Omijanie autobusu przed przejściem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Omijanie autobusu przed przejściem

Postprzez LeszkoII » wtorek 21 maja 2013, 15:52

Naskier napisał(a):Wyprzedzamy, ale różowy zatrzymał się przed przejściem
Wyprzedzamy, gdy pojazd wyprzedzany porusza się w tym samym co my kierunku. Omijamy, gdy pojazd omijany nie porusza się.

Skręcający(w odróżnieniu od zamierzającego skręcić) nie porusza się w tym samym kierunku, co jadący na wprost lub skręcający w inną stronę. Z tego wynika, że nawet gdyby się poruszał(przy skręconych kołach) - wyprzedzanie wcale nie byłoby przesądzone.

Skoro pojazd różowy zatrzymał się z innych przyczyn niż przepuszczenie pieszego na przejściu, to można go ominąć - w tym również na skrzyżowaniu(chyba, że omijanie odbywa się po lewej stronie pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia w lewo - w ten sposób nigdzie nie można omijać).

Nie wolno wyprzedzać na i przed przejściem(o ruchu NIEkierowanym) - w każdym przypadku. Omijać można, jeśli omijamy pojazd, który:
a.) NIE poruszał się w tym samym co my kierunku(co można rozpoznać po ustawieniu pojazdu),
b.) NIE zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszym na przejściu lub też NIE przepuszczał wchodzących na to przejście.

Na niebiesko pozwoliłem sobie na trochę mniej sztywną wykładnię... można z nią polemizować

Pytanie: Czy sama obecność przeprowadzacza dzieci przez pasy oznacza, że ruch na przejściu jest kierowany = czyli można wyprzedzać na przejściu i bezpośrednio przed?

EDIT: wydedytowane błędy na czerwono (dzięki @Szerszonowi, który wyłapuje moje wpadki - tam razem wpadka była typu "inaczej piszę - inaczej myślę")
Ostatnio zmieniony środa 22 maja 2013, 08:30 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 4 razy
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szydlaczek » wtorek 21 maja 2013, 22:44

LeszkoII napisał(a):Pytanie: Czy sama obecność przeprowadzacza dzieci przez pasy oznacza, że ruch na przejściu jest kierowany = czyli można wyprzedzać na przejściu i bezpośrednio przed?

Mi się wydaje że nie. Bo jak napisałeś to jest osoba przeprowadzająca tylko dzieci a nie wszystkich więc przejście nie jest kierowane w pełnym zakresie
szydlaczek

Postprzez LeszkoII » środa 22 maja 2013, 00:17

szydlaczek napisał(a):Mi się wydaje że nie. Bo jak napisałeś to jest osoba przeprowadzająca tylko dzieci a nie wszystkich więc przejście nie jest kierowane w pełnym zakresie
A jeśli kalekę przeprowadzi, to już przekracza ta osoba uprawnienia? No bez przesady... nic nie pisałem, że tylko dzieci. Po prostu tak nazywa się ta uprawniona osoba.

Kierujący ruchem(ruch kierowany) podaje sygnały ....
§ 108. 1. Kierujący ruchem daje sygnały za pomocą postawy i ruchu rąk.

A "przeprowadzacz dzieci" daje sygnał zatrzymania... czyli niesie w ręce znak(tablicę ze znakiem B-20). Sam sygnał zatrzymania nie oznacza, że ruch jest kierowany, bo kierowanie ruchem odbywa się w inny sposób.
Ewentualnie mogę założyć, że 'przeprowadzacz dzieci' pełni rolę podobną sygnalizatora świetlnego, który nadając czerwony sygnał(stały lub przerywany) zakazuje wjazdu za niego. Brak 'przeprowadzacza dzieci' na przejściu, ale jego widoczna obecność w obrębie PDP oznaczałoby, że - odpowiednio do wcześniejszego porównania - nadawany jest sygnał żółty, migający.
Tak mi sie wyadaje.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szydlaczek » środa 22 maja 2013, 07:15

LeszkoII napisał(a):A jeśli kalekę przeprowadzi, to już przekracza ta osoba uprawnienia? No bez przesady... nic nie pisałem, że tylko dzieci. Po prostu tak nazywa się ta uprawniona osoba.

Chodzi o to że taka osoba która stoi przy przejściu nie oznacza że każdy uczestnik ruchu ma obowiązek czekać aż przeprowadzacz wejdzie na przejście i zatrzyma ruch pojazdów. Po prostu zbliża się do przejścia i wchodzi bo nie ma zakazu. Więc nie można traktować obecności takiej osoby jako ruch kierowany.
szydlaczek

Postprzez Drezyna » środa 22 maja 2013, 09:40

LeszkoII napisał(a):
Pytanie: Czy sama obecność przeprowadzacza dzieci przez pasy oznacza, że ruch na przejściu jest kierowany = czyli można wyprzedzać na przejściu i bezpośrednio przed?

Na takich samych zasadach jak wszystkie inne osoby uprawnione. Jeśli policjant stoi na skrzyżowaniu i raz macha, a raz nie, to co?
Niestety problem w tym, że osoba nadzorująca bezpieczne przejście dzieci przez jezdnię w wyznaczonym miejscu, może dawać polecenia lub sygnały uczestnikowi ruchu lub innej osobie znajdującej się na drodze pod warunkiem ukończenia szkolenia organizowanego przez wojewódzki ośrodek ruchu drogowego.
Tak więc ruch jest lub nie jest kierowany zależnie od tego, czy osoba ukończyła szkolenie.
Ergo: wysiadasz, prosisz o stosowny dokument, a jeśli ma - wyprzedzasz :spoko:
Drezyna

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze