Kraków ---> 70/74 za pierwszym podejściem. Notatki z forum pomagają. Nawet jak pytania się powtarzają w małym stopniu, to później wiecie na co zwracać uwagę w pytaniach
Zapamiętane pytania:
1. filmik autobus szkolny z włączonym lewym kierunkowskazem stoi w zatoce autobusowej. Czy powinieneś zachować szczególną ostrożność i zwolnić? Tak/Nie ----> zaznaczyłam nie, bo w tej sytuacji, żeby mu umożliwić wyjazd można się było tylko zatrzymać.
2. filmik pijany pieszy idzie poboczem obok jadącego samochodu, czy możesz go wyprzedzić? Tak/Nie
--->nie
3. filmik zataczający się człowiek idzie wąską ulicą nie ma samochodu do wyprzedzenia, ale facet chodzi prawie po całej ulicy, pytanie czy możesz kontynuować jazdę. Tak/Nie zaznaczyłam, że nie.
4. filmik dojeżdżasz do mostu i pytanie czy możesz zawrócić --> zaznaczyłam, że tak, bo filmik skończył się przed mostem, a nie było ciągłej tudzież innego znaku.
5. filmik jedziesz wąską dwukierunkową, po twojej prawej stoją zaparkowane samochody a z na przeciwka jedzie samochód, co jakiś czas pomiędzy samochodami jest przestrzeń. Filmik kończy się gdy samochody się do siebie zbliżają na wysokości maski, ty zjechałeś trochę w prawo, ale nie do końca. Pytanie czy twoja reakcja była prawidłowa. Tak/Nie ----> zaznaczyłam nie, bo dało się zjechać bardziej na prawo i zatrzymać, a samochód po lewej musiał nas ominąć łukiem wjeżdżając na drogę podporządkowaną po jego prawej.
6. Tablica T6c, po lewej samochód jedziesz z dołu i skręcasz w lewo, czy masz pierwszeństwo. Żaden z was nie jest na głównej --> tak, masz pierwszeństwo.
7. Musimy poszkodowanemu zatamować krwotok a nie mamy jałowego opatrunku, czego użyjesz:--> ubrania
8. Filmik z gościem, który cofa z głową wychyloną przez okno. Czy wykonuje manewr poprawnie --> nie
9. W jaki sposób pojazd holowany powinien być połączony z pojazdem holującym? pamiętam tylko odpowiedź prawidłową --> w sposób wykluczający odczepienie się w czasie jazdy
10. brzmiało to jakoś tak: czy w razie zderzenia czołowego pasy bezpieczeństwa chronią nas przed dodatkowymi urazami? Pytanie, sformułowane w taki sposób, że można sobie pomyśleć, a co mi dają pasy bezpieczeństwa, jak mam czołowe... i odpowiedzieć, że nie. ---> no tutaj odpowiadamy, że tak.

11. Czy na tym skrzyżowaniu możesz zawracać. Jest sygnalizator S3 i strzałka w lewo na sygnalizatorze i na jezdni . Tak?Nie ---> Nie
12. Znak A-33(oszronienie jezdni) czy za tym znakiem można spodziewać się gołoledzi? Tak
13. Znak A 10 - przejazd z zaporami czy bez ---> bez
14. Czy skręcając w lewo musisz ustąpić pierwszeństwa tramwajowi jadącemu z naprzeciwka na wprost? --> tak
Co powoduje bezpośrednie niebezpieczeństwo na drodze a) awaria przednich amortyzatorów b)blokada szyby od strony kierującego c) brak dolnej osłony silnika ---> awaria amortyzatorów
powodzenia!