Problem z osobą kierującą ruchem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Problem z osobą kierującą ruchem

Postprzez insanityman » środa 08 maja 2013, 00:41

Witam
Mam problem ze zrozumieniem kwestii kierującego ruchem.
Na różnych stronach i podręcznikach OSK są zdjęcia kierującego ruchem, ale nie rozumiem jednej rzeczy - a mianowicie skrętu w lewo lub prawo na takim skrzyżowaniu. Nie wiem kiedy mogę skręcić, a kiedy nie. Wiem tylko, że kiedy stoi do mnie bokiem to mogę wjechać na skrzyżowanie i pojechac prosto, ale jak z tymi skrętami. Proszę o wytłumaczenie. Z góry dzieki
insanityman

Re: Problem z osobą kierującą ruchem

Postprzez MotoTomasz » środa 08 maja 2013, 00:50

Taki skręt odbywa się na zasadach ogólnych lub osoba kierująca ruchem może wskazać bezkolizyjny skręt w przypadku dwuosobowego składu kierujących ruchem.
Reasumując:
osoba kierująca ruchem otwiera ruch, podjeżdżasz do osi skrzyżowania , ustępujesz jadącym z przeciwka i następnie skręcasz.
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez insanityman » środa 08 maja 2013, 01:04

Dzięki za odpowiedź. Rozumiem. Czy są jakieś postawy/gesty takiej osoby, uprawniające do jazdy tylko w jednym kierunku? Coś w stylu sygnalizatora kierunkowego ?
"Ręka osoby kierującej ruchem wyciągnięta poziomo, poprzecznie do kierunku jazdy zbliżających się pojazdów, oznacza zakaz wjazdu na skrzyżowanie lub odcinek drogi za osobą kierującą ruchem" Czy mam to rozumieć jako to samo co postawa przodem/tyłem, czyli zakaz ruchu?
insanityman

Postprzez kg1956 » środa 08 maja 2013, 09:11

Osoba kierująca ruchem zobaczy, że chcesz skręcić w lewo, wskaże Cię palcem i ruchem ręki pokaże w które miejsce masz podjechać i się zatrzymać w oczekiwaniu na następny gest, którym zezwoli Tobie zjechać ze skrzyżowania.
kg1956

Postprzez LeszkoII » środa 08 maja 2013, 19:01

Ręka osoby kierującej ruchem wyciągnięta poziomo, poprzecznie do kierunku jazdy zbliżających się pojazdów, oznacza zakaz wjazdu na skrzyżowanie lub odcinek drogi za osobą kierującą ruchem.
Co do kwestii kierowania ruchem przez osobę, to wyciągnięcie ręki tak, jak opisuje wyżej zacytowany paragraf, oznacza że tą ręką zabrania wjazdu a drugą ręką kogoś wpuszcza(poruszając tą ręką na zasadzie "jedź do mnie"). Odbywa się to na zasadzie gestykulacji i teoretycznie oznacza skręt bezkolizyjny.
Niestety to tylko praktyka, bo w rozporządzeniu niechlujnie skonstruowano zapis, z którego wynika, że nikt nie może wjechać na skrzyżowanie przy poziomo wyciągniętej ręce, poprzecznie do kierunku jazdy pojazdów a przecież nawet nieformalny gest "możesz przejechać" wydaje się oczywisty i zrozumiały - ważne aby jasno wynikało, kto jest adresatem tych "poleceń".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » środa 08 maja 2013, 20:21

TUTAJ masz postawy kierującego ruchem oraz opis gestów co które oznaczają...(fotki nieco niżej pod tekstem...) Przeczytanie powinno rozwiązać wszelkie wątpliwości ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Borys_q » środa 08 maja 2013, 20:41

Do dzisiaj pamiętam minę policjanta którego instruktor z elki opier!@#$ za podawanie gestu (do mnie) stojąc przodem. Elka stanęła policjant napuszony podszedł "pouczać" instruktora a odszedł skulony i malutki.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez LeszkoII » środa 08 maja 2013, 20:41

dylek napisał(a):TUTAJ masz postawy kierującego ruchem oraz opis gestów co które oznaczają...(fotki nieco niżej pod tekstem...) Przeczytanie powinno rozwiązać wszelkie wątpliwości

Dzięki za link :spoko: - nie znałem tego rozporządzenia. Załącznik/-i też się przyda/-dzą.
§ 3.2. Polecenia i sygnały, o których mowa w ust. 1, powinny być jednoznaczne i zrozumiałe dla osób, dla których są przeznaczone.

Zwłaszcza zainteresował mnie zapis, że "przeprowadzacze przez przejście" moga kierować ruchem na skrzyżowaniu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Zonaimad » środa 08 maja 2013, 21:06

W moim wcale-nie-tak-małym miasteczku podczas niedawnej wymiany sygnalizacji na centralnym skrzyżowaniu policjanci próbowali kierować ruchem według tego rozporządzenia. Nikt nie rozumiał, co pokazują i zapanował komunikacyjny chaos.
Zonaimad

Powrót do Sytuacje na drodze