Wyprzedzamy, gdy pojazd wyprzedzany porusza się w tym samym co my kierunku. Omijamy, gdy pojazd omijany nie porusza się.Naskier napisał(a):Wyprzedzamy, ale różowy zatrzymał się przed przejściem
Skręcający(w odróżnieniu od zamierzającego skręcić) nie porusza się w tym samym kierunku, co jadący na wprost lub skręcający w inną stronę. Z tego wynika, że nawet gdyby się poruszał(przy skręconych kołach) - wyprzedzanie wcale nie byłoby przesądzone.
Skoro pojazd różowy zatrzymał się z innych przyczyn niż przepuszczenie pieszego na przejściu, to można go ominąć - w tym również na skrzyżowaniu(chyba, że omijanie odbywa się po lewej stronie pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia w lewo - w ten sposób nigdzie nie można omijać).
Nie wolno wyprzedzać na i przed przejściem(o ruchu NIEkierowanym) - w każdym przypadku. Omijać można, jeśli omijamy pojazd, który:
a.) NIE poruszał się w tym samym co my kierunku(co można rozpoznać po ustawieniu pojazdu),
b.) NIE zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszym na przejściu lub też NIE przepuszczał wchodzących na to przejście.
Na niebiesko pozwoliłem sobie na trochę mniej sztywną wykładnię... można z nią polemizować
Pytanie: Czy sama obecność przeprowadzacza dzieci przez pasy oznacza, że ruch na przejściu jest kierowany = czyli można wyprzedzać na przejściu i bezpośrednio przed?
EDIT: wydedytowane błędy na czerwono (dzięki @Szerszonowi, który wyłapuje moje wpadki - tam razem wpadka była typu "inaczej piszę - inaczej myślę")