cytat:
"Wiem, że po zdaniu na kat. C nikt do pracy mnie nie przyjmie bez tych certyfikatów. To jest dla mnie jasne. Ale moje pytanie dotyczy czego innego. Mianowicie załóżmy, że posiadam samochód ciężarowy. To co mogę nim wozić we własnym zakresie? Prywatnie, dla siebie. Nie zawodowo.
Mogę np. przywieźć sobie węgiel do domu na zimę? albo przewieźć koledze meble bo się przeprowadza? Czy nic nie mogę?"
Ogólnie jeśli NIE jesteś kierowcą pracującym w komercyjnym transporcie drogowym to możesz wszystko sobie wieźć w ramach kategorii C1 tylko musisz udowodnić kontrolującemu że to nie jest przewóz komercyjny że to są np Twoje meble podczas przeprowadzki tak żeby nie było wątpliwości. Każdy przypadek jest indywidualny, kontrolujący nie będzie miał wątpliwości jeśli np. wybierzesz się na przejażdżke Dodge-m Ram-em z DMC powyżej 3,5T ,którym na pierwszy rzut oka nie da sie wykonywać transportu drogowego. Ponadto do aut o DMC 7,5T max (C1) do wykorzystania prywatnego nie jest wymagane tacho. Podobnie jest z autobusami możesz mieć kategorię D, musisz udowodnić że np. masz liczną rodzinę którą właśnie wieziesz na wycieczkę niekomercyjną, do 16 osób + kierowca (kat D1) i też tacho niewymagane ani żadne dodatkowe kursy.
Jeśli wsiądziesz do auta w którym w dokumentach przekroczone będzie odpowiednio: DMC 7,5 (kat C) lub liczbę pasażerów powyżej 16 (kat D) podlega się pod transport drogowy nawet podczas przewozu prywatnego także tacho wymagane i odpowiednie kursy.