Skrzyżowanie pod kątem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie pod kątem

Postprzez iseebadpixels » środa 08 maja 2013, 22:04

Witajcie, mam następujący problem.

Zerknijcie proszę na to skrzyżowanie:

Obrazek

Jestem pojazdem poruszającym się wg. zielonej strzałki, obowiązuje mnie znak STOP (nie ma wyznaczonej linii zatrzymania, dlatego zatrzymuję się za pasami, przed skrzyżowaniem).

Notorycznie pojazdy jadące wg. czerwonej strzałki (droga fajna, można się rozpędzić) z dużą prędkością dojeżdżają do skrzyżowania i zatrzymują się równo ze mną. Nie ma praktycznie dnia, abym nie musiał gwałtownie hamować, aby nie mieć kogoś na swoich lewych drzwiach.

Na logikę i moje rozumowanie powinno wg. mnie być tak: będąc pojazdem na czerwonej trasie jadę, widzę znak ustąp, mam gościa z zielonej trasy po prawej, zatrzymuję się, puszczam go, on zatrzymuje się przed skrzyżowaniem, ja przed pasami, lub gdy nie ma miejsca, przed znakiem ustąp.

Czy nie tak powinno być? A może się mylę, i ludzie jadący czerwoną trasą na mnie mają rację (i pierwszeństwo)?
Co w takich sytuacjach robić, gdy non-stop widzę zbliżające się auto z mojej lewej i muszę co chwilę interweniować. Kierowcy często są agresywni, jak im to tłumaczyć?

Pozdrawiam, proszę o pomoc!
Ostatnio zmieniony środa 08 maja 2013, 23:03 przez iseebadpixels, łącznie zmieniany 2 razy
iseebadpixels

Re: Skrzyżowanie pod kątem

Postprzez LeszkoII » środa 08 maja 2013, 22:25

iseebadpixels napisał(a):Co w takich sytuacjach robić, gdy non-stop widzę zbliżające się auto z mojej lewej i muszę co chwilę interweniować. Kierowcy często są agresywni, jak im to tłumaczyć?
Ostrzegać sygnałem dźwiękowym przed bezpośrednim niebezpieczeństwem!
Oczywiście zielona trasa ma pierwszeństwo nad czerwoną.

P.S. Fajny pentagram zrobiłeś ze znaku STOP :spoko:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez jasper1 » środa 08 maja 2013, 22:32

W trakcie nauki jazdy przestrzegano mnie, że są kierowcy z jakiegoś powodu przekonani jakoby istniała hierarchia znaków "ustąp pierwszeństwa" i "stop", pewnie to własnie takich kierowców spotykasz.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szymon1977 » czwartek 09 maja 2013, 01:34

Iseebadpixels masz rację. Znaki nie rozstrzygają pierwszeństwa przejazdu pomiędzy wami, więc stosuje się tutaj Art.25.1., zgodnie z którym to Ty masz pierwszeństwo. A co zrobić jak ktoś do tego Art. się nie stosuje? Zwolnić, przepuścić i mieć go głęboko w d... Klaksonem, ani krótką wymianą zdań przepisów go nie nauczysz. Więc następnym razem weź pod uwagę, że możesz znów go spotkać.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Henq » czwartek 09 maja 2013, 23:51

szymon1977 napisał(a):Iseebadpixels masz rację. Znaki nie rozstrzygają pierwszeństwa przejazdu pomiędzy wami, więc stosuje się tutaj Art.25.1., zgodnie z którym to Ty masz pierwszeństwo. A co zrobić jak ktoś do tego Art. się nie stosuje? Zwolnić, przepuścić i mieć go głęboko w d... Klaksonem, ani krótką wymianą zdań przepisów go nie nauczysz. Więc następnym razem weź pod uwagę, że możesz znów go spotkać.

No niestety, dwie drogi równorzędne: spotykają drogę z pierwszeństwem i to jej "muszą" ustąpić, a dalej: między sobą "zasada prawej ręki" więc ten z prawej (tu akurat zielona strzałka) ma pierwszeństwo, niestety za mało w Polsce jest takich skrzyżowań "bez znaków" pamięta się o tym tylko na "starym" egzaminie zaznaczając odpowiedzi, a później na drodze już nie. - szkoda ponieważ w późniejszym czasie wychodzi to na drodze :(
Przykład pierwszy lepszy parking hipersklepu, parking "podblokowy" mamy skrzyżowania "T" bez oznakowania, a i tak prujący "prosto" mają pierwszeństwo - i głupkowate tłumaczenia: "ty z parkingu wyjeżdżasz, ja jadę prosto itp".
Moja rada sorki drastyczna ale: "mała prędkość+stare auto" dawaj wyjeżdżaj masz jak w banku że wygrywasz, a może się uda "idiotę" nauczyć przepisów :)
A tak poważnie - nie ryzykuj: szkoda zdrowia, szkoda nerwów, szkoda auta na idiotę, ustąp a trąbaj na debila :)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » piątek 10 maja 2013, 08:30

Henq napisał(a):Przykład pierwszy lepszy parking hipersklepu, parking "podblokowy" mamy skrzyżowania "T" bez oznakowania, a i tak prujący "prosto" mają pierwszeństwo - i głupkowate tłumaczenia: "ty z parkingu wyjeżdżasz, ja jadę prosto itp".
Napiszę dziś o tym posta, gdyż tak samo spotykam się z anarchią drogową na parkingach.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze