Ustwienie lusterek zewnętrznych na egzaminie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Ustwienie lusterek zewnętrznych na egzaminie

Postprzez Klementynka » piątek 17 maja 2013, 15:14

Nauczono mnie że lusterka zewnętrzne ustawiamy tak: prawe - róg klamki od drzwi przednich ma znajdować się w lewym dolnym rogu lusterka i lewe- prawym dolnym rogu, tak żeby widzieć lekko bok samochodu i obszar za nim. Tak ustawiałam lusterka zawsze podczas jazdy i było dobrze i żaden instruktor nic mówił. Na egzaminie po ustawieniu sobie fotela , ustawiłam lusterka adekwatnie jak wyżej. Według mnie było dobrze, tak jak trzeba. Natomiast egzaminator rzekł że mam je źle ustawione, i powiedział że mam wyżej ustawić co mnie zdziwiło. Nie chciałam dyskutować z nim ale powiedziałam że widze że są dobrze a on że wyżej więc wzięłam i zaczęłam poprawiać a on mnie instruował z miejsca pasażera co mnie kompletnie zdziwiło bo przecież nie siedzi na moim miejscu, nie jest mojego wzrostu i ma inaczej ustawiony fotel. Według mnie lusterka ustawione przez niego nie pozwoliły mi na komfortową jazdę po łuku na placu manewrowwym, co prawda dałam radę lecz było trudniej gdyż nie widziałam dobrze lini z mojej prawej strony, znajdowała się trochę dalej niż gdybym miała ustawione jak trzeba. Do jazdy po mieście tak ustawione przeze mnie lusterka również nie stwarzały dla mnie problemu, były w sam raz. Otóż moje pytanie brzmi , czy egzaminator może zmienić lusterka rzekomo ustawione przeze mnie źle ze swojego fotela ( miejsce pasażera), czy w ogóle to jest dopuszczalne skoro stwierdziłam że widzę dobrze, że ustwiłam je poprawnie. Co wy o tym sądzicie , macie jaką wiedzę na ten temat. Bo nie wiem gdzie szukać odpowiedzi.
Pozdrawiam
Klementynka

Re: Ustwienie lusterek zewnętrznych na egzaminie

Postprzez Uciekaj1 » piątek 17 maja 2013, 16:22

Z tego co wiem, nie może kazać konkretnie tak i tak ustawić lusterek. Wymóg co do lusterek jest taki, że mają być ustawione aby było widać lewy/prawy bok i przestrzeń za pojazdem. Chyba, że kombinujesz i opuszczasz je mocno, więc to się mogłoby kwalifikować jako błąd (ocena ustawienia lusterek np. z zewnątrz nie jest niemożliwa... ). Wyjazd na miasto ze źle ustawionymi lusterkami (słaba widoczność) - to potencjalne zagrożenie i niebezpieczeństwo.
Uciekaj1

Re: Ustwienie lusterek zewnętrznych na egzaminie

Postprzez Klementynka » piątek 17 maja 2013, 19:38

Dzięki za odpwiedź. Uważam iż lusterka ustawione przeze mnie zostały prawidłowo, ani za nisko ani za wysoko. Lecz trafiłam na takiego mądrzache że nie ma siły. Szkoda że na takich nie ma wymiaru sprawiedliwości, bo są w tym momencie Bogami . HAHA
Klementynka

Powrót do Sytuacje na drodze