Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez kasiek3310 » wtorek 07 maja 2013, 13:57

Czy jadąc z dużą prędkością i wkrecajac gwaltownie w lewo wlaczy nam sie ABS
a) jadac na przycisnietym do konca sprzeglo
b)delikatnie na przycisnietym sprzegle
c) jadąc bez sprzęgła
kasiek3310

Postprzez MarekM » wtorek 07 maja 2013, 20:17

Witam, dzisiaj zdałem. 71/74 PWPW Legnica.

Właściwie nie było jakichś pytań, które by mnie zaskoczyły. Dokładnie te pytanie lub jakąchś ich wersję można znaleźć w internecie. Wszystkie pytania, które podam są parafrazą tych, które miałem, ale oddają w 100% ich treść.

1. Jak przewozić rower:
b) na dachu samochodu w specjalnych uchwytach (w każdym razie na dachu). (prawidłowa odp.)
pozostałe dwie odpowiedzi były, że rower coś zasłaniał światło i coś jeszcze.

Podchwytliwe
2. która wada nie jest zagrożeniem podczas jazdy samochodem (uniemożliwia jazdę) ?
a) porysowane lampa (prawidłowa)
b) uszkodzony przewód paliwowy
c)

3. Dojeżdżamy do przejścia dla pieszych, samochód obok się zatrzymuje, żeby przepuścić pieszego. Czy musisz w tej sytuacji zatrzymać się? TAK

4. Koleś pijany stoi przy pasach, czy musisz zachować szczególną ostrożność? TAk

5. Koleś potrącony przez samochód jadący przed nami. Czy wiedząc, że nadjeżdża pogotowie musisz nakłaniać sprawcę wypadku do zawiezienia poszkodowanego do szpitala? NIE

6. Światło czerwone i żółte, czy następne będzie światło zielone? TAK

7. Jedziemy kilkupasmową drogą lewym pasem. Czy mając wolny prawy pas należy z niego skorzystać? TAK

8. Pierwszeństwo łamane z góry i z lewej strony. My jedziemy z dołu. Z prawej strony wyjeżdża motocyklista i skręca w lewo, my jedziemy prosto. Czy mamy ustąpić pierwszeństwa motocykliście? TAK

Jak mi się coś przypomni będę edytował post. To fakt trzeba znać przepisy ja mocno przeczytałem kodeks dostęny zresztą w internecie. Oczywiście skupiłem się na najważniejszych rzeczach. Po wycięciu pierdół typu pojazdy specjalne , sprowadzanie samochodu z zagranicy info o Ministrach, kolumna wojskowa itp. pozostaje chyba 20 stron w Wordzie, które wcale nie tak ciężko się czyta. Chyba wszystkie podchwytliwe pytania latają już w internecie. To forum, jedno konkurencyjne + strona która zebrała większość pytań i można je na niej w formie testu rozwiązywać powinno wystarczyć do zaliczenia. Nie załamujcie się jak nie zdacie za pierwszym razem. Życzę szczerze wszystkim zdającym powodzenia. Pozdrawiam

@kada sprawdź priv chyba z przed dwóch dni, dzięki ;)

PS
Przypomniało mi się pytania, z poprzedniej próby, 1 mnie (belive it or not) zaskoczyło.

1. Znak "próg zwalniający". Czy ten znak ostrzega nas o niebezpieczeństwie? TAK
2. To pytanie pamietam jak przez mgłę. Jedziemy chyba drogą osiedlową, po prawej i po lewej zaparkowane są samochody w zatoczkach poprzecznie. Samochód jadący przed nami zatrzymuje się i tu właśnie nie jestem pewien czy chce zaparkować, czy tam na jest małe skrzyżowanie i po prostu skręca w lewo. Czy możemy wyprzedzić(czy ominąć?) pojazd z prawej strony? Na 90% moim zdaniem powinno być TAK
MarekM

Postprzez dominika5991 » wtorek 07 maja 2013, 20:53

Witam, zdawałam dziś w Tarnobrzegu :) 72/74 za pierwszym razem :)
Z pytań, których tu nie wyłapałam miałam coś o zużytym amortyzatorze, co powoduje, odpowiedź słaba przyczepność i coś tam jeszcze było dodane i inne, zdjęcie jezdni z pasem z napisem bus i namalowaną strzałką do skrętu na lewy pas, pytanie czy taksówka może jechać prosto tym pasem T/N, zaznaczyłam N, ale nie wiem czy to było poprawnie. Pozostałe pytania już się tu przewinęły więc nie będę powtarzać :)
dominika5991

Postprzez Kamek46 » wtorek 07 maja 2013, 22:36

Siema dzisiaj zdałem za 2 podejściem teorie 71/74 baza ITS Katowice.

Odnośnie pytań to miałem to co Marek o tym jaka wada nie uniemożliwia jazdy samochodem:

- porysowana lampa
- uszkodzony przewód hamulcowy
- wygieta oslona silnika

Chyba tutaj spieprzyłem bo dałem na uszkodzony przewód hamulcowy (najperw miałem zaznaczoną osłone ale w stresie nie byłem pewny czy dobrze rozumiem te pytanie).

Miałem też policjanta na skrzyżowaniu i zielone światło i pytanie czy należy zastosowac sie do komend kierującego ruchem? TAK NIE (tak prawidłowa oczywiście)

Pytanie które już tutaj wiele razy było:

Czy masaż serca i sztuczne oddychanie bedziesz prowadził :

-aż usłysze kaszel , oddech <--
-aż usłysze sygnały
-przez 20 minut

Również dobrze znane pytanie na forum:

Czy wymienisz żarówke na lampe ksenonową w razie awaryjnej sytuacji:
- Tak
- Tak, (bo coś tam)
- Nie, ponieważ moge oslepic innych uczestników ruchu <-- ja bynajmniej tą zaznaczyłem

Jaka jest dopuszczalna prędkośc maksymalna za tym znakiem (teren zabudowany)

60km/h (23-5) <--
50km/h (23-5)
60km/h (5-23)

Czy widoczne na drodze znaki poziome pozwalają Ci na skret w lewo? (na drodze nie było żadnych znaków typu Strzałki, ale była linia ciągła po lewej stronie naszego pasa) <-- NIE.

To chyba wszystkie które pamiętam, rady dla zdających... Dla mnie cała ta teoria była dosyc ciezkim czasem w moim zyciu (wieczny stres by to wkońcu zdac, choc nie zdalem tylko raz ale straszne mam ciśnienie na prawo jazdy), ciągle siedzenie przez PC na tej stronce i innych, przed książka mało relaksu dużo stresu i wgl, sami wiecie.

Najważniejsze moim zdaniem, bez czego nawet nie macie po co iśc na egzamin to przeczytanie UWAZNIE, CALEGO KODEKSU DROGOWEGO! i robienie sobie notatek pisanych najlepiej długopisem a nie na pc. Pisanie utrwala w pamieci, poza tym przed snem mozemy sobie wziac i poczytac. Oczywiście czytanie z tej strony to też dobry pomysł i na pewno pomaga ale musze wam jedno powiedziec, nie uczcie sie z tej strony odpowiedzi ponieważ sporo ludzi pisze złe odpowiedzi a wy je sobie zapiszecie, wbijecie do głowy czytając sto razy i heja. Niestety tak łatwo nie jest, czytajcie treśc i sprawdzajcie z wujkiem google, to jest strasznie czasochłonne i meczace, ja wiem ale pomoże wam i w teorii i w życiu bo jak nauczycie sie od kogoś że można przejeżdzac gdy policjant stoi do nas przodem itp rzeczy to możecie sie w przyszłości przejechac na swojej wiedzy, sie rozpisuje, pamietajcie:

1. Książka OSK
2. Kodeks Drogowy
3. ta strona
4. notatki
5. testy online / osk
6. dla chętnych PORD - Prawo o ruchu drogowym (przeczytałem tak pi razy drzwi ale za dużo tam niezwiązanych rzeczy).

Powtórzę wam jeszcze raz bo to naprawde wazne, miejcie dystans do tego forum nie uczcie sie na blache, uczcie sie przepisów, wartości jak np. maksymalna długośc osobowki z przyczepa kempingowa itp.

Pozdrawiam.
Kamek46

Postprzez Nekuu » wtorek 07 maja 2013, 23:14

71/74 - WORD Radarowa, PWPW

Pytania z dzisiejszego egzaminu:

1) Dojeżdżamy do ronda (znak ustąp pierwszeństwa oraz ruch okrężny) widzimy pojazd poruszający się po rondzie jadący z lewej strony. Pytanie czy w tej sytuacji będziesz ustępował pojazdowi nadjeżdżającemu z lewej stron? Tak/Nie

2) Skrzyżowanie (znak T-6a, droga z pierwszeństwem dla skręcających w prawo) - my skręcamy w lewo, z prawej widzimy nadjeżdżający pojazd. Pytanie czy w tej sytuacji ustąpisz pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony? Tak/Nie

3) Zjeżdżamy z ronda, widzimy jadącego rowerzystę, który opuszcza ścieżkę rowerową i wjeżdża na nasz pas ruchu. Pytanie czy w tej sytuacji jesteśmy zobowiązani przepuścić rowerzystę? Tak/Nie

4) Jadąc widzimy znak A-6a (skrzyżowanie z drogą podporządkowana, występującą po obu stronach). Czy kierujący na najbliższym skrzyżowaniu ma pierwszeństwo przejazdu? Tak/Nie

5) Znak A-4 (niebezpieczne zakręty-pierwszy w lewo). Pytanie czy kierujący jest ostrzegany o niebezpiecznych zakrętach, przy czym pierwszy z nich jest w prawo? Tak/Nie

6) W jaki sposób będziesz przewozić piasek na przyczepie?
a)w szczelnie przykrytej
b)nie będę przekraczał 30km/h
c)przyczepa musi posiadać metalowy stelaż

7) Jadę samochodem z przyczepką, jakie dokumenty powinienem mieć przy sobie?
a)prawo jazdy B1
b) nie pamiętam
c)dowód rejestracyjny samochodu i przyczepy

8) Droga ekspresowa, dwujezdniowa. Jaka jest prędkość poruszania się samochodu osobowego z przyczepką?
a)70km/h
b)80km/h
c)100km/h

9) Jaka jest dopuszczalna prędkość kolejki turystycznej?
a)20km/h
b)25km/h
c)30km/h

10) Wymijanie pojazdu - odstęp:
a)minimum 0,5m
b)co najmniej 1m
c)bezpieczny

11) Od czego zależy długość drogi hamowania? (jakoś tak)
a) od reakcji kierującego
b) od nawierzchni
c) masy pojazdu

12) Przed nami pojazd potrącił pieszego, który wytacza się na jezdnię. Czy w tej sytuacji powinienem jechać dalej? Tak/Nie

13) Zbliżasz się do przystanku tramwajowego, który znajduje się na środku jezdni. Czy w tej sytuacji powinienem zwiększyć uwagę? Tak/Nie

14) Przed nami na naszym pasie ruchu idzie niewidomy. Czy w tej sytuacji powinienem się zatrzymać? Tak/Nie

Pozdrawiam, życzę powodzenia na egzaminie.
Nekuu

Postprzez SzmerQ » środa 08 maja 2013, 11:04

74/74 za 1 podejściem Kielce.
Bardzo mi pomogły notatki mLena z 61 strony.
Za co jej serdecznie dziękuje :mrgreen:

Ogólnie większość pytań miałem na temat "zachowania szczególnej ostrożności" i jak się zachować w danej sytuacji. Z 1 pomocy miałem mało pytań.
Miałem pytania typu:
Jaką część chciała chroni zagłówek?
(Filmik) Wybiega facet na jezdnie i czy w tej sytuacji trzeba natychmiast zatrzymać samochód?
O ile zwiększy się długość hamowania jeśli prędkość wzrośnie 2-krotnie ? (coś takiego)
Znak A-33(oszronienie jezdni) czy za tym znakiem można spodziewać się gołoledzi?
Z jaką prędkością można poruszać się samochód osobowy po autostradzie?
(Filmik) Jedziemy przez most i po chodniku po tym moście idzie grupka dzieci - Czy w tej sytuacji kierujący powinnien być przygotowany do hamowania?
(Filmik) Skręcamy w lewo sygnalizacja S-1 brak znaku zakaz zawracania i pytanie- Czy można zawrócić?
(Filmik) Idą dzieci z matką po chodniku jedno się szarpie itp. i pytanie - Czy powinieneś zwrócić uwagę na przechodzące dzieci?
(Filmik) Wyjeżdżamy ze stacji benzynowej i chcemy wjechać na pas i pytanie - Czy ustępujemy pierwszeństwa pojazdom jadącym po pasie na który zamierzamy wjechać?
(Filmik) Znak B-33 w środku 60 a jeszcze przed tym znakiem Tablica z nazwa miejscowości i pytanie - Czy ograniczenie prędkości obowiązuje na terenie całej miejscowości.

Ogólnie tyle zapamiętałem w takim stresie to ja się dziwie że jeszcze wiedziałem jak się nazywam.
Również polecam książkę "Podręcznik Kursanta Kategoria B SPS 2013 Marek Rupenta"
SzmerQ

Postprzez justynka1416 » czwartek 09 maja 2013, 19:30

Cześć:) :D ja zdawałam egzamin w poniedziałek 6.05.2013 ale niestety wynik negatywny 65/74
następne podejście 13.05.2013 :D oby wynik był pozytywny:) ale zapamiętałam:D kilka pytań specjalnie zostałam po egzaminie sprawdzić odpowiedzi i odświeżyć sobie zdjęcia i filmiki te co narysowałam w paincie mam nadzieje ze sie przydadzą:)

1.Czy w tej sytuacji musisz ruszyć wtedy, gdy ruszy tramwaj? NIE!
http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... umer1.png/

2.Czy w tej sytuacji możesz zawrócić? TAK!
http://imageshack.us/photo/my-images/837/numer2q.jpg/

3.Czy w tej sytuacji masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa motocyklowi? TAK!
http://imageshack.us/photo/my-images/35/numer3.png/

4.Czy widząc znak STOP zbliżasz się do drogi z pierwszeństwem? TAK!

5. O ile zwiększy się droga hamowania 2x większej prędkości?
a) 2 krotnie
b) 4 krotnie
<< prawidłowa
c) nie pamiętam

6.Był przejazd kolejowy i samochód stał przed nami ponieważ przejeżdzał pociąg i bylo pytanie Czy w tej sytuacji możesz ten samochód ominąć? Oczywiście że NIE!

7. Czy te znak mówi nam o 2 niebezpiecznych zakrętach? NIE! (podchwytliwe pytanie) Znaki są w linku:
http://imageshack.us/photo/my-images/24/numer8.png/
justynka1416

Postprzez PJ2013 » czwartek 09 maja 2013, 19:54

Kraków ---> 70/74 za pierwszym podejściem. Notatki z forum pomagają. Nawet jak pytania się powtarzają w małym stopniu, to później wiecie na co zwracać uwagę w pytaniach
Zapamiętane pytania:
1. filmik autobus szkolny z włączonym lewym kierunkowskazem stoi w zatoce autobusowej. Czy powinieneś zachować szczególną ostrożność i zwolnić? Tak/Nie ----> zaznaczyłam nie, bo w tej sytuacji, żeby mu umożliwić wyjazd można się było tylko zatrzymać.
2. filmik pijany pieszy idzie poboczem obok jadącego samochodu, czy możesz go wyprzedzić? Tak/Nie
--->nie
3. filmik zataczający się człowiek idzie wąską ulicą nie ma samochodu do wyprzedzenia, ale facet chodzi prawie po całej ulicy, pytanie czy możesz kontynuować jazdę. Tak/Nie zaznaczyłam, że nie.
4. filmik dojeżdżasz do mostu i pytanie czy możesz zawrócić --> zaznaczyłam, że tak, bo filmik skończył się przed mostem, a nie było ciągłej tudzież innego znaku.
5. filmik jedziesz wąską dwukierunkową, po twojej prawej stoją zaparkowane samochody a z na przeciwka jedzie samochód, co jakiś czas pomiędzy samochodami jest przestrzeń. Filmik kończy się gdy samochody się do siebie zbliżają na wysokości maski, ty zjechałeś trochę w prawo, ale nie do końca. Pytanie czy twoja reakcja była prawidłowa. Tak/Nie ----> zaznaczyłam nie, bo dało się zjechać bardziej na prawo i zatrzymać, a samochód po lewej musiał nas ominąć łukiem wjeżdżając na drogę podporządkowaną po jego prawej.
6. Tablica T6c, po lewej samochód jedziesz z dołu i skręcasz w lewo, czy masz pierwszeństwo. Żaden z was nie jest na głównej --> tak, masz pierwszeństwo.
7. Musimy poszkodowanemu zatamować krwotok a nie mamy jałowego opatrunku, czego użyjesz:--> ubrania
8. Filmik z gościem, który cofa z głową wychyloną przez okno. Czy wykonuje manewr poprawnie --> nie
9. W jaki sposób pojazd holowany powinien być połączony z pojazdem holującym? pamiętam tylko odpowiedź prawidłową --> w sposób wykluczający odczepienie się w czasie jazdy
10. brzmiało to jakoś tak: czy w razie zderzenia czołowego pasy bezpieczeństwa chronią nas przed dodatkowymi urazami? Pytanie, sformułowane w taki sposób, że można sobie pomyśleć, a co mi dają pasy bezpieczeństwa, jak mam czołowe... i odpowiedzieć, że nie. ---> no tutaj odpowiadamy, że tak.;)
11. Czy na tym skrzyżowaniu możesz zawracać. Jest sygnalizator S3 i strzałka w lewo na sygnalizatorze i na jezdni . Tak?Nie ---> Nie
12. Znak A-33(oszronienie jezdni) czy za tym znakiem można spodziewać się gołoledzi? Tak
13. Znak A 10 - przejazd z zaporami czy bez ---> bez
14. Czy skręcając w lewo musisz ustąpić pierwszeństwa tramwajowi jadącemu z naprzeciwka na wprost? --> tak
Co powoduje bezpośrednie niebezpieczeństwo na drodze a) awaria przednich amortyzatorów b)blokada szyby od strony kierującego c) brak dolnej osłony silnika ---> awaria amortyzatorów

powodzenia!
PJ2013

Postprzez kingas2103 » czwartek 09 maja 2013, 23:25

Dzisiaj zdałam za pierwszym razem :D Dąbrowa Górnicza 70/74 :)

1.Czy w tej sytuacji musisz ruszyć wtedy, gdy ruszy tramwaj?
2. Czy gościu prawidłowo cofa (wystawia głowę za szybę i patrzy na lusterko )
3.Pytania o pierwszeństwo na skrzyżowaniu ( nic takiego trudnego )
4.Pijany pieszy po lewej, przed nami auto i pytanie : Czy bezpieczne będzie wyprzedzanie?
5. Zawracasz na skrzyzowaniu, droga dwujezdniowa, świeci zielone światlo na sygnalizatorze S-1, brak jakiś znaków zakazu czy cośa z naprzeciwka po pasie rozdzielającym jezdnie jedzie tramwaj i czy należy mu ustąpić pierwszeństwa
6.Czy znak "oszronienie jezdni " oznacza że mogą wystąpić opady śniegu ?
7. Czy można wyprzedzić pojazd ( a nieco dalej przejazd kolejowy)
8. Czy można wyprzedzić pojazd , a tam przejście dla pieszych
9. Pojazd wyjeżdza z jakiejś zatoczki w mieście i pytanie (chyba takie ) : Czy ustępujesz pierwszeństwa pojazdowi poruszającemu się po lewym pasie ( a droga trzypasmowa)
10.Czy możesz używać świateł drogowych ( dzien, pięknie słonecznie)
11.Świeci sygnalizacja S-1 niby jest czerwone ale nie wiem albo jakieś światło poda też na zielone i nie wiadomo co świeci i pyt : czy można jechać na wprost
12. Czy można skręcić w lewo na skrzyżowaniu ( a na obrazku tablica informująca że z lewego i środkowego pasa jedzie się prosto,a z prawego w prawo)
13.Czy można zawrócić na tym skrzyżowaniu ( skrzyżowanie w kształcie litery T, brak znaków,)
14.Dopuszczalna prędkość na autostradzie
15.Jak przewozisz rower (było gdzieś wcześniej to pyt na forum )
16.Jak parkuje się na obszarze przy znaku parkingu- no to wiadomo równolegle to krawężnika
17. Kiedy należy sprawdzić ciśnienie w ogumieniu przed dłuższą podróżą
18.Co należy robić w razie zaświecenia się lampki kontrolnej z płynem chłodzącym
19. Jaką kategorie prawa jazdy należy mieć by jeździć samochodem osobowym z przyczepą lekką
20.Znak teren zabudowany, 3 metry dalej ograniczenie do 60 km/h ile możesz jechać maksymalnie
a) 50 km/h od 5-23
b) 50km/h od 23-5
c)60 przez całą dobę
21. Drogowskaz nad jezdią, i którym pasem trzeba jechać na Gdańsk
22. Czy możesz ominąć pojazd ( stoi przed przejazdem kolejowym)
23. Jak zadziałają pasy bezpieczeństwa przy czołowym zderzeniu

Forum bardzo pomogło i robienie dużo testów z esk.pl :)
kingas2103

Postprzez justynka1416 » piątek 10 maja 2013, 11:16

Czy można zawrócić na tym skrzyżowaniu ( skrzyżowanie w kształcie litery T)???!!!
justynka1416

Postprzez rogi19 » piątek 10 maja 2013, 16:01

Można, o ile nie ma znaków zakazujących tegoż zawracania oraz oczywiście trzeba przestrzegać reguły prawej dłoni jeżeli jest to skrzyżowanie oznakowane znakiem A-5.
rogi19

Postprzez fil1995 » sobota 11 maja 2013, 07:01

Witajcie,
Jak na razie przejrzałem połowę wątku i postarałem zebrać się wszystkie pytania z prawidłowymi odpowiedziami.
Zrobiłem też aplikację, na androida do nauki nowych testów.
Ponieważ nie chcę łamać regulaminu i podawać linka to aplikacja jest w Google Play pod nazwą "Prawo Jazdy 2013".

Byłbym wdzięczny za uwagi i zgłaszanie błędów itp.

Oczywiście zrobię też losowy test z pytań ;)
Aplikacja działa jak na razie on-line, ale po zebraniu większości pytań będzie off-line.

Pozdrawiam.
fil1995

Postprzez cytryna18 » sobota 11 maja 2013, 12:33

Witam :) dzisiaj zdawałam pierwszy raz WORD RZESZÓW niestety wynik negatywny 62 punkty ;/
nie pamiętam dokładnie pytań ale irytuje mnie to:
1. filmik: na drodze pijany gość zatacza się prawie na środek drogi my jedziemy za nim i pytanie:
Czy możemy przejechać dalej bez żadnej reakcji? zaznaczyłam odp że NIE ponieważ chyba musimy go jakoś ominąć ze specjalną ostrożnością ale nie wiem jaka ma być odpowiedź. Pomóżcie :)
2.Co należy zrobić jeżeli układ ABS nam odbije czy coś takiego xd :
a.)utrzymać nacisk
b.)docisnąć mocniej pedał
c.) zmniejszyć nacisk na pedał
reszta narazie mi wyparowała z głosy jak sobie przypomnę to napisze :)
dużo pytań powtórzyło mi się z forum i dzięki temu umiałam na nie odpowiedzieć :)
cytryna18

Postprzez Kalunia0147 » sobota 11 maja 2013, 13:44

Egzamin zdany na 74 pkt w Poznaniu.

Forma pytań nie jest dokladna, liczy się ogólny sens.
1. Mijamy na poboczu wyziębionego i półprzytomnego bezdomnego. Co zrobić?
A. Podać alkohol
B. Podać ciepły napój
C. Wziąć do auta, podać koc i ogrzać <------

2. Zdjęcie przedramienia z krwawiącą raną. Co zrobić?
A. Unieść rękę powyżej poziomu serca
B. Założyc opaskę uciskową nad miejscem krwawienia
C. Nałożyć uciskowy opatrunek z gazy i lekko unieruchomić <-------

3. Zdjęcie autostrady. Na jakich pasach możemy jechać max 140km/h?
A. Na wszystkich <------
B.?
C.?

4. Zdjęcie fotelika ochronnego ustawionego tyłem do kierunku jazdy i pytanie czy możemy tak przewozić dziecko?
A. Nie
B. Tak, ale tylko wtedy, gdy auto nie jest wyposażone w poduszki powietrzne <-------
C. Tak, zawsze

5. Klip. Jedziemy autem, przed nas wychodzi policjant i macha lizakiem w nasze prawo. Czy oznacza to, że na najbliższym skrzyżowaniu mamy jechać w prawo? tak/NIE

6. Czy jazda na światłach mijania obowiązuje tylko w okresie zimowym? tak/NIE

7. Klip. Skrzyżowanie, auto chce skręcić w lewo, a my jedziemy prosto. Czy możemy go ominąć z prawej strony? TAK/nie

8. Klip. Skrzyżowanie, mamy zielone warunkowe w lewo, przejeżdżamy i po prawej stoi tramwaj. Czy musimy przepuścić tramwaj? TAK/nie

9. Jak hamować z systemem ABS podczas nagłej konieczności?
A. Wciskamy max pedał hamulca roboczego i trzymamy cały czas <-----
B. Wciskamy max pedał hamulca roboczego i potem lekko popuszczamy
C. Hamować pulsacyjnie

10. Zdjęcie. Czy po wjeździe za ten znak możemy zazrócic? (zakaz zjazdu) tak/NIE

11. Czy po środkach nasennych może się zmniejszyć czas reakcji przy zmianie pasa ruchu? TAK/nie

12. Zdjęcie. Czy możesz kontynuować jazdę autem prywatnym tym pasem? (napis bus na szosie i po prawej stronie autobusy) tak/NIE

13. Zdjęcie. Czy migające żółte światło na sygnalizacji świetlnej uchyla znaczenie znaków drogowych? tak/NIE

14. Klip. Babka przechodzi przez pasy. Czy należy przepuścić pieszego? TAK/nie

15. Klip. Przed nami droga ze znakiem strefa zamieszkania. Czy za tym znakiem należy ustępować pierwszeństwa pieszym? TAK/nie

16. Zdjęcie. Czy w wypadku, gdzie są ranni musisz zostawić swój samochód? TAK/nie

17. Klip. Skrzyżowanie, ja jadę w lewo, a rowerzysta z naprzeciwka prosto. Czy nalezy ustąpić mu pierwszeństwa? TAK/nie

18. Zdjęcie. Co jest obowiązkowym wyposażeniem auta?
A. Gaśnica <-----
B. Koło zapasowe
C. Apteczka

19. Zdjęcie. Przed nami most i znak z jego nazwą. Czy za tym znakiem możemy się zatrzymać? tak/ NIE

20. Klip. Na skrzyżowaniu na czerwonym świetle wyjeżdża z prawej strony policja. Czy należy umożliwić jej przejazd? TAK/nie

21. Co ma największy wpływ jakość hamowania?
A. Nawierzchnia <-----
B. Reakcja kierowcy
C. Skuteczność ABS

22. Zdjęcie. Mgła, na co zwrócić uwagę podczas zmiany pasa?
A. Znaki poziome <-----
B. Znaki pionowe
C. ?

23. Jaka pozycja za kierownicą powoduje ograniczenie efektu tzw martwego pola w lusterkach?
A. Dynamiczna <----
B. Statyczna
C. Dowolna

24. Klip. Gościu zaciąga hamulec ręczny. Czy ta czynność jest wystarczająca, aby opuścić auto? tak/NIE

25. Klip. Czy możemy wyprzedzic pojazd, który rozpoczął wyprzedzanie? tak/NIE

26. Jak powinny byc ustawione światła mijania?
A. Symetrycznie
B. Asymetrycznie <-------
C. Tak, by oświetlały 40m

27. Czy na drodze zawsze należy zachowywać ostrożność? TAK/nie

28. Zdjęcie prawa jazdy. Ile max można przewozić osób włącznie z sobą? (kat.B)
A. 9 <----
B. 11
C. 5

29. Zdjęcie prawa jazdy. Ile można jeździć autem czasu po minięciu terminu prawa jazdy?
A. Dopiero po wymianie <------
B. 7dni
C. 14 dni

30. Klip. Jedziemy lewą strona drogi dwupasmowej w tym samym kierunku. Czy możemy nim kontynuować jazdę? tak/NIE

31. Czy wyjeżdżając ze strefy zamieszkania włączasz się do ruchu? TAK/nie

32. Klip. Przed pasami stanął samochód, aby przepuścić pieszego. Czy mogę go ominąć? tak/NIE

Kalunia0147

Postprzez Slaby16 » niedziela 12 maja 2013, 16:53

ręka zaciąga hamulec ręczny. Na filmie widać tylko i wyłącznie rękę oraz hamulec. Pytanie: Czy ta czynność wystarczy do opuszczenia pojazdu?
Proszę o konkretną odpowiedz.
Slaby16

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy