Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez ePrawoJazdynet » wtorek 30 kwietnia 2013, 13:38

Można używać świateł drogowych w biały dzień nie ma przeciw tem żadnych przeciwskazań w kodeksie

Z całym szacunkiem - BZDURA!
Ustawa PoRD, Art.51.3:

W czasie od zmierzchu do świtu, na nieoświetlonych drogach, zamiast światełmijania lub łącznie z nimi, kierujący pojazdem może używać światełdrogowych

Łopatologicznie tłumacząc: drogowe tylko "w nocy" na drodze "bez latarni".
brak podpisu
ePrawoJazdynet

Postprzez Tobik93 » wtorek 30 kwietnia 2013, 16:48

Witam dziś moja 3 próba zakończyła się nie powodzeniem - WORD RYBNIK 30.04

Oto kilka pytań zapamiętanych:

1.Czy holowany samochód może używać świateł awaryjnych? T/N

2. Sygnalizacja zielone światło i idzie pieszy dochodzi do pasów (na filmiku widać, że światła dla przechodzących przez pasy są wyłączone ) i czy należy ustąpić pierwszeństwa tej osobie ? T/N

3. Na jaka odległość może być wystawiony ładunek licząc od tylnej krawędzi ?
A. 2m
B. 1m
C. 0,5m

Według mnie to C ponieważ od przodu do tyłu jest 1,5m całkowity licząc od przodu. Wiec odp C myśle, że jest poprawna...

4. Zle wywarzone koła w samochodzie jaką mogą mieć konsekwencje? (coś w tym stylu)
A. wypuszczenie powietrza z koła
B. coś z bierznikiem
C. nie pamietam

^^ dokładnie tej odp nie pamietam ale myślę, że ktoś z Was miał podobnie...

5. W nocy na bardzo dobrze oświetlonej drodze można używać świateł do jazdy dziennej? T/N

Narazie tyle co mi się spomniało, odpowiedżcie na moje odp do pytań czy dobrze zaznaczyłem...

4 próba 14.05... ;)
Tobik93

Postprzez Grenique » wtorek 30 kwietnia 2013, 16:57

Testy zdane za pierwszym razem :)
To forum mi bardzo pomogło ale i sprawiło, że miałem 70/74, a nie 73 :D
Otóż mowa o pytaniu o ,,Po spożyciu niewielkiej ilości narkotyków kierowca ma lepszą orientację na drodze." Na chłopski rozum jest to bzdura. Na forum ktoś jednak napisał, że to prawda, niepotrzebnie się tym kierowałem, no ale stres robi swoje.

Miałem mnóstwo pytań z forum oraz ze strony SPS-u którą bardzo polecam.

Jedno dziwne pytanie. Obrazek, policjant stoi do nas bokiem, ma ręce wyciągnięte na boki, ale dłoń ma uniesioną, tak jakby nas zatrzymywał. Nie do końca zrozumiałem ten gest.
Grenique

Postprzez Daniel021 » wtorek 30 kwietnia 2013, 17:37

Egzamin za trzecim podejściem zaliczony :) 71 / 74. Wszystkie pytania które mi się trafiły są na tym forum, więc dziękuje wszystkim za pomoc, za udostępnianie pytań :). Trafiło mi się dwa razy pytanie, czy moge zawracac na drodze jednokierunkowej, tylko z inną ilustracją :)

Dodam jedno pytanie którego nie widziałem na forum a trafiło mi się na egzaminie

Co może spowodować ( dziwne określenie, ale chodziło o niebezpieczną jazde ) samochodem ktorym sie poruszamy ?

A. Zanieczyszczony filter powietrza
B. Spalona Żarówka kierunkowskazu
C. Nie pamiętam, ale to od razu wykluczyłem

Dałem odpowiedz B

Drugi raz trafiło mi się to pytanie:
Skrzyżowanie równorzędne, brak znaków, pojazd z na przeciwka skrecą w NASZĄ lewą, a my skręcamy w PRAWO i pytanie.
Czy mamy pierwszeństwo przed pojazdem z na przeciwka ?
T/N
Nie mam pojecia, wiec nie wprowadzam nikogo w błąd

Dzięki jeszcze raz, i od czasu do czasu bede odwiedzał ten temat i dodawał pytania ktore uslysze od zdających :)

Powodzenia !
Daniel021

Postprzez kada » środa 01 maja 2013, 11:20

Tobik93 napisał(a):
3. Na jaka odległość może być wystawiony ładunek licząc od tylnej krawędzi ?
A. 2m
B. 1m
C. 0,5m

Według mnie to C ponieważ od przodu do tyłu jest 1,5m całkowity licząc od przodu. Wiec odp C myśle, że jest poprawna...

Witam,proszę zapoznać się z KD:

6. Ładunek wystający poza płaszczyzny obrysu pojazdu może być na nim umieszczony tylko przy zachowaniu następujących warunków:

1. ładunek wystający poza boczne płaszczyzny obrysu pojazdu może być umieszczony tylko w taki sposób, aby całkowita szerokość pojazdu z ładunkiem nie przekraczała 2,55 m, a przy szerokości pojazdu 2,55 m nie przekraczała 3 m, jednak pod warunkiem umieszczenia ładunku tak, aby z jednej strony nie wystawał na odległość większą niż 23 cm;

2. ładunek nie może wystawać z tyłu pojazdu na odległość większą niż 2 m od tylnej płaszczyzny obrysu pojazdu lub zespołu pojazdów; w przypadku przyczepy kłonicowej odległość tę liczy się od osi przyczepy;

3. ładunek nie może wystawać z przodu pojazdu na odległość większą niż 0,5 m od przedniej płaszczyzny obrysu i większą niż 1,5 m od siedzenia dla kierującego.
kada

Postprzez kada » środa 01 maja 2013, 11:46

Tobik93 napisał(a):5. W nocy na bardzo dobrze oświetlonej drodze można używać świateł do jazdy dziennej? T/N

... nie zauważyłam tej odpowiedzi T/N ;) oczywiście,że można,a nawet powinien używać!!!
kada

Postprzez Kamek46 » środa 01 maja 2013, 12:21

Kada czy aby na pewno? Swiatla do jazdy dziennej to nie tak jak wiele osób myśli swiatła mijania.
Kamek46

Postprzez liliput95 » środa 01 maja 2013, 12:33

Cytat: "Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu". Nawet sama nazwa tych świateł wskazuje, kiedy się ich używa ;p
Rozpoczęcie kursu prawa jazdy: 03.12.12 r.
I egzamin teoretyczny: 20.02.13 r. (67/74)
II egzamin teoretyczny: 27.02.13 r. (74/74)
I egzamin praktyczny: 04.04.13 r.
II egzamin praktyczny: 26.04.13 r. :D
liliput95

Postprzez silvox » środa 01 maja 2013, 13:57

Ale przy zmianie warunków pogodowych należy je przełączyć na mijania, a niewielu o tym pamięta..
silvox

Postprzez liliput95 » środa 01 maja 2013, 15:50

silvox napisał(a):Ale przy zmianie warunków pogodowych należy je przełączyć na mijania, a niewielu o tym pamięta..

no i jest to uwzględnione w cytacie, który podałam
liliput95

Postprzez kada » środa 01 maja 2013, 16:27

Masz rację KamyQ ;) ale zasugerowałam się <na bardzo dobrze oświetlonej drodze> a nie
<w warunkach normalnej przejrzystości powietrza> no i jeszcze dlatego,że przecież dopuszcza się możliwość używania zamiennie (zamiast świateł mijania) świateł do jazdy dziennej jako alternatywa dla swiateł mijania i nigdzie nie jest napisane,że nie wolno używać świateł dziennych właśnie na tak oświetlonej drodze :wow: Wiadomo,że swiatła dzienne nie oświetlają drogi (w pytaniu jest bardzo dobrze oświetlona droga) ale auto jest na takiej drodze widoczne,bo światła dzienne dają taki zarys,tak?
Jeszcze jedno - "prawo o ruchu drogowym nakłada na kierujących pojazdami obowiązek używania świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza przez całą dobę.Przepis ten dotyczy wyłącznie okresu od 1 października do ostatniego dnia lutego."
Ale to wszystko tylko moje gdybanie ;) dlatego przyznaję rację wszystkim j.w. i żeby zdać egzamin trzeba zaznaczyć odpowiedż - NIE można!

Daniel021 napisał(a):Drugi raz trafiło mi się to pytanie:
Skrzyżowanie równorzędne, brak znaków, pojazd z na przeciwka skrecą w NASZĄ lewą, a my skręcamy w PRAWO i pytanie.
Czy mamy pierwszeństwo przed pojazdem z na przeciwka ?
T/N
Nie mam pojecia, wiec nie wprowadzam nikogo w błąd

Tak - (zasada pierwszeństwa dla nadjeżdżających z prawej strony)
kada

Postprzez liliput95 » środa 01 maja 2013, 16:58

"Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu".
Jak byk napisane, kiedy można uch używać i na pewno nie jest nią noc, nie ważne jak dobrze widoczna na drodze jesteś. Ponadto co do świateł mijania zmieniły się przepisy, cały rok trzeba ich używać i to nie od dziś(pomijając sytuacje, gdzie zamiast nich można używać do jazdy dziennej), stare książki masz.

I znowu co do tego pytania o skrzyżowanie. On skręca w naszą lewą, a więc w swoją prawą, my skręcamy w swoje prawo => nie przecinamy sobie toru jazdy i nikt nie musi nikomu ustępować. w pytaniu musi być błąd, albo na głupiego trzeba by dać nie, bo w końcu nie mamy pierwszeństwa przed nim, jedziemy w tym samym czasie
liliput95

Postprzez kasiek3310 » środa 01 maja 2013, 19:09

hej ;) mam niedługo egzamin i przejrzałam wszystkie strony z pytaniami które wrzucacie. Mam pare pytan na które nikt nie udzielił odpowiedzi lub do niektórych mam wątpliwości. Bardzo prosze o udzielenie odpowiednich odpowiedzi ;)

Pieszy zostaje potrącony przez pojazd, wytacza się na jezdnię. Czy mam uniemożliwić kierowcy dalszą jazdę poprzez zaciągnięcie hamulca ręcznego? Tak/Nie

Co kierowca musi okazać podczas kontroli drogowej:
a) ubezpieczenie NW
b) ubezpieczenie AC
c) badanie techniczne

Czy na placu bez wyznaczonego chodnika i jezdni nalezy ustąpić pierwszeństwa pieszemu ?

Mamy znak A-32 (oszronienie jezdni). Pytanie, czy znak ostrzega przed możliwością wpadnięcia w poślizg na wilgotnej nawierzchni ?

Jak zabezpieczysz połączenie przyczepy?

.Znak autostrada, "kierujący zmuszony jest do jechania z prędkością":
a)co najmniej 40km/h
b)co najmniej 60km/h
c)nie utrudniającą ruchu innym pojazdom, ale nie przekraczającą prędkości dopuszczalnej-

Jaka może być dop. masa przyczepy lekkiej?
a)do 50% masy auta
b)do 40% masy auta
c)nieprzekraczająca

Filmik. Jadę przed pasami mam zielone światło, dalej są tory i też mam zielone. Czy w tej sytuacji mam zmniejszyć prędkość

Czy można przewozić niemowlę w foteliku na przednim siedzeniu samochodu tyłem do kierunku jazdy?
A- Tak, gdy poduszka powietrzna jest wyłączona
B- Tak w każdym przypadku
C- Nie

Jadąc samochodem i przyczepą nie lekką, w sumie masa zestawu 4500kg. Jakie prawo jazdy
a)B + wpis 93 (coś w tym stylu)
b)B
c)B+E

kiedy powinniśmy zasygnalizować chęć zjazdu z autostrady
a) Zaraz przed zjazdem
b) Przy zjeżdżaniu na odpowiedni pas ruchu
c) Dużo wcześniej czy jakoś tak

znak obszar zabudowany za znakiem znak ograniczenie prędkości do 80 km/h !
Pytanie z jaka prędkością można jechać samochodem osobowym z przyczepka lekką za tymi znakami?
A) 50 km/h od 5:00 do 23:00
B) 80 km/h
C) 50 km/h przez całą dobę

Pytanie: Jaka jest dopuszczalna rzeczywista masa przyczepy ciągniętej przez samochód osobowy?
A. Nie więcej niż 50% dopuszczanej masy całkowitej samochodu osobowego
B. Tyle samo co dopuszczalna masa całkowita samochodu osobowego.
C. Więcej niż 40% dopuszczalnej masy całkowitej samochodu osobowego

chcesz wyprzedzić osobę na wózku inwalidzkim i zbliżasz się do skrzyżowania
pytanie: czy przed wyprzedzeniem wózka musisz się zatrzymać ?

w jakim dokumencie znajduje się informacja nt max ilości przewożonych osób w samochodzie ?

.jedzie auto na srodku drogi ustawiony znak "NAKAZ JAZDY Z PRAWEJ STRONY TEGO ZNAKU" bokiem jezdni jada rowerzysci a przed nami zakret ,czy mozna ich wyprzedziic ? TAK/NIE

Jedzie samochod, po prawej stronie chodnikiem jedzie 4 młodych rowerzystów, dosyć brawurowo, filmik zatrzymuję sie na wysokości zatoki autobusowej po której przejeżdza jeden rowerzysta. pytanie:
Czy kierujący ma obowiązek się zatrzymać.? TAK/NIE

Czy możemy jechać na włączonych światłach przeciwmgłowych przednich na drodze krętej oznaczonej znakami, podczas ładnej pogody w dzien

Co może być powodem ściągania samochodu w lewą stronę podczas jezdy prosto

A. złe wyważenie kół
B. mniejsze ciśnienie w lewym kole
C. nieprawidłowa zbieżność kół

czy odstep przy wyprzedzaniu jest uzalezniony od szerokosci drogi?

1.Po upłynięciu terminu ważności prawa jazdy kierujący może jeździć pojazdem przez :
a) 14 dni od terminu upłynięcia
b) 7 dni od terminu upłynięcie
c) nie może

Jedziemy samochodem ktory nie jest wyposażony w układ ABS. Przed ominieciem przeszkody robimy:
A. Przed skretem wciskamy pedał hamulca
B. Przed skretem puszczamy Pedał hamulca
C. Przyśpieszamy

Film: jedziemy równo z tramwajem, mamy go po swojej lewej stronie i jest pytane:
Czy w tej sytuacji ustąpisz pierwszeństwa tramwajowi zjeżdżającemu do zajezdni. Tak/Nie

Przejazd kolejowy, znak stop, linia bezwzględnego zatrzymania i pytanie: Czy w tej sytuacji masz obowiązek zatrzymania się przed TORAMI? Tak/Nie

Film: jedziemy, widzimy przejście dla pieszych na którym nikogo nie ma. Pytanie czy w tej sytuacji powinieneś zachować szczególną ostrożność? Tak/ Nie

Sygnalizacja zielone światło i idzie pieszy dochodzi do pasów (na filmiku widać, że światła dla przechodzących przez pasy są wyłączone ) i czy należy ustąpić pierwszeństwa tej osobie ? T/N

Bardzo prosze o udzielenie odpowiedzi jeśli kto wie ;))
z góry dziekuje
kasiek3310

Postprzez unit » czwartek 02 maja 2013, 11:21

1. Czy kierujący pojazdem zbliżając się do przejazdu dla rowerzystów na którym nie znajduje się żaden rowerzysta, może nie zachować szczególnej ostrożności?

tak / nie

a jeśli nawet znajdował by się rowerzysta to zasada szeczeg.. występuje tylko na przejściu dla pieszych ??

http://www.eti.agh.edu.pl/brd/strony/szcz_ostr.html

2. Czy należy zastosować zasadę ograniczonego zaufania wobec pieszych zmierzających w stronę jezdni?. Pieszy zmierza na drogę gdzie nie ma przejścia dla pieszych

czyli prawidłowo powinno być NIE

3. Kierowca może kierować pojazdem, który jest wyposażony w opony:

a. jednakowej konstrukcji bieżnika na kołach jednej osi
b. o różnym bieżniku na kołach jednej osi
c. których wskaźniki pokazują graniczne zużycie bieżnika

A

proszę o podpowiedz, najwiecej błędów robię właśnie przy Zasada ograniczonego zaufania, i przy zachowaniu szczególnej ostrożności.
unit

Postprzez silvox » czwartek 02 maja 2013, 11:29

unit napisał(a):zasada szczególnej ostrożności występuje tylko na przejściu dla pieszych ??

Przecież w przytoczonym przez Ciebie linku jest :
Szczególna ostrożność obowiązuje kierującego przy:
(...)
- zbliżaniu się kierującego do przejścia dla pieszych,
(...)
- zbliżaniu się do przejazdu dla rowerzystów,
silvox

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy