kilka wątpliwości

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

kilka wątpliwości

Postprzez insanityman » niedziela 05 maja 2013, 20:41

Witam
Mam kilka pytań. Pytania te wynikają z moich wątpliwości, bo mam egzamin pod koniec maja.
1. Jeżeli mam dwa pasy do skrętu w lewo i brak zakazu zawracania, to z którego mogę zawrócić? Pytam się, bo słyszałem, że tylko z lewego mogę zawracać. Tłumaczę to sobie tym, że jeżeli ktoś skręcałby w lewo z lewego, a ja zawracałbym z prawego (mowa tu tylko o pasach do skrętu w lewo) to nasze drogi by się przecięły. A podczas rozwiązywana testów natknąłem się na takie pytanie z taką dopowiedzią. http://scr.hu/0k3o/nlix4
2. Może głupie pytanie, ale wydaje mi się, że to błąd stronki z pytaniami... czy to na pewno prawda? http://scr.hu/0k3o/h0k6y
3. Pytanie czysto teoretyczne, bo nie jestem pewien czy taka sytuacja może wystąpić w rzeczywistości. Zasada mówi, że na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną, jeżeli jadę prosto, to mam pierwszeństwo przed tramwajem, który skręca. Teraz jeżeli mam sygnalizację kierunkową S3 powiedzmy tylko ze strzałką w lewo (co traktuję jako jedyną możliwość jazdy czyli tak samo jak gdybym jechał prosto), a tramwaj jest umiejscowiony (bo wiemy, że są one różnie umiejscowione) tak, że skręca i przecina mój tor jazdy, to kto ma pierwszeństwo ?
4. Ostatnie pytanie jest o znaki poziome z definicji z wikipedii - strzałka kierunkowa - Znak ten oznacza, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką. Więc dlaczego można w większości przypadków (kiedy nie ma zakazów itp) na nich zawracać?
To chyba wszystkie wątpliwości jakie mam w tej chwili. Jeżeli są problemy ze zrozumieniem 3 pytania to postaram się to jakoś rozrysować. Z góry dziękuję za pomoc.
insanityman

Re: kilka wątpliwości

Postprzez Cyberix » niedziela 05 maja 2013, 21:04

1. Nie
2. Nie
3. S3 jest bezkolizyjny, zatem tramwaj NIE MOŻE przeciąć tak otwartego ruchu.
4. Bo zawracanie (tylko ze skrajnie lewego pasa) wynika z przepisów ogólnych.
Cyberix

Re: kilka wątpliwości

Postprzez insanityman » niedziela 05 maja 2013, 21:10

Dzięki za odpowiedź. Czyli wynika z tego, że na tej stronce z testami, którą znalazłem są błędy, bo zrzuty ekranu, które wrzuciłem są już sprawdzone.
insanityman

Powrót do Sytuacje na drodze