dziwna sytuacja

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

dziwna sytuacja

Postprzez anchol » niedziela 19 maja 2013, 22:45

Witam! Piszę w sumie by opisac dziwne zdarzenie jakie mialo miejsce dzisiejszego dnia.
Otoz skrecajać w lewo na skrzyzowaniu z sygnalizacja swietlna, dojezdzam sobie do wysepki i czekam az bede mogl przejechac nagle zostalem "otrabiony" przez pana za mna... no to co sie dzieje pierwsza mysl. potem powoli jadac ( w pewnym stopniu specjalnie, bo denerwuje mnie takie zachowanie kierowcow, ze im sie spieszy to poganiaja innych i dochodzi do roznych zdarzen , wypadkow, itp. ) znowu to samo otrabianie... na dodatek zaczal mnie wyprzedzac na przejsciu dla pieszych i sciął droge, ze musialem zjechac na bok... ile za taki owy manewr jest przewidzianych pkt karnych? ( z ciekawosci pytam ). Rowniez co by sie stalo jakbym najechal na niego... wtedy byloby z mojej winy, ze nie zastowalem sie do "zachowania ograniczonego zaufania"?
Ostatnio zmieniony niedziela 19 maja 2013, 22:50 przez anchol, łącznie zmieniany 1 raz
anchol

Re: dziwna sytuacja

Postprzez LeszkoII » niedziela 19 maja 2013, 22:50

za przejście dla pieszych 10 pkt wyprzedzanie (chyba 9 pkt omijanie) i minimum 250 zł mandat
za nieuzasadnione przepisami trąbienie 100 zł mandat (chyba bez punktów)
w pewnym stopniu specjalnie, bo denerwuje mnie takie zachowanie kierowcow, ze im sie spieszy to poganiaja innych i dochodzi do roznych zdarzen
Mnie w ogóle nie denerwuje zachowanie takich kierowców, wręcz delektuję się ich negatywnymi emocjami...
Klakson nie służy do poganiania i nie należy jego użycia tak odbierać.
Ostatnio zmieniony niedziela 19 maja 2013, 22:55 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez MotoTomasz » niedziela 19 maja 2013, 22:55

A to ciekawostka z tymi punktami...
A sygnalizacja to nic nie oznacza?
No chyba, że zaczął wyprzedzać przed kolejnym przejściem na którym już nie było sygnalizacji to wtedy ok...
Na takich nerwusów polecam zahamowanie gdy zatrąbi. przecież swoim klaksonem ostrzega Cię przed niebezpieczeństwem więc gwałtowne hamowanie jest uzasadnione ;)
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez anchol » niedziela 19 maja 2013, 23:05

dokladnie to jest to sygnalizator s1, gdzie mozliwe jest zawracanie i skrecanie w lewo ( droga dwupasmowka ) ... no a z naprzeciwka jechalo auto... no to leganie zatrzymalem sie i czekam az przejedzie a ten mi trabi, a wyprzedzal za skrzyzowaniem, gdzie nie bylo sygnalizatorow ani nic... normalna droga osiedlowa z oznaczonym znakiem "przejscie dla pieszych" i sama droga byla dwukierunkowa
anchol

Postprzez Radhezz » niedziela 19 maja 2013, 23:14

A mnie to wkurza osobiście jak ktoś robi takie numery, ale jadąc prywatnym autem za dużo zrobić nie mogę...

Za to jeśli ktoś mi robi koło kupra lub makabrycznie łamie przepisy gdy jadę autem służbowym, to bardzo chętnie używam krótkiego sygnału uprzywilejowania (SYR.R. na Zurach Digital lub manual) - nie ma cwaniaka który by nie zmiękł w takiej sytuacji na dźwięk modulatora - a chwila czasu minie zanim się połapie że to nie policja tylko karetka/wóz strażacki :lol:

Inna bajka że Ci którzy robią numery z nieogarnięcia jakiegoś, a nie cwaniactwa, to ze strachu potrafią z rozpędu na chodnik wjechać...
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez silvox » wtorek 21 maja 2013, 12:10

01 - Omijanie pojazdu, który jechał w tym samym
kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia
pierwszeństwa pieszym - 10
02 - Wyprzedzanie na przejściach dla pieszych i
bezpośrednio przed nimi - 10
03 - Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu
znajdującemu się na przejściu dla pieszych - 10
04 - Nieustąpienie pierwszeństwa przez
kierującego pojazdem, który skręca w drogę
poprzeczną, pieszemu przechodzącemu na
skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą
wjeżdża pojazd - 10

Punktów zawsze 10.. A Tomaszowi chodziło chyba, że na przejsciu był sygnalizator.. Wynika jednak, że nie było..

Mandat za wyprzedzanie na PdP - 200, za omijanie - 500 !!!

Źródło - TARYFIKATOR
silvox

Powrót do Sytuacje na drodze