiesz gdzie zgubiła te 2 punkty :P ale i tak gratuluję :spoko:
kada

Postprzez DrPink » środa 22 maja 2013, 12:45

justynka1416 napisał(a):
bocz1993 napisał(a):Witam wracam z egzaminu teoretycznego 67/72 nie zdałem 1 punktem

Pytania które rozwaliły mnie z nóg

takie pytanie dostałem oraz
W jakiej kolejności powinien być ułożony bagaż w samochodzie
A-Cieżkie bagaże na dole lekkie na górzeB-w dowolny sposób
C-lekkie na dole ciężkie na górze
takie pytania zapamiętałem to mój 3 raz i inne wydawnictwo dostalem

Witam, czy pytanie z wymiarami tablicy rejestracyjnej nie jest żartem? Przecież takie coś nie powinno interesować osoby, która ubiega się o kat.B.
DrPink

Postprzez angie28 » środa 22 maja 2013, 13:20

Zdałam dzisiaj w WORD Częstochowa 71/74 (za pierwszym razem :D) Pytania nie były bardzo trudne zaskoczyły mnie tylko dwa w których musiałam strzelać, ale niestety przez ten stres jednego nie pamiętam, to drugie to
Co należy zrobić w sytuacji kiedy po przekręceniu kluczyka pedał hamulca nam odskoczy?
a)docisnąć pedał
b)zwolnić pedał
c) nie pamiętam dokładnie ale chyba poluzować czy jakoś tak

Inne pytania które zapamiętałam:
1. Torowisko znajduje się na środku jezdni tak że ludzie żeby wsiąść i wysiąść muszą przejść przez jezdnie. W trakcie wsiadania i wysiadania jedzie samochód, zatrzymuje się żeby przepuścić pieszych i pytanie czy może ruszyć dopiero jak ruszy tramwaj? T/N
2. Znak zakaz skrętu w lewo i pytanie czy można skręcić w lewo? T/N
3. Sygnalizacja bezkolizyjna do skrętu w lewo i czy można zawrócić? T/N
4.sygnalizacja kolizyjna skręcamy w lewo a z naprzeciwka jedzie tramwaj i czy musimy mu ustąpić? T/N
5. Ze stojącego samochodu się kopci, a kierowca ucieka i czy możemy pozwolić na to żeby pożar się rozprzestrzenił przy nieograniczonym dostępie tlenu? T/N
6. Do kiedy należy prowadzić RKO u dziecka?
7.W jaki sposób można przewozić dziecko do 12 lat z przodu?

Więcej narazie nie pamiętam, jak mi się coś przypomni to dodam :)
angie28

Postprzez kada » środa 22 maja 2013, 15:43

DrPink napisał(a):
justynka1416 napisał(a):
bocz1993 napisał(a):Pytania które rozwaliły mnie z nóg

Witam, czy pytanie z wymiarami tablicy rejestracyjnej nie jest żartem? Przecież takie coś nie powinno interesować osoby, która ubiega się o kat.B.

Nie jest 8) chcesz zdać,to zapamiętaj te odpowiedzi na to pytanie,prawidłowa oczywiście a)

Jakie wymiary powinna mieć tablica rejestracyjna jednorzędowa?

a) 520×114 mm (także dla przyczep) <-----

b) 305×214 mm (samochodowe dwurzędowe - tylko jako tylne)

c) 190×150 mm (motocyklowe i dla ciągników rolniczych)
kada

Postprzez dorotanic89 » środa 22 maja 2013, 20:05

Hej,
ja miałam takie pytanka (egz 22 maj 66pkt)
-(podwójne skrzyżowanie, dwa zielone światła, tory tramwajowe) Czy masz obowiązek zmniejszyć prędkość? T/N
-Czy jadąc w tunelu widząc że droga jest pusta możesz jechać dowolnym pasem? (trzy pasy ruchu) T/N
-Wymijają pojazd jaką musisz zachować odległość a) 2,5m b)zależy od warunków jazdy c) zawsze taką samą
-zwiększając prędkość a) zmniejsza b) zwiększa się kąt widzenia c) nie ma wpływu

na tym miałam największe problemy
dorotanic89

Postprzez piotrek89a » środa 22 maja 2013, 23:25

Ja bym tak odpowiedział:
1. N
2.T
3.B
4.B
Egzamin zdany: 21 sierpnia 2012
Prawo jazdy kat. B: 6 września 2012
piotrek89a

Postprzez banaqua » czwartek 23 maja 2013, 14:29

Teoria jak i praktyka zdane za 1 razem. Głównie teoria zdana dzięki forum, bardzo dużo pytań się powtórzyło.
Pytanie które zapamiętałam:
1. co można uzywać na autostradzie (na rysunku kontrolka tempomatu, świateł i nie pamiętam czego jeszcze) prawidłowa odpowiedz to tempomat
2. pytanie dotyczyło tego co zrobimy gdy jadąc zrobi nam się niedobrze, zacznie boleć brzuch itd (chodziło o to, że trzeba zjechać, wywołac wymioty etc)
3. co jest obowiązkowym wyposażeniem samochodu
a.apteczka
b.kamizelka
c.gaśnica-prawidłowa odpowiedź
4. czy apteczka jest obowiązkowym wyposażeniem samochodu
a.tak
b.nie
c.nie, ale warto ją mieć-prawidłowa odpowiedź
5.Policjant który macha ręką i pozwala wjeżdżać na skrzyżowanie, światło czerwone
pytanie czy można wjechać na skrzyżowanie -TAK

więcej pytań nie pamiętam.
na całą salę zdały 4 osoby
banaqua

Postprzez DrPink » czwartek 23 maja 2013, 16:37

Nurtuja mnie pewne pytania na które nie do końca jestem pewny odpowiedzi.
1.Droga, mamy zielone, jedziemy na wprost, tory przecinaja nam droge. Czy w tej sytuacji powinnismy obserwować czy nie nadjeżdża tramwaj?
2. Pieszy zostaje potrącony przez pojazd, wytacza się na jezdnię. Czy mam uniemożliwić kierowcy dalszą jazdę poprzez zaciągnięcie hamulca ręcznego?

3. Pieszy wychodzi zza autobusu na jezdnie gdzie nie ma pasów. Czy mogę użyć sygnału dźwiękowego,aby ostrzec o niebezpieczeństwie?

Ogólnie czy mogę używać sygnału dźwiękowego w terenie zabudowanym i poza nim gdy pieszy wchodzi na jezdnie gdzie nie ma pasów?
DrPink

Postprzez dorotanic89 » piątek 24 maja 2013, 20:52

Hejka,
udało mi się dziś zdać za 2 podejściem :)(Siedlce, 70pkt)

powtórzyły mi się dwa pytanka z poprzedniego i kilka z tego forum m.in. o bagażach:) także dzięki:)

inne które zapamiętałam:
-policjant tyłem, czy można przejechać przez skrzyżowanie? nie
-linia ciągła, czy możesz wjechać na pas przeciwnego kierunku ruchu? nie
-omijanie samochodu na poboczu z naprzeciwka jedzie samochód, czy musisz uwzględnić ruch nadjeżdżającego pojazdu? tak
-niepełnosprawny wsiada do auta, czy musisz zachować szczególną ostrożność? tak
-bus pas, pod znakiem tabliczka obowiązuje od pon. do pt., czy możesz jechać po tym pasie w niedziele? tak
-skrzyżowanie, zawracamy, zielone światło, czy mamy obowiązek ustąpić tramwajowi który jedzie z naprzeciwka na wprost? (zaznaczyłam że tak, ale jak zapaliło się zielone światło to samochody ruszyły a tramwaj stał, więc nie jestem pewna czy to dobrze)
-czy możesz jechać dowolnym pasem ruchu w tunelu nie widząc żadnych samochodów (to się powtórzyło) nie (bo prawym)
-żółte światło na sygnalizatorze, czy następnie zapali się zielone? nie (czerwone)
-czy masz obowiązek włączyć kierunkowskaz zjeżdżając z kończącego się pasa rozbiegowego? tak
-omijamy autobus z którego wysiadają pasażerowie, ktoś wychodzi zza autobusu czy masz obowiązek ostrzec o niebezpieczeństwie dając sygnał dźwiękowy? nie (pieszy widział nasz pojazd, a my mieliśmy jeszcze dość drogi żeby się zatrzymać)
-na pasie obok samochód zatrzymuje się żeby przepościć pieszego czy również musimy się zatrzymać? tak
-tramwaj stoi na przystanku bez wysepki, pasażerowie już wsiedli, czy możesz ruszyć dopiero jak tramwaj odjedzie? zaznaczyłam że tak, ale nie jestem pewna
-znak a-8 czy oznacza że zbliżasz sie do skrzyżowania gdzie ruch odbywa sie dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku? tak
- wyprzedzają nas pojazdy, czy musisz w takiej sytuacji kontrolować drogę patrzą w lusterkach wstecznych? tak
-dojeżdżamy do znaku koniec obszaru zabudowanego, czy możesz przyspieszyć (już miałam kliknąć "tak", a tu nagle wyprzedza nas samochód, czyli NIE (oglądajcie filmiki do końca:)

abc (nie pamiętam wariantów tylko odpowiedzi, a na pewno miałam dobrze wszystkie abc)
-tabliczka z nazwą miejscowości, pod nią znak ograniczenie do 60, ile możesz jechać max za tym znakiem? odp. całą dobę 60km
-jak musi przewożony ładunek? odp. nie może naruszać stateczności pojazdu
-co uniemożliwia bezpieczny udział w ruchu drogowym? odp, przepalona żarówka tylnego kierunkowskazu
-jaki dokument musisz mieć prowadząc pojazd? odp. prawo jazdy
-czym można parkować całym obwodem na chodniku? odp samochodem osobowy (jeszcze było osobowym z przyczepą i ciężarowym)
-jak długo musisz reanimować dziecko? odp. do chwili pojawienia się spontanicznego czynnosci życiowych
-co powodują niewyregulowane reflektory świateł? odp. mniejszy kąt widzenia

powodzonka wszystkim życzę
dorotanic89

Postprzez Fidem » sobota 25 maja 2013, 19:23

Jak w końcu jest z tym znakiem śnieżynka ?

Czy znak ostrzegawczy ostrzega o występowaniu gołoledzi ? tak/nie. Co zaznaczyc, jeżeli na obrazku jest ładna pogoda ? ja zaznaczyłabym tak, ponieważ znak o tym ostrzega.

Już wiem :) poprawna odpowiedz to TAK.
Fidem

Postprzez lith » niedziela 26 maja 2013, 14:27

dorotanic89 napisał(a):Hej,
ja miałam takie pytanka (egz 22 maj 66pkt)
-(podwójne skrzyżowanie, dwa zielone światła, tory tramwajowe) Czy masz obowiązek zmniejszyć prędkość? T/N
-Czy jadąc w tunelu widząc że droga jest pusta możesz jechać dowolnym pasem? (trzy pasy ruchu) T/N
-Wymijają pojazd jaką musisz zachować odległość a) 2,5m b)zależy od warunków jazdy c) zawsze taką samą
-zwiększając prędkość a) zmniejsza b) zwiększa się kąt widzenia c) nie ma wpływu

na tym miałam największe problemy
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy